152 - Investeren in jezelf
Oct 04, 2024Als je terugdenkt aan de afgelopen week, hoe vaak heb je dan heel bewust in jezelf geïnvesteerd? Hoe vaak heb je de afgelopen week de tijd genomen om te luisteren naar een inspirerende podcast? Hoeveel geld heb je uitgegeven aan gezonde, voedzame voeding?
Hoeveel tijd heb je vrijgemaakt voor jezelf, om gewoon even lekker in de zon te zitten met een kop thee of om een boek te lezen?
Hoeveel tijd heb je geïnvesteerd in een opleiding of training waar je blij van wordt?
Ik gok dat dit minder is dan een uur.
Wij vrouwen zijn namelijk ontzettend goed in investeren in anderen en in het helpen van anderen, maar zodra het gaat over onszelf is het toch vaak wel een dingetje. En dan heb ik het echt niet alleen over geld. Ik heb het ook over tijd vrijmaken voor jezelf. En over het leren en ontdekken van nieuwe dingen. Over ruimte creëren voor verdieping en verbinding. In de eerste plaats met jezelf, maar ook met de mensen om je heen. Ik heb het over waarde toevoegen aan jezelf en aan jouw leven. Over jezelf en jouw leven steeds waardevoller maken.
Investeren in jezelf is belangrijk. Investeren in jezelf is investeren in je toekomst. En in deze podcast ga ik je uitleggen waarom dat zo belangrijk is en vooral ook: hoe je dit kunt gaan doen zonder je schuldig te voelen.
Heel veel luisterplezier!
Investeren in jezelf, is investeren in je toekomst
Dag mooie vrouw! Daar ben ik weer met een praatje van Caatje. Als je deze podcast hoort zijn we druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de tweede ronde van het persen van appelsap. We hebben begin september voor de eerste keer geperst en dachten dat het daarna wel klaar zou zijn, maar we hebben nu zelfs nog meer appels. Dus we gaan nog een keertje.
Ik denk dat onze bomen uiteindelijk ruim 200 liter sap op gaan leveren. Dus dat wordt behoorlijk doordrinken voor de heren deze winter. Zelf ben ik nog steeds druk bezig in de moestuin. Het wordt nu echt snel kouder in de nacht dus ik ben als een dolle aan de gang om alles dat niet tegen vorst kan eruit te halen en te verwerken. En daarbij moet natuurlijk de tuin ook winterklaar gemaakt worden. Maar daar gaan we hulp voor inschakelen. Dat wordt teveel om dat nu ook allemaal nog te gaan doen.
De tijd nemen voor jezelf
Je kunt je dus voorstellen dat ik ernaar verlang om lekker met een breiwerkje op de bank te zitten. Of gewoon een heerlijke wandeling te kunnen maken met de honden zonder me schuldig te voelen over alles wat nog moet gebeuren in de tuin. En wat natuurlijk vervolgens allemaal verwerkt moet worden om te bewaren. Het is echt wel bizar hoe de invloeden van de seizoenen hier veel extremer werken dan in Nederland. In Nederland baalde ik er echt van als ik weer naar binnen moest, maar hier verlang ik ernaar om me terug te kunnen trekken en lekker te cocoonen. Ook omdat we het hele voorjaar en de hele zomer zo actief buiten bezig zijn geweest. En ik vermoed dat ik ergens in februari weer helemaal de kriebels ga krijgen om weer naar buiten te gaan. En dat is dan ook prima. Maar voor nu heb ik vooral heel veel zin in helemaal niets! In tijd en ruimte voor mezelf, in tijd en ruimte voor verstilling en verdieping. In het investeren van tijd en ruime in me, myself and I.
Durf jij te investeren in jezelf?
