Gezond eten op vakantie en eetstress

145 - Jouw vakantie eetprotocol

Aug 16, 2024

Of je nu vakantie hebt, op vakantie gaat of je vakantie al achter de rug hebt, het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. Want als eten een dingetje voor je is, dan heb je er waarschijnlijk de afgelopen tijd veel stress over gehad. Of, als je nog op vakantie gaat, dan zit je nu waarschijnlijk volop in de vooraf eetstress voor je vakantie.

Toch is het helemaal niet nodig om je hele vakantiepret te laten bederven door de angst dat je de controle kwijtraakt over je eetgedrag tijdens je vakantie. Of door de angst dat het je na de vakantie niet meer lukt om de draad weer op te pakken. Vooral als je nu net zo lekker bezig bent. Het heeft alles te maken met het samenstellen van een goed vakantie eetprotocol.

In deze podcast vertel ik je hoe je dat kunt doen.

Veel luisterplezier! 

 

 

 

Gezond eten tijdens de vakantie en eetstress

Hoe gaat het met je? Ik ben net terug van een hele volle week in Nederland. We hebben heel veel mensen bezocht en dat was fijn. Maar het was ook heel intensief voor een introvert zoals ik. Dus ik ben heel blij dat we weer terug zijn in het rustige Zweden, in ons weiland. Ik heb bijna een volle week nodig gehad om bij te komen, maar nu ben ik er weer. In de tijd dat we weg zijn geweest is de tuin werkelijk ontploft. In de moestuin zijn heel veel groenten klaar om geoogst en verwerkt te worden en ook in de rest van de tuin heeft het gras de leiding overgenomen.

 

Moestuin perikelen

Danny is al een week bezig met de grasmaaier en bermmaaier en het snoeien van de heggen. En ik heb toch wel lichtelijke stress over wat te doen met al die groenten. Hoe ga ik dat nu het beste bewaren. Wanneer kan ik alles het beste uit de grond gaan halen. Nou ja, dat dus…

We hebben in ieder geval direct na onze thuiskomst besloten om vanaf nu als dat niet echt noodzakelijk is, in de zomer niet meer weg te gaan. Dit jaar kon het niet anders omdat er een kleinkind was geboren, maar het is hier in de zomer zo ontzettend fijn dat we eigenlijk niet weg hoeven. Er komen ieder jaar tienduizenden mensen op vakantie naar Zweden, dus waarom zouden we dan weg willen? Wat ik wel lekker zou vinden is, om aan het einde van het najaar of in het vroege voorjaar een weekje zon te pakken, dat zou wel lekker zijn. Maar zelfs dat hoeft niet persé, want we zitten hier echt helemaal prima.

 

Minder afleiding en genieten van de rust

Wel vreemd eigenlijk, dat je zo blij kunt worden van eigenlijk helemaal niets. Dat is best een aparte ervaring moet ik je eerlijk zeggen. We hebben steeds minder behoefte aan allerlei afleiding in de vorm van leuke dingen, festivals, concerten, theaterbezoek en andere drukte. Het is gewoon echt heerlijk om hier rondom huis lekker te kunnen rommelen. Bovendien is er altijd meer dan genoeg te doen hier, dus of we willen of niet, we vermaken ons sowieso wel.

 

Hoe ga je om met eetstress op vakantie

Voor ons dus verder geen vakantie dit jaar. Maar mocht je nog wel op vakantie gaan, of mocht je op dit moment op vakantie zijn, dan is dit een hele fijne podcast voor jou. In deze podcast ga ik het namelijk hebben over eten en eetstress tijdens je vakantie en hoe je hiermee om kunt gaan. Zowel voordat je op vakantie gaat als tijdens je vakantie maar ook hoe je na je vakantie de draad zonder al teveel problemen weer op kunt pakken.  

