164 - Afvallen tijdens de overgang - deel 3
Dec 20, 2024Als de focus op afvallen tijdens de overgang niet handig is, wat kun je dan wèl doen om ervoor te zorgen dat je lichaam niet ontspoort? In deze laatste aflevering van de miniserie over afvallen tijdens de overgang gaan we het daarover hebben. En deel ik met je waarom het vechten met je lichaam en diëten tijdens de overgang je niet verder brengen, en wat je wél kunt doen om een relaxte relatie met eten en vooral met jezelf te creëren.
Want om die wijze vrouw te kunnen zijn, om een mentor te worden voor andere vrouwen, is het ontzettend belangrijk dat je de vorige fase in je leven gaat afronden. Dat je gaat loslaten om eruit te willen zien als die vrouw van 30 (net zoals je er ook niet meer uit wilt zien als een meisje van 12). Maar dat je jouw veranderende lichaam gaat omarmen. En dat je de focus gaat verleggen van er goed uitzien naar je goed voelen!
Veel luisterplezier!
Afvallen tijdens de overgang - deel 3
Dag mooie vrouw!
Daar ben ik weer met deel drie van de miniserie podcasts over afvallen tijdens de overgang. In deze miniserie leg ik je uit waarom ik er geen voorstander van ben om te focussen op afvallen wanneer je in de overgang zit of daarna. In deel 1 heb ik de fysieke redenen daarvoor besproken en in deel 2 de mentale redenen. Want tijdens de overgang gebeurt er natuurlijk het een en ander in je lichaam. Het is een complete interne reorganisatie waar je lichaam alle energie voor nodig heeft. En als je op dat moment ook nog de stress op je nek haalt die willen afvallen met zich meebrengt, dan is de kans groot dat je het hele proces behoorlijk in de war schopt en juist veel meer overgangsverschijnselen voor jezelf creëert dan dat nodig is.
Maar goed, ik begrijp ook dat wanneer je overgewicht hebt, dat je daar ook niet blij van wordt. Dus de grote vraag is dan natuurlijk: hoe dan wel? Als de focus op afvallen niet de way to go is, wat is dan wel de way to go. Dus dat ga ik uitgebreid met je bespreken in dit laatste deel van deze mini podcastserie.
Een kijkje in het winterse Zweden
Maar voordat ik dat ga doen praat ik je eerst even bij over hoe het hier in Zweden gaat met ons. We lopen natuurlijk inmiddels tegen de kerstdagen aan. En dat betekent dat het hier nu rond half vier donker begint te worden. Het is af en toe echt een race tegen de klok om op tijd met de honden het bos uit te zijn, want vanaf een uur of drie is het eigenlijk te donker om nog het bos in te gaan. Maar aan de andere kant is het ook heel knus en gezellig. Maar wat echt wel heel raar is, is dat je zo rond half zes het gevoel hebt dat het al acht uur is. Dus we hebben echt hele lange avonden.
Verder is de maand december hier in Zweden echt heel leuk. Er zijn overal kerstmarkten en er is het fenomeen Julbord. Dat is een traditionele Zweedse kersttafel met daarop alle kerstgerechten die ze hier in Zweden eten. Meestal wordt dat gegeven in restaurants. Je hebt hier niet echt een kerstpakket voor werknemers, maar bedrijven nodigen de werknemers uit voor een Julbord met elkaar. Dus samen een kerstdiner eten. Ik vind dat persoonlijk wel een hele mooie traditie.
Maar ook buren doen dat met elkaar en vrienden. Dus dat betekent dat we de afgelopen week uitgenodigd waren bij onze buurvrouw voor een adventborrel. Waar we natuurlijk ook de rest van de buurt hebben ontmoet. En we zijn vorige week naar een prachtige kerstmarkt geweest in Kalmar, in het kasteel. Waar we echt heel veel handwerk hebben gezien hier uit de regio. Het was echt heel romantisch en sfeervol. Komend weekend is er nog de andere kerstmarkt in Karlskrona waar ik ook nog graag naartoe wil en dan heb ik mijn portie wel weer gehad. Verder ben ik lekker aan het breien en aan het lezen geslagen en aan het genieten van even helemaal niets hoeven doen in de tuin. En: ik heb mijn eerste zuurdesem kerststol gebakken, met suikervrij banketspijs en hij is zowaar nog gelukt ook. Dus het gaat hier verder zo lekker zijn gangetje!
