157 - De top 7 Eetgedachten

Nov 01, 2024

Eetgedachten. We hebben ze allemaal. Het zijn die kleine stemmetjes in ons hoofd die, vaak zonder dat we het doorhebben, ons verleiden om iets te eten – ook als we eigenlijk helemaal geen trek hebben. Of het niet van plan zijn. Denk aan gedachten als "ééntje mag wel" of "ik heb het verdiend." Herkenbaar?

Deze eetgedachten zijn vaak zo ingesleten dat ze ons automatische eetgedrag aansturen, vooral in drukke periodes zoals de feestdagen. Maar wat als je ze kunt doorzien en de controle terug kunt pakken? Vandaag bespreek ik de top 7 aan eetgedachten met je die iedere vrouw van tijd tot tijd denkt. Ik laat ik je zien hoe je deze gedachten kunt herkennen en ik leer je hoe je ermee kunt dealen.

Heel veel luisterplezier!

Deze podcast is ook te beluisteren/bekijken via:
Apple Podcast of 
Spotify Podcast of 
YouTube Podcast. 

De Top 7 Eetgedachten

Vandaag heb ik iets heel leuks voor je. Ik heb een lijst met gedachten die we allemaal denken en die ervoor zorgen dat we gaan eten. Ik noem ze ook wel eetgedachten. Het zijn de gedachten die ons oerbrein gebruikt om te rechtvaardigen dat we iets eten. Of om ons in beweging te krijgen om te gaan eten.

Waarom We Eetgedachten Vaak Niet Doorhebben

Het punt met al deze gedachten is, dat je ze waarschijnlijk al zo vaak hebt gedacht, dat je niet eens in de gaten hebt dat je ze denkt. Want wanneer je dingen vaak genoeg doet of denkt, dan gaat je brein ze automatiseren. En op zich is dat natuurlijk een heel goed mechanisme. Want dat zorgt ervoor dat je je mensenbrein vrij houdt voor het leren van nieuwe dingen en het oplossen van problemen. Dus dat werkt zolang deze dingen voor je werken. Maar wanneer je een andere richting in wilt gaan, is het een heel irritant mechanisme. Omdat het in dat geval tegen je gaat werken. Want hoe kun je nou iets veranderen waarvan je niet weet dat je het doet?

Het Moeilijke van Gewoonten Veranderen

Dat is het grote probleem met het veranderen van gewoonten. En wat we dan vaak gaan doen, is dat we keihard proberen om de gewoonte te veranderen. We gaan volledig focussen op het anders doen. Maar iedere gewoonte die je doet, wordt in de basis veroorzaakt door een gedachte die je denkt. Je denkt een gedachte, die gedachte creëert een gevoel en vanuit dat gevoel kom je vervolgens in actie. Daarom is het zo lastig om gewoonten te veranderen. Je verandert een gewoonte namelijk niet door de gewoonte te veranderen, door iets anders te gaan doen. Je kunt een gewoonte alleen blijvend veranderen door anders te gaan denken.

De Gedachten Die Tot Overeten Leiden

Dus wanneer je bijvoorbeeld wilt stoppen met overeten of met snoepen en snaaien, dan is het veel zinvoller om op zoek te gaan naar de gedachten die je denkt die ervoor zorgen dat je naar de keuken loopt. Of dat je toch die graai doet in de droppot op je werk. Of dat je toch gaat proeven in de supermarkt. Dit is het werk dat we doen in de Eetgeluk Universiteit en in de Stop met Snaaien Challenge die ik binnenkort organiseer. Het wordt een speciale feestdagen editie. Omdat ik weet dat veel, heel veel vrouwen nu al volop in de stress zitten over de komende feestdagen. Kun je je voorstellen: over twee maanden zitten we al in het nieuwe jaar. Bizar toch!

De Stop met Snaaien Challenge: Feestdagen Editie

Daarom start ik over twee weken, op maandag 16 november om precies te zijn met een speciale feestdagen editie van de Stop met Snaaien Challenge. Wat ik je daarin leer is hoe je op de vrouwelijke manier kunt stoppen met snoepen en snaaien en hoe je dat kunt doen tijdens de feestdagen. Ik ga je leren hoe je kunt genieten van al het decemberlekkers zonder door te slaan. Ik ga je leren hoe je een plan kunt maken voor de december vreetmaand waarin je zonder schuldgevoel heerlijk kunt genieten. En ik ga je leren hoe je jouw oerbrein kunt managen rondom al die lastige momenten die ongetwijfeld gaan komen. Tenslotte roepen de feestdagen voor de meeste mensen behoorlijk wat emoties op.

