058 - Stoppen met Snaaien
Jul 20, 2023Wanneer ik je vraag wat het grootste probleem met eten is dat je opgelost wilt hebben, dan antwoordt meer dan 80% van alle vrouwen: als ik toch eens wist hoe ik zou kunnen stoppen met snoepen en snaaien. Gevolgd door een hele diepe zucht.
Snoepen en snaaien is voor de meeste vrouwen (en ik denk ook mannen) het meest lastige stuk als het gaat om het managen van je eetgedrag. Snoepen of snaaien doe je altijd vanwege een andere reden dan fysieke honger. Het wordt volledig gestuurd door je emoties.
Snoepen en snaaien is een symptoom!
Snoepen en snaaien is een symptoom. Het is een manier om te dealen met dingen in je leven. En om de gevolgen van al dat gesnoep en gesnaai te compenseren ga je vervolgens op een dieet. Wanneer je niet begrijpt hoe dit mechanisme werkt en hoe je dit kunt doorbreken, zul je je hele leven in gevecht blijven met jezelf.
Stoppen met snaaien doe je niet door niets meer in huis te halen. Maar door het terugnemen van de regie over jouw eetgedrag en vooral door het bouwen aan een gezond zelfvertrouwen. In totaal zijn er zes stappen voor nodig om de regie over je eetgedrag terug te nemen. In deze podcast ga ik ze met je delen.
Mocht je willen weten hoe je deze zes stappen tot in detail kunt gaan toepassen op jouw eetgedrag, doe dan mee aan de Stop met Snaaien Challenge. Hier leer je ze alle zes en gaan we ze samen oefenen. Zodat je vanaf nu zonder problemen uit de voorraadkast kunt blijven!
Deze challenge is niet meer beschikbaar. Maar er komen regelmatig nieuwe challenges, video's en andere toffe dingen voorbij! Schrijf je vooral in om op de hoogte te blijven.
Veel luisterplezier
Stoppen met Snaaien in zes stappen
LET OP: In deze podcast komt de Stop met snaaien Challenge voorbij. Deze is niet meer beschikbaar!
Schrijf je in voor de nieuwe GRATIS training.
Dag mooie vrouw! Hoe gaat het met je zo vlak voor de kerstdagen? Maak je je al zorgen over al het eten dat de komende dagen op tafel gaat komen en hoe je daarmee om kan gaan? Ik kan me er alles bij voorstellen. Wij krijgen hier met de kerst onze bonusdochter en haar vriend op visite. En er komt nog een vriendin van mij deze kant op. Dus ik heb het kerstmenu inmiddels al klaar.
En wat echt heel gaaf is: we hebben hier dit jaar een witte kerst. Want zoals het ernaar uitziet is het ook in dit gedeelte van Zweden wit tijdens de kerstdagen. Dus das natuurlijk supercool. Op dit moment is het min 10 overdag en in de nacht zo rond de min 15. En er ligt een laag van ongeveer 10 centimeter sneeuw. En de weersvoorspellingen zijn tot nu toe gunstig. Ik hou het goed in de gaten natuurlijk.
Maar goed, even terug naar de feestdagen want ik begin af te dwalen. Want die feestdagen, dat is ieder jaar wel weer een dingetje voor veel mensen. Zelf gooide ik meestal al begin december het gezonde eetbijltje erbij neer en vrat ik gewoon alles waar ik zin in had. Onder het mom van: dat wordt deze maand toch niets, we zien het wel weer in januari. Om dan natuurlijk de eerste twee weken van januari fanatiek te beginnen en gezond te gaan eten en daarna was het ook weer voorbij want ik ben half januari jarig. Dus dat schoot eigenlijk niet echt op. En ik baalde er ook altijd best wel van.
Stoppen met snaaien? Volg deze stappen
Punt is, dat dit intervallen met eten niet goed is voor je lichaam, maar ook niet goed is voor je oerbrein. Het krijgt daardoor namelijk tegenstrijdige signalen. Zie je brein maar even als een hond. Wat gebeurt er als je hem de ene keer wel een koekje geeft en de andere keer niet? Juist. Dan blijft ie bedelen. Hetzelfde geldt voor kleine kinderen. Wanneer ze de ene keer wel iets mogen en de andere keer niet, dan wordt het geheid gezeur. Dus deze strategie is niet een handige strategie als je jouw relatie met eten wilt verbeteren. Je kunt het beter anders aanpakken. Als je voorgoed wilt stoppen met snoepen en snaaien, dan zijn er zes stappen die belangrijk zijn.