Waarom winterrust belangrijk is voor vrouwen
Voor nu ligt mijn persoonlijke focus iedere dag opnieuw op goed voor mezelf zorgen. Zeker in de wintermaanden is dat ontzettend belangrijk. En al helemaal voor vrouwen. Want wij zijn zo enorm verbonden met de seizoenen. Daarom is het ook zo belangrijk voor ons om gas terug te nemen in de wintermaanden. Om echt even toe te durven geven aan de enorme behoefte om naar binnen te gaan. Om jezelf toe te staan om lekker te slapen of met een dekentje en een grote pot thee op de bank te zitten.
Volgens de Chinese Taoisten is januari de tijd van het jaar die daarvoor is bedoeld voor vrouwen. We zijn vaak geneigd om gelijk op 2 januari de sportschool te bestormen, gestuurd door onze goede voornemens, maar ik wil je uitnodigen om daar nog een maandje mee te wachten. Om jezelf dit jaar in januari de rust te gunnen en echt naar binnen te gaan. Je zult zien dat je jezelf dan in februari veel sterker zult voelen.
Ik heb mezelf dat in ieder geval echt voorgenomen. En natuurlijk ben ik gewoon aan het werk, maar dit jaar neem ik in de maand januari rust waar dat kan. Ik heb een paar boeken die ik graag wil lezen en ik heb nog een paar breiprojecten waar ik graag mee aan de slag wil. En vanaf februari is het dan weer tijd om te gaan klussen in huis.
Wat we van bomen kunnen leren
Ik moet ineens denken aan een experiment dat er ooit is gedaan met bomen. Waarbij ze bomen 365 dagen per jaar in een staat van zomer hebben gebracht. De bomen bleven iedere dag opnieuw op vol vermogen leven, maar werden uiteindelijk ziek. Omdat ze nooit tot rust konden komen. Omdat er geen tijd was voor introspectie zoals je in de natuur zo mooi ziet.
En hetzelfde geldt voor ons vrouwen. Wanneer we onszelf geen moment van rust gunnen in de winterperiode branden we uiteindelijk op. Dus gun het jezelf, neem even wat gas terug in de komende weken en geniet van gewoon even niets hoeven en niets moeten. Doe even geen klusjes in de kerstvakantie, maar sta jezelf toe om lekker op de bank te zitten met een goed boek of een fijne serie. Je krijgt dan vanzelf wel weer zin om te klussen in het voorjaar.
De overgang als uitnodiging tot verandering
En dan kom ik ook gelijk bij het onderwerp van deel drie van deze miniserie podcasts en dat is: als het niet verstandig is om te focussen op afvallen tijdens de overgang, hoe kom je dan van je overgewicht af?
Mijn visie is dat de overgang een periode is waarin je letterlijk en figuurlijk wordt uitgenodigd om schoon schip te maken. Om alles los te laten dat je niet meer nodig hebt (dat gebeurt natuurlijk fysiek doordat je eierstokken met pensioen gaan en je hormoonhuishouding opnieuw wordt ingeregeld en mentaal omdat je brein verandert), maar je kunt dat ook in de buitenwereld gaan doen. De overgang heet natuurlijk niet voor niets de overgang. Het is een overgangsfase van ongeveer tien jaar waarin je de transitie maakt van vruchtbare vrouw naar wijze vrouw.
Maar om die wijze vrouw te kunnen zijn, om een mentor te worden voor andere vrouwen, is het natuurlijk wel belangrijk dat je de vorige fase in je leven gaat afronden. Daarom word je tijdens de overgangsfase uitgenodigd om je leven tot nu toe te evalueren. Om al je levenslessen te verzamelen en om te kijken naar de dingen die je mee wilt nemen naar je volgende fase. Maar ook om te bepalen welke dingen je wilt afronden voor jezelf.
