021 - Geld en Eten
Jul 19, 2023Wist je dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen hoe we omgaan met eten en hoe we omgaan met geld? Zowel voor geld als voor eten geldt dat we er bang voor zijn, maar er tegelijkertijd ook van houden. Het trekt ons aan en het stoot ons af.
Net zoals met eten geldt dat wanneer je meer geld wilt of wanneer je een relaxtere relatie wilt met geld, dat het belangrijk is dat je weet hoe geld werkt. Dat je leert om de taal van geld te spreken en te begrijpen.
Maar ook en vooral dat je leert hoe jouw relatie is met geld. Dat je de gedachten gaat ontdekken die jij hebt over geld. Want jouw gedachten over geld bepalen, net als met eten, de relatie die je hebt met geld.
Wat ik zo fascinerend vind is dat ik zie dat er zo ontzettend veel parallellen zijn tussen ons eetgedrag en onze opvattingen rondom geld. Daarom ga ik daar in deze podcast wat dieper op in. Hoe je omgaat met geld is namelijk één op één te vergelijken met hoe je omgaat met eten. Daarnaast ontvang ik zoveel reacties van vrouwen die aangeven dat ze heel graag lid willen worden van de Eetgeluk Universiteit, maar dat ze het niet kunnen betalen.
Ik hoop dus dat ik je met deze podcast een aantal belangrijke inzichten kan geven die je kunnen helpen om jouw relatie met geld en dus ook je inkomsten te gaan veranderen. Want wat we hebben geleerd over geld, klopt van geen kant. Het is echt voor iedereen mogelijk om in overvloed te leven. Het enige dat je hoeft te doen is weten hoe je je brein kunt managen. En als je weet hoe je je brein kunt managen rondom je eetgedrag, dan kun je ook leren hoe je je brein kunt managen rondom je financiën.
- Wat is jouw relatie met geld
- Hoe werkt het echt met geld verdienen
- Jouw persoonlijke stapel met geld
- Hoe kun je je brein managen rondom je financiën
- Maakt geld wel of niet gelukkig...
Veel luisterplezier
Geld en eten wat hebben die twee met elkaar te maken
Dag mooie vrouw! Voor de master studenten van de Eetgeluk Universiteit ben ik bezig met een cursus over money mindset. Vanaf het derde jaar ben je in de Eetgeluk Universiteit een master student en leer ik je alles over het managen van je brein als het gaat over de rest van je leven. We hebben het over relaties, over zelfleiderschap, over vrouwpower en we hebben het over geld en succes en geluk. Het is uiteindelijk mijn doel dat je de vrouwpower die vrijkomt als je stopt met het focussen op en het stressen over eten heel doelgericht gaat leren inzetten om iedere dag opnieuw de beste versie van jezelf te leven.
Zet je krachten en talenten in
Zodat je iedere dag weer al jouw talenten en krachten kunt gaan bijdragen aan het creëren van een betere wereld. Te beginnen met jezelf. Dat ben je namelijk verplicht aan jezelf, maar ook aan de mensen om je heen. Want wanneer jij dat doet, dan inspireer je hen ook om te gaan voor goud. Het wordt dus eigenlijk ieder jaar leuker en interessanter.
Op dit moment ben ik dus bezig met het ontwikkelen van een complete cursus over money mindset. In die cursus gaan de studenten hun eigen money mindset ontdekken. Ze gaan leren wat hun gedachten zijn over geld en wat hun relatie is met geld. En dat is eigenlijk heel eenvoudig. Je relatie met geld bestaat namelijk uit de gedachten die je denkt over geld. Meer niet. Toch is dat gegeven vaak al ingewikkeld genoeg. Voor veel mensen spreekt geld een onverstaanbare taal. We willen er graag veel van hebben, maar tegelijkertijd zeggen we dat het niet belangrijk is. Dat we ook wel zonder kunnen.
Wat is jouw relatie met geld?
