Hoe een moestuin je leven kan verrijken en je inzichten geeft

142 - Moestuinlessen deel 2

Jul 26, 2024

Vorige week heb ik het met je gehad over de inzichten die ik iedere dag opnieuw krijgt van mijn moestuin. En hoe deze lessen ook van toepassing zijn op ons dagelijkse leven én: hoe ze je kunnen helpen om te leren hoe je jezelf kunt voeden op de vrouwelijke manier.

Luister de eerste aflevering hier!

Want de natuur is vrouwelijk: de natuur is pure creatiekracht, net zoals vrouwen primair leven vanuit hun innerlijke creatiekracht. Dat betekent dat wanneer je gaat begrijpen hoe de natuur werkt, dat het ook veel makkelijker wordt om jezelf te aarden waardoor je betere beslissingen neemt voor jezelf.

Deze week krijg je van mij vijf nieuwe inzichten uit mijn moestuin:

  • Inzicht #6 Stop met vergelijken
  • Inzicht #7 Slakken, rupsen en onkruid zijn als je gedachten
  • Inzicht #8 Zon én regen zijn allebei belangrijk
  • Inzicht #9 Plannen, plannen, plannen
  • Inzicht #10 Je oogst wat je zaait
Heel veel luisterplezier!

 

 

5 inzichten uit de moestuin

Dag mooie vrouw! Laten we gelijk maar beginnen met vijf nieuwe inzichten uit de moestuin. Ik zat deze week wat foto’s terug te kijken van hoe we zijn gestart en hoe de moestuin er nu bijstaat en je herkent het niet meer terug. Alles is groen, de bloemen bloeien en de planten beginnen vrucht te dragen. Over een paar weken word ik dus druk met het verwerken van de oogst voor de winter. Ik ben nu ook al druk aan het onderzoeken op internet hoe we alles het beste kunnen bewaren. Gelukkig hebben we een grote kelder en ik heb een super chique vacumeerapparaat gekocht zodat ik alles kan vacumeren en in de diepvries kan stoppen. Ik hoop alleen dat we genoeg ruimte hebben in de vriezer, maar dat gaan we vanzelf ontdekken… Goed, over naar de podcast van deze week.

 

Inzicht #6 Stop met vergelijken

Dit is een belangrijk inzicht. Want inmiddels heb ik hier een aantal vriendinnen die allemaal een moestuin hebben. En dan heb ik het nog niet over onze briljante Yoshua met zijn extreem groene vingers. De gesprekken die we onderling hebben gaan dus vaak over moestuinen. Over en weer sturen we elkaar foto’s van elkaars moestuin en als we bij elkaar op bezoek gaan dan duiken we vaak als eerste in de moestuin. Het is een rare gewaarwording dat het niet meer gaat over wat je aanhebt en hoe je eruitziet, maar over hoe je groenten erbij staan ha, ha. En owww wat kan ik dan jaloers worden.

Want mijn groenten zijn echt by far het kleinste van allemaal. En iedere keer wanneer ik dat zie dan denk ik dat ik het niet goed doe. Of dat ik harder mijn best moet doen. Totdat ik dan vervolgens hoor dat de vriendin in kwestie haar preiplantjes en haar koolplantjes in het voorjaar bij de kweker heeft gekocht en dat ze daarom al zo groot zijn. Of dat ze een biologisch middeltje heeft ter bestrijding van insecten waardoor al haar planten zo prachtig zijn. Tsja… ik heb gewoon alles ingezaaid in mei en gebruik geen bestrijdingsmiddelen. En daar gaat de vergelijking dus al scheef. Bovendien is onze grond heel anders dan de grond van mijn vriendinnen. Je hebt het dan over een andere ligging, maar ook over een andere samenstelling van de bodem en zelfs over een ander micro klimaat. Wij wonen bijvoorbeeld in een stuk van Zweden waar het veel minder regent dan bijvoorbeeld het stuk waar mijn vriendin Petra woont. Die krijgt veel meer regen waardoor haar planten harder groeien. Om maar een voorbeeld te noemen.

