109 - Eetbalans
Dec 08, 2023Het is weer die tijd van het jaar, de decembermaand, waarin alles lijkt te draaien om eten... Sinterklaas, kerstborrels, uitgebreide diners, kerstpakketten, oliebollen, kerststollen, en een overvloed aan alcohol. Deze tijd van het jaar was voor mij ieder jaar opnieuw een echte uitdaging.
Het was een periode waarin mijn innerlijke rebel vaak de overhand had, en het stemmetje in mijn hoofd zei: "Je hebt zo hard gewerkt dit jaar, je verdient het om los te gaan. In januari pak je de draad wel weer op."
Jarenlang heb ik dit patroon gevolgd, en eerlijk gezegd, mijn oerbrein probeert het elk jaar opnieuw. De decembermaand lijkt een soort trigger te zijn die me terugvoert naar de oude gewoonten en het eeuwige gevecht met eten. Maar een paar jaar geleden heb ik bewust besloten dat het anders moest. Ik wilde niet langer doorslaan in december, mezelf niet meer gek maken over eten en kilo's.
Ik ontwikkelde een systeem voor mezelf en dat systeem gebruik ik ieder jaar opnieuw.
In deze podcast geef ik je drie belangrijke tips uit dat systeem die je gelijk dit jaar kunt gebruiken!
Heel veel luisterplezier!
Podcast van deze week over: Eetbalans
Dag mooie vrouw! Nog een paar weken en dan is het kerst. Dan zit het jaar er alweer bijna op. Hoe snel is het allemaal gegaan en wat is er weer veel gebeurd. Mijn laatste weken in ons oude huis zijn omgevlogen. We hebben heel veel feestjes gehad en afscheid genomen van iedereen. Het was echt bijzonder om te ervaren hoeveel mensen we hebben leren kennen en hoeveel mensen we echt in ons hart hebben gesloten in slechts anderhalf jaar. Bizar. Ik zeg altijd dat ik alleen maar ga voor beter, maar mijn brein vraagt zich nu echt af of het nog beter kan dan dit. We gaan het zien.
Als je luistert naar deze podcast zitten we midden in de verhuizing. Ik denk dat we dan dozen aan het uitpakken zijn en dat Danny bezig is om alle internetkabels te trekken en ervoor te zorgen dat we goed internet hebben. We werken alle twee vanuit huis dus dat is meestal het eerste dat hij doet. Ik pak gewoon lekker onze spullen uit en meestal zijn we dan na een dag of 3 wel weer up and running. We hebben ervaring zullen we maar zeggen.
Op weg naar een relaxte relatie met eten
Ok over naar de podcast van deze week. Of nou, bijna naar de podcast van deze week. Voordat we dieper duiken in het thema eetbalans wil ik je graag nog even vragen of je inmiddels al een beoordeling hebt gegeven van de podcast. Daarmee help je me namelijk enorm om meer vrouwen te bereiken. En dat is heel hard nodig. Dus als je blij bent met deze podcast. Als deze podcast je iedere week weer helpt op jouw weg naar een relaxte relatie met eten, dan kun je iets voor me terugdoen door een beoordeling te geven van de podcast op het platform waar je luistert. Dat kan op spotify zijn, maar als je luistert op i-tunes is dat ook helemaal prima. Des te meer beoordelingen we hebben, des te meer vrouwen we gaan bereiken en des te eerder we het dieetspook de wereld uit hebben.
Goed, dan nu over naar het thema van vandaag. De hele maand december help ik je om alle eetstress die toch een beetje hoort bij deze maand te managen. Mijn doel is dat je straks heerlijk kunt genieten van de feestdagen zonder dat je loopt te stressen over eten en kilo’s en jezelf schuldig voelen. Dat gaan we dit jaar echt anders aanpakken. Dit jaar ga je genieten van eten tijdens de feestdagen. Zonder door te slaan en zonder je te verontschuldigen.