Overigens gaat dit net zo goed over weekendjes weg of over een verjaardag. Of misschien heb je binnenkort wel een bruiloft of een ander feest. En dat komt natuurlijk altijd net nu je zo lekker bezig bent met je eten. Je bent lekker aan het plannen, het lukt je ook om je aan je planning te houden en je bent trots op jezelf. Alles is onder controle…

 

Je eetgedrag onder controle houden tijdens lastige momenten

Tegelijkertijd word je inmiddels behoorlijk nerveus van de naderende activiteiten. Je begint je zorgen te maken en je brein draait overuren. Je bent bang dat je straks op vakantie de boel niet meer onder controle kunt houden en daardoor alles gaat eten dat los en vast zit. En dat je daardoor weer alle kilo’s aankomt die je net met zoveel moeite was afgevallen. Of, nog erger… dat het je na de vakantie niet meer lukt om de draad op te pakken en verder te gaan met alles waar je nu zo goed mee bezig bent.

Want zo gaat het ieder jaar. Dus je brein staat al in code rood. En weet je, dit is normaal. Je brein doet maar één ding en dat is jou beschermen tegen pijn, teleurstelling en verdriet. Het loopt dus alvast op de zaken vooruit zodat je maatregelen kunt nemen. Meer niet. Punt is alleen dat de maatregelen die je in het verleden hebt genomen, ervoor hebben gezorgd dat je ieder jaar opnieuw tijdens de tweede vakantiedag al dacht: ‘Fuck it, het is vakantie, ik mag ook wel wat nu’. En dus exact datgene creëerde waar je zo bang voor was.

 

Je aan gezonde eetgewoontes houden

Punt is dat je tot nu toe de ervaring hebt dat het moeilijk is om je aan je gezonde eetvoornemens te houden tijdens je vakantie. En dat je daardoor waarschijnlijk de overtuiging hebt dat het gewoon niet te doen is om gezond te eten tijdens je vakantie. Dat het moeilijk is om je aan je planning te houden. Of dat het überhaupt niet eens mogelijk is om te plannen. Of dat het zo ongezellig is als iedereen op een terrasje aan de wijn en de tapa’s zit en jij alleen maar een glas water ‘mag’. Of dat de boog niet altijd gespannen hoeft te staan en dat je altijd zo goed oplet en dat je nu ook wel even een ‘dieetpauze’ mag. Na de vakantie pak je het wel weer op. Nu is het tijd voor het ‘grote genieten’. Voor ‘fuck it’ eten.

 

Oude gedachtes en overtuigingen zitten in de weg

Geen wonder dat je oerbrein nu al in de stress schiet. Al deze oude gedachten en overtuigingen botsen keihard met die van jouw toekomstige zelf. Met de vrouw die dit jaar tijdens de vakantie op een andere manier wil omgaan met eten. Relaxt, maar wel vanuit liefde voor zichzelf. Die op een fijne en vooral vrouwelijke manier overal op een verantwoorde manier aan wil meedoen. Zonder zichzelf tekort te doen. En wat deze prachtige vrouw wil, is dat ze eerst en vooral geen stress meer heeft over eten tijdens haar vakantie. Ze wil gewoon lekker kunnen genieten. Van de mensen, van het land, van het mooie weer, van alle activiteiten (of juist van die heerlijke roman die al een half jaar ligt te wachten).

 

Hoe kan je jezelf goed voeden tijdens de vakantie

Maar de grote vraag is nu: hoe doe je dat? Hoe kun je tijdens je vakantie jezelf voeden op de vrouwelijke manier? Het begint al voordat je op vakantie gaat.

De allerbeste manier om te dealen met zorgen over je vakantie of met het oppakken van de draad na je vakantie (of met allebei 😊) is door je bewust te worden wat je allemaal denkt als het gaat over de combinatie van vakantie en eten. Immers: het zijn jouw gedachten die bepalen hoe moeilijk of hoe makkelijk het wordt tijdens je vakantie.

