Gratis Workshop

De kracht van Slow Living

Ontdek het positieve effect van vertragen op je eetgedrag!

29 september - 6 oktober 2024

Doe je mee?
hier vind je alle INFORMATIE
Doelen stellen op de vrouwelijke manier is anders dan doelen stellen vanuit mannelijke energie. Ontdek hoe dit zit!

147 - Doelen stellen op de vrouwelijke manier

Aug 30, 2024

Als je iets wilt bereiken, dan moet je een doel stellen. Dat is wat de algemeen geldende opvatting is in onze mannelijke wereld. We hebben geleerd dat het belangrijk is om grote doelen te stellen en dat we daarna massief actie moeten ondernemen om dit doel te bereiken. En als het even niet lukt, dan moeten we vooral doorgaan. Stoppen is geen optie.

Met als gevolg dat heel veel mensen (vooral vrouwen) een broertje dood hebben aan het stellen van doelen. Omdat het veel te veel druk geeft. Bovendien is ons brein ook allergisch voor doelen omdat ze vaak voor ontzettend veel stress zorgen. En dat komt omdat we het altijd op de mannelijke manier hebben gedaan. Wanneer een vrouw op de mannelijke manier een doel probeert te bereiken, dan brandt ze bijna altijd volledig op.

Maar wanneer een vrouw op de vrouwelijke manier op haar doel afgaat, dan krijgt ze er juist energie van. In de podcast van deze week leg ik je uit wat het verschil is tussen de mannelijke en de vrouwelijke manier van doelen stellen. En dat het wel degelijk mogelijk is om op een fijne manier doelen te stellen en te bereiken. Door het te doen op de vrouwelijke manier!

Veel luisterplezier!

 

 

Doelen stellen op de vrouwelijke manier

Vandaag wil ik het met je hebben over iets waar we in de Eetgeluk Universiteit heel veel aandacht aan besteden. En dat is doelen stellen. Want daarover bestaat nogal wat verwarring. Als je namelijk bent zoals ik dan heb je een broertje dood aan doelen. Ik krijg er namelijk stress van, van het stellen van doelen. Tenminste, van het stellen van doelen op de mannelijke manier.

Ik krijg stress van keiharde deadlines en van omzetdoelen bijvoorbeeld. Ik heb nu met meerdere businesscoaches samengewerkt en die willen allemaal een omzetdoel hebben van me. Maar dat doe ik dus niet. Waarop ik vaak eindeloze discussies krijg over hoe belangrijk het is om een doel te hebben en dat je zonder doel nooit je doel bereikt. Maar, heel eerlijk? Dat maakt me geen fluit uit. Echt niet.

 

Geen keiharde targets en resultaat doelen

Mijn doel bestaat namelijk niet uit keiharde targets, dat is mannelijk. Mijn doel bestaat ook niet uit mezelf kapot werken voor die targets, ook dat is mannelijk. Ik ga mezelf ook niet afrekenen op de resultaten die ik bereik. Mijn doel bestaat uit iets heel anders, namelijk uit een gevoel. Ik kies er iedere dag opnieuw voor dat ik me goed voel. Dat ik zo min mogelijk stress ervaar. En dat ik me vervuld voel met de dingen die ik doe. Ik heb jaren en jaren heel veel druk gecreëerd voor mezelf met waanzinnig grote doelen en dat heeft uiteindelijk alleen maar geleid tot heel veel stress en drie burnouts. Nu begrijp ik dat dit de mannelijke manier was van doelen stellen. En waarschijnlijk heb ik er daarom ook een hekel aan.

De vrouwelijke manier van doelen stellen heeft als basis dat je de dingen doet vanuit liefde. Eerst en vooral voor jezelf en daarnaast ook voor de mensen om je heen. Het bijzondere is dat wanneer je als vrouw de dingen doet vanuit liefde, dat je er altijd energie van krijgt. Maar wanneer je de dingen doet vanuit het gevoel dat je ze moet doen, vanuit verplichting, dan loop je erop leeg. En dat is wat er bij mij gebeurde al die jaren dat ik op de mannelijke manier doelen stelde en op de mannelijke manier mijn doelen probeerde te bereiken.