Zorgeloos eten tijdens de feestdagen
Daarom wil ik het vandaag met je hebben over onbezorgd eten. En als dat ergens lastig is, dan is dat wel in december. De decembermaand is nou eenmaal de vreetmaand. Het lijkt wel alsof in de decembermaand alles draait om eten. En of je nou wilt of niet, het is overal om je heen. Er is werkelijk geen ontkomen aan. Er is Sinterklaas, er zijn kerstborrels, er is het kerstdiner, dan is er natuurlijk de kerstvakantie waarin je het kerstpakket moet opeten, er zijn oliebollen met oud en nieuw, er is kerststol en er is natuurlijk een boel alcohol. En als je niet weet hoe je je oerbrein kunt managen, dan is het logisch dat je er bang voor bent. Dan is het helemaal te begrijpen dat je met angst en beven de komende feestdagen tegemoet ziet.
Want zeker als je een eeuwige diëter bent, dan is deze tijd van het jaar wel echt next level. In deze tijd van het jaar is het bijna onmogelijk om de juiste keuzes te blijven maken voor jezelf. Het is de tijd van het jaar waarin je innerlijke rebel het overneemt en je denkt: fuck it, je hebt zo hard gewerkt het hele jaar, je mag het er best even van nemen. In januari pak je het gewoon weer op en je gaat all the way. Dat is wat ik jarenlang heb gedaan. En heel eerlijk, mijn oerbrein probeert het ieder jaar opnieuw. Ik heb dit patroon zo lang geoefend dat het ook logisch is dat mijn oerbrein richting de decembermaand weer in het oude karrespoor schiet en oude gewoonten wil herhalen.
Innerlijke rebel
Een aantal jaren geleden heb ik heel bewust deze eindeloze spiraal doorbroken. Ik heb besloten dat ik dit niet meer wilde. Dat ik niet meer door wilde slaan in december. Dat ik me niet meer druk wilde maken over eten in december. En dat ik beter voor mezelf wilde zorgen in december. Ik begreep ook dat alles of niets voor mij niet werkt. Omdat mijn innerlijke rebel het dan altijd weer overneemt. En mijn innerlijke rebel is sterk. Zodra ze ook maar het idee heeft dat ze iets niet mag dan komt ze in verweer.
Ik besloot ook dat ik voor mezelf een systeem wilde ontwikkelen dat ik de rest van mijn leven zou kunnen volhouden. Een fijn systeem, een liefdevol systeem. Waarin ik mezelf waardeerde, maar waarin ik ook eten waardeerde. Ik wilde ook een eenvoudig systeem. Want zoals je weet ben ik een minimalist en hou ik ervan als dingen eenvoudig zijn. Ik hou van een goede basis. Maar het betekende wel dat ik mijn dieetverslaving moest loslaten. Ik moest dieetgedachten als gezond en ongezond, veel of weinig koolhydraten, maar ook er is niet genoeg, of het is zonde om weg te gooien loslaten.
Als ik een ding om me heen zie dan is het wel dat de meeste vrouwen die een probleem hebben met eten hun relatie met eten veel te ingewikkeld hebben gemaakt. Ze willen niet meer zoveel met eten bezig zijn en daardoor gaan ze van het ene dieet naar het andere. Waardoor ze juist ontzettend veel met eten bezig zijn. Ik durf gerust te zeggen dat veel Vrouwen geen eetverslaving hebben, maar een dieetverslaving. Ik heb daar ook een podcast over gemaakt.
Diëten als lifestyle
Voor veel vrouwen is diëten hun lifestyle geworden. Iedere keer als er een nieuw dieet uitkomt worden ze helemaal blij en denken ze, misschien is dit degene die me gaat helpen. Misschien moet ik dit gewoon doen. Als ze dan zien dat een bekende Nederlander enorm veel is afgevallen en haar geheime dieet onthult weten ze niet hoe snel ze dat ook moeten gaan doen.