Veel voorkomende gedachten zijn:

  • Als ik op reis ben dan kan ik mijn eten niet plannen
  • Als ik op dieet ben tijdens de vakantie dan kan ik geen plezier maken
  • Ze vinden me vast ongezellig als ik niet ‘meedoe’
  • Iedereen denkt vast: ‘Daar heb je haar weer, ze moet ook altijd moeilijk doen over eten’
  • Het is lastig om te stoppen met eten als het zo gezellig is
  • Ik heb nog geen idee wat voor eten daar allemaal verkrijgbaar is
  • Straks ben ik weer de spelbreker en dat wil ik niet
  • Tijdens de vakantie wil ik graag flexibel blijven en in het moment kiezen waar ik zin in heb. Dat is lastig om te plannen
  • Ik heb tijdens de vakantie echt geen zin om me ook dan nog druk te maken over wat ik wel en niet kan eten, dat doe ik wel weer als ik terug ben

 

Jouw eetgedrag onder controle proberen te krijgen

Al deze gedachten zijn tot nu toe jouw gedachten geweest als het gaat over eten en je vakantie. Het zijn de gedachten die bijdragen aan de huidige overtuiging dat het onmogelijk is om je aan je gezonde eetplanning te houden tijdens de vakantie. En wat je daardoor probeert te gaan doen is dat je de omgeving probeert te controleren. Je probeert de mensen om je heen te beïnvloeden, je probeert van tevoren uit te zoeken waar je het beste kunt gaan eten en scant op internet alvast de menukaart. Je neemt heel veel gezonde boodschappen mee. Maar dit is de mannelijke manier.

Als je vanuit de mannelijke manier kijkt naar je eetgedrag, dan denk je waarschijnlijk dat het alleen maar lukt om gezond te eten als de situatie, de omstandigheid, perfect is. Dus dat het alleen maar lukt om gezond te eten als je in je oude vertrouwde ritme zit. Als je alles onder controle hebt.

 

Het zal altijd anders zijn dan thuis

Het punt is dat je tijdens een vakantie niet alles kunt controleren. Je weet niet wat de dag gaat brengen als je opstaat. Je weet ook niet wat de kwaliteit is van het eten dat wordt geserveerd. Of er überhaupt wel eten is en wat voor eten er wordt verkocht. Eén ding weet je zeker: het zal altijd anders zijn dan thuis. Ook al ga je op vakantie naar Hendrik-Ido-Ambacht 😊.

Het punt is dit: wanneer je jouw eetgedrag op de mannelijke manier onder controle probeert te houden wordt je vakantie een groot gevecht met jezelf. Je hebt dan vooraf al bakken met stress en tijdens je vakantie heb je waarschijnlijk meerdere confrontaties of ergernissen met de mensen om je heen. Waardoor je uiteindelijk toch maar mee gaat doen en dingen gaat eten en drinken die je eigenlijk niet wilt omdat je geen spelbreker wilt zijn. Maar wanneer je het benadert vanuit de vrouwelijke manier, dan begrijp je dat controle niet de weg is. Maar dat het gaat om bewustwording.

 

Word je bewust van jouw patronen en gedachtes

Wanneer je op vakantie bent, gaat het vakantieprogramma aan in je brein. Je gaat dan denken en doen zoals je je hele leven al denkt, voelt en doet als je op vakantie bent, of een weekendje weg, of op een feestje. Dit is oud gedrag. Het is gedrag van de onbewuste 1.0 versie van jezelf. Het is gedrag dat je niet meer dient. Maar voordat je het kunt veranderen is het belangrijk dat je jezelf hiervan bewust wordt. Het is belangrijk dat je je bewust wordt van de gedachten die je denkt, de gevoelens die je voelt en het gedrag dat je daardoor doet. En… dat je het niet langer veroordeelt.

 

Jouw "vakantieprogramma" herkennen

Het is belangrijk dat je jouw ‘vakantieprogramma’ zo volledig mogelijk boven water gaat krijgen. Zodat je vanuit daar heel bewust kunt kiezen welke onderdelen van het programma je wilt behouden en welke onderdelen je graag wilt gaan vervangen. Dat is de vrouwelijke manier.

