leef je beste leven

008 - Leef je beste leven

Jul 18, 2023

Wanneer je jezelf hebt bevrijd uit de dieethypnose, wanneer je begrijpt hoe je jouw fysieke honger kunt stillen en wanneer je weet hoe je jouw oerbrein kunt 'temmen' en jezelf kunt coachen in lastige situaties. Pas dan zul je stukje bij beetje jezelf kunnen omarmen.

En als je zover bent dat je weer blij bent met jezelf zoals je NU bent, als je weet hoe je een Relaxte Relatie met Eten en met Jezelf kunt creëren. Dan heb je de sleutel naar het creëren van jouw leven in handen.

Want alles wat je leert in de Eetgeluk Universiteit kun je één op één toepassen op alle belangrijke gebieden van je leven. Zoals je financiën, je relaties, je persoonlijke ontwikkeling etc. etc. Exact dat is wat we dan ook gaan doen in de laatste stap van het Eetgeluk Model.

Het is werk dat je nog nooit eerder in je leven op deze manier hebt gedaan. Maar dat zo ontzettend belangrijk is. Wanneer je namelijk leert hoe je jouw gedachten kunt waarnemen en hoe je heel bewust andere gedachten kunt denken en er dus voor kunt zorgen dat je je anders voelt, sta je ineens weer zelf achter het stuur van jouw leven. En dat voelt krachtig!

Je kunt dan je focus verleggen van het herhalen van het verleden naar het bewust creëren van een nieuwe toekomst. Je kunt doelen gaan stellen op een heel nieuwe manier, op een manier die je oerbrein ook begrijpt. En je kunt deze doelen stapje voor stapje gaan realiseren, vanuit een totale rust omdat je helemaal OK bent met waar je nu staat.

Het creëren van jouw beste leven heeft dus alles te maken met het volledig zelf nemen van de verantwoordelijkheid voor jouw leven. Met het besef dat jij en alleen jij degene bent die jouw leven kan vormgeven. Niemand anders kan dat voor jou doen.

 

Veel luisterplezier

 

 

 

 

In deze Podcast: Leef je beste leven

Vandaag bespreek ik de laatste stap uit het Eetgeluk Model met je en die gaat over het creëren van je beste leven. Wanneer je jezelf hebt bevrijd uit de dieethypnose ben je niet meer gefocust op afvallen en op het snel behalen van resultaat omdat je denkt dat je jezelf dan beter voelt. 

Wanneer je stopt met dieetdenken verleg je je focus van perfect willen zijn naar goed willen zorgen voor jezelf. En daardoor geef je jezelf alle tijd en ruimte voor het proces. Je gaat leren hoe je de fysieke balans in je lichaam kunt herstellen zodat alle honger- en verzadigingssignalen goed doorkomen. Want wanneer dat het geval is, ga je steeds beter voelen of je echt honger hebt of dat je brein zin heeft in een verzetje.

 

Manage je brein in lastige situaties

De volgende stap is dat je leert hoe je oerbrein werkt en dat je begrijpt hoe je je oerbrein kunt managen in lastige situaties. Wanneer je dit begrijpt en iedere dag opnieuw oefent, ga je zien dat je geen loser bent, maar dat je gewoon een oerbrein hebt dat het beste wil voor jou. En dat dit oerbrein ‘aan’ springt iedere keer als jij je niet goed voelt. 

Hoe je je voelt wordt volledig bepaald door de gedachten die je denkt, dus daar ligt de sleutel als het gaat over het managen van je oerbrein. De gedachten die je denkt zijn het domein van je mensenbrein, de gevoelens die je ervaart doordat je deze gedachten denkt zijn het domein van je oerbrein. En vanuit je gevoel kom je in actie. Hoe je je voelt is dus een belangrijke trigger voor je oerbrein. Voel je je goed dan zal het relaxen, voel je je niet goed, dan zal het in actie komen. 

Wanneer je dus andere acties wilt doen, is het belangrijk dat je je anders voelt en daarvoor dien je dus andere gedachten te denken over de situatie waarin je je bevindt.