Punt is dat wanneer je dat doet, dat je je kracht weggeeft aan iemand buiten jezelf. En of dat nu de dokter is die je een maagverkleining adviseert of een of andere afslankgoeroe die reclame maakt met fitnessplannen en proteïne diëten op Facebook of de volgende bekende Nederlander die een of ander wonderdieet heeft gevolgd. Het maakt niet zoveel uit. Wat je daarmee doet is dat je de wijsheid van je eigen lichaam negeert. En dat je in plaats van leert om je emoties te voelen, je emoties blijft verdoven met eten of met een volgend dieet. Waardoor de resultaten nooit blijvend zullen zijn. En je dus de rest van je leven op dieet moet blijven. En niet eten maar diëten jouw lifestyle is. Waarin je bang bent om dik te worden in plaats van dat je ervoor kiest om goed voor jezelf te zorgen. Want bang zijn om dik te worden is iets anders als goed voor jezelf zorgen. Bij het ene kom je vanuit angst en bij het andere kom je vanuit liefde voor jezelf. Bij het ene ontzeg je jezelf van alles, bij het andere geef je jezelf wat je nodig hebt. Voel je het verschil?
Balans vinden
Waar het juist over gaat is dat je de juiste balans gaat vinden tussen eten en stoppen met eten. Tussen gezonde keuzes en jezelf wat gunnen. Het gaat om wat ze hier in Zweden zo mooi zeggen: Lagom eten. Oftewel: niet teveel, niet te weinig, precies goed. Balans vinden in eten is niet ingewikkeld. Het is bijna zo eenvoudige dat je brein zal denken dat dit nooit kan werken. Maar wat ik inmiddels heb geleerd is dat ons brein er enorm van houdt om iets heel eenvoudigs heel ingewikkeld te maken. En daardoor zie je uiteindelijk door de bomen het bos niet meer. Daardoor heb je nu misschien wel 30 of 50 of nog meer dieetboeken in de kast staan. En al die boeken hebben andere regels waardoor je niet meer weet wat nu werkt voor jou.
Kiezen voor goede, gezonde en voedzame voeding
Maar eigenlijk is het echt heel simpel. Waar het om gaat is dat je kiest voor kwaliteit over kwantiteit, dat kiest voor goede en voedzame voeding. Als je eet, kies dan voor het allerbeste. Als je kiest voor een hamburger, neem dan een hamburger van het beste vlees dat je kunt vinden en met de beste ingrediënten. Heb je zin in een zak friet, kies dan voor vers gemaakte friet met de beste mayo die je kunt vinden. Met andere woorden: kies voor voedende voeding in plaats van voor vullende voeding. Het gaat ook over het leren managen van je brein. Over niet meer toegeven aan iedere emotie die je voelt of aan iedere impuls of behoefte aan directe beloning die je brein je stuurt. Het gaat over denken op de lange termijn. Over denken aan je toekomst en aan wie je wilt zijn als het gaat om eten. Wat is de eet-identiteit die je graag wilt hebben? Wat zou je graag bereiken op de lange termijn, wat zijn je doelen voor jouw toekomstige zelf. Heb je commitment naar de vrouw die je in de toekomst wilt zijn en die je wilt creëren.
En het gaat over hoe je je lichaam voedt. Hoe eet je? Schuif je het ondoordacht naar binnen achter de computer of terwijl je met iemand aan het praten bent? Of geniet je van wat je eet. Eet je als je druk bent en gestrest of wacht je tot je lichaam ontspannen is zodat je het eten beter kunt verteren.
Geduld is een schone zaak
Dit alles bereik je niet in een week. Dat heeft tijd nodig. En het is ook niet altijd makkelijk. Eenvoudig betekent namelijk niet dat het makkelijk is. Je zult dit hele proces alleen kunnen aangaan vanuit liefde voor jezelf. Vanuit geduld met jezelf een vanuit heel veel compassie met jezelf. Het gaat over weer van jezelf leren houden, en over jezelf oppikken als je valt. Want alleen als je van jezelf houdt zul je ook goed voor jezelf willen zorgen. Dat is echt enorm lastig als je een hekel hebt aan jezelf. Als je van jezelf houdt dan schuif je niet even snel een broodje naar binnen in de auto terwijl je onderweg bent naar huis. Je jaagt jezelf niet op. Het begint dus allemaal met eten vanuit liefde voor jezelf. Wanneer je dat gaat doen, dan ga je automatisch andere keuzes maken.
