Realistisch plannen in plaats van perfectionistisch plannen

076 - Realistisch plannen

Jul 20, 2023

In de podcast heb ik het wel vaker gehad over plannen. Dus als je al wat langer meeluistert, dan weet je dat plannen één van de belangrijkste middelen is om je oerbrein, jouw diepste eet-instincten te managen. Maar ik heb het nog nooit gehad over REALISTISCH plannen. 

REALISTISCH plannen is een nieuw concept dat ik heb ontwikkeld en dat ik leer aan de leden van de Eetgeluk Universiteit. Het is een hele belangrijke vaardigheid die je nodig hebt om jouw relatie met eten te verbeteren. En het is iets totaal anders dan al het plannen wat je tot nu toe hebt geleerd (en waar je waarschijnlijk een hekel aan hebt...)

Wanneer je REALISTISCH gaat plannen, dan ga je plannen vanuit liefde voor jezelf. Je gaat niet plannen vanuit het verlangen om zo snel mogelijk resultaten te bereiken. Dat is perfectionistisch plannen en dat is wat je nu waarschijnlijk doet.

Plannen voor perfectie is niet de weg naar blijvende resultaten. REALISTISCH plannen is wel. Als je REALISTISCH gaat plannen...

  • Ga je stoppen met dieetdenken
  • Krijg je rust in je hoofd als het gaat over eten
  • Word je milder naar jezelf
  • Bouw je iedere dag aan het versterken van jouw zelfvertrouwen rondom jouw eetgedrag
  • Behaal je BLIJVENDE resultaten

In deze podcast ga ik je uitleggen wat REALISTISCH plannen is en hoe je de eerste stap kunt gaan doen naar REALISTISCH plannen.

Veel luisterplezier

 

 

Realistisch plannen, de weg naar blijvende resultaten

Dag mooie vrouw! Hoe gaat het met je? Als je deze podcast luistert ben ik in Nederland. Ik heb namelijk morgen, zaterdag 22 april, de allereerste VIP dag voor leden van de Eetgeluk Universiteit. En ik vind het echt superleuk, maar tegelijk ook heel spannend. Ik bedoel, ik heb natuurlijk in het verleden wel gesproken op grote events, maar nu is het mijn eigen event.

We gaan het morgen hebben over zelfsabotage en ik heb een zelfsabotagespel ontwikkeld. En er zijn hele gave gasten, in de vorm van vrouwen die zelf hun strijd met eten en met zichzelf hebben overwonnen en nu bezig zijn om van de tweede helft van hun leven de beste helft te maken. Plus dat ik een aantal leden van de Eetgeluk Universiteit aan het woord ga laten over hun grootste AHA-momenten. En uiteraard gaan we lekker eten en vooral veel dansen en plezier maken met elkaar. Ik heb er dus enorm veel zin in!

We gaan een compilatie maken van de dag ook voor de podcast luisteraars, dus die krijg je binnenkort van me! Maar eerst gaan we verder met de podcast van vandaag. En die gaat over realistisch plannen. En realistisch plannen is een nieuw concept dat ik heb ontwikkeld rondom plannen.

 

De dieetverslaving

Ik heb het er vorige week in de podcast over dieetverslaving ook al heel kort over gehad. Heb je die podcast nog niet gehoord, ga hem dan zeker luisteren want ik vermoed dat het een enorme eye-opener voor je gaat zijn.

Nu heb ik het al wel vaker gehad over plannen dus als je al wat langer meeluistert, dan weet je dat plannen één van de belangrijkste middelen is om je oerbrein, jouw diepste eetinstincten, te managen. Maar ik heb het nog nooit gehad over realistisch plannen. Dus dat gaan we vandaag doen.

Als het gaat over jouw eetgedrag is er één factor die chronisch wordt vergeten door alle experts en dat is je oerbrein. Oftewel de plek waar jouw diepste eet-instincten huizen.

Jouw oerbrein bepaalt wat je eet, wanneer je eet, hoe je eet, hoeveel je eet en waarom je eet. Dus wanneer je niet weet hoe je jouw oerbrein, hoe je jouw diepste eet-instincten kunt besturen, ben je aan de goden overgeleverd. Je eet dan onbewust, je eet de hele dag door, je eet veel te veel en je maakt ongezonde keuzes. Je eet wanneer je je niet goed voelt, wanneer je stress hebt, wanneer je verdrietig bent, wanneer je je verveelt, maar ook wanneer het juist gezellig is of wanneer je het gezellig wilt maken.