 

Is het stellen van doelen belangrijk?

We zijn natuurlijk allemaal opgegroeid met het stellen van doelen. Iedere zelfhulpgoeroe die je kunt vinden op het net en op de socials roept hoe belangrijk het stellen van doelen wel niet is. En dat klopt. Het hebben van doelen is heel belangrijk. Maar… niet op de mannelijke manier. In deze podcast neem ik je daarom mee in de vrouwelijke manier van doelen stellen.

Een doel is niets meer en niets minder dan een gedachte. Het is een gedachte over iets waarvan je denkt dat het ervoor zorgt dat je je beter gaat voelen. Over jezelf of over je leven. Doelen zijn heel belangrijk voor het proces van creatie. Door het denken aan het bereiken van je doel ga je namelijk verlangen. En zoals je weet is verlangen de emotie die alle acties in gang zet.

Daarom is het stellen van doelen heel belangrijk. Doelen helpen je om de verbinding met jezelf te herstellen en doelen zorgen ervoor dat je brein gefocust blijft. Je zou dan ook gerust kunnen zeggen dat het stellen van doelen een van de meest liefdevolle dingen is die je kunt doen voor jezelf. Maar, als gezegd, niet op de mannelijke manier, maar op de vrouwelijke manier.

 

Geen doelen maar leven in het NU

Overigens, als je begint met het stellen van doelen op de vrouwelijke manier zal je brein je nog steeds zeggen dat je geen doelen nodig hebt en dat het veel beter is om in het NU te leven. Het zal je zeggen dat doelen je alleen maar stress geven en dat je teleurgesteld zult zijn als je ze niet bereikt. Maar dit komt doordat je brein terugkijkt naar het verleden. En omdat je in het verleden altijd de dingen op de mannelijke manier voor elkaar hebt willen boksen.

Wanneer je jouw doelen op de juiste, vrouwelijke manier stelt, gaan ze je heel veel rust en richting geven. Wanneer je komt vanuit de vrouwelijke manier, ga je je focus verleggen. Je gaat dan niet langer meer focussen op het bereiken van het doel, maar op het proces van het worden van de persoon die je dient te zijn om je doel te bereiken. Het doel wordt eigenlijk bijzaak en het proces, de weg naar je doel, wordt de hoofdzaak.

 

De mannelijke manier van doelen stellen vs de vrouwelijke manier

Als we het bijvoorbeeld hebben over afvallen, dan focus je dus niet meer op het getal dat je wilt zien op de weegschaal. Of op het aantal kilo’s dat je al kwijt bent. Maar je focust op al die kleine stapjes die je dient te zetten zoals de manier waarop je tegen jezelf praat. Of je nu al voelen zoals je denkt dat je je voelt als je tien kilo minder weegt. Of je nu al gaan kleden als de vrouw die je wilt zijn in de toekomst. Je oefent dus in het worden van de 2.0 versie van jezelf. In denken als je nieuwe zelf, in je voelen zoals je nieuwe zelf en in doen zoals je nieuwe zelf. Dat is de vrouwelijke manier van doelen stellen.

De mannelijke benadering van doelen stellen heeft ons altijd geleerd dat je eerst iets moet zijn of hebben voordat je gelukkig kunt zijn. Of succesvol. Maar dat is niet waar. Het punt met het hebben van doelen is niet dat je er gelukkiger van wordt dan je nu bent. Je stelt doelen omdat ze je helpen om de beste versie van jezelf te worden. Dat is het doel van het stellen van doelen. Doelen helpen je om steeds opnieuw te kijken hoe je nog meer van jouw potentieel kunt leven. Dat is de vrouwelijke benadering.