 

Wat zegt de relatie met eten over hoe jij je voelt

Je relatie met jezelf is een heel belangrijke factor als het gaat over hoe je je voelt. Immers, het verhaal dat je vertelt aan jezelf over jezelf zorgt ervoor dat je bepaalde gevoelens ervaart. Wanneer je trots bent op jezelf zul je jezelf anders voelen dan wanneer je boos bent op jezelf. 

Jouw relatie met jezelf bepaalt ook de relatie die je hebt met de mensen om je heen. Het gaat dus verder dan dat. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, zul je waarschijnlijk ook weinig vertrouwen hebben in de mensen om je heen. Daardoor zul je andere gedachten denken dan wanneer je veel zelfvertrouwen hebt. 

Je zult dan misschien gedachten denken als:

  • Ze vinden me toch niet leuk
  • Ze vinden vast dat ik het niet goed doe
  • Ze houden toch niet van mij
  • Ze doen dat vast niet voor mij
  • Ze vinden me vast een loser

Al deze gedachten zijn niet-goed-voelende gedachten. En als je niet begrijpt hoe je daarmee om kunt gaan, stuurt je oerbrein je gewoon naar de koelkast of naar Zalando.

Snap je hoe het mechanisme werkt? Daar komt nog bij dat veel van je eetgedrag is ontstaan in je jeugd. Met name als je jong bent voelen emoties veel overweldigender aan dan wanneer je ouder wordt. En omdat je mensenbrein nog volop in ontwikkeling is tot rond je 26e levensjaar is het als kind vaak enorm lastig om te dealen met heftige emoties. Dus leer je om ze te verdoven met eten, of om je te verstoppen, of om andere dingen te doen waardoor de heftigheid van de emoties wordt verzacht. 

Als volwassene herhalen we vaak onbewust iedere dag opnieuw het vluchtgedrag uit onze kindertijd. Omdat je dit gedrag zo vaak hebt gedaan is het volledig geautomatiseerd. Dat betekent dat je er waarschijnlijk niet eens meer over nadenkt of dat je pas achteraf of halverwege ontdekt dat je het doet.

 

Leer hoe je met jouw mensenbrein je oerbrein te managen

Maar nu heb je een mensenbrein en wanneer je leert hoe je met dat mensenbrein je oerbrein kunt managen heb je het gedrag uit je kindertijd niet meer nodig. 

Wat een andere belangrijke factor is die je huidige eetgedrag beïnvloedt, is dat je geleerd hebt dat de buitenwereld verantwoordelijk is voor de kwaliteit van jouw leven. 

Daardoor denk je waarschijnlijk al je hele leven onbewust dat de buitenwereld verantwoordelijk is voor wat je ervaart, voor hoe je je voelt en voor de resultaten die je behaalt. Je hebt geen flauw benul van het feit dat je zelf verantwoordelijk bent voor alles dat je creëert in jouw leven. 

Omdat je dit niet weet probeer je waarschijnlijk met man en macht de buitenwereld te veranderen als je je niet goed voelt. Je gaat op dieet, je zoekt een andere partner, je neemt een andere baan, je verhuist of je gaat protesteren en demonstreren omdat je wilt dat dingen veranderen. Omdat je denkt dat wanneer dingen veranderen, dat wanneer de situatie verandert dat je je dan beter zult voelen. 

Dat gaat nooit werken. In de eerste plaats omdat de situatie wordt veroorzaakt door andere mensen of factoren waarop je geen invloed hebt. In de tweede plaats omdat hoe je je voelt niet wordt veroorzaakt door de situatie, maar door wat je denkt over de situatie. Het verhaal dat je vertelt aan jezelf over de situatie bepaalt hoe je je voelt over de situatie.

 

Goed nieuws!

En dat is goed nieuws! Want over je gedachten ben je zelf de baas. Dus dat betekent dat je ervoor kunt kiezen om andere gedachten te denken waardoor je je anders zult voelen en dus ook andere acties en resultaten zult creëren. Jij bent zelf verantwoordelijk voor alle resultaten die je creëert in je leven. Jij bent zelf verantwoordelijk voor hoe je kiest te denken over welke situatie dan ook.