Jouw oerbrein is namelijk van mening dat eten alles oplost, altijd.

 

Waarom diëten niet werkt

Daarom mislukken ook al je dieetpogingen. Je houdt ze niet vol omdat ALLE diëten volledig haaks staan op de werking van je oerbrein.

  • Je oerbrein houdt van overvloed, niet van minder eten
  • Je oerbrein houdt van kleine stapjes, niet van slank in 10 dagen
  • Je oerbrein houdt van calorieën verzamelen, niet van minder calorieën eten
  • Je oerbrein houdt van energie besparen, niet van energie verbranden
  • Je oerbrein houdt van verzamelen, niet van opruimen
  • Je oerbrein houdt van langzaam, niet van snel
  • Je oerbrein houdt van saai en voorspelbaar, niet van spannend
  • Je oerbrein houdt van balans, niet van pieken en dalen
  • Je oerbrein houdt van herhaling en consistentie, niet van verandering

Dus zodra je oerbrein in de gaten heeft dat je met een dieet bezig bent zal het de boel gaan saboteren en mislukt ook dieet XYZ...

 

Je hebt geen eetprobleem maar een dieetprobleem

Wanneer je deze route 20-30-40 jaar loopt (of soms nog langer), breekt bij iedere 'mislukte' poging je vertrouwen in jezelf verder af. Logisch dus dat je niet meer aan iets nieuws durft te beginnen. Je brein zal je zeggen dat het toch niet lukt, dat het zonde is van de tijd of het geld of de energie. En dat het beter is om niets te doen, zodat je in ieder geval niet teleurgesteld zult worden.

Daardoor blijft alles zoals het is en ziet je leven er over tien jaar waarschijnlijk nog hetzelfde uit. Net zoals je gewicht (als je geluk hebt, want waarschijnlijk ben je dan zwaarder dan nu...). In de podcast van vorige week heb ik het er al over gehad dat je geen eetprobleem hebt, maar een dieetprobleem.

Diëten is dan ook in mijn ogen het domste dat je kunt doen wanneer je jouw eetgedrag onder controle wilt krijgen. Of je lekkerder in je vel wilt voelen.

Ze zorgen ervoor dat:

  • Je steeds minder eet waardoor je basisstofwisseling vertraagt en je uiteindelijk steeds dikker wordt
  • Je tegen jezelf zegt dat je maandag weer gaat beginnen en daarom nu nog even snel wat dingen kunt eten die je straks niet meer mag. Met als gevolg dat je veel meer ongezonde dingen eet dan je normaal gesproken zou doen
  • Je het risico loopt om vroeg of laat door te slaan omdat je het allemaal op wilskracht doet
  • Je steeds minder vertrouwen krijgt in jezelf (het mislukt toch weer)
  • Je niet meer durft te vertrouwen op de signalen van honger en verzadiging die je lichaam je geeft
  • Je jezelf straft of beloont met eten
  • Je jouw sociale leven onder druk zet: alleen al het idee dat je niet mee kunt doen met de rest kan ervoor zorgen dat je minder uitgaat en uitnodigingen afslaat
  • Je constant bezig bent om jezelf te controleren en beheersen
  • Je eetstoornissen ontwikkelt

Een dieet is een voertuig, en inmiddels weet je dat het niet gaat om het voertuig, maar om de chauffeur. Je kunt nog zo’n mooi voertuig hebben, als de chauffeur niet weet hoe hij dat kan besturen kom je nooit van A naar B.

 

Jouw oerbrein heeft de controle

De chauffeur is je oerbrein en jij bent degene die de leiding heeft over jouw oerbrein. Jij bent degene die tegen de chauffeur zegt waar je naartoe wilt. Via de chauffeur bestuur JIJ het voertuig. Door makkelijk terrein (wanneer je leven op rolletjes loopt) en door lastig terrein (wanneer er allerlei onverwachte dingen gebeuren).