 

Focus op het proces

Wanneer je denkt aan iets dat je graag wilt bereiken, heb je nu misschien het gevoel dat dit ver buiten je bereik ligt. Maar juist het proces van heel bewust in het NU dromen en denken aan je doelen brengt alle obstakels naar boven in je brein die er de oorzaak van zijn dat je nu nog niet bent waar je wilt zijn. Je denkt misschien dat jouw doel buiten jouw bereik ligt, maar het enige dat tussen jou en jouw doel in staat zijn jouw gedachten. Meer niet. Door doelen te stellen komen deze belemmerende gedachten allemaal naar boven en kun je ze één voor één oplossen. Daardoor word je een steeds bewuster mens en kun je een steeds groter stuk van jouw potentieel leven.

Toch zijn de meeste vrouwen bang voor het stellen van doelen. En dat komt omdat ze doelen stellen op de mannelijke manier. Maar wanneer je doelen gaat stellen op de vrouwelijke manier, start je het creatieproces en versnel je het enorm. Je gaat dan namelijk je brein heel bewust focussen op wat je wilt bereiken. Je gaat dan NU al heel bewust denken, voelen en ervaren wat je hebt en wie je bent in de toekomst.

 

10 veelgemaakte fouten rondom het stellen van doelen

Om je een beetje op weg te helpen met het stellen van doelen op de vrouwelijke manier heb ik tien veelgemaakte fouten met het stellen van doelen voor je verzameld. Het zijn eigenlijk allemaal fouten die veroorzaakt worden doordat je het op de mannelijke manier wilt doen. En nogmaals, er is helemaal niets mis met de mannelijke manier van dingen doen. Maar voor ons vrouwen gelden gewoon andere regels.

 

#1 De eerste fout is dat je te snel wilt

Als het gaat over doelen stellen overschatten de meeste mensen wat ze kunnen doen op de korte termijn. Tegelijkertijd onderschatten ze wat ze kunnen bereiken op de lange termijn. Dit staat ook wel bekend als het ‘compound effect’. Wanneer je iedere dag heel consequent kleine stapjes zet in de richting van je doel zullen al deze kleine stapjes uiteindelijk leiden tot een enorme brug naar je doel.

Wanneer je jezelf te weinig tijd en ruimte geeft om je doel te bereiken zal je brein uit zijn dak gaan als je een nieuw doel stelt voor jezelf. Het zal ontzettend veel twijfel omhoog brengen en het zal er alles aan doen om je nieuwe doel uit je hoofd te praten.

Wanneer je jezelf meer dan voldoende tijd geeft om je doel te bereiken, zal je brein veel minder heftig reageren. Het zal dan minder twijfel omhoog brengen omdat je veel meer tijd en ruimte hebt om het te bereiken.

Als je merkt dat je jezelf een kort tijdframe geeft voor het bereiken van een doel, is het belangrijk om te weten waarom dat zo is. Waarschijnlijk is dat omdat je denkt dat je leven beter zal worden wanneer je jouw doel hebt bereikt. Dat je dan gelukkiger bent of dat je dan een beter iemand bent. Of dat je leven dan beter zal zijn. Maar dit is de mannelijke benadering. Wanneer je jezelf hierop betrapt, dan focus je waarschijnlijk teveel op het eindresultaat in plaats van op het proces. Breng in dat geval de focus weer terug naar het proces, naar de dingen die je dient te doen.

 

#2 Fout nummer twee is dat je denkt dat je je beter voelt als je je doel hebt behaald

Ook dit is een gedachte die voortkomt uit de mannelijke manier van denken en doen. Het tegenovergestelde is namelijk het geval. Wanneer je een doel hebt gesteld zul je je oncomfortabel voelen op de hele weg er naartoe. Maar dat is nog niet alles. Onthoud dat ook al je je doel hebt bereikt, dat je leven 50% leuk zal zijn en 50% niet leuk. Het zal alleen wel een andere kwaliteit 50/50 zijn. Omdat je een andere persoon bent geworden tijdens de reis naar jouw doel.