Ik ben het grootste deel van mijn leven compleet geobsedeerd geweest met eten. Eten was voor mij een manier om me beter te voelen. Het was een manier om dingen op te leuken. Om het gezellig te maken met mezelf. Zeker in de tijd dat ik alleen woonde was ik tijdens het ontbijt al bezig met alles wat ik de rest van de dag kon eten of wat ik beter niet kon eten, maar eigenlijk wel wilde eten. En als we een feestje hadden dan was ik altijd wel te vinden in de buurt van het eten. Toen ik nog thuis woonde at ik tijdens het zondagse ontbijt zoveel witte broodjes met hagelslag dat ik de rest van de dag in een suikercoma rondliep. En ik maar denken dat het kwam omdat ik de avond tevoren uit was geweest en laat in bed lag. Nu weet ik dat het daar niets mee te maken had. Ik had gewoon teveel suiker in mijn bloed.
Alle soorten diëten geprobeerd
Rond mijn zestiende ben ik begonnen aan mijn eerste dieet en vanaf daar heb ik denk ik alle diëten die er in die periode allemaal op de markt kwamen wel geprobeerd. Wat was het, Fit for Life, Herbalife, South Beach, Ziekenhuisdieet, Atkins, Herbalife en zo nog een paar die ik niet meer weet. Ik heb overigens nooit ge-sonja-bakkerd. Dat was met calorieën tellen en daar had ik geen zin in. Vervolgens ben ik doorgeslagen naar de andere kant en werd ik een soort van superfoodie. Nu bestond dat in die tijd nog niet echt, maar als ik nu terugkijk dan was ik vast een van de eerste foodies destijds. Ik sloeg compleet door op het pad van gezonde voeding. Iedereen om me heen moest eraan geloven. Ik ruimde mijn keukenkastjes leeg en alles wat ongezond was ging eruit. Mijn ex had geluk dat ik niet dronk want anders was zijn bier ook verdwenen denk ik. Ik maakte allerlei smoothies en at bergen met salade. Helaas voor mij viel ik ook daarmee geen grammetje af. En mijn relatie met eten werd steeds gestoorder. Ik kon alleen nog maar denken in gezond en ongezond. Mijn huis was een paleis vol gezonde voeding. En als ik dan bij mijn schoonouders op bezoek was of bij vriendinnen dan at ik daar al hun snoep en chocolade op.
Ik was in die periode niet alleen heel lastig naar mezelf, maar ook naar andere mensen. Als ik bij mijn ouders kwam en mijn moeder had gebak gehaald dan vertelde ik haar hoe slecht dat wel niet was. In plaats van gewoon nee te zeggen kreeg ze een uitgebreide cursus over gezond eten. Inmiddels is dat niet meer zo. Inmiddels is eten gewoon iets waar ik enorm van kan genieten. Ik kan uitkijken naar een etentje zonder dat ik daar stress over heb. Ik kan stoppen met eten als ik vol zit. Ik kan eet-impulsen van mijn brein managen zonder ze te onderdrukken want daardoor wordt het alleen maar erger. Ik heb mijn vrijheid rondom eten terug. En dat is niet van de ene op de andere dag gegaan. Dat heeft tijd gekost, niet een jaar, maar meerdere jaren. Ik zeg zelf altijd tegen alle vrouwen die lid worden van de Eetgeluk Universiteit dat ze zeker moeten rekenen met vijf jaar. Binnen een jaar kun je echt een mooie basis leggen, maar dat is echt pas het begin. De echte vrijheid komt door iedere dag opnieuw de verbinding met jezelf en de liefde voor jezelf te verdiepen. Door iedere dag opnieuw te kiezen voor Me First. Door steeds authentieker te worden en te leven.
