166 - Het gaat werken
Jan 03, 2025Wist je dat wanneer dingen niet lukken, dat het er vaak weinig mee te maken heeft dat je dingen niet goed doet. Of dat je meer moet doen of het anders moet doen? Wist je dat wanneer dingen niet lukken dat het vaak maar komt door één ding en dat is dat je in dat geval waarschijnlijk meer gefocust bent op dat het niet lukt en waarom het niet lukt dan op dat het wel lukt. Dat je meer toegewijd bent aan al die gedachten die je brein je geeft waarom het voor jou toch echt niet mogelijk is.
Dat je gedachten denkt in de trant van: het lukt niet, waarom lukt het niet, het gaat nooit werken. En dat je jezelf de hele dag door verhalen vertelt met daarin de meest prachtige verklaringen voor het feit dat het gewoon niet lukt? Het grote verschil tussen iemand die niet succesvol is en die geen resultaten behaalt en iemand die dat wel doet helemaal niets te maken heeft met wat die persoon heeft of kan. Dat gaat maar over één ding en dat is dat de succesvolle persoon meer gecommit is aan de focus en de gedachte ‘het werkt’ dan de persoon die aan het worstelen is met zichzelf en haar doel. En niet het succes ziet dat ze wil zien.
In deze podcast ga ik je uitleggen hoe je dit kunt veranderen. Hoe je de shift kunt maken van het focussen op ‘Het werkt niet’ naar focussen op ‘Het werkt’.
Veel luisterplezier!
Het gaat werken
Dag mooie vrouw!
Hoe gaat het met je? Op het moment dat ik deze podcast maak zitten we tussen de kerstdagen en oud en nieuw in. Het is vandaag zondag 29 december en ik maak natuurlijk altijd de podcast een aantal dagen van tevoren. Meestal op maandag of dinsdag. Zodat Danny alle tijd heeft om hem technisch goed in elkaar te hacken en overal te posten. Maar nu is het dus zondag 29 december en ik heb net een paar dagen vrij gehad. Wat heerlijk was. Ik heb iedere dag tot 9 uur in bed gelegen en heel rustig opgestaan. We hebben de films van Harry Potter ontdekt op HBO en we zijn ze nu aan het kijken. En ik heb heel veel gebreid. Zoveel dat ik nu dus een brei-arm heb en mezelf een breiverbod heb gegeven voor de komende week. Wel jammer want mijn trui is bijna af en ik heb al wol in huis voor een nieuw project. Dus mijn brein probeert alles uit de kast te halen om vooral toch weer de naalden op te pakken. Maar mijn arm heeft rust nodig.
Onze kerst hier in Zweden was rustig. Heel veel mensen hebben me gevraagd of we hier sneeuw hebben gehad, maar dat was niet het geval. Als ik onze Zweedse vrienden moet geloven, dan is het veel te warm voor de tijd van het jaar. Ik merk er verder weinig van omdat het voor mij natuurlijk normaal is om zo tussen de 0 en 10 graden te hebben tijdens de kerst. Dus mij was het niet echt opgevallen eerlijk gezegd. We hebben in ieder geval heerlijk uitgerust en genoten van gewoon helemaal niets. De komende dagen hebben we nog allerlei afspraken. Morgen gaan we brunchen met vrienden en oud en nieuw gaan we naar mijn Nederlandse vriendin die inmiddels ook in Zweden woont. Dus vandaar dat ik nu op zondag zit te werken zodat ik de komende dagen nog even heerlijk de handen vrij heb.
In de podcast van vandaag wil ik het met je hebben over een principe dat bij mij heeft gezorgd voor een enorme AHA. Namelijk dat wanneer dingen niet lukken, dat het er vaak weinig mee te maken heeft dat je dingen niet goed doet. Of dat je meer moet doen of het anders moet doen. Maar dat je in dat geval waarschijnlijk meer gefocust bent op dat het niet lukt en waarom het niet lukt dan op dat het wel lukt. Dat je meer toegewijd bent aan al die gedachten die je brein je geeft waarom het voor jou toch echt niet mogelijk is.
