167 - Stoppen met suiker - de valkuilen

Jan 10, 2025

Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is, om fors te gaan minderen in mijn suikerconsumptie. Nu was dat al niet veel vergeleken bij de meeste mensen, maar ik merkte het afgelopen jaar wel dat er steeds meer suiker naar binnen begon te sluipen. En dat wil ik niet.

Niet voor mijn gezondheid en niet voor mijn toekomstige zelf. Ik wil dat zij over twintig jaar nog steeds fris en fruitig is. Bovendien begin ik ook te merken dat mijn lichaam het steeds minder goed begint te verdragen. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de overgang waar ik middenin zit.

Daarbij hoorde ik om me heen de afgelopen weken ook veel vrouwen zeggen dat ze willen stoppen met suiker en heb ik de nodige mails gehad van vrouwen met daarin vragen om advies. Daarom heb ik twee podcasts voor je gemaakt.

Eéntje over de valkuilen die je tegenkomt als je wilt stoppen met suiker en hoe je deze kunt voorkomen en eentje met daarin mijn zes top-tips waarmee je in één klap je suikerconsumptie met 80% kunt verminderen al binnen een week. Zonder gedoe en zonder dat je partner of kids het in de gaten hebben.

Deze week krijg je van mij de podcast over de valkuilen, volgende week krijg je alle tips. 

Veel luisterplezier!


Deze podcast is ook te beluisteren op:
 

Stoppen met suiker - de valkuilen

Dag mooie vrouw!
Het is 2025. Een nieuw jaar met een nieuwe start. Mijn wens voor jou is dat je het komende jaar meer vrede gaat vinden met jezelf en met je eetgedrag en natuurlijk dat het maar een heel fijn jaar mag worden. Ik heb iets met nieuwe jaren en met nieuwe beginnen. Zo heb ik een verslaving aan notitieboekjes die ik het liefste allemaal maagdelijk wit houd. Omdat het eerste woord dat je in zo’n boekje schrijft ervoor zorgt dat het boekje niet meer nieuw is. Ik weet, het is idioot, maar zo werkt het voor mij echt. Op de eerste bladzijde schrijf ik dan nog heel voorzichtig, zonder dingen door te halen, maar als ik dan iets langer onderweg ben dan worden het weer halen en pijlen en tussen gekriebelde woorden.


Ik ruim ook altijd aan het begin van het jaar mijn dropbox mappen allemaal op. En ieder jaar opnieuw neem ik me dan heilig voor om het dit jaar echt overzichtelijk te houden. Je begrijpt, dat gaat een paar weken goed en dan staan er weer allerlei documenten waar ze niet horen te staan. Mijn man wordt er af en toe helemaal gek van, want hij kan dan natuurlijk niets meer vinden… Daarom ruimt hij ook de vaatwasser in, je kent ze vast wel, die vaatwasser filmpjes… ik ben dus degene die alles er gewoon inzet, hij organiseert het dan.

Ik heb nou eenmaal een creatief brein. En als het je wat zegt, vanuit Human Design ben ik een Manifesting Generator. Dat zijn van die mensen die met van alles tegelijk bezig zijn en meestal niets afmaken. Die het gewoon te leuk vinden om nieuwe dingen te ontdekken en onderzoeken. En dat is helemaal OK. Want vanuit dat talent kunnen ze andere mensen inspireren. Dus dat probeer ik iedere week te doen in deze podcast, in mijn nieuwsbrieven en natuurlijk in de Eetgeluk Universiteit.

Deze week grijp ik echter even terug op een golden oldie en dat is iets wat ik jaren en jaren heb gedaan, namelijk mensen begeleid in het creëren van een suikervrije leefstijl. Mocht je dat niet weten: ik heb hier 7 boeken over geschreven. De 100% Suikervrij boekenserie. En nu het nieuwe jaar net is begonnen hoor ik van heel veel vrouwen dat ze willen stoppen met suiker dit jaar. En ik ga dat zelf ook weer doen. De afgelopen jaren is er veel te veel suiker mijn leven binnengeslopen en ik merk dat ik er last van begin te krijgen. Nu zal het waarschijnlijk lang niet zoveel zijn als voor de meeste mensen, maar toch. Er waren teveel taartjes, teveel lekkere toetjes en vooral teveel chocola. En overal waar te… voor staat, das niet goed zei mijn oma altijd. Daarom heb ik besloten om van 2025 een suikerbewust jaar te gaan maken voor mezelf.