Het zijn je gedachten die je emoties creëren. Niet de situatie of de dingen die gebeuren zijn verantwoordelijk voor hoe je je voelt, het zijn je gedachten. Je gedachten bepalen hoe je je voelt. En hoe je je voelt bepaalt al jouw acties alle resultaten die je bereikt.

 

De Eetgeluk Universiteit

Dit is het werk dat we doen in de Eetgeluk Universiteit. Het is werk dat je nog nooit eerder in je leven op deze manier hebt gedaan. Maar dat zo ontzettend belangrijk is. Wanneer je namelijk leert hoe je jouw gedachten kunt waarnemen en hoe je heel bewust andere gedachten kunt denken en er dus voor kunt zorgen dat je je anders voelt, sta je ineens weer zelf achter het stuur van jouw leven. En dat voelt krachtig!

Pas wanneer je dit proces beheerst is het tijd om stapje voor stapje jouw beste leven te creëren. Je kunt dan je focus verleggen van het herhalen van het verleden naar het bewust creëren van een nieuwe toekomst. Je kunt doelen gaan stellen op een heel nieuwe manier, op een manier die je oerbrein ook begrijpt. En je kunt deze doelen stapje voor stapje gaan realiseren, vanuit een totale rust omdat je helemaal OK bent met waar je nu staat. 

Je probeert niet langer om de situatie te veranderen of om andere mensen te veranderen of manipuleren. Omdat je weet dat je daar geen invloed op hebt. Het vechten stopt en het creëren begint. Je kijkt niet langer meer naar wat je niet hebt of naar wat er niet is, maar naar wat je wel hebt en naar wat er wel is. En doordat je daar dankbaar voor bent haal je de stress eraf dat je zo snel mogelijk naar ‘de overkant’ moet omdat het leven daar beter is.

 

Neem zelf de verantwoordelijkheid

Het creëren van jouw beste leven heeft dus alles te maken met het volledig zelf nemen van de verantwoordelijkheid voor jouw leven. Met het besef dat jij en alleen jij degene bent die jouw leven kan vormgeven. Niemand anders kan dat voor jou doen. 

De gedachten die jij kiest te denken zijn verantwoordelijk voor hoe je je voelt. En hoe je je voelt bepaalt alle acties die je onderneemt en dus de resultaten die je creëert. Dat betekent dat wanneer je komt vanuit ontevredenheid en jezelf haten, dat je jezelf anders zult voelen en dus andere acties zult ondernemen, dan wanneer je komt vanuit tevredenheid en liefde voor jezelf. 

Je brein denkt dat wanneer je komt vanuit tevredenheid en liefde, dat je dan niet in beweging komt. Dat dan alles zal blijven zoals het is. Dus je brein zal er altijd voor zorgen dat je komt vanuit jezelf haten. Daar komt bij dat je brein geprogrammeerd is voor het signaleren van gevaar en dat het daarom veel alerter zal zijn op alles dat niet goed is. Maar weet dat de energie van waaruit je een actie begint, de energie is die de hele weg zal functioneren als brandstof voor de actie die je doet.

 

Zelfhaat en ontevredenheid

Wanneer je dus komt vanuit zelfhaat of ontevredenheid, dan is dit het gevoel dat je iedere dag opnieuw dient op te roepen om de acties te doen die je wilt doen. Daarom is voor veel mensen het bereiken van hun doelen zo’n ontzettende strijd. Daarom ook halen we niet uit ons leven wat erin zit. Omdat we proberen om alles op wilskracht te doen. En dus vechten we onszelf een weg door ons leven. We vechten iedere dag opnieuw met onszelf en dat voelt niet goed. En wanneer je je niet goed voelt, dan springt je oerbrein ‘aan’ en zal het ervoor zorgen dat je jezelf gaat saboteren. 