Het hervinden van jezelf tijdens de overgang
Als je kinderen hebt, dan zullen ze nu in de leeftijd zijn dat ze of het huis uitgaan of in ieder geval een stuk zelfstandiger worden. Waardoor je ook echt tijd en ruimte krijgt om dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Het kan ook een periode zijn waarin je erachter komt dat je eigenlijk helemaal niet meer weet wie je bent. Omdat je erachter komt dat je eigenlijk de afgelopen twintig jaar alleen maar aan het zorgen bent geweest voor je gezin. Dat alles in het teken van je gezin heeft gestaan. Maar het kan ook zijn dat je eigenlijk wel toe bent aan een nieuwe uitdaging. Dat je misschien wel een hele nieuwe richting in wilt slaan in je leven. Het is eigenlijk wel grappig: in het jaar van mijn vijftigste verjaardag zijn Danny en ik samen verhuisd naar Zweden. En voor mij kwam dat precies op het juiste moment. Het was echt een nieuwe start.
Je stem terugkrijgen en leiden als wijze vrouw
Tijdens je overgang krijg je langzaam maar zeker je stem weer terug. De hormonen die al die jaren jouw stem hebben overschaduwd verdwijnen waardoor je steeds meer schijt gaat krijgen aan de buitenwereld. En dat is belangrijk. Want wanneer je kijkt naar natuurvolkeren dan zul je zien dat de oudere vrouwen, dat de vrouwen die de overgang hebben gemaakt van vruchtbare vrouw naar wijze vrouw, dat dit de vrouwen zijn die de tribe leiden. Dit zijn de vrouwen die de richting van de tribe bepalen en die de jongere vrouwen ondersteunen en mentoren. Ze helpen bij het opvoeden van de kinderen en ze zorgen ervoor dat er genoeg voedsel is voor iedereen. Ze hebben kennis van kruiden en geneeswijzen. En ze staan in verbinding met hun ware natuur en weten daardoor heel goed welke richting ze op willen.
De kracht van zelfacceptatie boven zelfcontrole
En ik geloof dat dit de essentie is van de overgang voor iedere vrouw. Namelijk om weer de verbinding met jezelf te herstellen. Je krijgt je stem terug en nu is het zaak dat je jouw verhaal gaat vertellen. Maar om dat verhaal te kunnen vertellen is het heel belangrijk dat je de verbinding met jezelf gaat herstellen. Dat je gaat vertragen, dat je cyclisch gaat leven en dat je jouw vrouw-zijn durft te gaan omarmen.
En dat is in onze mannelijke wereld best een behoorlijke uitdaging. Maar het is absoluut niet onmogelijk. Wat ik je dus wil meegeven als het gaat om de vraag hoe je dan van je extra kilo’s afkomt, is om de focus te gaan verleggen van willen afvallen naar je goed willen voelen. Of eigenlijk kan ik beter zeggen: van jezelf willen afvallen naar je weer verbinden met jezelf.
Stop met vechten: kies voor vrede met je lichaam
En dat alles begint met volledige overgave en acceptatie aan jezelf. En je brein zal nu waarschijnlijk zeggen: ja maar, als ik dat doe dan kan ik helemaal niet meer stoppen met eten en dan word ik nog dikker. Maar het tegendeel is waar. Want juist het vechten met jezelf zorgt voor enorm veel interne stress. En wanneer je interne stress ervaart, dan weet je inmiddels dat je oerbrein wakker wordt en denkt dat je doodgaat. Waardoor je in een vecht-vlucht mechanisme terechtkomt dat ervoor zorgt dat je keihard terugvalt in je oude patronen. Dus vechten met jezelf is het laatste dat je moet doen, zeker in de periode van de overgang waarin je juist wordt uitgenodigd om de verbinding met jezelf te herstellen.