Er is geen plek in de toekomst waarin je vrij bent van het zijn van een mens en het hebben van een brein. Het leven is altijd 50/50. Dus doelen stellen omdat je denkt dat ze je leven beter maken is een garantie voor teleurstelling. Stel doelen vanaf nu daarom altijd met de vraag: ‘Helpt dit me om de beste versie van mezelf te leven?’

 

#3 Fout nummer drie is dat je denkt dat je klaar bent als je je doel hebt bereikt

Vaak denken we dat als we eerst maar ons doel hebben bereikt, dat ons leven dan leuker wordt. Of dat het dan rustiger wordt. Soms is dat het geval. Maar meestal stopt het gevoel van ongemak nooit. Want als je jouw huidige doel hebt bereikt is de kans groot dat je dan waarschijnlijk alweer een nieuw doel in gedachten hebt dat je wilt bereiken. 

Je bent in die zin nooit klaar. Dus je hoeft je niet te haasten omdat je ‘af’ wilt van het gevoel van ongemak. Het gevoel van ongemak zal namelijk nooit stoppen. Als je jouw doel hebt bereikt krijg je er gewoon weer een hele nieuwe set van 50/50 bij. En komen er weer andere doelen waarmee je aan de slag wilt. Het houdt niet op.

Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat je leert hoe je jouw emoties kunt managen. Zodat je weet hoe je kunt omgaan met gevoelens van ongemak, angst en stress. Dat helpt je bij het stellen van doelen en bij het stellen van steeds grotere doelen.

 

#4 Fout nummer vier is dat je doelen stelt vanuit schaarste

De meeste mensen kiezen hun doelen vanuit schaarste. Dit komt absoluut voort uit de mannelijke benadering van doelen. Namelijk de benadering dat de buitenwereld verantwoordelijk is voor hoe je je voelt. En dat je je dus beter zult voelen als je iets hebt of bent. Punt is alleen dat wanneer je vanuit een negatief gevoel een doel stelt, dat het veel van je energie zal vragen om het te bereiken. En wanneer je het dan hebt bereikt, dan zal het waarschijnlijk nog steeds negatief voelen. Je kunt een negatief gevoel namelijk nooit compenseren of verdoven met iets buiten jezelf. Daardoor verdwijnt het misschien tijdelijk naar de achtergrond, maar daarmee is het niet opgelost. Het zal altijd weer naar boven komen.

Het is dus de kunst om je doelen te stellen vanuit een gevoel van overvloed. Om de dingen te willen die je al hebt. Om te komen vanuit de toekomst, vanuit de plek waar je jouw doel al hebt bereikt. Wanneer je dat gaat doen, dan krijg je er energie van.

 

#5 Fout nummer vijf is dat je niet kritisch bent ten aanzien van de doelen die je stelt 

Wees heel kritisch ten aanzien van het doel dat je wilt bereiken. Ga geen doelen stellen omdat je een doel wilt stellen. Schrijf ook geen doelen op waar je je niet aan kunt committeren. Zie je doel als een nieuwe partner waarmee je gaat trouwen. En waaraan je trouw belooft. Je trouwt niet met iedereen toch? Het is dus volledig OK om kritisch te zijn en niet ieder doel achterna te rennen.

Committeren je aan je doel zoals je je committeert aan een partner. Committeer jezelf om te dansen en werken aan je doel voor een periode die je zelf bepaalt. En geef jezelf daarin de tijd die je nodig hebt.

 

#6 Fout nummer zes is dat je vooraf exact wilt weten hoe je jouw doel gaat bereiken

Je brein zal heel graag precies willen weten wat je gaat doen om jouw doel te bereiken. Je brein wil controle. Maar, dit is mannelijk en kost jou als vrouw waanzinnig veel energie. Onthoud dat je pas weet hoe je je doel bereikt als je het hebt bereikt. Laat dus los wat je allemaal moet doen om je doel te bereiken en vooral ook HOE je dit moet doen. Wanneer je het hoe niet invult, creëer je ruimte in je brein voor mogelijkheden. Je zet dan je brein aan het werk om oplossingen te vinden en te focussen op mogelijkheden.