We zijn er bang voor en we houden ervan. Het trekt ons aan en het stoot ons af. Hetzelfde geldt voor eten. En dat heeft alles te maken met waar we vandaan komen en hoe we ons hebben ontwikkeld. Het punt is, dat wanneer je meer geld wilt of wanneer je een relaxtere relatie wilt met geld, dat het belangrijk is dat je weet hoe geld werkt. Dat je leert om de taal van geld te spreken en te begrijpen. Maar ook en vooral dat je leert hoe jouw relatie is met geld. Dat je de gedachten gaat ontdekken die jij hebt over geld. Dat scheelt je heel veel stress.
Naast het ontdekken van de relatie met geld, leer ik hoe het echt werkt met geld verdienen. Dat het paradigma van ‘je moet hard werken om geld te kunnen verdienen’ echt enorm achterhaald is. Geld verdienen heeft in de basis helemaal niets te maken met hard werken, maar veel meer met het toevoegen van waarde. Des te meer waarde je toevoegt voor jezelf en voor andere mensen, des te meer geld het universum naar je terug zal laten stromen. Het gaat er dus over wat jouw bijzondere kwaliteit is. En dat je die kwaliteit zodanig gaat inzetten dat je waarde toe kunt voegen voor jezelf en voor de mensen in jouw leven. Hard werken is dus absoluut geen vereiste die nodig is om een gezonde geldstroom voor jezelf te creëren. Het is wat we geloven en wat ons verteld is, maar het is absoluut niet hoe het werkt.
De overeenkomsten tussen eetgedrag en geld
Wat ik bij het ontwikkelen van deze cursus zo fascinerend vind is dat ik zie dat er zo ontzettend veel parallellen zijn tussen ons eetgedrag en onze opvattingen rondom geld. Dit is echt bizar. Daarom ga ik daar in deze podcast wat dieper op in. Hoe je omgaat met geld is namelijk één op één te vergelijken met hoe je omgaat met eten. Daarnaast ontvang ik zoveel reacties van vrouwen die aangeven dat ze heel graag lid willen worden van de Eetgeluk Universiteit, maar dat ze het niet kunnen betalen.
Ik hoop dus dat ik je met deze podcast een aantal belangrijke inzichten kan geven die je kunnen helpen om jouw relatie met geld en dus ook je inkomsten te gaan veranderen. Want wat we hebben geleerd over geld, klopt van geen kant. Het is echt voor iedereen mogelijk om in overvloed te leven. Het enige dat je hoeft te doen is weten hoe je je brein kunt managen. En als je weet hoe je je brein kunt managen rondom je eetgedrag, dan kun je ook leren hoe je je brein kunt managen rondom je financiën.
Schaarste mindset ten opzichte van geld
Het belangrijkste inzicht waarmee we zijn opgevoed als het gaat over geld is dat geld schaars is. We hebben geleerd dat er maar een bepaalde hoeveelheid geld beschikbaar is en dat dit ongelijk is verdeeld. Hetzelfde zie je gebeuren met eten. Ook als het om eten gaat, hebben we een schaarste mindset.
Dit is normaal. Ons oerbrein is standaard geprogrammeerd voor schaarste. Het is in de basis geprogrammeerd met de opvatting dat er niet genoeg is. Zeker als het gaat over eten: je kunt maar beter nu eten, straks is het er misschien niet meer. Diezelfde opvatting hebben we als het gaat over geld. Maar wat als ik je vertel dat er geld genoeg is. Net zoals er eten genoeg is?
Nu zul je misschien denken, ja, maar, Carola, hoe zit het dan met Afrika en andere gebieden waar geen eten is? Geloof me, er is meer dan genoeg eten beschikbaar voor alle mensen op de wereld. Maar, omdat we vooral hier in het westen vanuit een schaarste mindset komen. Omdat we denken dat we eten nodig hebben om ons goed te voelen, omdat we bang zijn dat we niet genoeg hebben, zijn we niet bereid om te delen. We willen graag alles voor onszelf houden en liefst nog een beetje extra als reserve. Als al het eten dat beschikbaar is op de wereld gelijk verdeeld zou worden, dan zou alle honger morgen de wereld uit zijn.