Eetgeluk Universiteit
En misschien denk je nu dat dit voor jou niet mogelijk is. Dat eten altijd een ding zal blijven in je leven. Maar stel dat je dat verkeerd hebt? Stel dat er een weg is die werkt voor jou en die ervoor zorgt dat je jouw verbinding met jezelf kunt herstellen? Waardoor je jouw liefde voor jezelf weer gaat ervaren en daardoor leert om jezelf te geven wat je echt nodig hebt op al die momenten dat je brein richting de koektrommel wil? Dat is het werk dat we doen in de Eetgeluk Universiteit. Namelijk het herstellen van de verbinding met jezelf. Het terugvinden van de liefde voor jezelf. Zodat je automatisch andere keuzes gaat maken voor jezelf. En daardoor andere resultaten gaat behalen.
Goed, met de feestdagen in het vooruitzicht heb ik drie tips voor je die je de komende tijd kunt gebruiken.
3 tips hoe om te gaan met eten tijdens de feestdagen
Tip nummer één is om rustiger aan te doen. Om rustiger te eten, maar vooral om bewuster te eten. Om niet alles snel naar binnen te schuiven, maar om echt te proeven wat je eet en om te voelen wanneer je genoeg hebt gehad. Om niet te denken dat je iets mist als je nog niet alles hebt geproefd wat op het buffet staat. Sta jezelf toe om alles te eten wat je wilt, maar doe de helft van wat je normaal eet op je bord en als je brein het daar niet mee eens is, zeg het dan dat je altijd een tweede keer kunt opscheppen. Verdubbel vervolgens de tijd dat je eet. Neem je tijd voor datgene dat op je bord ligt. Kauw goed, proef goed en leg tussendoor af en toe je bestek neer om te praten met de mensen om je heen. Maak van eten een bijzaak en van de mensen om je heen een hoofdzaak.
Focus meer op de mensen om je heen en minder op je bord
Wanneer je met mensen bent die je niet leuk vindt dan zal dit uiteraard wat meer een uitdaging voor je zijn. En juist dan is het belangrijk dat je alert blijft want vaak is dit een uitstekende gelegenheid om juist omdat je je ongemakkelijk voelt je meer te focussen op het eten. Omdat je wilt vermijden dat je met anderen moet praten of om je een houding te geven. Wanneer dat het geval is, probeer dan eens om naar binnen te gaan in jezelf, om je met jezelf te verbinden en te voelen wat je voelt voordat je gaat eten. Vaak word je dan vanzelf rustiger en verdwijnt de behoefte om jezelf een houding te geven.
Tip nummer twee is om te stoppen bij de eerste zucht. Ik zal uitleggen wat ik daarmee bedoel. Ik heb voor mezelf gemerkt dat als ik genoeg heb gegeten, dat mijn lichaam dan een diepe zucht slaakt. Zo’n diepe ademhaling als je begrijpt wat ik bedoel. Voor mij is dat het teken dat ik genoeg heb gegeten. Soms is dat al na een paar happen, soms ook na een bord vol met eten. Dat varieert per dag. Mijn lichaam kan dat heel mooi aangeven. En sinds ik dat weet luister ik daar steeds vaker naar. Ik geef toe, soms ben ik zo lekker aan het eten dat ik de zucht negeer. Maar dat gebeurt steeds minder omdat ik daarna echt te vol zit. En inmiddels vind ik dat niet meer fijn. Inmiddels vind ik het veel fijner om na het eten nog wat ruimte en energie over te hebben.
Tip nummer drie is misschien wel de allerbelangrijkste tip. Deze tip heeft helemaal niets met eten te maken. Maar alles met hoe je brein functioneert. Ons brein is geprogrammeerd voor plezier en voor het vermijden van pijn. En als het meeste plezier in je leven komt van eten, dan is het logisch dat je wilt blijven eten. Zeker tijdens de decembermaand. Als eten je bron van plezier is, dan is dat waar je brein je naartoe stuurt. Iedere keer opnieuw.