Wat ik er nog wel inhoud is af en toe een zelfgebakken spelt zuurdesem boterham of een stukje pure chocolade (ik houd van de 70% Lindt milde chocolade), maar ook daarin heb ik met mezelf afgesproken dat ik het houd op maximaal 2 tabletten per week, dat komt neer op 3 stukjes per dag. Ik koop iedere week 2 tabletten en op is ook echt op. Verder zoet ik met honing en met kokosbloesemsuiker als dat nodig is. Dus niet helemaal suikervrij, maar wel voor zeker 80-90%. En dat is ook genoeg. Want als ik één ding heb geleerd de afgelopen tien jaar is het wel dat er ook nog zoiets bestaat als het leven en dat wanneer de dingen die je doet teveel vloeken met het leven dat je leeft, dat het dan gewoon niet gaat werken op de lange termijn.

Vandaar dat ik in deze aflevering van de podcast een aantal belangrijke valkuilen bespreek voor iedereen die net als ik wil gaan minderen met de suikers in 2025. In de podcast van volgende week bespreek ik de beste praktische tips als je wilt stoppen met suiker. Waarmee je gelijk meer dan 80% van je suikerconsumptie kunt schrappen zonder problemen.

Goed, de eerste valkuil die ik heel veel zie, dit zie ik overigens ook bij vrijwel alle vrouwen die lid worden van de Eetgeluk Universiteit, dat is dat je tegen jezelf zegt: vanaf nu mag ik nooit meer suiker. En dat gaat niet werken. Om meerdere redenen. Ten eerste: je brein is extreem allergisch voor de woorden mag en nooit. Jouw brein is autonoom, en dat is belangrijk. Want om te kunnen overleven moet je brein iedere dag opnieuw duizenden kleine en soms ook grotere problemen oplossen. Dat doet het zonder dat je er ook maar iets van merkt. Maar dat kan het alleen doen als het 100% beslissingsbevoegdheid heeft over de dingen die je doet. Wanneer het dus hoort dat iets niet ‘mag’ dan gaat het op de zeepkist. En zal het je dingen laten denken als: ‘Hoezo, dit mag niet?’ of ‘Ik bepaal zelf wel wat ik wel of niet mag’. Waardoor je voordat je het weet de boel gaat lopen saboteren.

En dan het woord nooit. Wat gebeurt er als je er aan denkt dat je nooit meer suiker mag eten? Waarschijnlijk stel je het dan nog even uit en eet je je helemaal klem aan suiker tot aan de dag dat je nieuwe suikervrije leven gaat beginnen. Het woordje nooit, zorgt ervoor dat je ontzettend veel druk opbouwt in jezelf. En dat je brein je laat denken: dat is dus nooit meer chocola, nooit meer een wijntje, nooit meer een ijsje, nooit meer een taartje, nooit meer iets lekkers. Hoe voel je je als daaraan denkt? Hoe voel je je als je denkt dat je dit nooit meer mag? Waarschijnlijk niet al te best.

Zeker niet omdat je brein tot nu toe suiker heeft gebruikt om je even snel een dopamineshot te geven op al die momenten dat je niet lekker in je vel zat. En hoe ga je dat nu oplossen?

