Gratis Workshop

De kracht van Slow Living

Ontdek het positieve effect van vertragen op je eetgedrag!

29 september - 6 oktober 2024

Doe je mee?
hier vind je alle INFORMATIE
Wat is slow living en de kracht van slow living uitgelegd

149 - De kracht van Slow Living

Sep 13, 2024

Steeds meer mensen verlangen massaal naar rust en ruimte en naar een meer betekenisvol leven. We snakken naar slow… we zijn de ratrace zat. We willen weer lucht om te ademen.

Slow living of eenvoudig leven of vertragen is iets dat in mijn ogen heel hard nodig is op het moment. Zeker voor vrouwen. Want ook al is er van alles veranderd op het gebied van vrouwenrechten, de wereld waarin we leven is nog steeds giftig voor vrouwen.

En dat is een groot probleem. Want voor vrouwen is onthaasten, ontstressen en relaxen van levensbelang. Wij zijn niet gemaakt om te rennen, we zijn gemaakt om te wandelen. We zijn niet gemaakt om overal achteraan te jagen, we zijn gemaakt om te ontvangen. Maar we hebben nooit geleerd hoe we dat moeten doen.

Het enige dat we hebben geleerd is: vooral doorgaan. Het enige dat we hebben geleerd is om de dingen te doen op de mannelijke manier. Vanuit wilskracht, snelheid, controle en druk. Waardoor we nu massaal gevangen zitten in een ratrace die ervoor zorgt dat we onszelf iedere dag opnieuw ongelukkig, eenzaam en verloren voelen.

Het is dus tijd voor verandering. Het is tijd om te stoppen met rennen en vechten. Het is tijd om de switch te maken van fast living naar slow living. In deze podcast neem ik je mee op weg!

Veel luisterplezier!

 

 

De kracht van slow living! En waarom je dit wilt in jouw leven!

Dag mooie vrouw!

Daar ben ik weer. Ik heb het gevoel dat het al eeuwen geleden is dat ik je heb gesproken. En dat komt omdat ik een heleboel podcasts achter elkaar had opgenomen deze zomer in verband met onze vakantie en allerlei bezoek dat we hier nog hebben gehad. Jij hebt me natuurlijk gewoon iedere week gehoord, maar ik merk dat ik het echt gemist heb om even tegen je te kunnen praten. Eigenlijk is dat best wel apart. Ik bedoel, ik spreek een podcast in en terwijl ik dat doe is het net alsof ik praat tegen een vriendin aan de andere kant van de lijn die heel goed kan luisteren ha, ha.

Maar nu ben ik er weer. En godzijdank is het warme weer ook hier eindelijk voorbij. Wat een geweldige zomer hebben we hier gehad zeg! Ik weet, eigenlijk moet ik dat niet zeggen want dan komt straks iedereen naar Zweden, maar we hebben hier vanaf mei al prachtig weer met overwegend zon, rond de 20-23 graden en af en toe een bui. Soms was het me haast te droog voor de tuin.

 

Slow living in mijn tuin in Zweden

Over de tuin gesproken: ik krijg regelmatig vragen van jullie en ook daarmee gaat het supergoed. Op dit moment zijn we druk bezig om alles te oogsten dat de moestuin ons geeft. We hebben bieten, heel veel bieten en heel veel wortelen. Volgens mij kan ik aan het eind van de winter geen bieten en wortelen meer zien. Maar we hebben ook aardperen, pastinaken, witlof – dat moet ik nog wel inkuilen, maar tot nu toe ziet het er veelbelovend uit, we hebben tomaten, prei, venkel, bonen, kolen, uien, andijvie, sla, courgettes. Trouwens, praat me niet van de courgettes, volgend jaar plant ik er niet meer zoveel. De pompoenen groeien ook gestaag, ik denk dat we er zeker 15 hebben, en dan van die lekkere oranje en we hebben groene pompoenen.  

En we hebben natuurlijk appels ohne ende. Volgens de vorige eigenaar van het huis valt er jaarlijks tussen de 1000 en 3000 kilo appelen. En dat klopt volgens mij wel aardig. Op dit moment raap ik twee kruiwagens per dag. En vanaf vandaag gaan we ze ook plukken omdat we ze dit weekend gaan persen tot appelsap. We hebben een vriendin met een professionele pers en samen met een aantal mensen gaan we zaterdag aan de slag. Dus ook dat wordt weer een nieuw avontuur.

