171 - The Feminine Way of Eating - WORKSHOP

Feb 07, 2025

Je weet hoe het werkt als het gaat over eten. Je hebt álles geprobeerd. Gezond eten, minder suiker, meer bewegen, diëten, voedingsschema’s, regels, discipline… En het lukt vaak ook prima om je daar een paar weken aan te houden.

Maar ineens heb je dan gewoon zin in iets lekkers. Of denk je fuck it, ik mag toch ook wel eens wat? En dan baal je er gewoon ontzettend van dat eten iedere dag opnieuw voelt als een gevecht. Dat je ondanks alles toch 24/7 in je hoofd bezig bent met wat je wel mag eten en wat je beter kunt laten staan.

Je vraagt jezelf af waarom het lijkt dat hoe harder je je best doet, hoe moeilijker het wordt? Het antwoord op deze vraag is omdat niemand je ooit heeft geleerd hoe je als vrouw écht goed voor jezelf zorgt.

Je volgt waarschijnlijk al je hele leven een systeem dat nooit voor jou bedoeld was. Een systeem dat is gebaseerd op controle, regels en discipline – terwijl jouw VROUWELIJKE oerbrein iets totaal anders nodig heeft.

Dit is waarom je constant zin hebt in iets lekkers. Dit is waarom je blijft overeten. Dit is waarom eten nooit écht moeiteloos voelt.

Maar ik heb goed nieuws voor je. Mijn spiksplinternieuwe programma The Feminine Way of Eating Workshop is eindelijk klaar. En daarin leer ik je alles over de drie fundamentele basisbehoeften van jouw VROUWELIJKE oerbrein en hoe je ze kunt voeden. Zodat je eindelijk rust krijgt in je hoofd en eten weer simpel wordt.

In deze podcast vertel ik je er alles over.

Heel veel luisterplezier!

Deze podcast is ook te beluisteren op:
 

The Feminine Way of Eating workshop

Dag mooie vrouw!

Daar ben ik weer. En zoals beloofd ga ik het vandaag uitgebreid met je hebben over de spiksplinternieuwe workshop die ik heb ontwikkeld. Het hing natuurlijk al een hele tijd in de lucht. Ik zie zoveel vrouwen worstelen met goed voor zichzelf zorgen. Ik zie zoveel vrouwen die dolgraag gezonder, slanker en energieker willen zijn. En ze nemen zich van alles voor, maar vervolgens komt het leven weer tussendoor en daar sta je dan met je goede voornemens.

En vanuit frustratie of stress vlucht je dan toch weer in eten. Je eet meer dan je nodig hebt of je loopt de hele dag tussendoor te snoepen en snaaien. En ik weet inmiddels één ding: jouw relatie met eten heeft helemaal niets met eten te maken. Maar die heeft alles te maken met jouw relatie met jezelf. En jouw relatie met jezelf staat of valt met de mate waarin je de drie fundamentele basisbehoeften van je vrouwelijke oerbrein begrijpt. En dat is voor bijna geen enkele vrouw het geval. 95% van alle vrouwen heeft geen flauw benul van wat ze werkelijk nodig heeft. En dat is ook niet verwonderlijk. We zijn immers allemaal goed bij de neus genomen. We hebben allemaal geleerd dat een gezond lichaam en een gezond gewicht gaat over minder eten en meer bewegen. Maar als dat het geval was, dan zouden alle vrouwen slank, gezond en energiek moeten zijn. Maar dat is niet zo.

De enige manier om het tij te keren is door jezelf op een vrouwvriendelijke manier te gaan voeden. In lijn met de drie fundamentele basisbehoeften van je vrouwelijke oerbrein. Hoe je dat kunt doen ga ik je leren in The Feminine Way of Eating WORKSHOP. Dit is een live workshop van een uur waarin ik exact met je doorloop wat de drie fundamentele basisbehoeften zijn van je vrouwelijke oerbrein. En hoe je deze op de juiste manier kunt voeden. Want wanneer je dat niet doet, zal je oerbrein je iedere dag opnieuw saboteren. En het wordt tijd om uit deze eindeloze eet-dieet spiraal en strijden met jezelf te komen.

Als je bent zoals ik was, dan doe je waarschijnlijk iedere dag je stinkende best. Je probeert bewust te eten. Je probeert jezelf te beheersen. Je kiest de meest gezonde opties. Je zegt zoveel mogelijk ‘nee’ tegen suiker. Je mijdt koolhydraten en je gaat braaf drie keer in de week naar de sportschool. OK, soms ga je twee keer in de week en er zijn ook weken dat je gewoon geen puf meer hebt om nog maar iets te doen.