 

Onderzoek alle gedachten die je hebt over jouw eetgedrag

Mocht je dus nog op vakantie gaan, of mocht je nu op vakantie zijn, dan is mijn tip om dit te gaan onderzoeken. Om je bewust te worden van jouw vakantieprogramma. Dus dat je in plaats van jezelf zorgen te maken over je vakantie en te proberen om wanhopig alle omstandigheden te controleren (dat is dus de mannelijke manier). Je dit jaar gaat focussen de gedachten die je denkt. 

En dat begint al voordat je vertrekt. Wat zijn je gedachten over je eetgedrag voor de komende vakantie. Schrijf ze op. Maar ook: wat zijn je gedachten over je eetgedrag tijdens de vakantie. Hoe voel je je als je deze gedachten denkt en welke keuzes maak je daardoor. Tijdens je vakantie ga je iedere dag evalueren met jezelf: wat werkte wel en wat werkte niet en hoe kun je dat anders gaan doen.

 

Maak keuzes vanuit liefde en zonder veroordeling

Verder is het belangrijk dat je alle eetkeuzes die je maakt tijdens je vakantie gaat maken vanuit liefde voor jezelf, niet vanuit liefde voor het moment. En ook niet vanuit lief willen zijn voor anderen. Ga dus kijken voor jezelf wat de gedachten zijn die je op dit moment allemaal denkt over je vakantie en wat jouw huidige vakantieprogramma is.

Wanneer je dit gaat doen, dan betekent dit dat je dit jaar waarschijnlijk voor het eerst van je leven heel bewust vakantie gaat vieren. Je gaat voor het eerst heel bewust iedere dag opnieuw jouw gedachten rondom je eetgedrag waarnemen. Je gaat heel kritisch zijn ten aanzien van alle smoezen en alle ‘complexen’ die in je leven gebaseerd op eerdere vakanties. En je gaat Me First toevoegen tijdens de vakantie. Je gaat eten op de vrouwelijke manier.

 

Voor jezelf kiezen tijdens de vakantie

Maar daar blijft het niet bij. Naast eten op de vrouwelijke manier ga je jezelf ook voeden op de vrouwelijke manier. Dat is stap 2. De kans is groot dat je de afgelopen vakanties maar hebt gedaan wat iedereen wilde. Of heel bewust ‘je hoofd hebt uitgezet’, maar deze vakantie mag je eerst en vooral de ruimte nemen om een aantal dingen te doen die jij wilt. Dat kan betekenen dat je lekker een dagje bij het zwembad blijft terwijl de rest op pad gaat. Of juist andersom. Het maakt niet uit, deze vakantie ga je aan jezelf geven waar jij blij van wordt. En als je helemaal niet mee wilt op vakantie omdat je snakt naar rust, maak dat dan bespreekbaar en las een rustpauze in voor jezelf.

De hele vakantie blijf je je bewust van je gedachten. In de eerste helft van je vakantie heb je namelijk de opdracht om jouw huidige ‘vakantie-programma’ in kaart te brengen én om te inventariseren wat wel werkt en wat niet.

 

Basis vakantie-eetprotocol opstellen

De tweede helft van je vakantie ga je gebruiken om aanpassingen door te voeren. Alle dingen die niet werken of die je graag anders wilt ga je aanpassen en testen (en eventueel opnieuw aanpassen). Zodat je na afloop van je vakantie een goed basis vakantie-eetprotocol hebt voor jezelf. Dit basis vakantie-eetprotocol ga je de komende vakanties steeds verder optimaliseren. Net zolang tot het werkt voor jou. Zodat je steeds minder stress hebt van komende vakanties (je hebt immers alles voorbereid) én dat je heel bewust nieuwe gewoonten gaat inprogrammeren. Gewoonten die horen bij de 2.0 versie van jezelf.

Bewustwording van je gedachten en van het ‘vakantie-programma’ dat loopt is 95% van de oplossing. Wanneer je weet wat je doet, maar vooral wanneer je erkent wat je doet, kun je er de verantwoording voor nemen om het te veranderen. Weet dat alles wat je denkt over eten tijdens je vakantie niets meer en niets minder is dan breindrama.