Er is geld genoeg voor iedereen op de wereld
Hetzelfde geldt voor geld. Er is voor alle mensen meer dan genoeg geld beschikbaar. Maar voor geld werkt het ietsje anders. Iedere persoon heeft de beschikking over zijn of haar eigen miljoenen. Voor iedere persoon op de wereld ligt er een enorme bult met geld te wachten. De sleutel tot deze miljoenen is je brein. Of beter gezegd: de mate waarin je in staat bent om je brein te managen. De mate waarin je in staat bent om je emoties te durven voelen bepaalt in hoeverre je toegang hebt tot jouw persoonlijke geldvoorraad. En wat daarvoor ook geldt is dat wanneer jij jouw geld niet opeist, dat het dan naar niemand anders gaat. Het ligt dus echt puur op jou te wachten. En als jij het niet gebruikt, dan gaat het dus verloren.
Hard werken voor geld hoeft niet
Klinkt bizar hè! Maar zo werkt het echt. Je hoeft dus niet hard te werken of hard te studeren om veel geld te kunnen verdienen of te hebben. Het enige dat je hoeft te doen is te leren hoe je jouw brein kunt managen en hoe je van een schaarste mindset de omschakeling kunt maken naar een overvloed mindset.
Nu zul je misschien denken, ja, maar, geld maakt echt niet gelukkig. En dat klopt. Net zoals de perfecte maat 38 niet gelukkig maakt. Maar geld maakt het leven wel makkelijk.
Jarenlang heb ik geroepen dat geld niet gelukkig maakt en dat het me niet om het geld ging. Totdat ik failliet ging. En letterlijk alles kwijt was. Ik moest leven van 50 euro in de week… Ineens ging ik me beseffen dat geld wel degelijk belangrijk was. En iedere bijstandsmoeder zal het met me eens zijn. Geld is ontzettend belangrijk, maar daar kom je vaak pas achter als je het niet (meer) hebt. Geld is zuurstof in je leven. Het helpt je om jouw leven te leven op de manier die jij wilt.
Geld geeft je mogelijkheden en vrijheid
Geld geeft je vrijheid, het geeft je de mogelijkheid om sneller je problemen op te lossen, het geeft je keuzes en ruimte, maar maakt je niet gelukkig. Je zult dus andere manieren moeten vinden om gelukkig te zijn want anders kom je in de problemen. Zodra je namelijk denkt dat geluk komt van een bepaalde hoeveelheid geld ergens in de toekomst zul je altijd blijven strijden. Je zult dan achter geluk aanjagen en jezelf kapot gaan werken om het te krijgen. Hetzelfde geldt voor eten en je gewicht. Zodra je denkt dat je gelukkig wordt als je een bepaald gewicht hebt bereikt ga je in gevecht met jezelf. Wat je dan eigenlijk zegt is dat je nu niet gelukkig kunt zijn vanwege je gewicht. Daardoor denkt je brein dat je echt eerst af moet vallen en komt het met de oplossing in de vorm van het zoveelste dieet. Dat gaat dus niet werken.
Net zoals je relatie met eten wordt bepaald door de gedachten die je denkt over eten, wordt je relatie met geld ook bepaald door de gedachten die je denkt over geld. Dus wanneer je de toegang tot jouw persoonlijke geldstapel wilt ontsluiten, dan is het belangrijk dat je je bewust wordt van de gedachten die je denkt over geld en over mensen met geld.
Gedachten over geld
Stel, je zou veel geld verdienen, wat zijn dan je gedachten daarover?