Deze zes stappen heb ik voor je gebundeld in een speciaal programma: de Stop met Snaaien Challenge. Hierin leer ik je in 30 dagen hoe je jouw verlangen naar snoep en zoete en hartige tussendoortjes in goede banen kunt leiden. Het is geen dieet. Je kunt dus alles blijven eten wat je wilt. Maar we gaan het wel op een manier doen die je oerbrein begrijpt. Zodat je stopt met jezelf saboteren. Je kunt deze stappen eigenlijk altijd gebruiken om je eetgedrag te managen. Ze zijn handig voor de feestdagen, maar ze zijn nog handiger om toe te passen in je dagelijkse leven. Als je hiervan een gewoonte maakt, dan zul je zien dat je steeds meer grip gaat krijgen op je eetgedrag.
Voorgoed stoppen met snoepen en snaaien doe je zo
De Stop met Snaaien Challenge is vanaf nu verkrijgbaar via de website van de Gelukkige Eter. Je kunt het programma zelfstandig volgen en uiteraard begeleid ik je erbij. In deze podcast ga ik de zes stappen heel kort met je bespreken. In het programma krijg je van mij de exacte ins en outs en met name ook de details waar je op dient te letten. Want er kan nogal wat verkeerd gaan als je het niet op de juiste manier doet. De meest gemaakte fout is wel dat je er dan gewoon weer het volgende dieet van gaat maken voor jezelf. Maar gelukkig zijn er manieren om dat te voorkomen en in het programma help ik je daarbij en ga je ook vooral heel veel oefenen.
Goed, wat zijn nu die zes stappen die nodig zijn om voorgoed te stoppen met snoepen en snaaien. Voordat ik ze ga bespreken is het belangrijk dat je begrijpt hoe snoepen en snaaien ontstaat.
Zo ontstaat de drang naar snoepen en snaaien
Snoepen of snaaien doe je vanwege een andere reden dan fysieke honger. Het wordt volledig gestuurd door je emoties. Snoepen en snaaien is een symptoom. Het is een manier om te dealen met dingen in je leven. En om de gevolgen van al dat snoepen en snaaien te compenseren ga je vervolgens op een dieet.
Wanneer je niet begrijpt hoe dit mechanisme werkt en hoe je dit kunt doorbreken, zul je je hele leven in gevecht blijven met jezelf.
Diëten zijn geen oplossing!
Diëten zijn hierin niet de oplossing. Dat ligt overigens niet aan het dieet. Ieder dieet werkt. Het probleem ligt in het feit dat je het nooit langdurig volhoudt. En dat komt omdat je denkt dat je leven niet leuk genoeg is (of saai wordt) als je niet meer kunt eten wanneer je dat wilt. Of als je ongezonde gewoonten achter je wilt laten.
Er zijn meerdere redenen waarom we snoepen en snaaien:
- Chemische disbalans in ons lichaam (denk aan bloedsuikerspiegel, hormoonbalans, neurotransmitter problemen)
- We hebben nooit geleerd om met negatieve emoties om te gaan
- We zijn opgevoed met het idee dat je altijd de oplossing voor een slecht gevoel kunt vinden in de buitenwereld
- We zijn bang dat ons leven saai wordt als we alle valse pleziertjes opgeven
- Eten is overal en vanuit de basisprogrammering van ons oerbrein worden we constant automatisch gestuurd naar eten.
Eten is een basisbehoefte voor je lichaam. Maar er is wel een enorm verschil tussen eten dat je daadwerkelijk nodig hebt als brandstof voor je lichaam en snoepen en snaaien om jezelf te verdoven.
Fysieke honger en emotionele honger
Als je wilt stoppen met snoepen en snaaien is het belangrijk dat je jouw fysieke honger (de behoefte van je lichaam aan brandstof) leert scheiden van jouw emotionele honger (dingen die je eet om je beter te voelen). Daardoor kun je heel bewust gaan waarnemen welke rollen eten (of drinken) allemaal vervult in jouw leven.
Het begint met het onderzoeken van de overtuigingen die je hebt over eten en de redenen waarom je eet.
Waarom eet jij?
- Omdat je denkt dat het zonder eten niet gezellig is?
- Omdat je denkt dat het zo lullig is voor de ander als je niets neemt?
- Omdat je geen zeur wilt zijn?
- Omdat je bang bent dat ze je saai vinden?
- Omdat je je verveelt?
- Omdat je verdrietig bent?
- Omdat je blij bent?
- Omdat je iets te vieren hebt?
- Omdat je het verdiend hebt?
- Omdat je je schuldig voelt?
- Omdat je het even niet weet?
- Omdat……
Stoppen met overeten op wilskracht
Je kunt hier twee dingen doen. Je kunt op basis van wilskracht stoppen met overeten (dat is wat 99% van alle mensen doet door steeds weer op een nieuw dieet te gaan). Dat gaat een tijdje goed, maar daarmee haal je nooit blijvende resultaten: zodra het leven er tussendoor komt verval je terug in je oude gedrag.