 

Vergelijk jezelf alleen maar met jezelf

Daar komt bij dat wij dit jaar de tuin hebben aangelegd waardoor het ecosysteem onder de grond zich ook nog moet vormen. Dus alle schimmeldraden die de informatie onder de grond verzorgen en de planten de mineralen aanleveren die ze nodig hebben, dat netwerk moet nog gevormd worden. Het is dus totaal onmogelijk om mijn tuin te vergelijken met die van mijn vriendinnen. Of zelfs met die van Yoshua die op hetzelfde terrein ligt. Zijn tuin ligt bijvoorbeeld veel beschutter en hij heeft de ochtendzon. Dus dat is ook weer heel anders dan mijn tuin. Nou ja, je begrijpt denk ik wel waar ik naartoe wil: de enige vergelijking die je kunt maken is de vergelijking met jezelf. Je kunt jouw huidige zelf vergelijken met jouw zelf van een maand geleden of een jaar geleden of met jouw zelf in de toekomst. Maar je kunt jezelf nooit vergelijken met een ander. En toch is dat iets dat we als vrouwen de hele dag lopen te doen.

 

Vergelijken maakt ongelukkig

We vergelijken onszelf met vrouwen op Social Media, met de buurvrouw, met vriendinnen en met alles en iedereen waarvan wij denken dat ze het beter voor elkaar heeft dan wij. En weet je: als er iets is waar je ongelukkig van wordt dan is het dat wel. Ik merk het aan mezelf ook. Wanneer ik mijn moestuin en mijn groenten vergelijk met die van een vriendin, dan ga ik enorm aan mezelf twijfelen. Dan vind ik dat ik het niet goed doe. Dan word ik ontevreden en dan zie ik niet meer de prachtige moestuin die ik dit jaar heb neergezet. Dan vergeet ik dat sommige van deze vrouwen al jaren en jaren moestuinieren en daardoor beschikken over kennis en ervaring die ik nog niet heb. Of dat ze er veel meer tijd aan kunnen besteden iedere dag waardoor het resultaat anders is.

 

Jezelf vergelijken met anderen is mannelijk

Net zoals beter willen zijn als iemand anders. Leren van elkaar en elkaars tips delen en elkaar helpen om succesvol te zijn is vrouwelijk. Wat doet zij waar ik van kan leren, hoe creëert zij datgene dat ik ook graag zou willen? Maar ook: als zij het kan, dan kan ik het ook. En: hoe kunnen we elkaar helpen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we samen sterk zijn?

Wanneer je op die manier gaat leren denken word je een veilige vrouw. Dan word je een vrouw die haar kennis en ervaring deelt, die komt vanuit overvloed en die helemaal ok is met alles dat ze nu heeft. Je wordt dan een vrouw die een baken is voor andere vrouwen en die andere vrouwen ondersteunt in hun dromen en het leven van hun potentieel. Jaloezie en onzekerheid verdwijnt en liefde en potentieel verschijnt.

 

Inzicht #7 Slakken, rupsen en onkruid zijn als je gedachten

Stel je voor, het is ergens in april, hier in Zweden is het ergens begin mei en je staat voor een maagdelijk lege moestuin. Alle bedden zijn nog kaal, de grond is zwart. Het is een nieuw begin. Vervolgens ben je twee weken heel druk met het inzaaien van alle zaadjes. De zaadjes hebben ongeveer twee weken nodig om te ontkiemen en na een week of twee, drie, beetje afhankelijk van het weer, zie je een groene waas ontstaan over je moestuinbedden. En je haalt opgelucht adem: de groenten komen op. Maar met de groenten komt ook onkruid omhoog. En terwijl je groenten groeien, groeit het onkruid vaak nog harder. Je zult de boel dus in de gaten moeten houden en het onkruid regelmatig moeten verwijderen.

Maar wat je ook moet doen is dat je de piepkleine plantjes moet beschermen tegen vraat en beschadiging. Dus tegen dieren die door je moestuin banjeren of bijvoorbeeld katten die denken ahhhh ja, heerlijk dat je zo’n fijne kattenbak voor me hebt gemaakt baas! En die vervolgens alles lekker omgraven nadat ze hun dingetje hebben gedaan.