Zorg voor jezelf: de sleutel tot een gezond tweede leven
Heel veel vrouwen worstelen met het idee dat ze hun lichaam moeten ‘fixen’. Met het idee dat hun lichaam maakbaar is. En dat is ook wel logisch. Als ik een uurtje scroll op Facebook en Instagram, dan zie ik de ene na de andere personal trainer met een perfect lijf verkondigen dat dit voor iedere vrouw mogelijk is. En weet je, dat is ook zo. Maar de vraag is wel: wil je dat? En ben je bereid om jezelf daarvoor iedere dag af te beulen? Of kan het ook op een andere, mildere manier?
Ik ben er voorstander van om eerst in alle rust het proces van de overgang te doorlopen en daarna weer gas te gaan geven in een richting die bij jou past. En dat betekent niet dat ik dan zeg, joh, laat alles maar lekker waaien. Nee. Dat betekent dat ik je uitnodig om juist de jaren van de overgang te gaan gebruiken om te leren hoe je heel goed voor jezelf kunt zorgen. Want tot je veertigste zorgt jouw lichaam voor jou. Zorgen de zorghormonen oestrogeen en progesteron voor je gezondheid. Maar na je veertigste zul jij echt voor jezelf moeten gaan zorgen. En als je dat niet doet, dan krijg je na je zestigste problemen.
De overgang: waarom het geen pretje hoeft te zijn
En dat is niet wat je wilt. En als je altijd al heel goed voor jezelf hebt gezorgd, dan heb je het nu tijdens de overgang wat makkelijker. Maar ik weet dat dit voor de meeste vrouwen niet het geval is. De meeste vrouwen hebben keihard gezorgd voor iedereen om hen heen, behalve voor zichzelf. En daarom is de overgang voor zoveel vrouwen ook geen pretje. Daarom is de overgang voor zoveel vrouwen een periode waarin ze de rekening gepresenteerd krijgen in de vorm van het ene kwaaltje na het andere.
In de vorm van een lichaam dat totaal is uitgeput. In de vorm van ineens enorm veel kilo’s aankomen. In de vorm van allerlei overgangsverschijnselen. Je lichaam is aan het opschonen en des te meer rommel je hebt verzameld in je lichaam en in je leven, des te confronterender deze periode voor je zal zijn. En geloof me: als je in deze periode het gevecht aangaat met je lichaam, dan zal het dat niet accepteren.
Vrede sluiten met jezelf: de eerste stap
De eerste stap in het verhaal is dan ook echt dat je vrede gaat sluiten met jezelf. Dat je jezelf hier en nu durft te gaan ontmoeten. Door jezelf volledig te gaan accepteren zoals je nu bent. Als persoon, met het lichaam dat je nu hebt. Want hoeveel het misschien ook te zwaar is, het heeft je wel hier gebracht. Jouw huidige lichaam is de optelsom van jouw leven. Van al je ervaringen, van je leefstijl, van je gedachten, van je gewoonten.
Dus dat is waar je dient te beginnen. Je zult moeten beginnen met het opruimen van al je shit. Met het verzamelen van al je levenslessen. En met goed moeten leren zorgen voor jezelf. Want dat is de basis voor de tweede helft van je leven. Dat is waar de overgang over gaat.
De kracht van acceptatie boven verandering
Geloof me als ik zeg dat acceptatie krachtiger is dan verandering. En begrijp me goed hier: acceptatie betekent niet dat je alles maar moet laten zoals het is. Wat het betekent is dat je stopt met vechten tegen wat onvermijdelijk is. Want pas wanneer je vrede sluit met je lichaam, creëer je ruimte om vanuit liefde voor jezelf te handelen.
Je kunt alleen maar de volgende stap maken vanuit liefde. De tijd van vechten met jezelf en jezelf willen controleren is voorbij. Dat gaat je lichaam niet meer trekken. Omdat het geen zorghormonen meer heeft. Jij zult dus de rol van de zorghormonen moeten overnemen. Door de focus te verleggen van er goed uitzien naar je goed willen voelen. Door te stoppen met jezelf en alles en iedereen om je heen te willen controleren.