En dat is ook waar ik het deze week met je over wil hebben. Namelijk over investeren in jezelf. Want dat is iets waar wij vrouwen gewoon niet goed in zijn. Ik weet nog dat ik na mijn derde burnout het advies kreeg om eerst de afspraken met mezelf in te plannen. En dat deed ik ook braaf maar op de een of andere manier waren er altijd belangrijkere dingen die dan net moesten gebeuren als ik een momentje voor mezelf had gepland. Het heeft me tien jaar gekost om ook echt nee te zeggen en dit soort afspraken met mezelf als heilig te verklaren. Ik vond dat zo ontzettend moeilijk.
Hetzelfde gold voor het volgen van cursussen of opleidingen. Als mijn man een opleiding wilde volgen van 10.000 euro vond ik dat geen enkel probleem, maar wanneer ik zelf een opleiding wilde volgen van 2000 euro dan voelde ik me enorm schuldig en moest ik er weken over nadenken.
Hoeveel van jouw tijd besteed je aan jezelf?
We zijn ontzettend goed in investeren in anderen en in het helpen van anderen, maar zodra het gaat over onszelf is het toch vaak wel een dingetje. En dan heb ik het echt niet alleen over geld. Ik heb het ook over tijd vrijmaken voor jezelf. En over het leren en ontdekken van nieuwe dingen. Over ruimte creëren voor verdieping en verbinding. In de eerste plaats met jezelf, maar ook met de mensen om je heen. Ik heb het over waarde toevoegen aan jezelf en aan jouw leven. Over jezelf en jouw leven steeds waardevoller maken.
Vraag jezelf eens af hoe dat voor jou is? Als je de afgelopen week evalueert voor jezelf, hoeveel heb je dan geïnvesteerd in jezelf? Hoeveel heb je geïnvesteerd in opleidingen en trainingen? Hoeveel heb je geïnvesteerd in gezonde voeding en beweging? Hoeveel tijd en ruimte heb je vrijgemaakt voor jou? Voor het doen van dingen voor jou? Of voor gewoon helemaal niets doen zonder je schuldig te voelen?
Bewust tijd en ruimte vrijmaken
En nu kan het natuurlijk altijd zijn dat er in een jaar drukke perioden zijn waarin er weinig tijd en ruimte voor jezelf overblijft, zoals ik hier nu ervaar. Maar het is wel belangrijk dat je dan weet dat dit straks ruimschoots wordt gecompenseerd. En zelfs nu maak ik af en toe heel bewust tijd en ruimte vrij voor mezelf. Omdat ik weet dat ik daardoor veel productiever ben omdat ik mijn lichaam en mijn brein de kans geef om te rusten. Maar ik investeer ook ieder jaar in mezelf. In opleidingen, in persoonlijke ontwikkeling en in dingen voor mijn gezondheid.
Toch zie ik keer op keer op keer dat heel veel vrouwen het lastig vinden om in zichzelf te investeren. Omdat ze vinden dat ze het niet waard zijn. Of omdat ze vinden dat andere dingen belangrijker zijn en zij wel even kunnen wachten. Op de een of andere manier zijn we getraind in onszelf op de laatste plaats zetten. En dat zie je ook heel duidelijk terug als het gaat over bijvoorbeeld vrouwen en financiën. Of over vrouwen die succes hebben. Realiseer je goed dat vrouwen pas vanaf 1975 zelf een bankrekening konden openen. Zonder dat daarvoor nog een man hoefde te ondertekenen. Tot die tijd waren we afhankelijk van mannen. Ik kan me ook nog heel goed de campagne herinneren van Een Slimme Meid is op haar toekomst voorbereid. Waarin de overheid wilde stimuleren dat ook meisjes en vrouwen door gingen leren en deel uit gingen maken van de arbeidsmarkt. Maar tot die tijd moesten vrouwen stoppen met werken als ze kinderen kregen.