Je hebt een hele kast vol met dieetboeken en kookboeken met gezonde recepten. Je hebt allerlei opleidingen of cursussen gevolgd over voeding en gezondheid. En intussen weet je veel meer dan een 23-jarige diëtiste met maatje 36 die echt geen idee heeft hoe het voelt om een maatje meer te hebben. Maar ondanks alles wat je weet en alles wat je kunt, blijft eten voelen als een strijd. Blijft het iets waar je de hele dag mee bezig bent. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. En als je dan ’s-Avonds in bed ligt neem je je voor om de volgende dag echt een gezond ontbijt te nemen (omdat je weet dat je dan de hele dag minder honger hebt), maar als je dan ’s-Ochtends wakker wordt heb je zo’n zin in twee boterhammen met hagelslag dat je je voornemen alweer vergeten bent. En daar baal je van. Je baalt ervan dat eten voelt als een strijd. Dat je zoveel energie kwijt bent iedere dag aan het moeten beheersen van jezelf. Aan nee zeggen tegen allerlei lekkere dingen. Aan stress over wat je vandaag weer moet eten.

Het houdt gewoon nooit op. En soms ben je het zo zat dat je denkt ‘fuck it’ eentje moet toch kunnen? Ik mag toch ook wel wat? Waarom zij wel en ik niet? Ik trek het morgen wel weer recht. Je laat los en hop daar ga je. All the way. Alles wat de afgelopen week hebt bereikt is weer down the drain. In de prullenbak. Je bent gewoon weer terug bij af en vaak nog een stukje verder. En je baalt als een stekker van jezelf. Hoe kan dit nou? Je was zo goed bezig, het ging zo lekker en nu ineens is alles voor niets geweest. Je voelt je schuldig en je voelt jezelf een slappeling.
En ’s-Avonds in bed neem je jezelf voor dat je het morgen beter gaat doen. Nog strenger, nog strakker. Vanaf nu zijn er geen uitzonderingen meer. Vanaf nu ben je sterk. Je gaat aan de slag met nog meer discipline en nog meer controle. Totdat je denkt: ‘Wat ben ik eigenlijk aan het doen?’ Ik wil gewoon normaal kunnen eten. Ik mag toch ook wel wat? Ach, zo erg is het toch ook niet?
En het hele verhaal begint weer opnieuw. Ieder keer weer. En dat al zeker dertig jaar lang.

De grote vraag hier is niet: Wat moet ik doen om dit te veranderen? De grote vraag is: wat gebeurt hier en waarom? Waarom voelt eten iedere dag opnieuw als een gevecht? Waarom is het voor jou moeilijk en voor andere vrouwen makkelijk? Waarom vallen alle vrouwen om je heen moeiteloos af en blijven ze daarna zonder problemen op gewicht – terwijl ze gewoon alles eten en drinken dat ze willen – en waarom lukt dat jou niet? Waarom lijkt het wel dat hoe harder jij je best doet, hoe moeilijker het wordt?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel eenvoudig, namelijk omdat je nooit hebt geleerd hoe je jezelf dient te voeden in lijn met de drie fundamentele basisbehoeften van je VROUWELIJKE oerbrein. En niemand heeft je dat verteld omdat niemand het weet. Het is iets dat ik zelf heb ontdekt de afgelopen jaren. In mijn persoonlijke zoektocht naar het antwoord op deze vraag. Want alles dat ik je net verteld heb, dat was ik. Dat was hoe ik bijna 30 jaar met mezelf en met eten heb geworsteld. Vanaf mijn zestiende tot mijn 44e. Ik was namelijk als meisje al veel groter en ronder dan de meeste meisjes van mijn leeftijd. En ik had een bril en piekhaar en ik was een studiebol. Need I say more… Het enige wat ik op die leeftijd wilde was erbij horen. Ik wilde populair zijn. Aardig gevonden worden. En ik zag dat de populaire meiden in mijn klas allemaal superslank waren. Dus dat wilde ik ook. Daarbij komt dat mijn moeder eeuwig aan de lijn was. Dus ik heb het van huis uit meegekregen zeg maar. Ook al heeft mijn moeder nooit gezegd dat ik te dik was. Ze heeft altijd gezegd dat ik prachtig was. Dat moet ik haar echt nageven. En als ik nu mijn jeugdfoto’s terugkijk dan vraag ik me ook echt af waar die extra kilo’s dan zaten…