Beter is het om de oorzaak aan te pakken, namelijk emotionele honger. Oftewel: eten omdat je een emotie niet wilt voelen. Wanneer je leert hoe je dit kunt veranderen ga je blijvende resultaten creëren. Binnen emotie eten is er een belangrijke factor actief: je oerbrein. Het is je oerbrein dat ervoor zorgt dat het zo verrekte lastig is om te stoppen met snoepen en snaaien.
Jouw oerbrein springt namelijk ‘aan’ bij iedere emotie die je ervaart. Des te heftiger de emotie is, des te sneller je oerbrein in actie komt. En snoepen en snaaien is voor je oerbrein een beproefd recept om ervoor te zorgen dat je je snel weer beter voelt. Wanneer je wilt stoppen met snoepen en snaaien, is het dus belangrijk dat je je oerbrein op de juiste manier gaat managen.
Pak de regie over jouw eetgedrag
En dat doe je niet door niets meer in huis te halen. Dat doe je door het terugnemen van de regie over jouw eetgedrag en vooral door het bouwen aan een gezond zelfvertrouwen.
Een eerste belangrijke stap in dit proces is te leren hoe je vanaf nu kunt zeggen wat je doet en daadwerkelijk gaat DOEN wat je zegt. Iedere. Keer. Opnieuw. Daarmee herstel je het vertrouwen in jezelf. En vanuit dat vertrouwen ga je als vanzelf andere keuzes maken.
Dit, en dit alleen, is wat we gaan oefenen tijdens de Stop met Snaaien Challenge. Je gaat leren hoe je weer een betrouwbare partner kunt worden voor jezelf. Om niet langer meer ‘vreemd’ te gaan zodra er een verleiding voorbij komt. Zie het maar als een soort van relatietherapie ha, ha.
Neem de relatie met jezelf serieus
Dat lukt alleen als je jouw relatie met jezelf uiterst serieus gaat nemen en als je weet en begrijpt hoe je jouw oerbrein, de grote verleider, kunt managen. Want jouw oerbrein is de grote saboteur van alle afspraken die je maakt met jezelf.
Immers: hoe vaak heb je je geen dingen voorgenomen die uiteindelijk toch niet zijn gelukt? Hoe vaak ben je op maandag opnieuw begonnen? En hoe vaak zat je toch weer in die Nutella pot? Of in de voorraadkast, om het snoep van de kinderen op te eten? Ook al wilde je het echt niet?
Dit is wat ik noem de ‘Oerbrein-factor’
Je oerbrein is echt een meester saboteur. Dus wanneer je wilt gaan DOEN wat je aan jezelf hebt beloofd, is het belangrijk dat je leert hoe je jouw oerbrein kunt besturen. Hoe je de grote verleider die jouw relatie met eten iedere dag opnieuw verstoort, kunt managen. Wanneer je niet weet hoe je dit kunt doen, blijf je snoepen en snaaien. Daar heb je dus de zes stappen voor nodig.
In 6 stappen de regie terugpakken!
De eerste stap is het samenstellen van jouw eetprotocol
En een eetprotocol is niets meer en niets minder dan een plan voor de dingen die je wilt eten. Daar zijn heel veel belangrijke punten voor die je in de gaten moet houden. In het programma komen ze allemaal uitgebreid aan bod. Maar de belangrijkste vraag die je hierbij aan jezelf dient te stellen is: kan ik dit de rest van mijn leven volhouden. Want dat is waar het vaak verkeerd gaat. Wat ik zie is dat veel vrouwen het vaak helemaal perfect willen doen omdat ze denken dat ze dan sneller afvallen (en dan weer ‘normaal kunnen eten’. Maar dat is niet waar de Stop met Snaaien Challenge over gaat. Het is geen perfect eten challenge en het is ook geen afslankchallenge. Het is Stop met Snaaien Challeng en dat betekent dat jouw protocol er in de eerste plaats voor moet zorgen dat je gaat stoppen met snaaien.
De makkelijkste manier om dit succesvol te kunnen doen is door ervoor te zorgen dat jouw eetprotocol een exacte afspiegeling wordt van alles dat je nu al doet. Door dit te doen wordt het makkelijker om jezelf eraan te houden. Pas wanneer je je echt kunt houden aan je eetprotocol kun je hele kleine wijzingen gaan maken. Nogmaals: de hele psychologie hierachter komt uitgebreid aan bod tijdens de Challenge.