Zelf kiezen
En nu is daar op zich helemaal niets mis mee. Het geeft ook heel veel rust in huis als je er bent voor de kinderen. Maar waar het over gaat is dat het heel fijn is om daarin een keuze te hebben en zelf te kiezen wat je doet. En tegelijkertijd is het belangrijk dat je altijd in jezelf blijft investeren. Toen ik net van school kwam ging ik werken bij Randstad Uitzendbureau. Als intercedent. En zo vaak kregen we daar vrouwen die tien jaar of langer thuis waren geweest voor de kinderen en die niet in zichzelf hadden geïnvesteerd. Die bijvoorbeeld voor de geboorte van hun kinderen secretaresse waren geweest en niet waren bijgebleven met de ontwikkelingen in de techniek en dus niet wisten hoe ze moesten omgaan met een computer. Voor die vrouwen was het onmogelijk om weer in te stromen. Die moesten eerst op cursus. Die moesten eerst flink in zichzelf investeren voordat ze weer deel konden nemen aan het arbeidsproces.
Investeren in jezelf is dus belangrijk. Investeren in jezelf is investeren in je toekomst. Toch zijn er maar weinig vrouwen die daarbij stil staan. Wat we vaak veel belangrijker vinden is de toekomst van onze kinderen en onze partner. Maar jij bent er ook nog. En het is ook belangrijk om in jouw toekomst te investeren. En of dat nou in de vorm van tijd, geld of energie is, of alle drie, dat maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je iedere dag ook investeert in jezelf.
Waardering krijgen voor wat je doet
Laatst had ik het er met een thuisblijfmoeder over die daar overigens heel bewust voor heeft gekozen en er ook met volle teugen van geniet, dat ze zich zo waardeloos voelde. En ik vroeg haar of ze zichzelf salaris uitbetaalde uit de huishoudpot? En dat deed ze niet. En op zich is dat een hele logische gedachte, als het tenslotte allemaal uit dezelfde pot komt en je beheert die pot, waarom zou je jezelf dan gaan lopen uitbetalen? Toch is dat belangrijk. Het is belangrijk dat je een vorm van waardering krijgt voor de dingen die je doet. Maar ook dat je een gevoel van onafhankelijkheid hebt. Dat je letterlijk waarde krijgt voor de dingen die je doet. Want zeker als thuisblijfmoeder word het vaak heel normaal gevonden wat je allemaal doet omdat je het allemaal doet. Het wordt vaak pas gezien wat je doet als je het niet meer doet. Dus je zult ergens je waardering vandaan moeten toveren voor jezelf.
Het is niet egoïstisch om voor jezelf te kiezen
Vrouwen en investeren in zichzelf is dus echt nog een dingetje. En het is belangrijk dat we ons dit realiseren. En dat we gezamenlijk een nieuw verhaal gaan schrijven voor al die vrouwen die na ons komen, dat het niet egoïstisch is als vrouw om in jezelf te investeren. Dat de kinderen soms ook best even kunnen wachten en zelf kunnen sparen voor iets dat ze willen. En dat niet alleen de ontwikkeling van je partner belangrijk is, maar ook die van jou. Uiteindelijk profiteert iedereen ervan als jij in jezelf investeert. Als jij jezelf gaat voeden op alle gebieden van je leven. Je wordt er niet alleen een leukere vrouw van, je kunt daardoor ook steeds beter bijdragen aan de mensen om je heen.
Investeren in de Eetgeluk Universiteit
Stel je voor dat je bijvoorbeeld investeert in de Eetgeluk Universiteit, wat je dan gaat leren is hoe je je weer met jezelf kunt verbinden. Je gaat leren hoe je jezelf kunt voeden op de VROUWELIJKE manier. Waardoor je hormonen beter in balans komen, om maar een voorbeeld te noemen. En ik weet natuurlijk niet hoe dat is voor jou, maar ik kan me nog heel goed herinneren dat ik grote delen van de maand echt niet te pruimen was vanwege een verstoorde hormoonbalans rondom de overgang. En hoe nu iedereen in huis opgelucht adem haalt omdat die enorm heftige moodswings een stuk zijn verminderd. Maar dat kwam echt niet van de ene op de andere dag. Daar heb ik heel veel dingen voor moeten onderzoeken. Daarvoor heb ik in veel coachprogramma’s geïnvesteerd. Ik heb geïnvesteerd in supplementen en ik heb geïnvesteerd in coaches. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar doordat ik die investeringen heb gedaan, ben ik nu wel een fijner mens voor de mensen om me heen. Dus zij profiteren daar ook zeker van mee.
