Gratis Workshop

De kracht van Slow Living

Ontdek het positieve effect van vertragen op je eetgedrag!

29 september - 6 oktober 2024

Doe je mee?
hier vind je alle INFORMATIE
Onvoorwaardelijke liefde voor jezelf voelen en helemaal jezelf kunnen zijn

146 - Onvoorwaardelijke liefde

Aug 23, 2024

Als je denkt aan onvoorwaardelijke liefde, dan denk je al snel aan de liefde die je voelt voor je partner, familieleden of je huisdieren. Maar hoe zit het eigenlijk met de liefde voor jezelf? Is die ook onvoorwaardelijk naar jezelf? Of vind je dat je pas van jezelf mag houden als je aan allerlei voorwaarden hebt voldaan?

Onvoorwaardelijke liefde betekent liefde zonder voorwaarden. Daar waar je helemaal jezelf kunt zijn en voelt dat er geen oordeel aanwezig is, ervaar je onvoorwaardelijke liefde. En daar waar je onvoorwaardelijke liefde ervaart is het mogelijk om je te verbinden.

Maar om je te kunnen verbinden met de wereld om je heen, is het belangrijk dat je je eerst gaat verbinden met jezelf. En de eerste stap in de richting van verbinding met jezelf is dat je stopt met jezelf te veroordelen. Ieder oordeel dat je hebt over jezelf of over anderen zorgt er namelijk voor dat je de verbinding verbreekt.

Zeg nou zelf: hoe fijn zou het zijn als je helemaal jezelf kunt zijn bij jezelf? Als je jezelf niet meer veroordeelt en als je geen voorwaarden meer stelt waar je aan dient te voldoen van jezelf? Hoe zou dat voelen denk je? Hoe zou het voelen om vanaf nu iedere dag opnieuw te leven vanuit onvoorwaardelijke liefde naar jezelf?

In deze podcast vertel ik je hoe je dat kunt doen!

Veel luisterplezier!

 

 

Onvoorwaardelijke liefde voor jezelf

Dag mooie vrouw! Als je deze podcast luistert in real time dan ben ik op dit moment in Kopenhagen voor een heel speciale training die ik mezelf cadeau heb gegeven. Ik ga namelijk het komende weekend de instructeursopleiding volgen om Body Groove instructeur te worden. Het is eigenlijk wel een bijzonder verhaal. Ik zag tijdens de coronatijd een advertentie voorbij komen van Body Groove, een thuisprogramma waarbij je kunt dansen zoals je dat zelf wilt. Helemaal gericht op het herstellen van de verbinding met jezelf. Het pakte me en ik werd er ontzettend blij van. Dus ik heb de app gedownload en er vervolgens niets mee gedaan…

Maar, het zat wel in mijn achterhoofd. Ik wist dat ik er iets mee moest. Maar wat dan en hoe dan, dat wist ik op dat moment nog niet. Ik had dat overigens ook met Danny toen ik hem de eerste keer ontmoette, nou ja de rest van het verhaal is bekend…

 

Niets liever dan dansen

OK, terug naar het dansen. Als kind al deed ik niets liever dan dansen. Ik heb mijn moeder echt werkelijk gek gezeurd dat ik op stijldansles wilde toen ik 12 was. Maar, ze vond me nog te jong, dus ik moest wachten tot ik 14 was en toen mocht ik eindelijk gaan. Ik vond het heerlijk. Iedere vrije minuut was ik in de dansschool te vinden. Niet dat ik een goede danser was, maar ik vond het gewoon zalig om op de dansvloer te staan. Ik had een bloedhekel aan hardlopen, maar dansen kon ik uren en uren volhouden. Misschien herken je dat wel.

Ik heb dus eigenlijk vanaf mijn veertiende heel veel gedanst, stijldansen, salsa dansen, en natuurlijk aerobics en zumba lessen in de sportschool. Ik danste als ik niet in een relatie zat. Maar zodra ik in een relatie zat stopte ik met dansen. Terwijl ik het zo ontzettend nodig heb en er zo blij van word. En omdat er hier in de buurt niet veel te dansen valt, heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Ik heb besloten om instructeur te worden en het dan zelf maar te regelen. Dus vanaf dit najaar ga ik Body Groove lessen geven in de yogastudio hier in de buurt. Ik heb er helemaal zin in!

 

Is de liefde die je hebt voor jezelf echt onvoorwaardelijk?