Live Training en Coaching Tijdens de Feestdagen

En het allerleukste: de hele challenge is live! Dat betekent dat ik iedere week een nieuwe live training geef en dat je iedere week gebruik kunt maken van live coaching. Ik help je dus om te navigeren door al het Sinterklaasgeweld en door alle kerst- en nieuwjaarsbijeenkomsten en borrels en door alle familie ontbijten en diners. Ik ga je een manier leren om een goede balans te vinden tussen genieten en doorslaan. Zodat je volgend jaar januari niet met een enorme kater en dito schuldgevoel rondloopt. De aanmelding is sinds vandaag geopend, dus als je mee wilt doen, kijk dan op de-gelukkige-eter.nl en meld je aan!

De Belangrijkste Eetgedachten (En Waarom Ze Zo Krachtig Zijn)

Goed, dan ga ik nu verder naar de belangrijkste eetgedachten die we allemaal hebben. En daarmee bedoel ik ook echt ons allemaal. Het grappige is namelijk dat ik een tijdje geleden aan leden van de Eetgeluk Universiteit heb gevraagd om hun eetgedachten in te sturen. Dit was natuurlijk onderdeel van een oefening die we samen hebben gedaan naar aanleiding van een Masterclass waarin ik je leer om van diëten weer naar eten te gaan. Daarin leer ik je hoe belangrijk het is om je bewust te worden van het verhaal in je hoofd. En hoe je dit verhaal kunt veranderen zodat je steeds minder dieetgedachten gaat denken en dus ook andere eetkeuzes gaat maken voor jezelf.

Eetgedachte #1: Eentje Mag Wel

Met stip op nummer één: Eentje mag wel…

Dit is de gedachte die ik van iedereen toegestuurd kreeg. Eéntje mag wel. En natuurlijk mag eentje wel. En twee, en drie. Weet je, alles mag en alles kan. Wanneer je deze gedachte denkt, dan ben je waarschijnlijk nog bezig op de mannelijke manier. Vanuit dingen wel en dingen niet mogen. Vanuit jezelf beperken en jezelf voornemen om dingen vandaag niet te eten. In plaats van om bewust te kiezen denk je: ik mag dat niet. Of: ik mag dat wel. Wanneer je merkt dat je deze gedachte denkt, probeer dan eens het volgende antwoord aan je brein: ‘Ja natuurlijk mag eentje wel, maar weet je, ik kies ervoor om dat vandaag niet te doen, misschien morgen ok?’

Wanneer je dit antwoord geeft aan je brein, dan ben je zelf weer aan bal. Dan neem je weer zelf de leiding terug en geef je aan je brein aan dat jij hier zelf voor kiest. Daarmee neem je de interne druk en stress weg van het feit dat je niet zelf kunt beslissen.

Eetgedachte #2; Vandaag is toch al om zeep, maar morgen ga ik ervoor

Als je één keertje iets hebt gegeten wat niet op je plan staat, dan betekent dat niet dat dan de hele dag naar de klote is. Dat is wat je brein ervan maakt omdat je brein gaat voor perfectie. Je brein denkt dat wanneer je de dingen perfect doet dat je dan sneller resultaten bereikt. Dat je je dan sneller goed voelt. Maar je brein heeft het verkeerd. Juist wanneer je de dingen perfect wilt doen creëer je het recept voor mislukking. Want perfectie is onmogelijk en perfectie is mannelijk. Hoe zou het zijn als je de volgende keer wanneer je deze gedachte denkt tegen je brein zegt: ‘Het is niet erg, ik ben gewoon aan het oefenen. Laten we eens onderzoeken waarom dit is gebeurd en daarna gaan we gewoon weer verder’.