Verminder stress door jezelf beter te leren kennen
Wat je ook leert in de Eetgeluk Universiteit is hoe je kunt denken als een vrouw. En daar valt echt enorm veel winst te behalen. Want wanneer je begrijpt hoe jouw vrouwenbrein werkt en hoe je het kunt managen, dan heeft dat niet alleen een enorm effect op de relatie die je hebt met jezelf, maar ook op de relaties die je hebt met de mensen om je heen. Je gaat daarmee enorm veel ruimte creëren in jezelf. Je gaat een heleboel innerlijke stress wegnemen. En je gaat anders denken en doen richting eten. Moet je je eens voorstellen wat een rust dat gaat geven in je huishouden? Als je niet meer constant een drama maakt van het eten dat je partner heeft gekookt? Of over al het snoepgoed dat de kinderen mee naar huis slepen? Of over al die keren dat je partner naast je een zak chips zit te eten?
Leer je emoties kennen
En wat je leert in de Eetgeluk Universiteit is om te voelen als een vrouw. Om volledig emotioneel volwassen te worden. Om je emoties te leren voelen en begrijpen en te vertalen in het juiste gedrag. Jouw emoties zijn jouw innerlijke kompas. Ze vertellen je precies of je op de juiste weg bent. Maar omdat we nooit hebben geleerd hoe onze emoties werken en omdat we het grootste deel van de tijd rondlopen in een overlevingsmodus, worden onze emoties, wordt ons innerlijke kompas vaak overschreeuwd door een paniekerig oerbrein. Dat heftige gevoelens rondstuurt in allerlei situaties. En wanneer je niet goed in verbinding bent met jezelf, wanneer je niet beschikt over de vaardigheid om in contact te gaan met je innerlijke kompas, dan laat je je door deze heftige emoties leiden en wordt je leven een opeenstapeling van korte termijn acties. Wat uiteindelijk resulteert in een enorme chaos. Op gebied van je gezondheid, op gebied van je relaties en op gebied van je financiën.
Kies ervoor om actief te veranderen
Maar wanneer je ervoor kiest om in jezelf te investeren, bijvoorbeeld door een lidmaatschap van de Eetgeluk Universiteit, ga je dit actief veranderen. En als je het bekijkt vanuit een breder perspectief, als je afreist naar de toekomst, naar vijf jaar vanaf nu, dan ga je zien dat datgene dat nu misschien een mega grote investering lijkt, zichzelf driedubbel terugbetaalt op alle gebieden van je leven. Het is belangrijk dat je dit gaat doen voor iedere investering die je wilt gaan doen in jezelf. Stop met het kijken naar de kosten, maar ga eerst en vooral kijken naar wat het je oplevert. Als persoon, voor je leven, voor je relaties. Hoe kan deze investering in jezelf bijdragen aan de kwaliteit van jouw leven? Hoe kan deze investering in jezelf bijdragen aan het leven van de mensen om je heen? Welk voorbeeld geef je aan de vrouwen in jouw leven wanneer je deze investering in jezelf gaat doen? En ik heb het nu natuurlijk even over de Eetgeluk Universiteit omdat de najaarsinschrijving op dit moment is geopend, maar dit geldt voor iedere investering die je doet.