  • Je stopt met de actie die je aan het doen was
  • Je maakt ruzie met je collega of je partner
  • In plaats van afmaken waar je mee bezig bent ga je eerst iets anders doen
  • Je wijzigt je plannen of de methode die je volgt
  • Je geeft de schuld aan de situatie

 

Daardoor voel je je misschien wel even beter, maar op de langere termijn voel je je hierdoor juist slechter. Neem eten als voorbeeld. Stel, je past niet meer in je huidige kleding en je bent begonnen met het volgende dieet. Je hebt namelijk een ontzettende hekel aan jezelf als je nu in de spiegel kijkt. Je bent boos op jezelf dat je het zover hebt laten komen. Maar nu is het afgelopen, nu ga je ervoor. Het gaat een paar weken goed totdat je geen verandering meer ziet op de weegschaal. En wat je ook doet, de weegschaal werkt niet mee.

 

Een slecht dieet

Je geeft de schuld aan het dieet. Het dieet is een slecht dieet en het werkt niet. Je baalt dat het niet meer lukt en voelt je daardoor niet goed. Gelijk springt je oerbrein ‘aan’. En je oerbrein wil maar één ding, namelijk dat je je goed voelt. Het zal er dus alles aan doen om ervoor te zorgen dat je gaat stoppen met jouw dieet. Want, zo denkt je oerbrein, het dieet is de schuld ervan dat je je nu niet goed voelt. Het dieet werkt niet. 

Niets is minder waar. Ieder dieet werkt. Maar het werkt alleen als je jezelf eraan houdt. En jezelf houden aan een dieet gaat alleen wanneer je het volgt vanuit liefde voor jezelf. Niet wanneer je het volgt omdat je nu een hekel hebt aan jezelf. Want wat er dan gebeurt is dat je denkt dat afvallen ervoor gaat zorgen dat je je beter voelt. Waarschijnlijk heb je ook die ervaring gehad in het verleden dat je slanker was en dat je veel lekkerder in je vel zat.

 

Als ik slank ben dan....

Daardoor heeft je brein slank-zijn gekoppeld aan jezelf goed voelen. Waardoor het denkt dat je je pas goed kunt voelen als je slank bent. Het denkt dus dat een situatie (namelijk jouw gewicht) bepaalt hoe je je voelt. Maar een situatie is altijd neutraal. Er zijn namelijk heel veel vrouwen in andere culturen die juist graag een maatje meer willen hebben. Omdat dit status en aanzien betekent. En omdat het betekent dat je dan meer kans hebt op een rijke man. In onze cultuur hebben we geleerd dat je dom bent of dat het lelijk is als je wat ronder bent dan de geldende reclamenormen. En dat dan geen enkele man je wil hebben. Doordat we zo lang de boodschap hebben ontvangen dat slank zijn de norm is voor succes en geluk, denkt ons brein dat we aan deze voorwaarde dienen te voldoen voordat we gelukkig kunnen zijn. 

Maar jezelf goed voelen heeft helemaal niets te maken met het gewicht op de weegschaal. Of met wat je ziet als je in de spiegel kijkt. Jezelf goed voelen heeft alles te maken met de gedachten die je denkt over het getal op de weegschaal en over het beeld dat je ziet in de spiegel.

 

Je goed voelen ongeacht je gewicht

Wanneer je goed-voelende gedachten denkt over jezelf, zul je jezelf automatisch beter voelen over jezelf. En daardoor zul je andere keuzes maken voor jezelf en andere resultaten creëren.  

Snap je?

Wanneer je dus jouw beste leven wilt creëren is het heel belangrijk dat je begrijpt hoe deze mechanismen werken. Het is belangrijk dat je begrijpt dat niet de situatie, maar jouw gedachten over de situatie bepalen hoe je je voelt. En dat jij de baas bent over alles wat je denkt. 

Punt is alleen dat je waarschijnlijk nooit hebt geleerd om je gedachten waar te nemen. En dat is ook niet zo verwonderlijk. Daar wordt op school namelijk geen aandacht aan besteed. Per dag denken we namelijk 70.000 gedachten. Al deze gedachten zijn gedachten die je ooit in het verleden veel hebt gedacht en die door je brein zijn geautomatiseerd. Een deel van deze gedachten is overigens niet van jou, maar van de mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in je opvoeding. Grote kans dat zij bepaalde zinnen zo vaak hebben gezegd dat je brein heeft gedacht dat ze belangrijk zijn en ze daarom heeft geautomatiseerd.