 

Breindrama; het zijn maar gedachtes

Dat begint natuurlijk al voordat je weg gaat. Je bent nog helemaal niet op vakantie en je brein begint al te tetteren. Je brein zegt je dat het vast weer een fiasco gaat worden. Want dat wordt het ieder jaar. En daarna ben je weer 10 kilo dikker en lukt het niet meer om die extra kilo’s eraf te krijgen. Bla, bla, bla…. Gebaseerd op alle ervaringen vanuit het verleden is je brein vrij zeker van zijn zaak. Maar het grote verschil met het verleden en met nu is dat je niet meer komt vanuit de mannelijke manier, maar vanuit de vrouwelijke manier. Waardoor je je van al dit breindrama bewust bent. Waardoor je mild bent naar jezelf. Waardoor je constant komt vanuit compassie naar jezelf.

En dit bewustzijn biedt je de mogelijkheid om andere keuzes te maken voor jezelf. Om anders om te gaan met jezelf en om andere gedachten te gaan denken over je vakantie.

 

Jouw vakantie staat los van eten

Het feit dat je op vakantie gaat staat helemaal los van jouw eetgedrag. Jouw vakantie heeft helemaal niets te maken met eten. Maar op de een of andere manier heb je dat ooit aan elkaar gekoppeld. Omdat je waarschijnlijk geleerd hebt dat een vakantie niet leuk is zonder eten. Maar het is niet eten dat je vakantie leuk maakt. Dat zijn de mensen, het contact en de ervaringen die je op doet. Eten is extra, maar is niet waar het over gaat.

Het is ook niet je vakantie die ‘dik’ maakt of die ervoor zorgt dat het lastig is om gezond te eten. Het zijn je gedachten en hoe je je voelt en wat je doet omdat je je zo voelt. Het feit dat je op vakantie gaat of naar een feestje of een weekendje weg betekent niet dat je teveel eet. Het betekent alleen dat er eten is en dat je kunt kiezen om te eten. Jij beslist hoe moeilijk je dit maakt voor jezelf.

 

Welke betekenis geef jij aan eten op vakantie?

Al het eten dat verkrijgbaar is, is een feit. Het is dus neutraal. Jij geeft er betekenis aan door de gedachten die je denkt. Je kunt denken dat het oneerlijk is dat iedereen dat ijsje ‘mag’ en jij niet. Maar je kunt ook denken ‘ha, eten jullie maar lekker, ik heb straks geen suikerdip’ of: ‘Over vijf minuten is het op en dan is de pret alweer voorbij – ik zit het wel even uit’.

Jouw sociale leven en het al dan niet slagen van je vakantie heeft helemaal niets met eten te maken. Jouw sociale leven is een weerspiegeling van de interactie die je hebt met jezelf. Het is jouw interne communicatie die wordt weerspiegeld door de mensen om je heen. Dus wanneer jij denkt: ‘Ach, doe niet zo moeilijk’, dan is dat wat de mensen om je heen waarschijnlijk zullen zeggen. Of wanneer je denkt: ‘Ach, het is tenslotte vakantie, de boog kan niet altijd gespannen staan’, dan is dat wat je terug gaat krijgen. En als je je schuldig voelt omdat je kiest voor jezelf dan krijg je dat terug.

 

Breek met de vakantie-stress

Om te gaan breken met al die vakantie-stress is het dus belangrijk dat je deze vakantie jezelf heel bewust gaat worden van alles wat je doet en denkt. Wees nieuwsgierig naar jezelf en je gedachten. Welke excuses en voordelingen leven er nog in jou als het gaat over je eetgedrag en over jezelf. Neem ze waar zonder oordeel en schrijf ze op. Dit is iets dat je doet voor de toekomst en voor jouw toekomstige zelf zodat zij vanaf nu steeds minder stress heeft over haar vakanties.