Wanneer dat het geval is, wanneer je denkt dat jouw leven zonder eten niet leuk is. Dat wanneer je eten weg zou halen uit je leven, dat je leven dan voorbij is, dan heb je waarschijnlijk van eten jouw primaire bron van plezier gemaakt. En in dat geval is het belangrijk dat je jouw plezier van andere dingen gaat halen. En dat je eten gaat associeren met pijn omdat het ervoor zorgt dat je teveel eet en dat je ongezond wordt en niet meer lekker in je vel zit. Omdat het je energie kost en je niet vervult.
De grote vraag is: hoe doe je dat? Op het moment dat je meer wilt eten dan je lichaam nodig heeft, is het heel belangrijk dat je heel bewust het ongemak gaat voelen dat je ervaart als je te vol zit. Dat je in de toekomst kijkt en jezelf eraan herinnert dat wanneer je dit blijft doen dat het consequenties heeft. Maak het pijnlijk voor je om in deze toekomst te kijken en een vrouw te zien die zichzelf niet onder controle heeft. Die constant aan het overeten is, die haar lichaam negeert en die zichzelf gevangen houdt in de eet-dieetspiraal en daar gewoon niet uitkomt. Als je dit doet dan zal je brein zo snel mogelijk van pijn naar plezier willen. En op dat moment is het belangrijk dat je andere plezierbronnen hebt dan eten. Wat zijn andere dingen die je kunt doen en die je plezier geven?
Eten als belangrijke bron van plezier
Voor de meeste mensen is eten een belangrijke bron van plezier. Net zoals tv kijken. En natuurlijk eten voor de tv. Maar er is nog zoveel meer. Je kunt naar buiten gaan voor een wandeling, je kunt een spelletje gaan spelen, een goed boek lezen, lekker freubelen aan een haak of breiwerk of diamond painting, een rondje rijden in de auto.
Je zult je brein moeten trainen net zoals je een hond traint. Iedere keer als het je richting eten stuurt zul je het heel actief naar wat anders moeten sturen. Dat kost tijd. En het kost bewustwording. Twee dingen die we vaak tijdens de feestdagen niet hebben omdat er zoveel andere impulsen zijn. Dus oefen dit van tevoren. Maak een plan voor plezier.
Trots op jezelf zijn
Haal plezier uit goed voor jezelf zorgen, zodat je trots kunt zijn op jezelf. Want zolang je jouw plezier haalt uit eten, dan zul je blijven eten op al die momenten dat je behoefte hebt aan plezier. Ga dus weer ontdekken voor jezelf waar jij blij van wordt. Dat is het proces wat we doen in de Uni. Dat is het werk dat nodig is om weer een gezonde en fijne relatie te creëren met eten.
En als je nu denkt, dat is wat ik wil gaan doen. Dat is mijn thema voor 2024 of dat is waar ik mee wil starten in het nieuwe jaar. Doe dan mee aan de stop met snaaien challenge die start in januari. Deze challenge maakt onderdeel uit van de Eetgeluk Methode die je leert in de Eetgeluk Universiteit. En normaal gesproken is deze challenge alleen toegankelijk voor leden van de Uni. Maar ieder jaar in januari kun je ook als niet-lid meedoen. Dit is een hele mooie en laagdrempelige manier om kennis te maken met alles wat we doen in de Uni en voor jezelf te kijken en ervaren wat dit werk voor je doet. Je kunt je de hele maand december aanmelden voor de challenge. Des te eerder je je aanmeldt, des te langer je tijd hebt om je voor te bereiden. We starten op maandag 8 januari. Als je meer wilt weten ga dan naar de gelukkige eter.nl daar vind je alle informatie en kun je je aanmelden.
Mijn advies aan jou is om deze drie tips mee te nemen de komende maand en te gaan oefenen voor jezelf. En kies ervoor om ontzettend van jezelf te houden tijdens de komende feestdagen. Om mild te zijn naar jezelf, om compassie te hebben met jezelf en om bij alles wat nog niet helemaal gaat zoals je wilt te denken: ooit gaat het me lukken!
Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?
Doe dan mee aan...
De Vrouwelijke Weg!
Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.
DE LAATSTE PODCASTS