De tweede stap is opschrijven wat je wilt gaan eten
Dit doe je 24 uur van tevoren. Je gaat dus plannen. En owwwww… wat willen we dat toch graag liever niet doen. Want, zo zegt ons oerbrein: dan zet ik mezelf vast. Dan ben ik niet meer flexibel. Dan kan ik niet meer spontaan zijn. En het kost veel teveel tijd. Dan ben ik nog meer met eten bezig. Toch is plannen cruciaal.
Zoals je weet is je oerbrein heer en meester over jouw eetgedrag in het moment. Het kiest volledig op basis van hoe je je voelt. Dus wanneer je jouw eetkeuzes laat afhangen van waar je in het moment zin in hebt, dan kun je er gif op innemen dat je niet altijd de meest gezonde keuzes zult maken voor jezelf.
Weer zelf de regie nemen over je eetgedrag begint daarom bij leren hoe je met je mensenbrein jouw oerbrein kunt managen. Dit doe je door te plannen en je aan jouw plan te houden. Daarmee zeg je wat je gaat doen en ga je doen wat je zegt. Iedere keer wanneer je je aan je plan houdt scoor je een succeservaring. En dat helpt je om je goed te voelen en vanuit dat goede gevoel zul je andere beslissingen gaan nemen. Tijdens het programma leer ik je tot in detail hoe het werkt met plannen. Maar ook en vooral hoe je kunt omgaan met het plannen van uitzonderingen of een etentje of noodsituaties.
De derde stap is echt alleen en exact te eten wat je hebt gepland
En dit is waar de shit hits the van. Want natuurlijk heeft je oerbrein geen zin in de goulashsoep die je hebt gepland. Of de spruitjesstoofschotel of die salade. Dat is normaal. Je oerbrein wil namelijk eten waar het in het moment zin in heeft. Het zal je argumenten gaan geven als:
- Ach, het is toch gezond, dus zoveel kwaad kan het toch niet?
- Zonde om weg te gooien…
- Je hebt de hele week al gezond gegeten, dus één keertje mag wel
- Ach, morgen pak je het gewoon weer op
- Je bent nog aan het oefenen, maandag ga je pas echt beginnen
- Ach, dan sla je straks toch gewoon een maaltijd over
- Je bent ongesteld en als je ongesteld bent dan mag je altijd chocola
Maar dit is exact waarom het altijd verkeerd gaat. Wanneer je hieraan toegeeft dan zak je weer in je oude dieetmentaliteit van inconsequent zijn naar jezelf. In het programma leer ik je hoe je hiermee op een andere manier kunt omgaan zodat je niet meer in de valkuil van dieetdenken stapt.
De vierde stap is het voelen van je eetverlangens
Tot nu toe is je oerbrein gewend dat je luistert wanneer het een verlangen stuurt om te eten. Maar vanaf nu ga je dat dus niet meer doen. Je gaat leren om op de juiste manier nee te zeggen tegen de peuter in je hoofd en om je eetverlangen te doorvoelen zonder eraan toe te geven.
De vijfde stap is het belonen van je oerbrein voor een nee
En dat doen we door middel van de verleidingenpot. Zodra je jouw eetverlangen hebt doorvoeld en niet hebt toegegeven om te eten, beloon je jouw oerbrein voor de ‘nee’. Je oerbrein is gek op beloning. Het doet alles voor een complimentje of een schouderklopje. Maar ook heel eenvoudige dingen zoals een check zetten op een lijstje of een krul vindt het geweldig.
Je oerbrein houdt niet van ‘nee’. Maar zodra je deze ‘nee’ vergezeld laat gaan van een beloning wordt het heel anders. Exact dat is wat je doet wanneer je de verleidingenpot gaat gebruiken.
De zesde en laatste stap is dat je iedere dag opschrijft wat je werkelijk hebt gegeten
Als het goed is, heb je exact gegeten wat je hebt gepland. Maar, als gezegd, het is geen perfect eten challenge. Dus het kan natuurlijk prima voorkomen dat je andere dingen hebt gegeten dan gepland. Wanneer dat het geval is, schrijf dan de redenen erbij waarom dat zo is. Onthoud dat al deze redenen gedachten zijn die ervoor hebben gezorgd dat je toch iets anders in je mond hebt gestoken.
Het leren managen van je gedachten komt daarom ook kort aan bod tijdens de challenge.
Goed, nu heb je de zes stappen die nodig zijn om voorgoed te stoppen met snoepen en snaaien. Je kunt er zelf mee aan de slag, maar als je echt tot in detail wilt weten hoe ze werken en hoe je ze kunt toepassen, doe dan mee aan de Stop met Snaaien Challenge. (Deze challenge is helaas voorbij.)
Volg in plaats daarvan de volgende training:
Doe mee aan de GRATIS training van De Gelukkige Eter
Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?
Doe dan mee aan...
De Vrouwelijke Weg!
Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.