Het eerste wat je doet als je thuiskomt is voor jezelf alle ervaringen die je hebt opgedaan tijdens de vakantie evalueren. Nu zit het nog vers in je geheugen. Wat werkte wel en wat werkte niet en: hoe zou je dit voor de volgende vakantie kunnen veranderen. Maak jouw eerste versie van een vakantie-eetprotocol en bewaar dat goed. Dit is de basis die je gaat gebruiken en waarom je verder gaat borduren tijdens je eerstvolgende vakantie.

 

De stappen naar het opstellen van een nieuw plan

Als je jouw evaluatie hebt afgerond, pak je de draad van het ‘normale leven’ weer op. Je gaat door waar je was gebleven voor de vakantie. Het eerste dat je doet is op de weegschaal gaan staan. Ook hier: neem waar wat je denkt, dat is waar het voor is bedoeld. Niet als een meetlat voor hoeveel je bent aangekomen of bent afgevallen. Het gaat om de gedachten die je denkt over jouw afgelopen vakantie. Wat is het breindrama dat daar nog aan is gekoppeld.

Weet dat het getal op de weegschaal niet meer is dan dat: een getal. Het is niets om bang voor te zijn. Waar je bang voor bent, dat zijn je gedachten. Je bent bang omdat je denkt dat het iets slechts zegt over jou. Maar het is slechts een getal. En dat getal betekent helemaal niets totdat je er zelf een betekenis aan geeft. Dit kan een betekenis zijn als: ‘Shit, ik heb zo goed opgelet en nog ben ik aangekomen’ of ‘OK, dat was te verwachten, no big deal’.

Een hele goede truc die je hier kunt toepassen is door dit te denken VOORDAT je op de weegschaal gaat staan.

Dus voordat je op de weegschaal gaat staan denk je al:

  • ‘Dit getal staat voor alle fijne herinneringen die we hebben gemaakt de afgelopen weken’
  • ‘Het zegt hoeveel we hebben genoten van onze vakantie’
  • ‘Het was fijn, en nu gaan we weer heerlijk back to normal’
  • ‘Het is helemaal OK, er helemaal niets aan de hand, het was gewoon vakantie’

Het punt is, dat wanneer je bang bent voor het getal op de weegschaal, dat je je macht weggeeft aan een getal. Dat je een getal laat bepalen hoe je achteraf je vakantie ervaart en hoe je jezelf achteraf voelt. Maar ook hoe je je voelt over komende vakanties. En hoeveel stress je weer op je nek haalt voor een volgende vakantie. Want stel dat ….

 

Doorgaan waar je gebleven was!

En je weet wat er gebeurt wanneer je jezelf op de kop geeft omdat je een paar kilo meer weegt dan voordat je op vakantie ging. Exact dat is de reden waarom je de ‘knop niet meer omgezet krijgt’. Omdat je boos bent op jezelf of teleurgesteld omdat het je niet is gelukt om af te vallen tijdens je vakantie. Of omdat je aangekomen bent tijdens je vakantie en nu weer ‘helemaal opnieuw’ moet beginnen.

Dit jaar doe je het anders. Dit jaar maak je VOORAF heel bewust de beslissing om te geloven dat het getal op de weegschaal 100% neutraal is en maak je er absoluut geen drama van dat het misschien anders is dan je had gewild.

Het is nu eerst en vooral belangrijk dat je vasthoudt aan het vertrouwen dat je hebt in jezelf dat je dit kunt. Ga terug naar de weken voor de vakantie en hoe het toen ging. Vanaf daar pak je het weer op. Vanaf daar ga je weer verder.

En… let op: je gaat door, je gaat niet opnieuw beginnen omdat je op vakantie bent geweest. Je gaat gewoon weer verder waar je was gebleven.

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

155 - Aankomen in jezelf

Oct 18, 2024

154 - Jouw Beste Helft - bonusworkshop

Oct 11, 2024

153 - Workshop De Kracht van Slow Living

Oct 04, 2024