Daarmee kom ik gelijk aan bij het onderwerp van de podcast voor deze week en dat is onvoorwaardelijke liefde voor jezelf. Want bij onvoorwaardelijke liefde denk je al snel aan de liefde die je voelt voor je partner, familieleden of je huisdieren. Waarbij het vaak geen zak uitmaakt wat ze doen, je blijft van ze houden. Maar hoe zit het eigenlijk met de liefde voor jezelf? Is die ook onvoorwaardelijk naar jezelf? Of vind je dat jij geen onvoorwaardelijke liefde waard bent? En dat je pas van jezelf mag houden als je aan allerlei voorwaarden hebt voldaan?

 

De relatie die je hebt met jezelf

De relatie die je hebt met jezelf is de meest belangrijke relatie in je leven. Hij duurt namelijk zo lang als je leeft. Het is de enige relatie waar je niet voor kunt weglopen of vluchten. En dat komt omdat jouw relatie met jezelf uit niets meer en niets minder bestaat dan de gedachten die je hebt over jezelf. Het enige dat dus tussen jou en jezelf staat, of anders gezegd dat tussen jou en de onvoorwaardelijke liefde voor jezelf staat, dat zijn je gedachten en de oordelen die je hebt over jezelf. Meer niet. Bizar hè.

Heel ons leven zijn we op zoek naar onszelf. Heel ons leven zijn we op zoek naar liefde. Dat is namelijk wat we hebben geleerd door de mannelijke wereld om ons heen. Dat je liefde alleen maar kunt vinden in de buitenwereld. En dat je als vrouw alleen maar liefde waard bent als je voldoet aan allerlei regels. Maar dat klopt niet. De vrouwelijke weg is de weg van de liefde. De vrouwelijke weg is de weg van iedere dag opnieuw jezelf eraan herinneren dat je liefde bent.

 

Liefde zonder voorwaarden

Liefde is een emotie. Het is een gevoel dat wordt gegenereerd in jou door een gedachte die je denkt. Dat betekent dat wanneer je liefde voelt voor iemand, dat die ander dit niet persé terug hoeft te voelen. De liefde die jij voelt wordt in jou gecreëerd door een gedachte die jij denkt.

Iedereen is liefde en iedereen is liefde waard. Zodra je wordt geboren ben je liefde waard. Ongeacht wat je wel of niet doet en wat je wel of niet bereikt. Je bent altijd perfect en je bent altijd alle liefde waard zoals je nu bent.

 

Verbinden met jezelf

Onvoorwaardelijke liefde betekent liefde zonder voorwaarden. Daar waar je helemaal jezelf kunt zijn en voelt dat er geen oordeel aanwezig is, ervaar je onvoorwaardelijke liefde. En daar waar je onvoorwaardelijke liefde ervaart is het mogelijk om je te verbinden. Met jezelf en met de wereld om je heen. Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk dat je stopt met jezelf te veroordelen. Ieder oordeel dat je hebt over jezelf of over anderen zorgt er namelijk voor dat je de verbinding verbreekt.

Zeg nou zelf: hoe fijn zou het zijn als je helemaal jezelf kunt zijn bij jezelf? Als je jezelf niet meer veroordeelt en als je geen voorwaarden meer stelt waar je aan dient te voldoen van jezelf? Hoe zou dat voelen denk je?

 

Hoe kun je jezelf liefde geven?

Liefde is iets dat je doet voor jezelf. Het is een gevoel dat je kiest te voelen voor jezelf. Het is niet iets dat je doet voor iemand anders. Je kunt van iemand houden die je pijn doet zonder dat hij of zij daar iets van ervaart. Van iemand houden betekent niet dat je iets voor hem of haar moet doen. Net zoals van jezelf houden niet betekent dat je iets voor jezelf moet doen. Het is een keuze die je maakt. Iedere dag opnieuw. Meer niet.

Wanneer je in staat bent om van jezelf te houden ongeacht wat je doet (of niet doet), dan voel je de hele dag alleen maar liefde. Je geeft dan het geschenk van liefde aan jezelf. En daardoor kun je ruimte maken voor alle gekke dingen die je doet en waar je het eigenlijk helemaal niet mee eens bent. Zonder dat je je daaraan irriteert en zonder dat dit jouw gevoel veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor de mensen om je heen.

 

De kracht van kiezen voor liefde

Van alle emoties die beschikbaar zijn is liefde er een. Waarom zou je iets anders kiezen dan liefde? Liefde is altijd de beste optie en liefde is altijd beschikbaar. Het is de beste keus die je iedere dag opnieuw kunt maken voor jezelf.