Dat je gedachten denkt in de trant van: het lukt niet, waarom lukt het niet, het gaat nooit werken. En dat je jezelf de hele dag door verhalen vertelt met daarin de meest prachtige verklaringen voor het feit dat het gewoon niet lukt. Wat heel belangrijk is om te weten is dat het verschil tussen iemand die niet succesvol is en die geen resultaten behaalt en iemand die dat wel doet helemaal niets te maken heeft met wat die persoon heeft of kan. Maar dat het maar gaat over één ding en dat is dat de succesvolle persoon meer gecommit is aan de focus en de gedachte ‘het werkt’ dan de persoon die aan het worstelen is met zichzelf en haar doel. En niet het succes ziet dat ze wil zien.
Want wanneer je echt komt vanuit de gedachte: ‘Het werkt’, dan werkt het ook. Want alles wat je doet met iedere gedachte die je denkt is dat je je brein de opdracht geeft om bewijs te verzamelen voor datgene dat je op dat moment gelooft dat waar is. Iedere gedachte die je denkt is een opdracht aan je brein. Niets meer en niets minder dan dat. Dus wanneer je denkt ‘Het werkt’ dan geef je jouw brein de opdracht om bewijs te vinden dat het werkt. Maar wanneer je denkt ‘Het werkt niet’ dan is dat de opdracht die je geeft aan je brein. Namelijk om bewijs te vinden dat het niet werkt. Het punt is dat wanneer je komt vanuit de gedachte: ‘Het werkt’ dat je heel ander bewijs gaat vinden dan wanneer je komt vanuit de gedachte: ‘Het werkt niet’. En wat je ook zult merken is dat beide gedachten zorgen voor een totaal ander gevoel.
Wanneer je komt vanuit: ‘Het werkt niet’ dan voel je je waarschijnlijk teleurgesteld, boos, verdrietig. Misschien baal je van jezelf. Het doet pijn dat datgene dat je zo graag wilt, maar niet wil lukken. En dat komt omdat deze gedachte, de gedachte ‘Het werkt niet’ ervoor zorgt dat je in een gevoel van tekort terechtkomt. Dat je in ‘Ik heb dit nodig’ energie terechtkomt waardoor je haast krijgt en stress ervaart omdat je dat wat je denkt nodig te hebben om je beter te voelen maar niet voor elkaar krijgt.
Wanneer je echter komt vanuit: ‘Het werkt’ of vanuit ‘Ooit gaat het werken’ dan kom je vanuit een totaal andere energie. Je bent misschien nu nog niet waar je wilt zijn, maar doordat je er een diep vertrouwen in hebt dat ‘Het werkt’ kom je vanuit ‘Ik heb dit al energie’. En dat is een totaal andere energie dan de ‘Ik heb dit nodig’ energie. Wanneer je komt vanuit ‘Ik heb dit al’ of ‘ik ben het al’ energie dan ga je ervaren dat dingen op zijn plek beginnen te vallen en beginnen te lopen voor je. En dat kan best betekenen dat je soms weken of maanden geen bewijs ziet. Het is echt niet altijd gelijk allemaal perfect en geweldig. Maar wanneer je echt iedere dag opnieuw blijft komen vanuit de gedachte en het diepe geloof dat het werkt, dan zal het vroeg of laat ook echt gaan werken voor je.
Wanneer je komt vanuit het diepe vertrouwen dat het werkt, is het veel makkelijker om je te committen aan het proces, aan het iedere dag opnieuw doen van al die kleine stapjes die nodig zijn om je resultaat te behalen. Omdat je weet dat het ooit gaat lukken en dat het de enige reden waarom het er nu nog niet is, is omdat je nog onderweg bent naar je doel. Het is net als met een reis. Als je zeker weet dat je je bestemming zult bereiken dan ga je al die kleine stapjes doen die nodig zijn. Zoals het uitzoeken van de spullen die je mee moet nemen. Misschien moet je nog wel vaccinaties halen voordat je gaat of heb je een visum nodig dat geregeld moet worden. Je hebt een plan nodig hoe je naar je bestemming komt. Maar ook wat je op je bestemming allemaal wilt gaan doen. En je doet al die dingen omdat je weet dat het gaat lukken. Omdat je komt vanuit de gedachte dat het gaat lukken. En het kan best zijn dat je nog een jaar moet wachten, of misschien wel twee of drie, maar ooit gaat het je lukken. Ooit ga je die reis maken.