De gedachte: Ik mag nooit meer suiker gaat je dus niet helpen. In ieder geval niet heel lang. En de slimmeriken onder ons denken nu: ja, maar Carola, dan denk ik gewoon dat ik dat dit jaar niet mag. En dan zeg ik gewoon tegen mijn brein dat ik volgend jaar weer normaal ga eten. Maar weet je? Als je dat wilt doen, dan maak je er gewoon weer het volgende dieet van. Dan hou je je brein een dikke worst voor en zal het uiteindelijk tegen je zeggen, ach, waarom wachten tot volgend jaar, wat maakt het allemaal uit…

Wanneer je stopt met het eten van suiker neem je je brein een heel belangrijk speeltje af. Vergeet dat niet. Dus je brein zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je weer suiker gaat eten.
En dan kom ik gelijk bij de tweede valkuil en dat is dat je denkt dat het moeilijk is om te stoppen met suiker. Dit is verreweg de meest gestelde vraag in alle interviews die ik ooit heb gegeven. En geloof me, dat waren er heel wat. De meest gestelde vraag was: ja, maar dat is toch helemaal niet mogelijk om te stoppen met suiker? Overal zit toch suiker in?

En dat klopt. In heel veel voedingsproducten zit suiker of een vorm van suiker of een chemische zoetstof. En je zult mij niet horen zeggen dat het makkelijk is om te stoppen met suiker. Maar het is wel veel makkelijker dan je nu waarschijnlijk denkt. En dat komt omdat je brein op dit moment denkt aan alles dat je niet meer ‘mag’. Maar je brein weet nog niet wat er allemaal nog meer mogelijk is.

Dat heb je allemaal nog niet ontdekt. De suikerrijke producten, de producten die je in de supermarkten ziet liggen, zijn vele malen minder dan de niet suikerrijke producten. Het enige verschil met suikerrijke producten is, dat ze al kant en klaar zijn. Ze zijn makkelijk. Je kunt ze uit de verpakking halen en eten. Maar wanneer je gaat leren hoe je met verse ingrediënten zelf alles kunt bereiden wat je maar wilt, dan ga je ervaren dat de suikervrije wereld vele malen rijker, voller en lekkerder is dan de oppervlakkige suikerrijke producten. Die vaak zijn gefabriceerd met allemaal kunstmatige ingrediënten en geur- kleur- en smaakstoffen.

Ik sprak hierover met mijn buurvrouw en zij vertelde dat er iemand is geweest die een studie heeft gedaan naar het Amerikaanse dieet met ratten. Hij heeft een groep ratten opgedeeld in twee groepen. De ene groep heeft ie op een normaal voedzaam eetpatroon gezet vol met verse voeding. De andere groep heeft ie op het standaard Amerikaanse dieet gezet vol met bewerkte voeding. Vervolgens heeft ie de ratten een probleem op laten lossen. Hij heeft ze losgelaten in een bak met water met daarin een trappetje om er weer uit te kunnen klimmen.

Wat er vervolgens gebeurde is dat de ratten die hij had gevoed met een normaal, voedzaam eetpatroon met gemak het trapje konden vinden en uit het water klommen. Maar de ratten die het standaard Amerikaanse dieet hadden gekregen, konden het probleem niet oplossen en verdronken. Sterker nog: ze deden niet eens moeite om het probleem überhaupt op te lossen.

Ons oerbrein is verslaafd aan alle dingen die ons helpen om ons hier en nu goed te voelen. En het maakt ons oerbrein daarin helemaal niet uit wat daarvan de effecten op de lange termijn zijn. Omdat het maar gefocust is op één ding en dat is overleven. En wanneer je je goed voelt heb je de grootste overlevingskansen. Dus dat is waar het de hele dag mee bezig is, namelijk om ervoor te zorgen dat je je nu, op dit moment, goed voelt.

Daarom denk je de gedachte: ‘Het is moeilijk om te stoppen’. Of: ‘Het is onmogelijk voor me om te stoppen’. En je weet hoe het is met gedachten: ze zijn een opdracht aan je brein om bewijs te verzamelen voor dat wat je denkt. Dus als je denkt: ‘Het is moeilijk om te stoppen’ dan is de opdracht die je geeft aan je brein: ‘Zoek bewijs voor me dat het moeilijk is om te stoppen’. En je brein gaat bewijs verzamelen dat het echt moeilijk is. Het gaat ervoor zorgen dat je je rot voelt omdat je nee moet zeggen tegen al die lekkere dingen op een verjaardag. Het gaat ervoor zorgen dat je continu zin hebt in iets lekkers. Het zegt tegen je: ach, ééntje kan toch wel? Nou ja, je kent het wel denk ik.