Als je kiest voor iets anders dan liefde, dan ben jij degene die dat voelt. Als je er dus voor kiest om jezelf of iemand anders te haten of niet te mogen, dan ben jij degene die dat gevoel ervaart. Niet die ander. Dus waarom zou je vrijwillig een vervelend gevoel over jezelf kiezen als je ook kunt kiezen voor liefde? Toch is dat niet altijd makkelijk. En dat heeft alles te maken met het mannelijke systeem waarin we zijn opgegroeid. Dit systeem is angst gestuurd. Het is gericht op het wantrouwen van de mensen om ons heen, op voorzichtig zijn en op controle. En dat is natuurlijk niet voor niets.

Het is namelijk de taak van een man om te beschermen. Het is de taak van de man om constant te observeren of er gevaar in aantocht is. En om dat gevaar zoveel mogelijk te beperken is controle een wezenlijk bestanddeel van de mannelijke manier van handelen.

 

Liefde gebaseerd op vertrouwen en verbinding

De vrouwelijke manier is gebaseerd op liefde. Het is gebaseerd op vertrouwen en op verbinding. Beide manieren zijn nodig. Maar helaas heeft de mannelijke manier de overhand gekregen en zijn we in een rap tempo een samenleving aan het creëren die is gebaseerd op angst, controle en wantrouwen.

Liefde is wat je van nature bent. Angst is wat je ervaart wanneer je vergeet dat je liefde bent. Oftewel: wanneer je de verbinding met jezelf kwijt bent geraakt. En helaas is dat voor het overgrote deel van de mensheid op dit moment het geval.

 

De helende kracht van liefde

Liefde is perfect. Het is creatief, zelf organiserend, gezond, zelfhelend en overvloed. Angst daarentegen is vernietigend, agressief, lokt ziekten uit en gaat over tekorten. Als het gaat over je eetgedrag dan drukt angst zichzelf uit door middel van onbewuste impulsen in de vorm van overdreven of ongezonde eetgewoonten. Of weerstand tegen gezonde beweging. Maar angst kan zich natuurlijk op alle gebieden van je leven manifesteren in de vorm van zelfsabotage.

Beide krachten zijn altijd actief in jou. En allebei willen ze het beste voor jou. Alleen komt de een vanuit overvloed en de ander vanuit een tekort. De ene, vrouwelijke kracht, voelt goed (liefde), de andere, mannelijke kracht, voelt niet goed (angst). En op die laatste schiet het verdedigingsmechanisme van je oerbrein aan. Waardoor je precies die dingen gaat doen die je niet bent.

 

Kiezen voor de weg van angst of de weg van liefde

We zijn allemaal betrokken in de wedstrijd tussen angst en liefde. We zijn allemaal betrokken in de dans van het mannelijke en het vrouwelijke. Iedere dag opnieuw. Wanneer je overeet, teveel drinkt of iets anders ‘overdoet’ dan ben je niet verbonden met wie je eigenlijk bent. Je handelt dan vanuit angst, vanuit niet-verbinding met jezelf. Vanwege alle afleiding om je heen en de focus op dingen buiten jezelf, ben je de verbinding met jezelf kwijtgeraakt. Hierdoor is je brein in de war en volgt het de verkeerde signalen.

Wanneer je niet verbonden bent met jezelf ben je bang. Je bent dan als het ware een klein kind dat is verdwaald en zijn papa en mama kwijt is. Eten, drinken, TV kijken of andere activiteiten die een hoge beloning geven in je brein zijn op dat moment prachtige ‘vrienden in vermomming’ die je helpen om even je angst te vergeten. Ze leiden je tijdelijk af en zorgen ervoor dat je je snel even goed voelt. Vanwege de hoge beloning in je brein en het goede gevoel dat ze geven, verwart je brein ze met liefde. Daardoor zal het je steeds opnieuw in de richting van deze ‘valse vrienden’ sturen als je bang bent.

 

Zelfliefde in plaats van controle

Wanneer je gevangen bent in de angst, is je eerste reactie waarschijnlijk dat je probeert om de boel onder controle te krijgen. Met een fancy dieet, met een strak trainingsregime of door boos te worden op jezelf. Maar dit maakt het alleen maar erger. Je creëert daarmee namelijk een heel onveilige omgeving voor jezelf. Waardoor je alleen maar angstiger wordt en dus ook steeds meer en steeds strengere maatregelen gaat nemen.