Wat voor doel je ook hebt, het gaat erom dat je echt toegewijd bent aan het bereiken van je doel. En er zijn hier echt maar twee mogelijkheden. Je bent gecommit aan dat het werkt of je bent gecommit aan dat het niet werkt. Er zit niets tussenin.
Heel veel mensen, de meeste mensen, zijn hartstochtelijk gecommit aan proberen. En misschien denk je nu dat dit optie drie is. Dat proberen het grijze gebied is tussen het werkt of het werkt niet. Hoe vaak ik wel niet hoor ik ben het echt aan het proberen Carola. Of: ik heb alles al geprobeerd. Het werkte allemaal niet dus nu ga ik dit proberen. Eens kijken of dit dan wel werkt. Maar weet je, als je gecommit bent aan proberen, dan is dat wat er gebeurt. Dan zal je blijven proberen. Proberen is echt iets heel anders dan daadwerkelijk doen. Probeer maar eens een stoel op te tillen. Dat gaat je niet lukken. Of je tilt hem op of hij staat op de grond. En als je de stoel probeert op te tillen blijft ie gewoon op de grond staan.
Dus wanneer je zegt: ik probeer het echt wel, dan zeg je eigenlijk: ik ben gecommit aan het feit dat dit niet gaat werken. En dit wil je niet horen. Het is niet leuk dat ik dit zeg, maar het is wel wat het is. Want anders was het namelijk al lang gelukt… en zat je nu niet naar deze podcast te luisteren. Proberen te luisteren naar deze podcast werkt ook niet. Of je luistert of je luistert niet. Daarom gaat proberen je nooit resultaten geven. Iets proberen is iets wel willen, maar het niet doen. Wanneer je zegt dat je dingen probeert, dan ben je in probeer-energie. Je brengt dan heel veel tijd en energie door met denken aan waarom het niet werkt, aan wat niet werkt, aan wat niet lukt, aan wat je niet voor elkaar krijgt. En hoe je het op een andere manier kunt proberen. En intussen voel je jezelf kut omdat je brein je vertelt dat je het zo hard probeert. Maar proberen is niet hetzelfde als het daadwerkelijk doen. Proberen is gewoon een andere variant van niet doen.
Dus wanneer je alles al hebt geprobeerd en niets is gelukt, dan helpt het niet om weer iets nieuws te gaan proberen. Het enige dat helpt is dat je de beslissing gaat nemen dat het lukt. Het gaat erom dat je heel bewust een andere keuze gaat maken voor jezelf. Het gaat erom dat je de focus op ‘Het lukt niet’ gaat loslaten en gaat focussen op ‘Het lukt wel’.
En dat is wat de meeste mensen niet doen. De meeste mensen wachten op een of ander rooksignaal uit de buitenwereld. De meeste mensen willen gered worden door iets of iemand van buiten. Door informatie, door resultaten die bewijzen dat iets wel of niet werkt. Maar dat is niet hoe het leven werkt. Je zult een beslissing moeten maken. Je zult moeten kiezen of je wilt dat iets werkt voor je of niet. En als je die beslissing niet maakt, dan zullen de dingen niet werken. Dan blijft alles gewoon zoals het was en verandert er niets. En weet je, dat is helemaal prima als dat is wat je graag wilt. Maar als je iets anders wilt voor jezelf dan is het eerste dat je dient te doen is dat je heel bewust je focus gaat verleggen naar ‘Het werkt’.