Maar wat zou er gebeuren als je de gedachte aanpast naar: ‘Ik ga er een feestje van maken voor mezelf’ of ‘Ik ga een nieuw avontuur aan met mezelf’.

En daarmee kom ik gelijk aan bij valkuil nummer drie…

Ga van niet mogen naar kiezen. Ik heb het natuurlijk net ook al aangestipt: het is de gedachte: ‘Vanaf nu mag ik nooit meer suiker’ die zorgt voor een heleboel ruis op de lijn.

Wanneer dit het verhaal is dat je tegen jezelf vertelt, dan garandeer ik je dat je hele suikervrije poging maximaal twee weken gaat duren. Als je veel wilskracht hebt is het misschien wat langer, maar waarschijnlijk ga je al in de eerste week voor gaas.

Het punt is dit: je mag altijd suiker eten en je mag altijd suiker drinken. Er is helemaal niemand die je dat verbiedt. De enige die het jou verbiedt dat ben je zelf. Maar wanneer je deze zin in je hoofd gaat veranderen naar: ‘Ik kies ervoor om fors te gaan minderen met suiker’ of ‘Ik kies ervoor om vanaf nu geen suiker meer te eten’ dan wordt het een heel ander verhaal.

Voel je het verschil? Denk beide gedachten maar eens. Denk eerst maar eens: ‘Ik mag geen suiker meer eten’ en denk dan daarna ‘Ik kies ervoor om vanaf nu fors te gaan minderen met suiker’. Wanneer je van iets een keuze maakt, dan bouw je veel minder interne stress op waardoor je oerbrein rustig verder slaapt. Ineens kom je nu vanuit goed zorgen voor jezelf in plaats van vanuit vechten met jezelf. En dat maakt echt een wereld van verschil. Want wanneer je een keuze maakt voor jezelf omdat je goed wilt zorgen voor jezelf, dan schakel je emoties als schuldgevoel, boosheid, zelftwijfel, stress en frustratie uit. En vaak zijn dit de emoties die ervoor zorgen dat je weer gaat verlangen naar suiker of naar zoet.

Wat ook een belangrijke valkuil is, is dat je het te perfect wilt doen. Dat je wilt dat het allemaal in één keer goed gaat. Dat wanneer je nu stopt met suiker, dat je dan ook gelijk vanaf dit moment nooit meer een korrel suiker gaat eten. En ik beloof je nu al dat dit niet is hoe het gaat. Ja, je hebt jezelf dit voorgenomen en ja, je kunt een boel organiseren voor jezelf op dit gebied. Maar er kan altijd een moment komen dat je onderweg bent en pech krijgt met je auto, drie uur moet wachten op hulp en als die hulp je dan bij het eerstvolgende tankstation afzet dat je dan zo’n honger hebt dat je een willekeurig snack uit het zorgvuldig samengestelde assortiment met ellende neemt en je pas achteraf realiseert dat daar suiker inzat.

Of dat je acuut in het ziekenhuis belandt en een aantal dagen afhankelijk bent van al het geweldige eten dat daar wordt geserveerd. Of dat je op reis bent in een of ander land waar gewoon niets anders te verkrijgen is dan eten met suiker. En als je het dan perfect wilt doen, dan gaat dit je een heleboel stress opleveren. Ik ben dus veel meer voor realistisch. Wees realistisch in je aanpak. Ga uit van de dingen die je nu eet en ga daar goede vervangers voor vinden. Hou het heel dicht bij wat je nu al doet. Anders ga je zo ontzettend veel stress voor jezelf en waarschijnlijk ook je omgeving creëren dat je het nooit vol gaat houden.

Dus, als je ontbijt nu bestaat uit twee tarweboterhammen met hagelslag, geloof me, dat is echt jarenlang mijn ontbijt geweest. Tarweboterhammen met margarine en hagelslag. Dat is het echt al heel, heel lang niet meer, maar vroeger begon ik zo de dag. Maar goed als dat nu nog je ontbijt is, begin dan met het vervangen van de tarwe boterhammen door spelt boterhammen en vervang de hagelslag door iets anders zoet, bijvoorbeeld een banaan of in de zomer aardbeitjes zonder suiker.
En als je in de avond een avg-tje eet. Oftewel aardappelen, vlees en groente, blijf dat dan gewoon doen en vervang de aardappelen bijvoorbeeld door zoete aardappelen of een extra groentesoort. Of eet nog maar de helft van de aardappelen.