Wanneer je vooraf probeert te bedenken hoe je het wilt gaan doen, sluit je je brein af waardoor je andere mogelijkheden kunt missen die misschien wel veel effectiever of efficiënter zijn.

 

#7 Fout nummer zeven is dat je geen doelen stelt omdat je denkt dat ze niet groot genoeg zijn

Als het nog niet lukt om een groot doel te bedenken, of als je het eng vindt om doelen te stellen, hou je doelen dan eerst klein. Zorg ervoor dat je plant voor succes. Stel je doelen zo realistisch mogelijk en focus daarna op de kleine stapjes die je dient te zetten op weg naar je doel. Op de persoon die je dient te zijn om je doel te bereiken. Wanneer je dan ziet dat het lukt om je doel te behalen kun je een groter doel voor jezelf gaan stellen en ga je vanuit daar bouwen aan je zelfvertrouwen.

 

#8 Fout nummer acht is dat je de doelen van iemand anders nastreeft

Let er goed op dat jouw doel ook echt jouw doel is en niet is gebaseerd op een doel van iemand anders. Een doel van iemand anders nastreven is altijd negatief voor jou. Wanneer je dit doet omdat je graag een ander blij maakt (bijvoorbeeld omdat je wilt dat je moeder of je partner of je businesscoach trots op je is) loop je de kans om jezelf op te branden.

 

#9 Fout nummer negen is dat je je doelen niet hebt opgeschreven

Je doel is pas echt een doel als je het op papier hebt geschreven. Tot die tijd is het een wens of een verlangen. Onderschat nooit de kracht van het opschrijven van je doelen. Door het opschrijven wordt een doel tastbaar en kun je ernaar kijken. En door jouw doel op te schrijven creëer je ook een commitment naar jezelf. Het is hetzelfde als een relatie naar buiten brengen. Door het uit je hoofd op papier te zetten erken je aan de buitenwereld dat jouw doel niet langer geheim is, maar dat het echt bestaat en dat je het serieus neemt.

 

#10 Fout nummer tien is dat je doel niet meetbaar is

Als je doel niet meetbaar is, slaat je brein niet op tilt. Daarom is het heel verleidelijk om vage doelen te stellen voor jezelf. Zoals een goed huwelijk willen of lekker in je vel willen zitten. Het nadeel van vage doelen is dat je nooit weet wanneer je ze hebt bereikt. En dat is precies wat je brein prettig vindt. Als je een doel hebt waarvan je niet weet wanneer je het hebt bereikt, dan kun je nooit falen. Maar zodra je het meetbaar maakt kun je ineens wel falen. Met als gevolg dat je brein in protestmodus zal schieten en je haarfijn zal vertellen dat dit een heel slecht idee is en dat je beter niets meetbaars op kunt schrijven.

Maar juist door je doel meetbaar te maken creëer je de focus die nodig is om te komen tot een actieplan en om de stappen te gaan zetten die nodig zijn om je doel te bereiken. Denk aan de boot en aan de zeilen. Zodra je koers bepaalt kun je daarop de zeilen zetten en gaan sturen. Net zolang tot je weet dat je jouw doel hebt bereikt.

 

Doelen stellen zonder stress en met plezier!

In de Eetgeluk Universiteit gaan we hier uitgebreid mee oefenen. Ik ga je leren hoe je op de vrouwelijke manier doelen kunt stellen en kunt gaan bereiken. Zonder stress, zonder druk en vooral met heel veel plezier. Het wordt één grote ontdekkingstocht. Het wordt een reis op weg naar de 2.0 versie van jezelf. Mocht je mee willen doen: binnenkort openen we de deuren voor de najaarsinschrijving, dus hou de podcast in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief op de gelukkige eter.nl zodat je als eerste op de hoogte bent wanneer de aanmelding opent. 

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

149 - De kracht van Slow Living

Sep 13, 2024

148 - Verbinding

Sep 06, 2024

147 - Doelen stellen op de vrouwelijke manier

Aug 30, 2024