Het leren managen van je oerbrein, oftewel weten hoe je de chauffeur van A naar B kunt krijgen, dat is de sleutel voor een Relaxte Relatie met Eten. Want wanneer je weet hoe dat werkt, kun je alles eten wat je wilt. Omdat je weet hoe je kunt stoppen als je genoeg hebt gehad.

In de Eetgeluk Universiteit leer ik je alle stappen die je nodig hebt om dit te kunnen doen. In deze podcast ga ik het met je hebben over één belangrijke vaardigheid die je kunt gebruiken als het gaat over het verbeteren van jouw relatie met eten en dat is REALISTISCH plannen.

Overigens is dat iets totaal anders dan het plannen wat je tot nu toe hebt geleerd (en waar je waarschijnlijk een hekel aan hebt…)

 

Het verschil tussen perfectionistisch plannen en realistisch plannen

Wanneer je realistisch gaat plannen, ga je plannen vanuit liefde voor jezelf. Je gaat niet plannen vanuit het verlangen om zo snel mogelijk resultaten te bereiken. Dat noem ik perfectionistisch plannen. Dat is wat je nu waarschijnlijk doet.

Wanneer je plant voor perfectie gebeurt er dit:

  • Je plant keurig drie maaltijden per dag
  • Iedere maaltijd is perfect volgens de boekjes
  • Je hebt de hele dag honger omdat je minder hebt gepland dan je nodig hebt of omdat je alleen maar salades eet terwijl het winter is 😊
  • Als je geluk hebt verval je in de avond in snaaigedrag, maar meestal begint dat ’s-middags al
  • Of je eet gewoon de halve maaltijd al op terwijl je aan het koken bent
  • En als je dan eindelijk voor de tv zit dan zie je alleen maar zakken chips en koekjes voorbij komen, net zolang tot je er uiteindelijk aan toegeeft
  • Als je dan eindelijk in bed ligt dan baal je ontzettend van jezelf en om de dingen weer recht te trekken plan je voor morgen een maaltijd minder in om het gesnaai van vandaag te compenseren
  • Uiteindelijk stop je met plannen omdat het niet werkt

Plannen voor perfectie is niet de weg naar blijvende resultaten. REALISTISCH plannen wel.

Daarom ontvangt ieder nieuw lid van de Eetgeluk Universiteit van mij de Eetgeluk Planner. Samen met een speciale Masterclass waarin ik je leer hoe je jouw persoonlijke eetprotocol kunt samenstellen en hoe je dat kunt gaan volgen door REALISTISCH te plannen. En wat ik zie is dat de cursisten die daar serieus mee aan de slag gaan, binnen een jaar stuk voor stuk de transformatie maken van Eeuwige Diëter naar een Gelukkige Eter.

  • Ze gaan stoppen met dieetdenken
  • Ze krijgen RUST in hun hoofd als het gaat over eten
  • Ze worden milder naar zichzelf
  • Ze bouwen iedere dag aan het versterken van hun zelfvertrouwen rondom hun eetgedrag
  • Ze behalen BLIJVENDE resultaten

 

Maak beslissingen vooraf

Plannen, of eigenlijk het maken van beslissingen vooraf, is de beste manier om je oerbrein te managen. Je oerbrein is namelijk het deel van je brein dat de baas is ‘in het moment’. Dus nu, op dit moment trekt je oerbrein aan de touwtjes. Dat doet het op basis van hoe je je voelt. Als je je goed voelt, dan zal je oerbrein je over het algemeen geen strobreed in de weg leggen. Maar als je niet lekker in je vel zit, om wat voor reden dan ook, dan wordt het wakker en zal het ervoor gaan zorgen dat je zo snel mogelijk dingen gaat doen die ervoor zorgen dat je je weer goed voelt.

En vaak zijn dat nou net de dingen die je niet (meer) wilt doen. Zoals eten, roken, drinken, shoppen, Netflixen etc. etc. Het zal ervoor zorgen dat deze dingen zo belangrijk voelen dat je denkt dat je dood gaat als je ze niet doet. En dus doe je ze. Vervolgens voel je je nog slechter en begint het hele circus weer van voren af aan. What’s new…

 

De Eetgeluk Universiteit 

In de Eetgeluk Universiteit leer ik je hoe je met jouw mensenbrein – dit is het ‘wijze ouderdeel’ van je brein - je oerbrein, jouw diepste eet-instincten kunt managen. Want hoe fijn plannen ook is (echt, dat ga je ontdekken als je het gaat doen), je oerbrein heeft een broertje dood aan plannen.