Afvallen draait vaak niet om gewicht, maar om controle
Want af willen vallen tijdens de overgang gaat vaak niet eens over gewicht, maar over controle. Net zoals dat geldt voor meisjes die in de pubertijd anorexia krijgen. Je lichaam verandert zonder jouw toestemming, en dat voelt als een bedreiging. Ook en vooral omdat je niet weet waar het stopt. Dus probeer je wanhopig om de boel onder controle te houden.
Maar weet je wat zo bijzonder is? Wanneer je probeert om dingen te controleren, raak je juist de controle kwijt. Want wat controle eigenlijk is, is een manier om je veilig te voelen. En de beste manier om je veilig te voelen is door de verbinding met jezelf te herstellen. En dat is alleen maar mogelijk als je de controle loslaat en gaat vertrouwen op het proces en op jezelf. Als je gaat focussen op het herstellen van de verbinding met jezelf.
Jouw lichaam is je bondgenoot, niet je vijand
Jouw lichaam is je vriend. Het is niet je vijand. Jouw lichaam weet precies wat het doet. Het is zo bijzonder: jouw lichaam weet gewoon hoe het een nieuw lichaam kan maken. Maar jouw lichaam weet ook hoe het een wondje kan genezen. Jouw lichaam is zo ontzettend wijs.
Met jouw ondersteuning kan het alles. En zeker tijdens de overgang heeft het jouw ondersteuning meer dan ooit nodig. Dus ga ervoor zorgen dat je haar de juiste grondstoffen geeft in deze overgangsperiode. Zorg dat je de juiste voeding geeft zodat ze haar interne reorganisatie zo soepel mogelijk kan doen. Neem rust wanneer ze daarom vraagt. Onderzoek alle dingen waar je blij van wordt en neem afscheid van de dingen die je niet meer mee wilt nemen naar de tweede helft van je leven.
Sta stil bij alles dat je al hebt bereikt, inventariseer je wijsheid en ontwikkel een visie voor jouw tweede helft. Laat oude overtuigingen los en laat je oude lichaam los. Schrijf een nieuw verhaal voor jezelf. Een verhaal waarin jouw lichaam je bondgenoot is en niet langer je vijand.
Een relaxte relatie met eten: de sleutel tot jouw beste leven
Ga eerlijk kijken naar jouw relatie met eten en ga focussen op het herstellen van jouw relatie met eten. Op het creëren van een relaxte relatie met eten. Zodat je straks alle energie en al het geld dat je nu nog iedere dag opnieuw kwijt bent aan het uitzoeken van een nieuw dieet, aan het opstellen van voedingsschema’s, aan het nog harder sporten en proberen om je lichaam onder controle te houden, aan het praten met vriendinnen en collega’s over je gewicht en dieetpogingen. Zodat al die energie vrij gaat komen om eindelijk die dingen te gaan doen die je al zo lang wilt doen. Om eindelijk die dingen te gaan doen waar je echt blij van wordt. Zodat de tweede helft van je leven jouw beste helft gaat worden.
Hoe de Eetgeluk Universiteit jou helpt
En dat is exact wat we doen in de Eetgeluk Universiteit. Daarin help ik je om dit proces te masteren. En dat doen we in twee delen.
Het eerste deel is het basisjaar waarin ik je help en leer hoe je weer goed voor jezelf kunt gaan zorgen. Ik leer je om te eten als een vrouw zodat je jouw veranderende lichaam kunt ondersteunen, denken als een vrouw zodat je jouw vrouwelijke oerbrein gaat begrijpen en voelen als een vrouw zodat je weer in contact kunt komen met je emoties. Waardoor je je al heel snel veel fijner in je vel gaat voelen en minder streng gaat worden naar jezelf.
Wat je bereikt na één jaar
We beginnen met de basistraining en wat je zult merken is dat je al binnen drie maanden veel milder wordt naar jezelf. Omdat je (eindelijk) begrijpt waarom alles wat je ooit hebt geprobeerd nooit is gelukt. Het hele systeem waarin we allemaal functioneren is namelijk niet ontwikkeld voor vrouwen, maar voor mannen. Dus het is logisch dat je keer op keer met je kop tegen de muur knalt.