 

Gedachten die jouw creatieproces verstoren

Hetzelfde geldt voor je gedachten. Stel, je hebt een idee, er is iets dat je heel graag wilt. Je bent enthousiast, het zaadje is gepland. Want zodra je een idee hebt en zodra je daar energie aan hebt gegeven is het creatieproces gestart. Dat is hoe het werkt. Als het eerste enthousiasme is weg geëbd, komen de nadelen in je hoofd omhoog. Je brein is wakker geworden en begint je te waarschuwen. Het eerste onkruid begint te groeien. In de vorm van kritische opmerkingen in de trant van: dat lukt je toch niet. Dat kun je niet, dat is onmogelijk, hoe wil je dat dan gaan doen, waar haal je het geld vandaan, je kunt beter nog even wachten. Etc. etc.

Dit kun je zien als de kat die jouw innerlijke moestuin gebruikt als kattenbak. Vaak is dat in de menselijke wereld iemand uit de buitenwereld die je haarfijn vertelt waarom je idee niet uitvoerbaar is. Ik noem dat dan altijd iemand die met grote klompen dwars door je ingezaaide moestuinbedden walst. In het begin zul je daarom jouw pasgezaaide zieleplantjes, jouw pasgezaaide verlangens goed moeten beschermen. Door er bijvoorbeeld alleen over te praten met veilige mensen, met mensen waarvan je weet dat ze je helpen om het enthousiasme dat je hebt vast te houden. Met mensen die niet dwars door je moestuin lopen, maar er netjes omheen bewegen. En die op een fijne, opbouwende manier met je meedenken.

 

Je veilig voelen als vereiste voor groei

Maar ook en vooral: je zult voor jezelf een veilige persoon moeten worden. Je zult een veilige groeicontainer voor jezelf moeten creëren waarin je jouw idee en jezelf kunt ontwikkelen. In de Eetgeluk Universiteit is dat één van de eerste dingen die we samen gaan doen. Wanneer je je namelijk niet veilig voelt in jezelf of wanneer je jezelf constant veroordeelt, dan is het onmogelijk om te transformeren naar de vrouw die je wilt worden.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor een moestuin. Wanneer je de planten niet beschermt tegen vraat en wanneer je ze laat overwoekeren door onkruid, dan zullen ze nooit zo groot worden als ze kunnen zijn. Daarom is het zo belangrijk dat je leert hoe je kunt denken als een vrouw en dat je leert hoe je het onkruid in je hoofd, dat wordt veroorzaakt door je gedachten en overtuigingen, regelmatig kunt wieden. Maar ook dat je ervoor zorgt dat je jezelf beschermt tegen vraat door het creëren van een veilige groeicontainer waarin je kunt oefenen in het zijn van de 2.0 versie van jezelf. Dat is de vrouwelijke manier van creëren. Vanuit liefde en zorg voor jezelf en voor de mensen en de wereld om je heen. Want als het goed gaat met jou, dan profiteren zij daar automatisch van mee.

 

Inzicht #8 Zon én regen zijn allebei belangrijk

Om te kunnen groeien als plant zijn er drie dingen nodig: water, licht en voeding. Als je aan deze drie voorwaarden voldoet, dan kan een plant groeien. Natuurlijk kun je de groei extra beïnvloeden door goed te letten op de plek waar je plant neerzet en door extra aandacht te geven. Maar ook zonder die laatste twee kan een plant groeien. Zal een plant ook groeien.

Als er alleen maar zonlicht is en geen water dan zal de plant uiteindelijk sterven. Als er alleen maar water is en geen zonlicht gebeurt hetzelfde. En als er geen voeding is, dan kan de plant nog zoveel zonlicht en water krijgen, groot zal ie zeker niet worden.

Hetzelfde geldt voor een vrouw. Ook wij hebben zonlicht, water en voeding nodig om te kunnen groeien tot de beste versie van onszelf. Zonlicht in de vorm van vreugde en liefde, water in de vorm van emoties en gevoelens en voeding in de vorm van verrijking en verdieping en verbinding. Met onszelf, met elkaar en met de wereld om ons heen.