Denk je dan gedachten als:
- Ik verdien het niet
- Het is niet eerlijk
- Ik heb er niet hard genoeg voor gewerkt
- Ik ben gierig
- Ik wil het allemaal weggeven
- Ik wil geen gevangene worden van geld
Daarnaast is het interessant om waar te gaan nemen wat jouw huidige gedachten zijn over rijke mensen…
- Ze zijn beter dan ik
- Ze hebben betere keuzes gemaakt dan ik
- Ze werken heel hard en dat wil ik niet
- Ze hebben dan misschien wel geld, maar zijn eenzaam en ongelukkig
- Ze geven niet om mensen, maar alleen maar om geld…
Wanneer je rijk wilt worden is de eerste stap dat je jezelf gaat zien als rijk. En wanneer je slank wilt worden, is de eerste stap dat je jezelf gaat zien als slank. En wanneer je een Relaxte Relatie wilt hebben met eten, dan is de eerste stap dat je jezelf gaat zien als een Gelukkige Eter.
Waar sta je nu?
Dit begint altijd met OK zijn met waar je nu bent. Punt is alleen dat we hebben geleerd dat motivatie komt uit schaarste. Dus we zijn bang dat wanneer we helemaal OK zijn waar we nu zijn, dat we dan niet meer gemotiveerd zijn om te gaan doen wat we moeten doen. Daarom kijkt ons brein altijd naar wat we niet hebben en denkt het dat je pas gelukkig kunt zijn als je het wel hebt. Met als gevolg dat je achter dingen gaat aanjagen omdat je ze wilt hebben. Die bult met geld, dat ideale gewicht, die relaxte relatie met eten. Je brein denkt dat je dingen buiten jezelf nodig hebt om een gevoel te veranderen in jezelf. Maar dingen buiten jezelf kunnen alleen kortstondig zorgen voor een ander gevoel. Wanneer je jezelf blijvend beter wilt voelen dan kan dat alleen als je in jezelf de factor gaat veranderen die ervoor verantwoordelijk zijn hoe je je voelt. En dat zijn de gedachten in je brein.
Gedachten bepalen jouw gevoel
De gedachten die je denkt over een bepaalde situatie, of dat nou je gewicht is, je eetgedrag of de hoeveelheid geld die op dit moment op je bankrekening staat, die bepalen hoe je je voelt. Je kunt dus keihard werken om veel geld te verdienen, als jij denkt dat je geen geld verdient, dan is dat wat je uiteindelijk creëert. Hetzelfde geldt voor je gewicht. Je kunt keihard op dieet gaan, maar als je denkt dat het toch niet gaat lukken dan is dat wat je creëert. Je kunt op wilskracht best een heel eind komen, maar vanuit wilskracht zul je nooit blijvende resultaten gaan behalen. Je kunt alleen blijvende resultaten behalen op wat voor gebied in je leven dan ook als je de factoor verandert die je al je gedrag bestuurt en dat is je brein.
Wanneer je dus kiest voor blijvende resultaten, dan gaat het alleen werken als je komt vanuit overvloed. Als je komt vanuit ‘ik heb genoeg’ en ‘ik ben genoeg’ en ‘er is genoeg’. Wanneer je komt vanuit overvloed, dan heb je alles al. Je komt dan vanuit het ongelimiteerde gevoel in jou. Het is het verschil tussen ik heb niet genoeg te eten en ik ga vechten om wat te krijgen versus ik ben in liefde en voel me volledig compleet en ik wil nog meer liefde voelen.
Een mindset voor overvloed
Je hebt alle overvloed die je wilt en wanneer je vanuit die mindset komt ben je een bron die overloopt. Dit is ook hoe we ons voelen als we verliefd zijn. Het is niet ‘oh ik heb nu wel genoeg liefde, laat maar’. Maar we denken: dit is fantastisch, ik wil meer! De overvloed aan liefde die je voelt zorgt ervoor dat je meer wilt. Zo kun je ook denken over geld of over eten of over al die andere dingen die je graag wilt in je leven zoals een partner, of een fijne baan, of een fijn huis.