Als ik toen had geweten wat ik nu weet, dan was me een heleboel ellende bespaard gebleven. Namelijk ten eerste dat je geen eetprobleem hebt. En ten tweede dat de manier waarop je probeert om je eetgedrag onder controle te krijgen exact de reden is waarom je het probleem in stand houdt. En hoe dat werkt ga ik je in deze podcast uitleggen. Want de enige manier om jouw eeuwige strijd met eten en met jezelf te stoppen is door te begrijpen wat er gebeurt. Door te begrijpen waarom de manier waarop je jouw eetprobleem (dat je dus niet hebt) op te lossen

a. Niet werkt
b. De boel alleen maar erger maakt

OK, laten we beginnen bij het begin en eens gaan kijken naar wat jij doet als je merkt dat je eetgedrag ‘uit de hand loopt’. Waarschijnlijk gaat dat ongeveer als volgt:

  • Je merkt dat je meer eet dan je eigenlijk wilt. Of dat je weer steeds meer aan het snoepen en snaaien bent. Of dat je al dagen niet gezond hebt gekookt voor jezelf en leeft op thuisbezorgd.nl
  • Je beslist dat het afgelopen is. Dit is niet wat je wilt voor jezelf. Je wilt jezelf weer fit en fris voelen. Je gaat op dieet. Of je downloadt een nieuwe app waarmee je alles kunt tracken dat je eet. En je neemt je voor om iedere calorie nauwkeurig in te gaan voeren. Er is geen escape meer mogelijk.
  • Je legt jezelf strengere regels op. Je maakt een nieuw en perfect plan voor je gezondheid. Met meer structuur en een praktisch voedingsschema. Of je besluit om dat nieuwe dieet uit te proberen waar iedereen het over heeft. Of dat nieuwe afslankproduct dat zo geweldig moet zijn.
  • De hele dat door focus je op wat je ‘mag’ eten en zeg je braaf nee tegen alles wat je niet ‘mag’ eten. Je zegt tegen jezelf dat je dat niet meer mag. Omdat dat ongezond voor je is en slecht. Je neemt minder suiker, minder koolhydraten en minder snacks.
  • Je belooft jezelf om ‘sterk’ te zijn. Om deze keer echt door te zetten. Om de wereld te laten zien dat je wel discipline hebt en doorzettingsvermogen. Dat je geen loser bent. Dat jij het ook kunt, net als al die andere vrouwen.
  • Je probeert gezonder te eten. Gooit meer groenten in je winkelwagentje. Staat op met een verse smoothie, en luncht met een grote salade. Je staat iedere dag op de weegschaal en houdt alles bij wat je doet. En spreekt met jezelf af dat je pas nieuwe kleren mag kopen als je een bepaalde maat hebt behaald.

En mijn favoriete vraag is dan: En, werkt het?

Waarschijnlijk niet, want anders zat je nu niet te luisteren naar deze podcast, toch? En weet je, het is logisch dat het niet werkt. Eerlijk gezegd zou het me verbaasd hebben als het had gewerkt voor je.

Laten we even een reality check doen en kijken naar wat er werkelijk gebeurt. In de praktijk, in het dagelijks leven…

  • Des te strenger de regels zijn die je jezelf oplegt, des te groter je zin in iets lekkers waarschijnlijk wordt. Je kent het wel. Je hebt met jezelf afgesproken om deze week echt geen chocola te eten. De eerste dag lukt het nog wel, maar al op dag twee heb je zo’n zin in chocola. En ineens is er overal om je heen chocola. Het lijkt wel alsof je brein geobsedeerd is door chocola. Waardoor je vaak al op dag twee toch een stukje neemt. Vervolgens denk je ach, waarom ook niet en dan gaat gelijk de rest van de reep er achteraan. En daarna baal je zo van jezelf dat je ook nog een graai neemt in de koektrommel. Je besluit dat je morgen weer gaat opletten en omdat vandaag toch al stuk is, eet je ook gelijk al het andere lekkers dat je nog in huis hebt. Zodat je in ieder geval morgen niet meer in de verleiding komt.
  • Des te meer je focust op ‘gezond eten’, hoe meer gezond eten een obsessie wordt. Je leest winkelwagentjes in de Jumbo en veroordeelt mensen op alle rommel die ze daarin hebben liggen. Jouw karretje bevat alleen maar groenten en fruit en wat biologisch vlees en biologische zuivel. Want dat is gezond. Al het andere is slecht. Dat wil je niet meer. En als je bij vrienden gaat eten of als je partner kookt en er komen ongezonde dingen op tafel dan maak je daar een enorme ophef over. Of je neemt toch iets omdat je geen nee durft te zeggen, maar diep van binnen baal je als een stekker omdat je toch weer ongezond hebt gegeten.
  • Des te harder je probeert om de boel onder controle te krijgen, des te vaker je het gevoel hebt dat je ‘faalt’. Iedere keer als het niet lukt om jezelf te beheersen voel je je een mislukkeling. En je wordt steeds banger voor wat er gebeurt wanneer je even de teugels loslaat. Bijvoorbeeld op vakantie of als je uit eten gaat of een feestje hebt.
  • Des te meer je jezelf ontzegt, des te meer je niet meer mag van jezelf, des te harder het vreetstemmetje in je hoofd begint te schreeuwen zodra je in de buurt komt van iets lekkers. Waardoor het steeds moeilijker het voor je wordt om jezelf in het gareel te houden. Net zolang tot je uiteindelijk maar toegeeft – en bij het eerste hapje dat je neemt al het gevoel hebt dat je helemaal losgaat.
  • Des te meer je je best doet. Des te lastiger het wordt. En des te vermoeider, gefrustreerder en gestrester je wordt.