 

Geef jezelf de juiste voeding

Het is dus belangrijk dat je jezelf iedere dag opnieuw voorziet van alle drie deze elementen. En natuurlijk zullen er dagen zijn dat het regent en natuurlijk zullen er dagen zijn dat de zon schijnt. Dat is hoe het leven werkt. En dat is OK. Maar verreweg het belangrijkste van alle drie is de voeding. Zon en regen komen vrij vanzelf, maar de voeding is iets dat je jezelf actief zult moeten gaan geven. En zult moeten blijven geven. We zijn als vrouwen zo geprogrammeerd in dat we dienstbaar moeten zijn en dat we eerst voor anderen moeten zorgen en pas daarna voor onszelf. Dat het onze verantwoording is dat anderen zich goed voelen en het fijn hebben. Dat we vaak vergeten om onszelf de voeding en de ruimte te geven die we nodig hebben.

 

Stimuleer je levenslust

Het punt is dit: wanneer je vergeet om jezelf te voeden, zul je uiteindelijk sterven. Misschien niet letterlijk, maar je levenslust zal verwelken. En wanneer dat gebeurt, dan schakel je automatisch over van leven naar overleven. Je functioneert wel, maar je wordt innerlijk niet meer gevoed. Er ontstaat een leegte in je, een innerlijke honger. En die kun je niet vullen met eten of alcohol of leuke dingen doen. De enige manier om die innerlijke honger te laten verdwijnen is door jezelf te gaan voeden met die dingen waar je blij van wordt. Door jezelf de ruimte te geven om jezelf te kunnen zijn. Door al die verplichtingen waar je niet blij van wordt van je af te gaan schudden. En, als dat niet lukt, want soms ontkom je niet aan bepaalde verplichtingen, om er dan heel bewust en vanuit liefde voor te gaan kiezen om ze te doen. Zodat ze je zo min mogelijk energie kosten.

 

Inzicht #9 Plannen, plannen, plannen

Wanneer je een succesvolle moestuin wilt creëren voor jezelf is het belangrijk dat je vooruitdenkt en dat je een goede planning maakt. De beste tijd om dat te doen is in de winter. Het begint natuurlijk met een goede evaluatie van de moestuin in het najaar. Wat heeft het goed gedaan, wat niet. Waar zaten de meeste slakken, waar staat de zon, hoe was het weer, waar heeft welke groente gestaan en wat zijn andere problemen, maar ook successen die we hebben gehad.

Wat ging goed en wat heb je geleerd. Vanuit daar kun je dan een nieuw plan maken voor het komende jaar. In ons geval is de grond een behoorlijk ding. We zijn natuurlijk nieuw gestart met onze moestuin en de vorige eigenaar heeft voor ons een behoorlijke hoop met paardenstront achtergelaten. Overigens op ons eigen verzoek. Daarbij hebben we zelf grond besteld. Dus we hebben de moestuin opgebouwd op karton, met daaroverheen een laag paardenstront en daarover een dunne laag tuinaarde. En die tuinaarde is prima voor het aanleggen van een tuin, maar het is verkeerde grond voor het aanleggen van een moestuin. We hadden eigenlijk compost moeten hebben. Dat is dus niet helemaal goed gegaan. Een leerpuntje zullen we maar zeggen.

 

Als je niet plant, plant het leven voor jou

Voor volgend jaar willen we het dus anders gaan doen. We gaan moestuinbakken maken voor een deel van de tuin en daarin gaan we andere grond doen. Maar… dat moeten we dit najaar al gaan starten omdat het volgend jaar voorjaar eigenlijk te laat is. De grond heeft namelijk tijd nodig om te rijpen… Dat moeten we dus plannen. Net zoals ik moet plannen welke groenten ik wil inzaaien (het heeft geen zin om groenten in te zaaien die we niet eten net zoals ik probeer om zoveel mogelijk groenten in te zaaien die ik niet hoef te bewerken om ze te kunnen bewaren). En ik moet plannen wat ik wanneer in moet zaaien. Zodat ik ervoor kan zorgen dat ik op tijd het zaad kan bestellen en als ik weet wat ik waar ga zaaien, kan ik daarvoor in het najaar al gericht gaan bemesten. Je ziet, het is een hele studie voor een paar kroppen sla…