 

Leven in lijn met de seizoenen

Verder ga ik een deel verwerken tot appelazijn en zit ik iedere avond een uur te schillen voor de appelmoes. Een paar weken geleden had ik behoorlijk wat oogst stress, maar inmiddels is mijn brein weer rustig. Ik doe gewoon iedere dag wat en wat we niet gedaan krijgen, dat is dan maar zo. Dit hele jaar is een leerjaar en daar wijs ik mezelf iedere keer op. Het hoeft niet perfect. Dat is ook wel het bijzondere aan het leven hier en op het land. Je leeft zoveel meer in lijn met de natuur en in lijn met de seizoenen. Alles wordt op dit moment gestuurd door het weer. En loslaten en vertragen is een oefening die we dagelijks actief moeten doen. Want met de intrede van de herfst voel ik ook echt de behoefte om alles af te ronden voor dit seizoen en voor te bereiden op de winter. Maar alles dat ik wil is echt niet haalbaar.

Zo spreek ik nu natuurlijk veel mensen die net zoals wij een grote moestuin hebben of gewoon een grote tuin hebben en wat zo grappig is: we zijn allemaal toe aan de herfst. We verlangen er allemaal naar om naar binnen te keren en lekker op de bank te zitten met een pot thee en een boekje of een breiwerkje. Zonder dat we ons schuldig voelen omdat er buiten nog van alles moet gebeuren. Dat is hier in de winter namelijk niet mogelijk. En dat maakt het leven hier veel relaxter dan het leven dat ik had in Nederland. Ondanks dat we fysiek veel harder werken en veel drukker bezig zijn met van alles rondom het huis. Er is een tijd van zaaien, er is een tijd van werken, er is een tijd van oogsten én er is een tijd van rusten. En vooral dat rusten voelt zo anders. Het voelt zo veel meer voldaan met een volle kelder en een goed gevulde diepvries.

 

De natuur dwingt om te vertragen

Maar wat het ook is: of we willen of niet, de natuur dwingt ons om te gaan vertragen. In de winter is het hier gewoon donker om 15.00 uur en als het buiten min 20 is, dan kun je niets meer doen in de tuin. Je moet dus rusten, je moet dus naar binnen, of je wilt of niet.

 

De kracht van slow living

En dat brengt me gelijk bij het onderwerp van de podcast van vandaag. Namelijk de kracht van Slow Living. Want Slow Living is iets waar heel veel mensen naar verlangen. We merken het aan de stroom van Nederlanders die naar Zweden of een ander land emigreert. En we merken het aan alle vragen die we krijgen van mensen. Steeds meer mensen verlangen massaal naar rust en ruimte en naar een meer betekenisvol leven. We snakken naar slow… we zijn de ratrace zat. We willen weer lucht om te ademen.

 

Maar wat is nou eigenlijk Slow Living en hoe doe je dat?

Binnenkort ga ik er een workshop over geven. Waarin ik je uitleg wat Slow Living is en hoe je dat in drie stappen kunt bereiken voor jezelf.  Slow Living is een belangrijke sleutel als je weer een Relaxte Relatie wilt creëren met Eten en met jezelf. Dus mocht je er meer van willen weten en mocht je willen weten hoe belangrijk het is vooral voor vrouwen om te gaan vertragen, meld je dan vooral even aan voor deze workshop.

Slow living of eenvoudig leven of vertragen is iets dat in mijn ogen heel hard nodig is op het moment. Zeker voor vrouwen. Want ook al is er van alles veranderd op het gebied van vrouwenrechten, de wereld waarin we leven is nog steeds giftig voor vrouwen.

 

De vrouwelijke manier van leven is cyclisch

In al onze ijver om te bewijzen dat we niet onder doen voor mannen, hebben we een maatschappij gecreëerd die ontzettend veel stress en druk geeft voor vrouwen. Wij zijn namelijk niet gemaakt voor snel, sneller, snelst. En onze energie is ook niet iedere dag constant. De vrouwelijke manier van leven is namelijk cyclisch. En wanneer we de hele dag rond lopen te rennen is er geen ruimte om te voelen en je te verbinden met jezelf. Om eens even rustig achterover te zitten en te genieten van de zon op je gezicht. Of om gewoon eens lekker in de hangmat te liggen met je koptelefoon en heerlijke muziek. Of om eindelijk dat boek te lezen zonder je schuldig te voelen over alles dat eigenlijk nog moet gebeuren. Zonder allerlei mensen om je heen die je aandacht nodig hebben.

