155 - Aankomen in jezelf

Oct 18, 2024

 

De meeste vrouwen zijn de hele dag bezig met afvallen, met de weegschaal en met het wegen van minder kilo’s. Maar wat je daarmee eigenlijk doet is dat je de hele dag bezig bent met het afvallen van jezelf. Omdat je de hele dag bezig bent met het worden van iemand anders dan de vrouw die je bent.

Eigenlijk ben je de hele dag bezig met het negeren van de behoeften van je lichaam. Met ja zeggen terwijl je nee bedoelt of nee zeggen terwijl je ja wilt. Met het niet durven zijn van jezelf in bijzijn van anderen. Met er anders uitzien, met jezelf aanpassen. Met jezelf anders voordoen in de hoop geaccepteerd te worden. Of vanuit de angst voor wat men ervan vindt…

Wanneer je bezig bent met afvallen ben je de hele dag bezig met het spelen van een rol. Want dat is waar afvallen vaak over gaat. Over iemand anders willen zijn dan je nu bent. Omdat je denkt dat je je dan beter voelt.

In deze podcast wil ik je graag een andere optie aanbieden en dat is om de focus te verleggen van afvallen naar aankomen. Niet in gewicht, maar in jezelf. Ik geef je een aantal tips hoe je dat kunt doen.

Heel veel luisterplezier! 

Podcast manuscript 

Dag mooie vrouw! Daar ben ik weer. Vanuit een steeds herfstiger en kouder wordend Zweden. In het hoge noorden is het al flink aan het sneeuwen, maar hier is het gelukkig nog een beetje vergelijkbaar met Nederland. Ik denk dat het nog een paar weken duurt en dat we dan ook hier de eerste nachtvorst wel zullen krijgen.

De moestuin begint eindelijk wat leger te raken. Echt, daar kwam gewoon geen eind aan. Ik schat dat we dit jaar ongeveer 500 kilo appels uit de bomen hebben gehaald. En een boom staat nog klaar met appels, die beginnen nu rijp te worden. Dit weekend komt een vriendin van mij die ook hier in Zweden woont en samen gaan we deze boom leeg plukken. En ik zeg bewust plukken, want al het fruit dat uit de boom valt kun je niet heel lang bewaren. Maar wanneer je appels plukt en ze behandelt als baby’s en dan heel voorzichtig in kratjes legt, met een laagje karton ertussen zodat ze elkaar niet raken, dan moet het mogelijk zijn om ze langer te bewaren. Dus dat gaan we dit jaar uitvogelen.

Wat dat betreft heeft mijn brein echt een enorm intensief jaar gehad met zoveel nieuwe dingen. Echt niet normaal wat ik dit jaar allemaal heb geleerd. Het leven hier op het platteland is echt zo ontzettend anders dan in Nederland. En nu mijn Zweeds wat beter begint te worden, is het ook makkelijker om aan cursussen deel te nemen. En dat is ook zoiets, die Zweedse vrouwen zijn soms echt net kerels. Die zijn zo ontzettend sterk en doen zoveel zelf. Ik moet daar echt enorm aan wennen. Dan heb je bijvoorbeeld een cursus zelf je huis bouwen, en die is dan speciaal voor vrouwen. Of een cursus bomen snoeien. En dat is toch echt zwaar werk. Maar, wat ik wel heb gemerkt is dat het echt ontzettend belangrijk is om sterk te zijn als je woont zoals wij. Als ik buiten bezig ben loop ik echt de hele dag te sjouwen en ik merk dat mijn lichaam soms echt kracht tekort komt. Dus dat is een projectje voor deze winter, om meer krachttraining te gaan doen.

Overigens is dat altijd heel goed voor vrouwen 40+. Maar goed, dat is een onderwerp voor een andere podcast. Vandaag wil ik het met je hebben over aankomen. En dan niet over aankomen in gewicht, maar over aankomen in jezelf. De meeste vrouwen zijn de hele dag bezig met afvallen. Maar eigenlijk noem ik dat liever met het afvallen van zichzelf. Met het bezig zijn om te passen in een of ander schoonheidsstramien. En dan kan het gaan om letterlijk gewicht verliezen, maar het kan ook gaan om ja zeggen terwijl je nee bedoelt. Om het niet durven zijn van jezelf in bijzijn van anderen. Om jezelf anders voordoen in de hoop geaccepteerd te worden. Om het spelen van een rol. Want dat is waar afvallen vaak over gaat. Over iemand anders willen zijn dan je nu bent. Omdat je denkt dat je je dan beter voelt.