Wat ik altijd tegen mezelf zeg als ik graag iets wil en het lukt niet (het mooiste voorbeeld hebben we net achter de rug met huizen), dat is dat er dan nog iets veel beters komt. Bij ieder huis dat niet doorging heb ik tegen mezelf gezegd dat er meer dan genoeg huizen zijn en dat dit nog niet het juiste huis was voor ons. Maar dat er een huis zou komen dat nog veel beter past. En dat is inderdaad gebeurd. Er wordt heel goed voor ons gezorgd, daarvan ben ik overtuigd. We krijgen iedere dag opnieuw alles wat we nodig hebben om de beste versie van onszelf te leven. Het is misschien niet altijd datgene wat we willen hebben.
Najagen van geld maakt ongelukkig, geluk zit in je
Maar onthoud dat wanneer je dingen wilt hebben, dat je dan komt vanuit schaarste. Je denkt dan dat je iets nodig hebt om je goed te voelen. Dat je iets moet hebben omdat daardoor je leven beter wordt. Daardoor word je afhankelijk van datgene of diegene buiten jezelf en ga je op jacht om het zo snel mogelijk te krijgen (en ben je teleurgesteld of boos wanneer het niet lukt of kom je thuis met iets dat het eigenlijk niet is).
Geluk is niet ergens in de toekomst en het is ook niet de bedoeling dat je altijd gelukkig bent. Wanneer je altijd gelukkig wilt zijn, zul je de helft van de tijd gefrustreerd zijn. Geld hebben is fun, waarde toevoegen is fun, jouw stapel met geld claimen is echt fantastisch. Maar het niet hebben is ook helemaal OK. Zodra je niet meer gehecht bent aan geld als bron of voorwaarde van geluk, maar je jezelf realiseert dat je brein de ultieme geluksbrenger is, ben je vrij.
Geld hebben en je gelukkig voelen gaat samen
Vanaf dan kun je bij gaan dragen in de wereld. Omdat je weet hoe je jouw brein kunt managen waardoor je al jouw negatieve gedachten geen aandacht meer geeft. Daardoor kun je steeds meer waarde gaan toevoegen.
Onthoud: het is niet geld of geluk. Maar het is geld en geluk. Je hoeft niet te kiezen tussen geld of geluk. Je kunt het allebei hebben.
Het gaat erom dat je hier en nu dankbaar bent met de welvaart die je hebt en dat je vanuit daar verder gaat bouwen. Niet dat je hier en nu arm bent en gaat strijden om het beter te hebben in de toekomst. Het kan allebei. Je kunt strijden en vechten voor een beter leven, je kunt het ook creëren vanuit een fijne manier, door alles wat je nu al hebt te waarderen en jezelf nu al rijk te voelen. Het gaat dus om je money mindset. Hetzelfde geldt voor eten, daar gaat het over je ‘food-mindset’.
De wereld een stukje mooier maken met geld
Ik zie het inmiddels als mijn plicht om welvarend te zijn. Ik geloof namelijk dat wanneer iedereen welvarend is, dat we samen de wereld steeds beter kunnen maken. Het is geen luxe, het is een verantwoordelijkheid die we moeten nemen. Om waarde te creëren en daarvoor te worden beloond. En om met deze beloning de wereld iedere dag een stukje beter te maken door andere mensen te helpen om ook welvarend te worden en het beste uit zichzelf te halen. En het enige dat je daarvoor hoeft te doen is leren hoe je je brein kunt managen. Want daarin bevindt zich de sleutel naar jouw persoonlijke geldstapel!
Ik wens je weer een heerlijke week en je weet het: als je deze podcast waardevol vindt, deel hem dan dan vooral met alle vrouwen die je kent. Laten we er samen voor zorgen dat we onze vrouwpower gaan gebruiken om de wereld iedere dag opnieuw een stukje mooier te maken! Tot volgende week, dan ben ik weer met een nieuwe podcast.
Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?
Doe dan mee aan...
De Vrouwelijke Weg!
Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.