Dat is waarom je vastzit.

Je zit niet vast omdat je een probleem met eten hebt. Je zit vast omdat je denkt dat eten een kwestie is van controle en zelfbeheersing. Je denkt dat je een eetprobleem hebt en dat je dit probleem kunt oplossen door je eetgedrag te controleren. Door jezelf te willen controleren. Maar de boel willen controleren is juist wat het probleem in stand houdt. Raar maar waar.

Wat er werkelijk aan de hand is, is dat je een systeem probeert te volgen dat nooit bedoeld was voor vrouwen maar voor mannen. Je probeert een systeem te volgen dat volledig is gebaseerd op mannelijke principes. Dat perfect aansluit bij het mannelijke oerbrein, maar dat totaal niet past bij jouw vrouwelijke oerbrein.

En dat systeem is volledig gebaseerd op mannelijke principes als

  • Wilskracht, controle en discipline.
  • Regels, structuur en restricties.
  • Doelen, resultaten en meetbare progressie.

Maar jouw VROUWELIJKE oerbrein werkt anders. Jouw VROUWELIJKE oerbrein heeft totaal andere fundamentele basisbehoeften. En wanneer je die niet iedere dag opnieuw vervult dan neemt je oerbrein de controle over.

  • Dit is de reden waarom je constant zin hebt in iets lekkers
  • Dit is de reden waarom je constant in je hoofd bezig bent met eten – ook als je niet aan het eten bent

Want des te meer je probeert om je eetgedrag te controleren, des te meer je de controle kwijtraakt. Omdat proberen om je eetgedrag te controleren haaks staat op de fundamentele basisbehoeften van jouw VROUWELIJKE oerbrein.

Dit is waarom al die pogingen om ‘beter voor jezelf te zorgen’ op dit moment juist averechts werken. Niet omdat jij iets fout doet. Maar omdat je een systeem volgt dat nooit voor vrouwen bedoeld was.

En in al je goede bedoelingen om het probleem op te lossen maak je het vaak alleen maar erger zonder dat je het doorhebt.

Want wanneer je het gevoel hebt dat je de controle kwijtraakt is je eerste reactie om nog strenger te worden voor jezelf. Om nog harder je best te doen. Om nog vaker nee te zeggen. Dus uit angst om de controle nog verder kwijt te raken ga je nog harder je best doen en ga je jezelf nog harder controleren.

En dat is het moment waarop je in de vicieuze cirkel belandt. Waarop je jezelf volledig vastdraait in de eet-dieetspiraal.

Want hoe meer jij probeert om controle te krijgen, hoe meer je oerbrein in de stress schiet.

En een vrouwelijk oerbrein met stress? Dat gaat op zoek naar veiligheid. En voor de meeste vrouwen betekent dat: eten.

  • Dit is waarom je het niet volhoudt.
  • Dit is waarom je na weken ‘gezond’ eten ineens ‘uit de bocht vliegt’.
  • Dit is waarom je het gevoel hebt dat je nooit écht rust hebt rondom eten.

Snap je?

Jouw oerbrein is niet bezig met calorieën, macronutriënten of de perfecte balans. Jouw oerbrein is bezig met Veiligheid, Verbinding en Vertrouwen. En zolang jij je oerbrein niet voedt op de juiste manier blijf je vechten tegen jezelf. Dan blijft je oerbrein zelf voorzien in haar basisbehoeften en vaak is dat door te eten.