Je zult moeten beslissen dat iets werkt en je zult deze beslissing moeten nemen voordat je ook maar enig bewijs hebt dat het werkt. En voor de meeste mensen geldt dat ze niet bereid zijn om deze beslissing te nemen voordat ze bewijs hebben. En dat komt vaak omdat ze niet weten dat het zo werkt. Dat dit de eerste stap is die je dient te zetten naar blijvende verandering, naar blijvende resultaten. Want wanneer je komt vanuit ‘Het werkt’ dan geef je je brein iedere dag opnieuw de opdracht om bewijs te verzamelen dat het werkt. Waardoor het uiteindelijk ook echt gaat werken voor je. En dat is tegennatuurlijk.
Want ons brein is van nature gefocust op dat wat niet werkt. Zo zijn we standaard geprogrammeerd. Ons brein heeft maar één taak en dat is om ervoor te zorgen dat we overleven en dat de soort blijft voortbestaan. En we hebben nou eenmaal de beste kans om te overleven als we ons bewust zijn van alle gevaren om ons heen. En alles dat niet werkt is voor je brein een potentieel gevaar en is dus vele malen belangrijker dan alles dat wel werkt. Ons brein is een oplossingenmachine en het haalt zijn bestaanszekerheid uit het oplossen van problemen. Uit het focussen op alle dingen die niet werken. Dus vandaar dat het zo belangrijk is om iedere dag heel bewust te focussen op ‘Het werkt’.
Het is heel belangrijk om iedere dag opnieuw te vermijden dat je in een bus stapt vol met gedachten die gaan over ‘het werkt niet’. En om daarin vervolgens de hele dag rond te gaan rijden. Wanneer je merkt dat je daar zit, zit je echt in de verkeerde bus. Dan zit je in een bus die nergens naartoe gaat. Dan zit je in een bus die rondjes rijdt. Wanneer je merkt dat je in die bus zit, is het enige dat je hoeft te doen over te stappen in een andere bus. En dat is de bus van het werkt wel. De bus die je brengt naar daar waar het wel werkt. De bus die daadwerkelijk ergens naartoe rijdt.
Het gaat erom dat je al het bewijs gaat negeren dat laat zien dat het niet werkt. Of dat je jezelf er in ieder geval niet door laat vangen. Dat je je niet laat verleiden om in het eeuwige rondje te blijven draaien waarin iets niet werkt en je weer iets nieuws gaat proberen. Want ‘het werkt niet’ en ‘ik ben het aan het proberen’ zijn twee varianten van hetzelfde verhaal die allebei komen vanuit de behoefte van je brein om bewijs te verzamelen dat het niet werkt.
En natuurlijk zul je moeten weten wat niet werkt om te komen naar wat wel werkt. Dus vanuit die gedachte is het prima om waar te nemen wat niet werkt. Als je er maar niet in blijft hangen. Wanneer je merkt dat iets dat je doet niet werkt, schrap het dan uit je dagelijkse protocol. En voeg iets anders toe aan het proces, aan je dagelijkse gewoonten. Beslis dus vooraf dat het gaat werken. En dat wanneer het niet werkt, dat het gewoon nog niet werkt. Mijn favoriete gedachten hier zijn: ooit gaat het lukken. Ik ga dit nailen, ik ga net zolang door totdat ik het voor elkaar heb. Al moet ik dit de rest van mijn leven doen, ooit gaat het gewoon lukken. En soms duurt het een paar dagen, soms duurt het weken en soms duurt het jaren, maar uiteindelijk lukt het altijd.
Waar het over gaat is dat je jezelf niet toestaat om te gaan zwemmen in ‘het lukt niet’. In zie je wel, ik kan dat niet. In, ja, maar voor haar is dat wel mogelijk, maar voor mij niet. Je kunt best waarnemen dat dit verhaal leeft in je, maar je geeft er verder geen energie aan. Je gaat niet mee in het drama van je brein. Je besteedt er verder weinig aandacht aan. Je blijft focussen op ‘het gaat lukken’. Zelfs als er helemaal geen bewijs is dat het gaat lukken, zelfs als het bewijs dat het niet lukt zich opstapelt aan alle kanten. Zelfs als je brein zo negatief is dat je er bijna depressief van wordt. Ooit gaat het lukken.