 

Gevangen in de ratrace

En dat is een groot probleem. Want voor vrouwen is onthaasten, ontstressen en relaxen van levensbelang. Wij zijn niet gemaakt om te rennen, we zijn gemaakt om te wandelen. We zijn niet gemaakt om overal achteraan te jagen, we zijn gemaakt om te ontvangen. Maar we hebben nooit geleerd hoe we dat moeten doen. Het enige dat we hebben geleerd is: vooral doorgaan. Het enige dat we hebben geleerd is om de dingen te doen op de mannelijke manier. Vanuit wilskracht, snelheid, controle en druk. Waardoor we nu massaal gevangen zitten in een ratrace die ervoor zorgt dat we onszelf iedere dag opnieuw ongelukkig, eenzaam en verloren voelen.

Studies tonen aan dat:

  • Meer dan 20% van alle vrouwen gebruikt antidepressiva (en daarin zijn alle vrouwen die niet lekker in hun vel zitten nog niet meegenomen)
  • 75% van alle vrouwen heeft een ongezonde relatie met voeding en haar lichaam (ook hierin zijn niet de dagelijkse commentaren meegenomen die we aan onszelf geven als we in de spiegel kijken want waarschijnlijk loopt het getal dan op naar 98%...)
  • Ruim 50% van alle vrouwen heeft geen partner leeft alleen. En de vrouwen die wel een partner hebben, hebben over het algemeen minder seks dan hun oma had
  • 60% van alle vrouwen heeft zoveel financiële stress dat ze ervan wakker ligt
  • Van alle vrouwen met een eigen bedrijf heeft maar 5% voldoende omzet om ervan te kunnen leven

 

Vrouwen zijn gemaakt voor rust en verbinding

En dat komt omdat vrouwen niet zijn gemaakt om te rennen en te vechten. Wij zijn gemaakt voor rust en verbinding. Waar mannen primair gestuurd worden door hun ratio, worden vrouwen primair gestuurd door hun gevoel. Wij worden primair gestuurd door het innerlijke kompas dat wordt gevormd door onze emoties. En de enige manier om dit te kunnen volgen is vanuit rust en verbinding.

Maar door al het vechten en rennen dat we iedere dag doen en door alle afleiding en drukte van de wereld om ons heen. Zijn we de verbinding met onszelf, met onze emoties, met onze verlangens en met onze intuïtie kwijtgeraakt. We zijn ontkoppeld van onze vrouwelijke natuur en lopen stuurloos rond. Emotioneel uitgeput en uitgehongerd. We voelen een enorme innerlijke honger, maar hoeveel we ook eten, we krijgen haar niet gestild. En dat komt omdat het geen honger is naar eten dat je voelt. Maar honger is naar jezelf.

 

Herstel de verbinding met jezelf

En er is geen dieet of leefstijlprogramma dat dit gaat oplossen. Om de doodeenvoudige reden dat dit soort programma’s niet is gericht op het herstellen van de verbinding met jezelf. Ze zijn niet gericht op hoe je je voelt, maar op hoe je eruit ziet. Ze vertellen je dat je er eerst goed uit moet zien voordat je je goed kunt voelen. Je moet van alles doen en nog meer laten. Maar als je dat dan allemaal doet, dan gaat de hemel voor je open. Dan word je woest aantrekkelijk en ligt iedereen aan je voeten. Maar focussen op de buitenkant, dat is de mannelijke manier. Waardoor je continu in een gevecht met jezelf belandt. En wat je nodig hebt als vrouw is niet méér vechten met jezelf of nog strenger zijn of nog harder werken aan jezelf. Wat je nodig hebt als vrouw is verbinding zodat je kunt voelen wat je nodig hebt en dit vanuit liefde voor jezelf aan jezelf kunt gaan geven.