Daarom zal het met allerlei excuses komen waardoor je nu echt niet kunt plannen. Of waardoor je een enorme weerstand voelt tegen plannen.

Het zal je gedachten laten denken als:

  • Ik wil dat niet doen
  • Dat is onzin, dat werkt toch niet
  • Dat kost me veel teveel tijd
  • Carola kan me niet vertellen wat ik moet doen, dat bepaal ik zelf wel
  • Onzin dat plannen, slaat nergens op
  • Ik wil graag in het moment leven
  • Ik wil flexibel blijven

 

Pak je verantwoordelijkheid en vergroot je zelfvertrouwen

Wanneer je begint met plannen betekent dit dat je jezelf verantwoordelijk gaat houden voor jezelf. Je maakt afspraken met jezelf en je gaat oefenen in het nakomen van de afspraken met jezelf. Dit is een eerste belangrijke stap als het gaat over het verbeteren van jouw relatie met eten. Want wat je daarmee doet is dat je jouw zelfvertrouwen vergroot. En des te meer zelfvertrouwen je hebt, des te zekerder je wordt van jouw Eetgeluk Avontuur. Van het feit dat je dit wel kunt en dat het deze keer wel gaat lukken. Het gaat dus niet om perfectie, het gaat erom dat je het gaat doen. Dat je gaat oefenen. Iedere dag opnieuw.

Realistisch plannen is belangrijk. Het maakt je namelijk bewust van wat je doet. Het helpt je om allerlei hardnekkige eetgewoonten bloot te leggen. En het voorkomt onbewust eten en eetstress.

 

Voorkom eetstress en onbewust eten

Met name het onbewuste eten is een belangrijke. En dat gebeurt geheid wanneer je niet bijhoudt wat je wilt eten en wat je uiteindelijk hebt gegeten. Want we zijn zo gewend om dingen onbewust in onze mond te stoppen dat we vaak aan het einde van de dag denken dat het allemaal wel meevalt, maar als je het dan hebt opgeschreven is het vaak meer dan je denkt. Zoals bijvoorbeeld tijdens het koken van eten, of als je de keuken opruimt en ergens ligt nog een stukje brood dat je ondoordacht in je mond steekt. Of je komt in de supermarkt en er staat een proefschaaltje met kaas of worst.

Veel vrouwen denken ook dat realistisch plannen heel veel tijd kost. Dat heb ik overigens zelf ook heel lang gedacht. Met name als het ging om mijn bedrijf was ik nogal van de last minute acties. En dat gaat allemaal prima als je alleen werkt, maar als je met een team gaat werken, dan moet er gepland worden. Ik heb daar ontzettend aan moeten wennen. Maar nu ik het eenmaal doen scheelt het me juist bakken met tijd.

 

Plannen van je maaltijden

Hetzelfde geldt voor het plannen van mijn maaltijden. Ook dat doe ik iedere week voordat ik boodschappen ga doen en ik doe het iedere ochtend voor de hele dag. En ik merk dat het me bakken met tijd en stress scheelt. Want doordat ik de tijd neem om alles vooraf te overdenken voorkom ik een heleboel stress op het moment zelf. Zo kan ik bijvoorbeeld op tijd dingen uit de diepvries halen zodat ze ontdooid zijn als ik ga koken. Of kan ik goed plannen hoe laat ik moet beginnen met koken als ik op een bepaalde tijd wil eten. Of ik kan nog even een paar boodschappen halen van dingen die ik nodig heb, maar niet meer in huis heb. 

Wanneer je vooraf jouw maaltijden plant, en je schrijft ze op papier, dan geeft dat enorm veel rust in je hoofd. Wanneer dan de waan van de dag voorbij komt, heb je jouw rode draad klaar. Je hebt de ingrediënten van de maaltijden in huis, je hebt de dingen voorbereid, je hebt alles georganiseerd.