Je kunt dit oefenen door jezelf iedere dag deze vraag te stellen: Was ik vandaag meer gecommit aan het werkt of aan niets werkt. Heb ik vandaag vaker gedacht: er is iets verkeerd, ik kan het niet, het gaat niet lukken, het gaat nooit lukken. Of heb ik vaker gedacht: dit gaat werken, ooit gaat het lukken, ik kan het.
Het gaat erom dat je jezelf iedere dag opnieuw onderdompelt in de energie van ik heb het al, ik ben het al. Want wanneer je in die energie bent, dan vertel je aan je brein en aan je lichaam dat je genoeg hebt en genoeg bent. Dat je daar bent waar je graag wilt zijn. Dat je niet komt vanuit tekort. Het is ook een hele krachtige manier om je brein te vertellen wat je allemaal nu al hebt en waar je dankbaar voor bent. En dat waar je nu bent helemaal perfect is.
Heel veel mensen brengen veel tijd door vanuit weerstand met wat er nu is. En met waar ze nu zijn. Maar iedere keer dat je weerstand hebt tegen wat er nu is en tegen de resultaten die je op dit moment behaalt, kom je vanuit een tekort en ben je gefocust op wat niet werkt. Want wat je dan eigenlijk zegt is dat je dat je wat je nu hebt eigenlijk niet wilt en dat je nu niet goed genoeg bent.
Dus iedere keer als je brein je vertelt dat je verder zou moeten zijn en dat de dingen anders zouden moeten zijn, dan is dat het signaal voor je dat je gefocust bent op wat niet werkt. En dat het belangrijk is om de focus te verleggen naar ‘het werkt’. Dat het belangrijk is om volledig OK te zijn met hoe je leven op dit moment is. Met hoe je lichaam op dit moment is. Met hoe je gezondheid op dit moment is.
Het is helemaal OK om doelen te hebben en dingen te hebben die je graag wilt bereiken of doen. Maar wat wel belangrijk is, is dat het willen van iets, of het verlangen naar iets niet pijnlijk is. Heel veel mensen associëren verlangen met pijn omdat wanneer je meer wilt, dat je jezelf pijnlijk bewust wordt dat je het niet hebt. Je voelt een tekort en je zegt tegen jezelf dat je nu niet genoeg hebt. Of dat je nu niet genoeg bent.
Maar wanneer je komt vanuit overvloed, vanuit de focus op het werkt, dan voelt verlangen niet langer meer pijnlijk. Dan is het mogelijk om grote verlangens en doelen te hebben zonder dat het zeer doet. Omdat je helemaal OK bent met waar je nu bent. Omdat je nu al genoeg hebt, omdat je nu al genoeg bent. Omdat het nu ook al werkt. Je hoeft jezelf dan niet meer te repareren of zo snel mogelijk naar een of ander doel te brengen omdat je denkt dat het daar beter is.
Gisteren had ik het er met iemand over en zij zei dat ze toen ze 55 kilo woog ze zichzelf nog steeds rot voelde, ook al was ze nog nooit zo slank geweest. En ook al was dat wat ze altijd al wilde. En dat ze zich toen realiseerde dat het gewoon niet uitmaakt. Dat wanneer het nu niet genoeg is, dat het ook niet genoeg is als je je doel hebt bereikt. Je bent dan gewoon dezelfde persoon met dezelfde gedachten maar met een ander gewicht.
Het is zo belangrijk om iedere dag opnieuw heel bewust ervoor te kiezen om dankbaar te zijn voor wat er is en om te accepteren waar je bent. En om jezelf eraan te herinneren dat als het anders had moeten zijn, dat het wel anders was geweest. Dat als je die andere persoon had moeten zijn, dat je haar wel was geweest. Wees blij met waar je bent en wees blij met waar je naartoe gaat. En stel jezelf iedere dag aan het einde van de dag de gouden vraag: was ik vandaag meer gecommit aan het gaat werken of aan het gaat niet werken?
Wees eerlijk naar jezelf. Wanneer je dat gaat doen, dan kan dit alles voor je gaan veranderen in een paar weken tijd.
Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?
Doe dan mee aan...
De Vrouwelijke Weg!
Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.