Maar weet je, dat gaat niet gebeuren. Ten eerste omdat het al een crime is om af te vallen als je begint vanuit de verkeerde energie. Namelijk de energie van een hekel hebben aan jezelf. Ten tweede omdat er mooi en slank uitzien aan de buitenkant nooit bepaalt hoe je je voelt aan de binnenkant. Ik ken zo ontzettend veel prachtige en slanke vrouwen die diep ongelukkig zijn. Dus het gaat niet om de buitenkant. Het is precies andersom: hoe je je voelt van binnen, bepaalt hoe je eruitziet van buiten. Dus hoe je je voelt heeft helemaal niets te maken met hoe je eruitziet. En ten derde omdat je door het constant spelen van een rol, door het constant willen voldoen aan eisen van de buitenwereld, steeds verder van jezelf verwijderd raakt en uiteindelijk jezelf kwijtraakt. Dat is wat je doet als je zegt: ik wil afvallen.

Ik wil je graag een andere optie aanbieden en die is: ik wil aankomen. Vanaf nu doe ik alles wat ik doe omdat ik weer aan wil komen in mezelf. Ik stop met mezelf afvallen en ik start met aankomen in mezelf. Ik start met het ongegeneerd zijn van mijn unieke zelf. En de eerste stap om dat te kunnen doen is door jezelf te gaan realiseren dat jouw lichaam helemaal neutraal is. Het is niet goed en het is niet slecht. Het is niet gezond en het is niet ongezond. Het is niet dik en het is niet dun.

Jouw lichaam is gewoon jouw lichaam. Meer niet.

Het is het verlengstuk van jou. Het is de optelsom van alles dat je in het verleden hebt gedacht, gevoeld en gedaan. Het is het voertuig voor jouw huidige zelf en het is de basis voor jouw toekomstige zelf. In jouw leven heb je maar één lichaam en daarmee zul je het moeten doen. En er zijn twee manieren om daarmee om te gaan:

De eerste manier is door te focussen op hoe je eruit ziet. In dat geval zul je goede dagen en slechte dagen hebben. Je zult dagen hebben waarop je in de spiegel kijkt en denkt: ja, dat ziet er goed uit vandaag. En je zult dagen hebben waarop je zwaar ontevreden bent en in de spiegel kijkt naar alles dat je graag anders wilt. En dat zorgt ervoor dat je je de hele dag ontevreden en ongelukkig voelt. Op dit soort dagen zul je jezelf waarschijnlijk vergelijken met andere vrouwen en is het heel verleidelijk om dingen te kopen of te doen om je lichaam er mooier uit te laten zien. En dat komt allemaal vanuit de gedachte dat de buitenkant bepaalt hoe je je voelt aan de binnenkant. Vanuit de gedachte dat de buitenwereld je gelukkig moet maken.

De tweede manier is door te focussen op hoe je je voelt. In dat geval zul je ook goede en slechte dagen hebben, maar ga je daar op een andere manier mee om. Want wat je in dat geval gaat doen is je lichaam geven wat het nodig heeft. Wanneer je je moe voelt zul je gaan rusten. Wanneer je behoefte hebt aan ruimte voor jezelf, zul je je afspraken voor die dag afzeggen of zodanig organiseren dat je ook tijd voor jezelf overhoudt. Wanneer je zin hebt om te dansen, zul je een muziekje opzetten en gaan dansen. En wanneer je geen zin hebt om te eten, dan eet je niet. Je komt dan vanuit contact met je lichaam. In plaats van dat je jouw lichaam dwingt om iets wel of niet te doen.

Voel je het verschil?

Wanneer je gaat focussen op aankomen in jezelf, ga je heel anders met je lichaam om dan wanneer je constant bezig bent om af te vallen. Wanneer je focust op aankomen in jezelf, focus je op de relatie met jezelf, op je binnenwereld en op wat daarin gebeurt. Je focust op het herstellen van de verbinding met jezelf. Op goed voor jezelf zorgen en op je goed voelen.