En als je partner iedere avond kookt, laat je partner dan gewoon iedere avond koken en kijk samen even naar de recepten. Maar maak er geen halszaak van want dat ga je gewoon niet volhouden.
Want wat er dan gebeurt als je het perfect wilt doen allemaal, is dat wanneer het één keertje niet lukt, dat je brein dan zegt: zie je wel, dit gaat niet werken hoor. Stop er maar mee. Jij kunt dit niet. Maar niets is minder waar. Jij kunt dit wel. Iedereen kan dit. Maar je moet wel bereid zijn om te vallen en steeds weer op te staan. Je bent een suikervrije leefstijl aan het oefenen en bij oefenen hoort dat je valt en dat je leert en dat je weer opnieuw valt en weer opnieuw leert. Het heeft tijd nodig.

Kom ik gelijk bij de laatste belangrijke valkuil en die is dat je het wilt doen om de verkeerde reden. En deze valkuil haakt aan de vorige valkuil. Want wanneer je wilt stoppen met het eten van suikers vanuit de verkeerde reden, en vaak is die reden omdat je graag af wilt vallen, dan krijg je haast. Wat je dan gaat doen is dat je dag op de weegschaal gaat staan en als er dan niets af is gaat je brein tegen je zeggen dat je beter wat anders kan gaan doen. Dat dit niet gaat werken. Dat het te lang duurt. Dat het niet opschiet. Dat het niet werkt voor jou.

Ja je kunt absoluut afvallen als je stopt met het eten van suikers. En dat kan ook heel snel gaan. Ik heb daarin echt bizarre resultaten gezien. Maar… de meeste van die resultaten heb ik gezien bij mannen. Bij vrouwen werkt het echt anders. Ons vrouwenlichaam zit echt anders in elkaar. En een belangrijke factor waarin wij ons onderscheiden van mannen is onze extreme gevoeligheid voor stress. Het is vaak niet wat we eten, maar de hoeveelheid stress die we ervaren die ervoor zorgt dat we niet afvallen. Of dat het niet zo snel gaat als je wilt. Stress heeft namelijk een enorme invloed op je bloedsuikerspiegel. Dus als jij suikervrij gaat eten omdat je wilt afvallen en vervolgens krijg je stress omdat het niet lukt om af te vallen, dan ga je je doel voorbij. Dan maak je het alleen maar erger voor jezelf en is de kans heel groot dat je binnen de kortste keren weer die zak M&M’s naast je in de auto hebt staan of die bak drop.

Afvallen, hoe begrijpelijk ook, is nooit een goede reden om wat dan ook te gaan doen. De enige juiste reden om te gaan minderen met suikers is, omdat je er heel bewust voor kiest om beter voor jezelf te gaan zorgen. Om dit te gaan doen vanuit liefde voor jezelf. Om er een prachtig nieuw avontuur van te maken voor jezelf. Om er een ongelooflijke ontdekkingsreis van te maken naar jezelf. Om de verbinding met jezelf te herstellen en om ervoor te zorgen dat jouw zelf over vijf of tien of twintig jaar nog steeds gezond en mobiel en sterk is.

Om je brein gezond en vooral helder te houden. Om je lichaam gezond te houden. Om je lichaam optimaal te ondersteunen tijdens de overgang en daarna. Om jezelf te voeden. En het grappige is, dat wanneer je het om die redenen gaat doen, dat het niet meer belangrijk is of je wel of niet afvalt. En als je op dat punt bent, dan zul je zien dat er dingen gaan veranderen. En dat is waar de blijvende resultaten ontstaan.

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

168 - Stoppen met suiker - Toptips

Jan 17, 2025

167 - Stoppen met suiker - de valkuilen

Jan 10, 2025

166 - Het gaat werken

Jan 03, 2025