Wanneer je dit antwoord geeft aan je brein dan haal je jezelf uit de perfectie. Je stopt dan met jezelf op de kop geven omdat je het niet goed hebt gedaan, maar je gaat leren van wat er is gebeurd. Dat is de vrouwelijke manier. Vanuit liefde en compassie naar jezelf de dingen onderzoeken.

Eetgedachte #3: ‘Ik mag mijzelf toch wel wat gunnen, heb hard gewerkt’

Dit is voor mij zo’n herkenbare: ik heb het verdiend. De vraag is dan alleen: wat heb je verdiend? Heb je het verdiend om jezelf slecht te voelen nadat je iets hebt gegeten dat je of niet wilde eten of dat niet goed voelt in je lichaam? Maar ook: waarom heb je het verdiend? Ik heb het verdiend betekent niets meer en niets minder dan dat je nog steeds komt vanuit de gedachte dat je eerst iets moet doen of zijn voordat je iets mag hebben. Maar je hoeft helemaal niets te verdienen. Het gaat hier niet om jezelf straffen of jezelf belonen. Je hoeft niet hard te werken voordat je iets mag hebben of doen. Je hebt alles verdiend, ook als je er niets voor hebt gedaan. Alleen al vanwege het feit dat je mens bent en dat je leeft.

Dus de volgende keer dat je brein zegt: ‘Je hebt het verdiend meid, het is helemaal OK’ antwoord dan dit eens. Antwoord dan: natuurlijk heb ik het verdiend, ik heb alles verdiend. En ik kies ervoor om dit nu even niet te doen. Ik geniet nu van het gevoel dat ik heb omdat ik dit heb bereikt.

Want wat je eigenlijk hebt verdiend is het voldane gevoel dat je ervaart omdat je een klus hebt geklaard. Dus geniet daar dan van in plaats van dat je het gaat verdoven met iets lekkers en je daar dan vervolgens rot over voelt. Waardoor het hele gevoel van euforie dat je had in een klap is verdwenen.

Eetgedachte #4: 'Dit is gezond dus dat mag!

Owwwww, zo herkenbaar deze. In het verleden heb ik heel veel vrouwen begeleid op hun voeding, dus op wat ze per dag aten. Ik vroeg hen dan om mij te mailen wat ze zoal aten op een dag. En vaak kreeg ik dan een lijstje met: ik eet als ontbijt biologische yoghurt en als hoofdgerecht scharrelvlees met biologische groenten etcetera, etcetera. Met andere woorden: ik eet heel gezond want ik eet biologisch of ik eet alleen maar verse producten. Het is gezond, dus ik doe niets verkeerd. Maar weet je: teveel gezonde dingen is nog steeds niet heel gezond. Er zijn genoeg gezonde dingen die in grote hoeveelheden heel schadelijk kunnen zijn voor je lijf en je gezondheid.

En er zijn ook genoeg biologische producten die helemaal niet zo gezond zijn omdat ze bijvoorbeeld bol staan van de biologische suikers. Dus: ‘dit is gezond dus het mag’ is een prachtig argument dat je brein gebruikt om je toch te verleiden om te eten. Maar alles waar je achteraf stress van krijgt, dat is niet gezond. Ook al is het nog zo gezond.

Eetgedachte #5: ‘Het is weekend’

Voor veel vrouwen lukt het door de week wel aardig om zich te houden aan hun eetplanning. Maar in het weekend is dat vaak een heel ander verhaal. Vaak komt dat door deze gedachte. De gedachte: ‘Het is weekend’ is heel vaak de aanleiding om toch die bak chips te nemen of toch die makkelijke maaltijd te koken. En weet je: dat is helemaal OK. Als je het zo hebt gepland. Maar voor veel mensen is het weekend het grote excuus om alles wat relaxter te doen. En waarschijnlijk komt dat omdat je door de week alles zo strak hebt gepland en alles zo perfect hebt willen doen, dat de boog op vrijdag al enorm gespannen staat en op zaterdag knapt.

Hoe zou het zijn als je door de week iets relaxter zou omgaan met alles? Als je door de week ook wat meer tijd en ruimte zou nemen voor jezelf. Als je wat meer zou gaan vertragen in je hoofd? Zou je dan ook in het weekend nog al die uitspattingen hebben? Of zou het dan in het weekend makkelijker zijn om je te houden aan je plan? Ik ervaar zelf het laatste. Natuurlijk zijn we in het weekend ook wat relaxter en kook ik in het weekend vaak niet. Maar het is niet zo dat ik in het weekend veel meer of totaal anders eet dan door de week. En dat komt waarschijnlijk omdat we door de week ook al vrij relaxt leven hier.