Maar wanneer je focust op jezelf afvallen, focus je op de relatie met anderen. Je focust dan op de buitenwereld, op hoe je overkomt, op wat men wel niet zal denken en zal zeggen. Je bent druk bezig met pleasen, met het doen wat je denkt dat anderen willen dat je doet. Met het zeggen van dingen waarvan je denkt dat anderen ze willen horen. En daarin vergeet je vaak jezelf. Daarin zet je jezelf achteraan in de rij. Waardoor je jezelf steeds verder kwijtraakt. En wat je lichaam doet om de aandacht te vragen is dat het kilo’s gaat vasthouden. Of dat je allerlei vervelende kwaaltjes en klachten krijgt. In de basis komen al deze dingen erop neer dat je lichaam je aangeeft dat het andere zorg nodig heeft. Jouw lichaam smeekt je om thuis te komen. Om weer aan te komen in jezelf.

Een hele belangrijke stap die je kunt zetten als je weer aan wilt komen in jezelf is door te beginnen met het waarnemen van de gedachten die je denkt over jezelf. Alle gedachten die je denkt over jouw lichaam, bepalen jouw relatie met jouw lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt over jouw lijf wanneer je in de spiegel kijkt. Of wanneer je tegen ongemakken aanloopt.

Alles wat je denkt en zegt en vindt van jouw lichaam is jouw mening over jezelf. En jouw mening over jezelf wordt vaak gevoed door de dingen die je ziet en ervaart in de buitenwereld. Immers: zo binnen zo buiten. Jouw buitenwereld weerspiegelt alles dat leeft in jou. Dus die dingen die je raken, zijn waarschijnlijk dingen die ook leven in jou. Wanneer je wilt stoppen met jezelf afvallen en weer wilt aankomen in jezelf, zijn je gedachten een belangrijke sleutel.

Dus ga voor jezelf eens na:

  • Wat zijn jouw gedachten over jouw huidige lichaam
  • Wat zijn jouw gevoelens over jouw huidige lichaam
  • Waarvoor ben je dankbaar
  • Wat zou je graag anders willen

Wat is het verhaal dat je vertelt aan jezelf over jezelf? Maar ook: wat is het verhaal dat je vertelt over jezelf aan de buitenwereld? Wat zijn dingen die je vaak zegt over jezelf. En dit kunnen allerlei opmerkingen zijn als:

  • Ach ja, ik ben nou eenmaal een lekkerbek
  • Dat overkomt nou altijd mij
  • Ik ben ook zo’n oen
  • Wat een sukkel ben ik toch
  • Jezus wat een oude kop krijg ik
  • Dat kan ik niet of: dat ga ik echt nooit leren
  • Daar ben ik te dom voor

Al dit soort opmerkingen verhogen de feestvreugde natuurlijk niet. Zeg eens eerlijk: zou jij een vriendin willen die de hele dag negatief over zichzelf en over haar leven praat? Zo iemand die chronisch ontevreden is? Waarbij het nooit goed is? Ik zou daar niet blij van worden. Of zou jij een vriendin willen die de hele dag bezig is met hoe ze eruit ziet. Die alle modetrends op de voet volgt? Ik zou me werkelijk dood vervelen bij zo iemand.

Dit weekend ben ik naar een tentoonstelling geweest van een kunstenares hier in de buurt. En wat zij heeft gedaan is echt fantastisch. Al haar kunst gaat over vrouwen. Ze maakt prachtige beelden van hout en van metaal. En al deze beelden hadden één gemeenschappelijke deler: het waren vrouwen. En weet je wat het geheel zo ontzettend mooi maakte? Dat was de diversiteit. Er waren grote vrouwen, kleine vrouwen, dikke vrouwen, dunne vrouwen, zwangere vrouwen, oude vrouwen. Alle soorten vrouwen waren aanwezig. En de energie die ik voelde rondom al deze vrouwen was zo ontzettend vredig en inspirerend. Het was echt voeding voor mijn ziel. Ik word daar blij van. Een vrouw die rust in zichzelf is zo ontzettend mooi. Dat is het mooiste en meest krachtige dat er is in mijn ogen.