- Na zes maanden zie je eindelijk weer door de bomen het bos en heb je heel helder wat wel en wat niet goed is voor jou. Je gaat jouw persoonlijke eetprotocol samenstellen waarin je alleen die dingen meeneemt die goed zijn voor jou. Want iedere vrouw is uniek, er is geen one size fits all.
- Na negen maanden begrijp je hoe jouw vrouwelijke oerbrein werkt en hoe je het kunt managen. Waardoor je jouw eetgedrag steeds beter begrijpt en weet hoe je jezelf kunt coachen in lastige situaties. Dit betekent dat je steeds meer kunt genieten van eten zonder jezelf schuldig te voelen.
- Na een jaar zijn je emoties geen geheim meer voor je. Je weet hoe je ze kunt voelen en hoe je ermee kunt omgaan. Waardoor je ze niet langer meer weg hoeft te eten.
Deel twee: ontdek wie jij echt bent
Na 12 maanden heb je de verbinding met jezelf hersteld en is het tijd voor deel twee van jouw Eetgeluk Avontuur en dat is verreweg het leukste deel. Want daarin ga je ontdekken wat JIJ wilt en wat JIJ leuk vindt. Vanaf nu sta jij weer op nummer één in jouw leven! Nu is het tijd om van de tweede helft van je leven Jouw Beste Helft te maken!
Tussenstroom voor podcastluisteraars
Dus in de Eetgeluk Universiteit heb ik alles voor je klaarstaan om je te helpen om weer op een gezonde manier met eten om te kunnen gaan, lekker in je vel te zitten en gezond ouder te worden. De Eetgeluk Universiteit is op dit moment gesloten. Maar, speciaal voor jou als podcastluisteraar is het mogelijk om tussentijds in te stromen.
Als je dat graag wilt, als je graag het nieuwe jaar wilt starten met goed zorgen voor jezelf, stuur dan een mailtje naar [email protected] en dan krijg je van mij de link naar de uitgebreide informatiepagina op de website waar je je aan kunt melden.
De overgang: een nieuw begin
Want als er een ding is dat belangrijk is, is het dat je je realiseert dat de overgang niet het einde is, maar juist een nieuw begin. Het is een enorme kans om te ontdekken wie je werkelijk bent, los van de rollen die je altijd hebt vervuld—moeder, partner, collega. Het is een enorme kans om je opnieuw te verbinden met je verlangens, dromen en passies.
Maar dat gaat alleen maar werken als je stopt met vechten met eten en met jezelf. Dat gaat alleen maar werken als je de uitnodiging aanneemt om de verbinding met jezelf te herstellen en dieper in jezelf te duiken. Het is een kans om los te laten wat je niet langer dient en om jezelf opnieuw uit te vinden. Het is geen einde, maar een nieuw begin.
Stuur een mail en start jouw nieuwe begin
In de Eetgeluk Universiteit help ik je bij dit proces. Ik leer je hoe je jouw 40+ lichaam kunt geven wat het nodig heeft, hoe je jezelf weer terug kunt vinden en hoe je jezelf weer op nummer één kunt zetten in jouw leven.
Als gezegd, de Eetgeluk Universiteit is op dit moment gesloten, maar voor jou als podcastluisteraar maak ik graag een uitzondering. Dus als je graag het nieuwe jaar wilt starten met goed zorgen voor jezelf, stuur dan een mailtje naar [email protected] en dan krijg je van mij de link naar de uitgebreide informatiepagina op de website waar je je aan kunt melden.
Tot slot: rust en zelfliefde tijdens de feestdagen
Ik wens je heerlijke kerstdagen, geniet, rust uit, maak je eetplan en wees vooral heel lief voor jezelf! Volgende week ben ik er weer met de laatste podcast van dit jaar. Tot dan!
Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?
Doe dan mee aan...
De Vrouwelijke Weg!
Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.