 

Waarom Slow living in plaats van Fast living

En de fast-living wereld waarin we op dit moment leven creëert exact het tegenovergestelde. Die zorgt ervoor dat je als vrouw de verbinding met jezelf juist kwijtraakt. De huidige westerse wereld castreert vrouwen. Letterlijk en figuurlijk. De huidige westerse wereld zorgt ervoor dat je lost bent in paradise. Want zonder die verbinding met jezelf is het godsonmogelijk om je met anderen te verbinden. Je kunt dan alleen maar verbinding ‘doen’. Je kunt je dan alleen maar met jezelf en met anderen verbinden door gebruik te maken van een soort van tussenpersoon. Door middel van iets of iemand die ervoor zorgt dat je heel even jezelf kunt voelen. Zoals leuke dingen doen of shoppen of… eten. Of een vriendin bellen of ruzie maken met je partner.

Om die verbinding met jezelf weer tot stand te brengen is het dus levensnoodzakelijk dat je gaat vertragen. Dat je slow living gaat toepassen op jouw leven. En dat je stopt met het gebruiken van tussen personen om even het contact met jezelf te ervaren. Wanneer eten voor jou een dingetje is, dan is eten tot nu toe waarschijnlijk een van de manieren waarop je (onbewust) even vertraagt. Want eten is een prachtig middel om weer even het contact te voelen met je lichaam. Het geeft allerlei fijne stofjes af in je brein…

Door te eten:

  • Is het helemaal OK als je even een korte pauze neemt
  • Ervaar je een broodnodig rustpuntje in je dagelijkse stress
  • Kun je jezelf even afleiden van de verveling
  • Kun je alle gevoelens die je voelt even onderdrukken
  • Kun je je makkelijker verbinden met de mensen om je heen.

 

Eten gebruiken als verbinder

De kans is dus groot dat eten de verbinding vervangt die je niet hebt met jezelf. En dit hoeft niet persé slecht te zijn. Maar het is wel een risico want als je eten gebruikt om het contact met jezelf te maken, staat het tegelijkertijd ook tussen jou en jezelf in. En je wordt ervan afhankelijk als tussenpersoon die je helpt om je (tijdelijk) met jezelf te verbinden. Waardoor je niet meer eet omdat je honger hebt, maar omdat je je even wilt verbinden met jezelf. Je hebt daardoor dus steeds vaker en steeds meer eten nodig dat een hoge beloning geeft in je brein. Vervolgens dénk je dat eten het probleem is en is dat waar je op gaat focussen. Je gaat vechten met eten en met jezelf. Je gaat steeds meer doen en je wordt steeds strenger voor jezelf. Waardoor je uiteindelijk de verbinding met jezelf steeds verder kwijtraakt.

 

Focus op eten loslaten

Wanneer je dus weer een Relaxte Relatie met Eten wilt creëren. Wanneer je blijvende resultaten wilt behalen. Zit er maar één ding op: je dient de focus op eten los te laten. En in plaats daarvan de verbinding met jezelf weer moeten gaan herstellen. Je dient te leren hoe je je met jezelf kunt verbinden zonder eten. Je zult eten los moeten laten als tussenpersoon. En de beste eerste stap die je kunt zetten in dat proces is te gaan vertragen. Je zult jezelf moeten gaan voeden op de VROUWELIJKE manier. Op alle gebieden van je leven.

Je zult moeten gaan eten als een vrouw, denken als een vrouw en voelen als een vrouw.

Wanneer je gaat vertragen, gaat het er niet om dat je op de rem gaat staan. Want dat is wat je brein nu waarschijnlijk denkt. Maar dat is niet waar slow living over gaat. Als ik kijk naar mijn leven nu hier in Zweden, dan zijn we drukker dan ooit. Maar leven wel veel slower dan in Nederland. Tegelijkertijd gebeurt er een heleboel. Slow Living gaat voor mij over verbinding. Over leven vanuit verbinding met jezelf en de mensen en wereld om je heen.

 

Slow living gaat over eenvoudig leven, vertragen en verbinden

Vertragen of slow living betekent niet dat je niets meer doet. Maar dat is wel wat je brein je zal zeggen. Je brein zal je de gedachte aanbieden: maar als ik ga vertragen dan gebeurt er juist helemaal niets. En dat komt omdat je brein een andere betekenis geeft aan het woord vertragen. Omdat je brein een andere betekenis geeft aan het woord slow. En dat komt omdat je brein functioneert in een mannelijke wereld en daardoor nog op een mannelijke manier is geprogrammeerd.