Wanneer geld je keuzes bepalen
En zo vaak krijg ik van vrouwen een mail met de vraag: ik wil heel graag meedoen, maar ik kan het niet betalen. Waarom is het zo duur? En ik snap die vraag, want het lidmaatschap is niet goedkoop. En dat is een keuze die ik heel bewust heb gemaakt.
Ik wil namelijk niet dat je dit gaat doen omdat het niet de kosten zijn en ach, ik ga het maar eens proberen. Ik heb een hekel aan dingen proberen. Omdat wanneer je iets probeert, dat je dan eigenlijk al de achterdeur openlaat om stijlvol te kunnen ontsnappen als het niet snel genoeg lukt. Stop dus met dingen proberen, maar ga dingen doen. Of kies ervoor om ze niet te doen. Proberen vreet echt enorm veel brein energie omdat je er nooit echt helemaal voor gaat.
Volledig achter je keuze staan en ervoor gaan
Ik wil dus dat je er heel bewust voor gaat kiezen om iets te doen of om iets niet te doen. En als je iets niet gaat doen, zorg er dan voor dat je helemaal OK bent met de reden waarom je het nu niet doet. En laat te duur nooit de reden zijn. Te duur is altijd een excuus van je brein. Weet ook dat wat de een veel te duur vindt, voor de ander misschien wel spotgoedkoop is.
We weten allemaal dat wanneer dingen gratis zijn of heel goedkoop, dat het dan vaak niet veel waarde heeft. Ik heb me zo vaak voor gratis dingen aangemeld en daar helemaal niets mee gedaan. Ook in de tijd dat ik in de aanloop zat voor de schuldsanering en het moest doen met 50 euro per week. Dus ik heb aan de andere kant gestaan. Bovendien viel me ook op dat de gratis dingen ook vaak niet veel waard waren. En mijn persoonlijke ervaring is dat wanneer ik iets echt wilde, dat ik altijd een oplossing vond om de investering te kunnen doen. Altijd.
Durf jij jouw geld te investeren in jezelf?
Dat iets dus te duur is of dat je het niet kunt betalen is een gedachte die leeft in je brein. En zolang je die gedachte denkt, zal je brein er alles aan doen om je het bewijs te leveren dat dit ook echt waar is. Maar wat als dat niet zo is. Ik moet hierbij altijd terug denken aan mijn lieve vriendin Henny. Zij gaf chi neng qigong lessen. En op een dag kwam er een vrouw naar haar toe die tegen haar zei dat ze echt heel graag mee wilde doen, maar het met geen mogelijkheid kon betalen. En Henny, schat dat ze was, zei tegen die vrouw: als jij een appeltaart bakt, dan mag je meedoen aan de cursus. Dus zo gezegd, zo gedaan. En een week later kwam ze die vrouw tegen bij de supermarkt waar ze vier kratten bier in de auto aan het laden was. Vanaf dat moment heeft Henny nooit meer les gegeven voor een appeltaart.
Geld uitgeven aan dingen die we echt niet nodig hebben
Je realiseert het je misschien niet, maar we geven geld uit aan zoveel dingen die we echt niet nodig hebben. We geven zo makkelijk geld uit aan al die dingen die direct zorgen voor een dopamineshot. Dingen als snoep, alcohol, fastfood, even lekker op een terrasje wat drinken, kleding, schoenen, spullen voor in huis, cadeautjes, make-up, schoonheidsproducten. Allemaal geven ze geluk op de korte termijn. Maar ze investeren niet in vervulling op de lange termijn. Het enige dat ze doen is tijdelijk het gat, de leegte, het gebrek aan verbinding met jezelf vullen. En zodra het nieuwtje eraf is, moet je weer op jacht. Hoeveel tijd, geld en energie heeft je dat al gekost?