 

Wat zou liefde doen?

Het beste antwoord op angst is dan ook niet controle, maar liefde. Het gaat erom dat je het mannelijke en vrouwelijke in jezelf in balans gaat brengen. Het gaat erom dat je de verbinding met jezelf gaat herstellen en de beste manier om dat te doen is door het toevoegen van liefde voor jezelf. Wanneer je iedere ochtend opnieuw gaat kiezen om onvoorwaardelijk van jezelf te houden. Wanneer je iedere ochtend opnieuw jezelf de vraag stelt: wat zou liefde nu doen? Zal je brein zich weer gaan herinneren dat je perfect bent. En wanneer je brein zich dat gaat herinneren, zal je lichaam dat ook gaan doen. Dat is de beste weg uit de angst.

 

Jij bent liefde waard

Je lichaam is een reflectie van alles dat leeft in jou. En zowel je gedachten als je lichaamscellen zullen reageren op de herinnering van hun perfectie. Je bent niet je lichaam. Je bent liefde die woont in een lichaam. Maar dat ben je vergeten. Je lichaam heeft een natuurlijke intelligentie voor het creëren en onderhouden van jouw perfecte gewicht. Maar alleen zolang je brein verbonden is met de perfectie die je bent.

Het probleem ontstaat doordat je de verbinding met jezelf kwijt bent. Waardoor je niet meer de liefde kunt voelen die je bent. Daardoor ga je functioneren vanuit angst. Je gaat jezelf controleren en gaat denken dat je eerst van alles moet doen of moet hebben voordat je liefde waard bent. Je bent letterlijk bang voor de liefde die je bent.

 

De shift van angst naar liefde

Wanneer je jezelf er heel bewust iedere dag opnieuw aan herinnert dat je liefde bent. Dat je altijd liefde waard bent en dat je daarvoor helemaal niets hoeft te doen of hoeft te zijn. Wanneer je de verbinding met jezelf herstelt en weer de liefde kunt ervaren die je bent, dan maak je de shift van angst naar liefde. En hebben alle verslavingen en valse vrienden geen grip meer op je. Omdat je ze niet meer nodig hebt om je goed te voelen.

Wanneer het dus gaat over eten, dan gaat het niet over jouw relatie met eten, maar over jouw relatie met liefde en met jezelf. Wanneer die niet goed is, dan zal eten een manier worden om je goed te voelen. Maar wanneer je jezelf gaat verbinden met wie je werkelijk bent zullen jouw problemen met eten oplossen. Je hebt dan niet langer eten nodig om je goed te voelen. Daardoor stopt jouw strijd met eten en met jezelf.

 

Liefde zelf doet geen pijn alleen de betekenis die jij eraan geeft

Veel mensen zijn bang om te kiezen voor liefde. Niet omdat ze bang zijn voor de liefde, maar omdat ze bang zijn voor de pijn die je kunt voelen als de liefde niet wederzijds is. Of als iemand waar je van houdt dingen doet die jou pijn doen. Of voor het enorme verdriet wanneer iemand waar je van houdt ineens wegvalt. Maar weet dat de liefde zelf nooit pijn doet. Nooit. Wat pijn doet is de betekenis die je geeft aan de dingen die anderen doen. Wat pijn doet is het gebrek aan liefde. Wanneer je in onvoorwaardelijke liefde kunt blijven, zal de pijn verdwijnen.

Wanneer je dus zegt dat jij of iemand anders geen liefde waard is, dan doe je jezelf pijn. Niet die ander. Je ontzegt dan namelijk jezelf het gevoel van liefde.

 

Liefde is een emotie

Weet dat jij de enige bent die jouw liefde kan voelen. Want liefde is een emotie, een vibratie in je lijf die alleen jij kunt voelen. Jouw liefde is dus jouw gevoel. Denk aan een onbeantwoorde liefde: vaak weet die persoon niet eens dat jij van hem of haar houdt. Alleen jij voelt jouw liefde. En zij zijn verantwoordelijk voor het creëren van wat zij voelen.

Onvoorwaardelijke liefde betekent dat je van jezelf, maar ook van anderen, houdt ongeacht wat je doet of niet doet. Het betekent dat je je iedere dag opnieuw realiseert dat je kiest voor liefde voor jezelf. Omdat het goed voelt. Het heeft dus geen zin om jezelf te straffen (met een negatieve emotie) omdat iemand anders niet doet wat jij wilt. Dat is de mannelijke manier waarin je probeert om de buitenwereld te controleren en beheersen zodat het veilig is. Wij vrouwen vinden onze veiligheid eerst en vooral in de verbinding met onszelf. En wanneer die verbinding er is, hebben we geen behoefte meer om de buitenwereld onder controle te houden.