Voor een mannelijk brein betekent vertragen dat je gas van het pedaal haalt en dat je daardoor dus minder snel gaat. Maar voor een vrouwelijk brein heeft vertragen een heel andere betekenis. Daar gaat vertragen over aandacht en over focus. Over het elimineren van alles dat er niet echt toe doet. Maar ook en vooral over het verleggen van je aandacht van korte termijn plezier naar lange termijn resultaten. Over het creëren van visie voor jezelf en voor jouw toekomst.

 

Vertragen is de sleutel naar blijvende resultaten

De mannelijke manier zegt je dat je juist sneller en harder moet gaan en dat helpt je op de korte termijn zeer zeker. Maar op de lange termijn hou je dat als vrouw niet vol. Met als gevolg dat je vaak enorme terugvallen krijgt na een periode waarin je voluit bent gegaan. En als je dan niet oppast dan ben je voordat je het weet weer terug bij af. Het lijkt dus alsof je sneller gaat, maar uiteindelijk duurt het veel langer voordat je het resultaat bereikt dat je zo graag wilt. Als je jezelf tenminste niet zodanig hebt uitgeput dat je al lang hebt opgegeven.

Hoe tegenstrijdig het dus klinkt, niet versnellen, niet harder werken, niet méér doen, maar vertragen is de sleutel naar blijvende resultaten. Door te vertragen kun je de toekomst sneller naar je toe trekken omdat alle ruis en alle afleiding gaat verdwijnen. Je gaat je steeds meer focussen op die dingen die echt belangrijk zijn en de rest verdwijnt naar de achtergrond. En in het begin lijkt het misschien alsof het niet opschiet, maar wat je eigenlijk doet is dat je een krachtig fundament bouwt. En daardoor ga je uiteindelijk versnellen.

Vertragen helpt je om te bouwen aan een heel andere relatie met jezelf. Het helpt je om de focus te verleggen van de buitenkant naar de binnenkant. Van er goed uitzien, naar je goed voelen. Zodat je niet langer meer de buitenkant nodig hebt om je goed te voelen van binnen. Omdat je begrijpt dat het proces omgekeerd werkt: de binnenkant laat de buitenkant stralen.

 

Slow living actief toepassen in jouw leven

Het bijzondere is dat je het proces niet kunt versnellen door meer te leren. Of door een of andere methode te volgen die snelle resultaten belooft. De enige manier waarop je het proces kunt versnellen is door te vertragen. Door Slow Living actief te gaan toepassen voor jezelf.

Vanuit daar komt er steeds meer helderheid en rust in jezelf. Je gaat de mannelijke energie van 100 kilometer per uur, van een constant gevoel van haast, loslaten. En je gaat steeds meer leven vanuit de vrouwelijke energie. Waarbij je jouw doelen gaat realiseren vanuit rust en ruimte. Vanuit volledige aanwezigheid in je leven en vanuit een oneindige en onvoorwaardelijke liefde voor jezelf.

 

Workshop “De kracht van slow living"

Als gezegd, eind van deze maand geef ik hierover een uitgebreide workshop. In anderhalf uur tijd ga ik het uitgebreid met je hebben over de kracht van Slow Living en hoe je dat kunt gaan doen voor jezelf. Slow Living of vertragen is essentieel wanneer je de verbinding met jezelf wilt herstellen. En die verbinding met jezelf die is weer essentieel wanneer je een Relaxte Relatie wilt creëren met eten.

Als je mee wilt doen met de workshop, ga dan naar de gelukkige eter.nl en meld je aan. Mocht je er niet live bij kunnen zijn, meld je dan ook gewoon aan. Je ontvangt dan na afloop een link naar de replay. En: ken je vrouwen die hier ook ontzettend veel baat bij zouden kunnen hebben, nodig ze dan vooral uit om mee te doen. Het is helemaal gratis.

Inschrijven workshop “Slow Living” kan hier

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

149 - De kracht van Slow Living

Sep 13, 2024

148 - Verbinding

Sep 06, 2024

147 - Doelen stellen op de vrouwelijke manier

Aug 30, 2024