 

Bang om te plannen 

Ondanks alle voordelen, zijn veel vrouwen bang om te plannen. Maar dat heeft helemaal niets te maken met het plannen. Je bent namelijk niet bang voor het plannen. Je bent bang voor de veroordeling van jezelf. Voor wat je het laat betekenen wanneer je je niet aan je plan hebt gehouden. Voor het feit dat je misschien niet perfect bent. Of dat je het niet perfect doet. Iedere dag komen we honderden afspraken aan anderen na, nu is het tijd om ook de afspraken die je maakt met jezelf na te gaan komen. Me First is waar het hier over gaat. De enige persoon waar je dit voor doet dat ben je namelijk zelf.

Door realistisch te plannen straf je jezelf dus niet. Je helpt jezelf. Je leert jezelf kennen, je leert je verwachtingen kennen. Je gaat ontdekken waar je nog te streng bent voor jezelf, maar ook waar je de touwtjes nog teveel laat vieren. Realistisch plannen gaat echt veel verder dan plannen als je begrijpt wat ik bedoel.

 

Moet je blijven plannen?

Een vraag die ik veel krijg als het gaat over realistisch plannen is of je dit dan de rest van je leven moet blijven doen. En die keuze mag je van mij zelf maken. Mijn advies is om het in ieder geval te blijven doen tot je jouw eetdoelen hebt behaald en jouw nieuwe eetgedrag minimaal een jaar hebt volgehouden. Vanuit daar kun je kijken hoe je het gaat doen voor jezelf.

Het is een tool die je vanaf nu kunt gebruiken en waar je altijd op terug kunt vallen in de toekomst. Zeker als je merkt dat je weer begint te dwalen als het gaat over je eetgedrag is het heel fijn om het plannen weer op te pakken. Mij helpt het om gelijk weer de boel op de rit te kunnen zetten.

Alle ins en outs van realistisch plannen leer je in de Eetgeluk Universiteit in een speciale masterclass. Maar wat je wel vanaf vandaag kunt gaan doen is te beginnen met plannen wat je nu ook al eet. Dat is de eerste stap van realistisch plannen. Het maakt niet uit wat je eet, of hoe ongezond het is. Dat is waar je begint. Het beste kun je daarom een paar dagen bijhouden wat je hebt gegeten. Doe dit voor weekdagen en voor een weekend. Dat is je beginpunt.

 

Zelfvertrouwen vergroten door perfectie te laten gaan

Het doel is hier niet om het perfect te doen, het doel is dat je jouw zelfvertrouwen gaat vergroten. En dat doe je op exact dezelfde manier als waarop je het vertrouwen wint van andere mensen, namelijk  door te zeggen wat je doet en te doen wat je zegt. En daarbij geldt dat des te realistischer je plant, des te makkelijker het is om je planning na te komen.

En wanneer je merkt dat dit goed gaat, dan kun je heel langzaam kleine dingen aanpassen in je dagelijkse planning. Nogmaals, het hele breindrama wat je daar omheen hebt, dat leer je managen in de Eetgeluk Universiteit. Dus voor nu is dit de eerste stap die je zet.

Ga dus de komende week eens bijhouden wat je allemaal eet. En ook hier geldt: ga niet ineens dingen perfecter maken dan ze zijn. Wees gewoon eerlijk tegen jezelf. Uiteindelijk doe je het voor jezelf, voor niemand anders. Wanneer je weet wat je eet ga je exact die dingen inplannen die je eet. Vervolgens ga je iedere dag opnieuw oefenen in jezelf houden aan je planning. Er is één uitzondering en dat is wanneer je geen honger hebt. In dat geval eet je gewoon niet.

 

Plan voor succes, plan realistisch

Dat is het, meer niet. En het klinkt heel eenvoudig, maar laat je daardoor niet voor de gek houden. Want als het zo eenvoudig was geweest, dan zou je nu niet naar deze podcast luisteren. Dus begin gewoon bij het begin, laat je niet verleiden om perfectionistisch te plannen. Dat is plannen om te falen. Plan voor succes, plan realistisch.

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

164 - Afvallen tijdens de overgang - deel 3

Dec 20, 2024

163 - Afvallen tijdens de overgang - deel 2

Dec 13, 2024

162 - Afvallen tijdens de overgang - deel 1

Dec 06, 2024