Dat is vele malen mooier dan een lege huls. Dan iemand die rondloopt, maar er niet is. Dan iemand die de hele dag bezig is om zichzelf af te vallen. Om mooi te zijn en om perfect te zijn. Omdat ze de verbinding met haar eigen perfectie is kwijtgeraakt. Want dat is wat er eigenlijk aan de hand is. Je bent de verbinding met jezelf kwijt en je gaat zoeken naar jezelf in de buitenwereld. Maar het enige dat de buitenwereld kan doen is spiegelen wat leeft in jou. Alles wat jou raakt in de buitenwereld is een weerspiegeling van de dingen die leven in jou. Dus als je schoonheid ziet in de buitenwereld en het raakt je, dan is dat de schoonheid die leeft in jou. En als je verdriet ziet in de buitenwereld en het raakt je, dan is dat het verdriet dat leeft in jou. Dat is de functie van de buitenwereld.

Maar wat wij doen is dat we de buitenwereld verantwoordelijk hebben gemaakt voor hoe we ons voelen. En voor het bepalen van wie we zijn. En wat je daarmee doet is dat je jouw eigen kracht weggeeft aan mensen en dingen om je heen. Waardoor je van hen afhankelijk wordt voor jouw goede gevoel. Dat is hoe verslavingen ontstaan. Dat is de reden waarom je naar eten grijpt als je je niet goed voelt. Of waarom je een hele kast vol met miskopen hebt staan.

Omdat je iedere dag opnieuw bezig bent met focussen op afvallen in plaats van op aankomen in jezelf. Met focussen op hoe je eruit ziet en of je het wel goed doet en of je wel goed bent. Met jezelf aan alle kanten voorbij lopen en negeren. In plaats van met focussen op hoe je je voelt en jezelf geven wat je nu nodig hebt. In plaats van met focussen op al die dingen die je kunt doen om weer aan te komen in jezelf.

In hoeverre kun je aanwezig zijn in jouw lichaam. In hoeverre ben je in staat om haar te voelen. In hoeverre ben je in staat om haar waar te nemen zonder oordeel. In hoeverre ben je in staat om haar onvoorwaardelijk lief te hebben?

Aankomen in jezelf heeft alles te maken met het stapje voor stapje loslaten van alle oordelen die je hebt over jezelf. Te beginnen met alles wat je denkt over jouw lichaam. Wanneer je in staat bent om jouw lichaam zonder oordeel waar te nemen, zal het zichzelf steeds meer aan je laten zien. Het zal zich steeds verder openen voor je. Omdat het voelt dat het niet meer wordt afgewezen. En daardoor ga je steeds meer ruimte ervaren in jezelf voor jezelf. Je kunt je steeds meer laten vallen in de persoon die je bent. Maar de persoon die je diep van binnen bent zal zich ook steeds meer laten zien. Het is net alsof je een vriendin ontmoet die je jaren niet hebt gezien. En dat voelt als thuiskomen.

Het is hetzelfde als een kind dat steeds opnieuw wordt veroordeeld door haar ouders. Op den duur zal het zich gaan verstoppen en een rol gaan spelen omdat ze weet dat ze dan niet wordt afgewezen. Maar wanneer je stopt met oordelen, zal je lichaam zichzelf steeds meer laten zien. En daardoor wordt het steeds makkelijker om te voelen wat je echt nodig hebt. Alleen dan ben je in staat om haar echt te gaan voeden en verzorgen. En kun je steeds meer echt authentiek jezelf zijn.

Het is helemaal OK om dingen te denken en voelen over je lichaam. Dat is menselijk. Maar waar het eerst en vooral om gaat is dat je jezelf bewust bent van je gedachten en je gevoelens zonder dat ze jouw eigenwaarde beïnvloeden.

Jouw lichaam is jouw ervaringsmachine. Het is het middel waarmee jij door jouw leven reist. Maar het is niet wie je bent.

Jij bent zoveel meer dan je lichaam. Jij bent zoveel meer dan je kunt zien in de spiegel.

Stop dus met focussen op hoe je lichaam eruit ziet, maar focus op hoe je je voelt in je lichaam. Focus op aankomen in jezelf. Focus op het herstellen van de verbinding met jezelf. Stop met willen afvallen, start met willen aankomen in jezelf.

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

155 - Aankomen in jezelf

Oct 18, 2024

154 - Jouw Beste Helft - bonusworkshop

Oct 11, 2024

153 - Workshop De Kracht van Slow Living

Oct 04, 2024