Investeren in jezelf en jouw leven
En hoe zou het zijn als je minder van die korte termijn dopamine dingen zou kopen en doen en meer zou investeren in jezelf zodat je een steeds vervulder leven voor jezelf kunt creëren op de lange termijn? Hoe zou het zijn als je iedere dag opnieuw zou investeren in jouw relatie met jezelf, in je brein, in het versterken van de verbinding met jezelf? Ons brein is gemaakt om heel creatief te zijn. Het is gemaakt om dingen op te lossen, om vragen te beantwoorden. Gebruik het daarvoor. Geloof me: wanneer je niet leert hoe je jouw brein op de juiste manier kunt gebruiken, dan gebruikt het jou als een soort van muppet, als een soort van marionet om zijn eigen agenda door te voeren. En de buitenwereld is een ster in het manipuleren van jouw oerbrein.
Innerlijke vervulling en rijkdom
Iedere vrouw is het waard om in overvloed te leven. Maar dat kan alleen als je investeert in de relatie die je hebt met jezelf. Dat kan alleen als je lange termijn gaat denken. Zolang je iedere dag pleziertjes na blijft jagen en blijft focussen op hoe je eruit ziet en op wat men wel niet van je zal vinden, dan zul je blijven leven in armoede. Dan zul je nooit de innerlijke vervulling en rijkdom ervaren die je van nature bent.
Leven in overvloed
Leven in overvloed kan alleen als je het jezelf ook echt waard vindt om in overvloed te leven. Als je alle dingen die je doet gaan doen vanuit liefde voor jezelf. En dan heb ik het niet alleen over financiële overvloed, ik heb het ook over een goede gezondheid en over emotionele en relationele overvloed.
Investeer in jezelf voor een vervullend leven
Wij vrouwen floreren als we goed in verbinding staan met onszelf. Maar om je te kunnen verbinden met jezelf is het belangrijk dat je alle overbodige afleiding uit de buitenwereld gaat elimineren. Het is belangrijk dat je gaat leren hoe je kunt eten, denken en voelen als een vrouw. Wat mij betreft wordt het de nieuwe normaal dat vrouwen rijk zijn, dat vrouwen gelukkig zijn, dat vrouwen energiek zijn en dat vrouwen gezond zijn.
De verbinding met jezelf herstellen
Maar ook dat vrouwen verbonden zijn met zichzelf en met elkaar en met de wereld om ons heen. Gezamenlijk vormen we meer dan 50% van de wereldbevolking. En als wij ons allemaal weer gaan verbinden met onszelf. Als wij allemaal investeren in datgene dat nodig is voor ons om die verbinding met onszelf weer tot stand te brengen. Als wij allemaal investeren in onszelf en in ons leven, dan zal de wereld er heel anders uit gaan zien. Daarvan ben ik overtuigd. Niet voor niets heeft de Dalai Lama al gezegd dat de Westerse vrouw de wereld gaat redden. Maar voordat we dat kunnen doen zullen we eerst de verbinding met onszelf moeten herstellen. Want zolang we nog gefocust zijn op mooie nagels, het wegwerken van rimpels en het hebben van maat 38 gaat de wereld niets aan ons hebben.
Starten met de Eetgeluk Universiteit
Als gezegd, de najaarsinschrijving van de Eetgeluk Universiteit is nog een paar dagen geopend. Je kunt je aanmelden via de gelukkige eter.nl. En mocht je op dit moment echt niet het budget ervoor hebben, spreek dan met jezelf af dat je komend voorjaar gaat beginnen.
Wat mij in dat soort situaties altijd enorm heeft geholpen is de gedachte: waarom zou ik het wel kunnen betalen? Maar ook: hoe zou ik het wel kunnen betalen? Hoe zou ik het kunnen regelen zodat ik dit wel kan gaan doen? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik het komende voorjaar kan starten met de Eetgeluk Universiteit. Je brein gaat komen met een antwoord, let maar op!
Ik zie je in de Uni, nu of over een half jaar.
Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?
Doe dan mee aan...
De Vrouwelijke Weg!
Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.