Maar hetzelfde geldt natuurlijk voor het leven. Als je niet plant, dan plant het leven voor jou. Mijn man is natuurlijk een paar weken geleden met pensioen gegaan. En we hebben echt afgesproken dat hij gewoon een dagritme blijft aanhouden. Maar ook dat hij per dag een plan maakt voor de dingen die hij wil doen. Er is hier namelijk genoeg te doen. Maar als je het niet plant loop je voordat je het weet doelloos rond en glijden de dagen als zand door je vingers.

 

Realistisch plannen een belangrijke vaardigheid om te leren

Plannen is dus een heel belangrijke vaardigheid. Maar dan wel plannen op de vrouwelijke manier, niet het plannen op de mannelijke manier met enorme doelen en enorme deadlines en alles doen vanuit controle. Ik ben een groot voorstander van realistisch plannen, dat is ook wat je leert in de Eetgeluk Universiteit. Ik heb daar overigens een hele podcast over opgenomen dus als je daar meer over wilt weten, zoek die dan vooral op. Wanneer je namelijk realistisch gaat plannen, ga je leren hoe je kunt plannen op de vrouwelijke manier. Vanuit zachtheid en vanuit je vrouwelijke behoeften. En dan kun je net zoveel en misschien nog wel veel meer voor elkaar krijgen dan wanneer je alles probeert te doen vanuit de mannelijke manier.

 

Inzicht #10 Je oogst wat je zaait

In de moestuin is dat natuurlijk letterlijk. Als je bietjes zaait, dan zul je ook bietjes oogsten. En als je sla of aardappels plant dan zul je dat ook uit de grond kunnen halen. Maar wat ook belangrijk is, is wat je met die oogst gaat doen. Ik weet nog goed uit mijn eerste geslaagde moestuinjaar, dat ik heel veel spinazie heb geoogst. Veel teveel voor ons gezin, maar ik had geen flauw benul wat ik daarmee eigenlijk allemaal kon of hoe ik dat kon bewaren.

Hetzelfde gold voor de worteltjes en bietjes. Dus ik gaf het maar weg. De buren waren er natuurlijk blij mee, maar eigenlijk was dat niet de bedoeling. Het is dus heel belangrijk dat je je realiseert dat wanneer je zaadjes plant, dat er dan ergens een oogst van gaat komen.

 

Stel jezelf de vraag wat je wilt in jouw leven

Er is altijd zoiets als oorzaak en gevolg. En dat betekent dat bepaalde keuzes en bepaalde acties altijd een bepaald resultaat zullen hebben. En als je daar van tevoren niet over nadenkt, dan kun je achteraf met een oogst opgescheept zitten waarvan je niet weet wat je ermee moet. Of die je eigenlijk helemaal niet kunt gebruiken.

Als het gaat over jouw leven is het daarom heel belangrijk dat je heel bewust die dingen gaat zaaien die je graag wilt oogsten. Dingen waarvan je meer wilt in je leven. En ook dat je stopt met zaaien van de dingen die je niet lekker vindt. Of die ingewikkeld zijn of die je energie kosten. Wat zijn de vrienden waar je aandacht aan geeft, wat is het werk dat je doet en waar je aandacht aan geeft, hoe zit het met je relaties, met hobby’s, met vrijwilligerswerk? Maar ook met opleidingen en andere dingen waar je jezelf mee voedt?

Wat is de oogst die je graag wilt en hoe kun je die voor jezelf creëren?

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

164 - Afvallen tijdens de overgang - deel 3

Dec 20, 2024

163 - Afvallen tijdens de overgang - deel 2

Dec 13, 2024

162 - Afvallen tijdens de overgang - deel 1

Dec 06, 2024