  • Dit is waarom je het steeds opnieuw probeert.
  • Dit is waarom je het steeds ‘beter’ probeert te doen.
  • Dit is waarom je steeds weer terugvalt in oud gedrag.

En dit is waarom het alleen maar erger wordt.

Waarom je blijft jojo-en en ieder jaar een kilootje erbij verzamelt. Terwijl je je ondertussen afvraagt wat je toch verkeerd doet.

Geloof me, ik ken de frustratie. Als geen ander. Ik weet hoe het voelt om alles te weten en om alles te proberen zonder resultaat. Om iedere dag opnieuw te denken: ‘Waarom lukt het me niet gewoon?’

Maar ik weet inmiddels ook dat het niet jouw schuld is. Dat het gewoon onmogelijk kan lukken omdat je nooit hebt geleerd hoe je als vrouw écht goed voor jezelf kunt zorgen. Op de manier die past bij jouw VROUWELIKE oerbrein.

En dat… is precies wat ik je leer in The Feminine Way of Eating Workshop.

Je leert hoe je jezelf kunt voeden volgens de drie fundamentele basisbehoeften van je VROUWELIJKE oerbrein.

Dat betekent dat je op een diep niveau gaat begrijpen hoe jij als vrouw ècht werkt. Waardoor eten weer simpel, natuurlijk en moeiteloos wordt.

Je ontdekt:

  • Waarom je de connectie met jezelf bent kwijtgeraakt - en hoe dit je eetgedrag beïnvloedt
  • Hoe diëten en controle juist het tegenovergestelde effect hebben - en wat je beter kunt doen.
  • Hoe perfectionisme, pleasen en zelfkritiek onbewust je relatie met eten saboteren – en hoe je liefdevol uit deze spiraal stapt.
  • Hoe je kunt eten en leven in lijn met je vrouwelijke natuur - zodat je lichaam haar natuurlijke balans terugvindt.

IK WAARSCHUW JE ALVAST

Dit is geen dieet.

  • Geen regels
  • Geen restricties
  • Geen ‘jezelf onder controle krijgen’

Het enige wat je gaat doen is leren hoe jouw VROUWELIJKE oerbrein werkt en hoe je het kunt geven wat het werkelijk nodig heeft.

En wanneer je dat gaat doen?

Dan valt alles automatisch op zijn plek.

Zonder controle, zonder vechten met jezelf en zonder perfect te hoeven zijn.

Want je bent niet kapot. En je hebt geen tekort aan discipline. Je hebt gewoon een andere aanpak nodig. Een VROUWELIJKE aanpak.

En hoe je dat kunt doen leer ik je The Feminine Way of Eating Workshop.

Kijk op carolavanbemmelen.nl voor alle informatie en meld je aan.

Op maandag 17 februari a.s. om 20.00 uur geef ik deze spiksplinternieuwe training LIVE.

Na afloop ontvang je praktische oefeningen en iedere maand kun je gebruik maken van live support door middel van groepscoaching. Zodat je alles wat je leert direct kunt integreren in je leven.

Ow enne… Kun je er niet live bij zijn? Of luister je deze podcast na 17 februari? Geen probleem! In de cursusomgeving heb je toegang tot alle replays. En kun je alles op je gemak terugkijken op een dag en tijd dat het past voor jou.

Dit is je kans om jezelf eindelijk te bevrijden uit de eet-dieet spiraal. Uit een levenlang jojo-en en vechten met jezelf. Je hoeft niet ‘harder je best te doen.’ Je hoeft alleen maar te leren hoe het écht werkt voor jou als vrouw.

Ik zie je daar!

Wil jij ook gaan eten op de Vrouwelijke manier?


Doe dan mee aan...

The Feminine Way of Eating

WORKSHOP


Waarin ik je leer hoe je meer rust en ruimte voor jezelf kunt creëren (en minder stress over eten) door de drie fundamentele basisbehoeften van jouw VROUWELIJKE oerbrein op de juiste manier te gaan voeden. 

Want wanneer je jouw VROUWELIJKE oerbrein, hormonen en lichaam gaat geven wat je ècht nodig hebt, kom je vanzelf in balans. En krijg je eindelijk RUST in je hoofd als het gaat over eten en over jezelf.

Zonder dieet, zonder controle en zonder restricties.

JA, IK BEN KLAAR VOOR EEN COMPLEET NIEUWE MANIER VAN ETEN!

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

172 - Waarom de focus op afslanken je dikker maakt

Feb 14, 2025

171 - The Feminine Way of Eating - WORKSHOP

Feb 07, 2025

170 - De kunst van NEE - zeggen

Jan 31, 2025