 

De kracht van geautomatiseerde gedachten

Het is logisch dat je al deze gedachten niet bewust denkt. Al deze gedachten dagelijks bewust denken en analyseren zou een te grote belasting zijn voor je brein. En dat hoeft gelukkig ook niet. Er zijn namelijk heel veel geautomatiseerde gedachten die ervoor zorgen dat je goed kunt functioneren. En die gedachten kunnen ook gewoon geautomatiseerd blijven. Echter, de gedachten die ervoor zorgen dat je je niet goed voelt, dat zijn de gedachten die ervoor zorgen dat je jezelf saboteert en niet verder komt in je leven. Dus wanneer je wilt veranderen, is het belangrijk dat je je bewust wordt van zoveel mogelijk van deze gedachten. 

Je mensenbrein is het deel van je brein waar je bewust nieuwe gedachten mee kunt denken (en dus ook kunt programmeren). Maar het is ook het deel van je brein waarmee je jouw onbewuste gedachten kunt leren waarnemen. En ze daardoor als het ware bewust kunt maken.

 

Bewustwording en verandering

Pas wanneer je jezelf bewust bent van een gedachte kun je hem veranderen. Wanneer je dus weer volledig zelf achter het roer van jouw leven wilt gaan staan. Wanneer je jouw beste leven ooit wilt creëren, dan is de eerste stap om te beginnen bij het bewust leren waarnemen van de gedachten die je denkt. 

In de Eetgeluk Universiteit doen we dit door middel van een dagelijkse gedachtendownload.  Hierin ga je iedere dag 5 minuten zitten met een blanco vel papier en schrijf je alle gedachten op die je op dat moment in je hoofd hebt. Wanneer je dat lastig vindt, dan is er een prachtig middel dat je daarvoor kunt gebruiken en dat is de weegschaal. Ga eenvoudigweg iedere dag op de weegschaal staan en kijk wat er gebeurt in je hoofd. Vaak roept de weegschaal zoveel reacties op dat het een stuk makkelijker wordt om je gedachten waar te nemen. 

En onthoud: je gedachten zorgen voor een gevoel, niet de situatie. Het is dus niet de weegschaal waar je bang voor bent, maar de gedachten die je denkt over jezelf wanneer je erop gaat staan. Door jezelf bewust te worden van de gedachten die je denkt over je gewicht en over de weegschaal, kun je ze gaan veranderen. En daardoor kun je ook het gevoel veranderen dat je creëert.

 

Stap 5 van de eetgeluk methode

Stap vijf van het Eetgeluk Model, het creëren van jouw beste leven, bevat nog veel meer tools dan alleen het waarnemen van je gedachten en het bewust denken van andere gedachten. Toch is dit wel waar je dient te beginnen als je weer volledig zelf de verantwoording wilt nemen voor jouw leven. 

Want het creëren van jouw beste leven is alleen mogelijk als je bereid bent om zelf de volledige verantwoording te nemen voor alles wat je creëert. Zolang je ergens nog in de rol van slachtoffer springt of jezelf verschuilt achter omstandigheden, rem je jezelf en geef je jouw kracht weg aan mensen of situaties buiten jezelf. 

Onthoud: niet de omstandigheden zijn verantwoordelijk voor hoe je je voelt. Niet de resultaten zijn verantwoordelijk voor hoe je je voelt. Maar jouw gedachten zijn verantwoordelijk voor hoe je je voelt. Verander jouw gedachten en je verandert je leven!

Ik wens je weer een heerlijke week en je weet het: deze podcast is bedoeld voor iedereen die weer een relaxte relatie wil creëren met eten en met zichzelf. Het is mijn grote wens dat alle vrouwen in Nederland gaan stoppen met diëten en hun vrouwpower gaan gebruiken voor dingen die er echt toe doen. Deel deze podcast daarom vooral met iedereen waarvan jij denkt dat ze hem kunnen gebruiken. Het is het beste cadeau dat je aan jezelf kunt geven!

Tot volgende week. 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

164 - Afvallen tijdens de overgang - deel 3

Dec 20, 2024

163 - Afvallen tijdens de overgang - deel 2

Dec 13, 2024

162 - Afvallen tijdens de overgang - deel 1

Dec 06, 2024