Dus wanneer het weekend echt een enorme bottle neck voor je is op dit moment, ga dan eens onderzoeken of je misschien je weken te vol plant. Of dat je misschien teveel druk op jezelf legt om het allemaal perfect te doen door de week. Want vroeg of laat zal je brein daarin een balans willen vinden door dan in het weekend helemaal los te gaan.

Eetgedachte #6: 'Dan is het maar op'

Owwwww, dat is mijn brein. Echt waar! Mijn brein probeert er constant voor te zorgen dat ik de dingen opmaak die overal in huis liggen. Want: weggooien is toch ook zonde. Maar het punt is dit: als ik het opmaak, dan komt er vanzelf weer nieuw en dat moet ook weer opgemaakt worden.

De gedachte: ‘Dan is het maar op’ is dus een hele gevaarlijke. De vraag is eigenlijk: waarom moet het op? Welke wereld zit er achter deze vraag? Dus wanneer je brein aangeeft: dan is het maar op, stel jezelf dan eens de vraag: waarom moet het op? Waarschijnlijk komt er dan een antwoord in de trant van: dan kan ik niet meer in de verleiding komen. Of: dan kan een ander het niet meer opeten. Of: het is jammer om weg te gooien.

Het is hier hetzelfde als met de uitverkoop: als het niet was afgeprijsd, had je het dan ook gekocht? En hetzelfde geldt hier: als de verpakking nog onaangebroken was geweest, had je het dan nu ook genomen? Maar ook: wat is er zo erg aan als iemand anders het nu op eet? Dan is het probleem toch ook opgelost? Dus wanneer je deze gedachte denkt, vraag jezelf dan gewoon eens: ‘Waarom moet het nu op?’ of ‘Wat zou er gebeuren als ik het nu niet op eet?’?

Eetgedachte #7: 'Lekker!'

Jaren en jaren en jaren is dit voor mij eetgedachte nummer één geweest: lekker! En het probleem hier is ook: ik vind heel veel lekker. Dus zodra ik iets zag en dacht: ohh ja, lekker, dan moest ik het hebben. Maar inmiddels kan ik heel veel dingen lekker vinden zonder dat ik ze moet hebben. Net zoals ik heel veel dingen mooi kan vinden zonder dat ik ze moet hebben. Het feit dat je iets lekker vindt betekent dus niet dat je het nu ook moet eten. Maar het woord lekker doet je meestal wel het water in de mond lopen.

Wat ik nu heel vaak denk als mijn brein komt met de eetgedachte: ‘Lekker’ is dat ik daar achteraan denk: maar niet nu. Misschien een ander keertje. Of ik bied mijn brein een alternatief waarin ik denk: ja dat is inderdaad heel lekker, maar ik heb thuis iets dat ook heel lekker is, namelijk… en dan leid ik het naar wat ik heb gepland voor die dag. Ik moet eerlijk bekennen, dat lukt niet altijd, maar dan grijp ik gewoon terug naar de eerste gedachte: lekker, maar niet nu.

Zo mooie vrouw, dit was de top zeven aan eetgedachten die bij ons allemaal vroeg of later voorbij komen. Plus een aantal manieren hoe je ermee om kunt gaan. In de Feestdagen editie van de Stop met Snaaien Challenge ga ik hier nog veel dieper op in en leer ik je hoe je jouw oerbrein kunt gaan managen in al dit soort lastige situaties. Zeker rondom de explosie aan eten die ons de komende maand weer te wachten staat.

Mocht je mee willen doen, we starten op maandag 16 november en ronden alles af net voor de kerst op maandag 18 december. Je vindt alle informatie op de gelukkige eter.nl Ik zie je daar!

Tot volgende week!

 

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

164 - Afvallen tijdens de overgang - deel 3

Dec 20, 2024

163 - Afvallen tijdens de overgang - deel 2

Dec 13, 2024

162 - Afvallen tijdens de overgang - deel 1

Dec 06, 2024