 

Een ander is niet verantwoordelijk voor jouw gevoelens

Wanneer je komt vanuit angst moeten mensen eerst aan allerlei voorwaarden voldoen voordat je van ze kunt houden. Om de doodeenvoudige reden dat je vanuit angst geen liefde kunt voelen. De angst vertelt je dat je alleen maar liefde kunt voelen als je veilig bent. En dat gevoel van veiligheid haal je uit het controleren van de buitenwereld. Dat betekent dat de buitenwereld eerst aan bepaalde voorwaarden moet voldoen zodat jij je goed voelt over jezelf en van jezelf kunt houden. Pas dan kun je van die ander houden.

Hetzelfde geldt voor je lichaam. Hoe vaak zeg je wel niet tegen jezelf dat je lichaam er eerst goed uit moet zien voordat je lekker in je vel kunt zitten?

Wat ik nu ga zeggen is heel belangrijk: vanuit de mannelijke samenleving hebben we met de paplepel ingegoten gekregen dat anderen verantwoordelijk zijn voor hoe we ons voelen. Dat we daarom anderen moeten pleasen en eerst en vooral goed voor een ander moeten zorgen voordat we zorgen voor onszelf. Dit is een leugen. En daarmee is onze kracht weggenomen en hebben we de macht over ons gevoel aan een ander gegeven.

 

Verantwoordelijkheid pakken over jouw gevoelens en eigenwaarde

Weet dat niet een ander, maar wij zelf 100% verantwoordelijk zijn voor hoe we ons voelen. Ieder mens is liefde en ieder mens kan lief hebben. Als jij ervoor kiest om niet van mij te houden, dan is dat jouw keuze en jouw verantwoordelijkheid, niet de mijne. Het feit dat jij niet van mij wilt houden, om wat voor reden dan ook, betekent echter niet dat ik geen liefde waard ben. En het betekent ook niet dat ik eerst van alles moet doen of zijn zodat jij van mij gaat houden.

Jouw liefde, jouw waarde en jouw vermogen om jezelf en anderen onvoorwaardelijk lief te kunnen hebben heeft niets te maken met wat je doet in de wereld:

  • Het gaat niet om hoeveel geld je verdient
  • Het gaat niet om wat je doet voor andere mensen
  • Het gaat niet om hoeveel controle je hebt over jezelf

 

Welke voorwaarden stel jij aan liefde?

Denk aan andere mensen: houd je meer of minder van hen vanwege de dingen die ze doen of wat ze bereikt hebben? Hou je alleen van je hond of kat als hij de dingen doet die je wilt dat hij doet?

Wanneer je zegt dat je niet onvoorwaardelijk van jezelf kunt houden omdat je weet dat je beter kunt zijn dan je nu bent, zeg je eigenlijk dat je niet onvoorwaardelijk van jezelf kunt houden totdat je beter bent dan nu.

Je zegt dan eigenlijk dat je ergens in de toekomst, als je beter bent, van jezelf kunt houden. En daarmee doe je exact wat al die andere mensen uit het verleden hebben gedaan. Dat is de mannelijke manier. Dat is de manier die we met de paplepel ingegoten hebben gekregen.

 

Jij bent 100% liefde en 100% liefde waard

Wanneer je komt vanuit de vrouwelijke manier, dan weet je dat je helemaal niets hoeft te doen of te zijn voordat je van jezelf kunt houden. Je weet dat je 100% liefde ben en dus 100% liefde waard bent. En je begrijpt dat het enige dat tussen jou en de liefde voor jezelf staat je gedachten zijn.  

Onthoud daarom:

  • Liefde is altijd een optie
  • Liefde is altijd de beste optie
  • Liefde voelt goed
  • Liefdeloosheid voelt slecht
  • Liefde is iets dat je kiest voor jezelf, niet voor de ander
  • Liefde heeft altijd een goed resultaat
  • Liefde kan geen pijn doen
  • Jezelf liefde ontzeggen beschermt je niet

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

149 - De kracht van Slow Living

Sep 13, 2024

148 - Verbinding

Sep 06, 2024

147 - Doelen stellen op de vrouwelijke manier

Aug 30, 2024