Wanneer je bang bent om dik te worden

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_blog_wanneer-je-bang-bent-om-dik-te-worden_800x800

Je grootste angst wordt vaak waarheid!

Wanneer je wilt stoppen met diëten of wanneer je net veel bent afgevallen, is misschien wel de grootste angst die je dient te overwinnen de angst om (weer) dik te worden. Zeker als je een enorm dieetverleden hebt, dan is het vaak een uitdaging om jezelf toe te staan weer normaal te gaan eten. Toch is jezelf voeden de enige weg naar rust in jouw relatie met eten.

Angst voor iets is geen gevoel, maar een gedachte

Weet dat de angst om dik te worden of dik te zijn ‘slechts’ een gedachte is. Het is een zorg die je brein uitspreekt over de toekomst. ‘Als je zo doorgaat dan word je dik’ of ‘Als je dit eet dan word je dik’ of ‘Het gaat je toch niet lukken, bespaar jezelf de teleurstelling’.

Angst lijkt heel zinvol en soms is het dat ook. Zeker als die angst je beschermt tegen praktische problemen in de toekomst. Zoals bijvoorbeeld de angst om van je fiets te vallen ervoor zorgt dat je goed uitkijkt. Of de angst om iets verkeerd te doen of onnodig geld uit te geven ervoor zorgt dat je goed nadenkt voordat je iets doet of koopt.

Je brein zorgt ervoor dat je bang bent om je te beschermen

Zodat je dingen voorbereidt en actie onderneemt voordat er problemen ontstaan. Wanneer je weet wat je kunt verwachten of als je kunt voorspellen wat er gaat gebeuren, dan kun je voorzorgsmaatregelen nemen en ben je veilig. Dat is de ware functie van angst.

Het probleem is echter dat je brein de toekomst voorspelt op basis van ervaringen uit het verleden. Dus al die dingen waarmee je in het verleden niet het succes hebt behaald dat je graag wilde, zijn de dingen waar je brein zich zorgen over maakt voor de toekomst. En dat doet het door je allerlei horrorscenario’s te presenteren.

Daardoor word je bang dat je nu misschien wel resultaten behaalt, maar dat je uiteindelijk weer al je gewicht terugkrijgt en meer. Dat is in het verleden namelijk ook altijd gebeurd. Logisch dus dat je gedachten denkt als:

 • ‘Dit zal ook wel niet werken’
 • ‘Ik weet niet waarom dit anders is’
 • ‘Dit kan nooit lang duren’

Al deze gedachten voelen niet goed en dat wordt opgepikt door je oerbrein. Gelukkig heeft dit een goede oplossing voor je: eten! En vervolgens zegt je brein tegen je: ‘Zie je wel, dit is wat er steeds gebeurt’.

Angst gaat altijd over iets in de toekomst

En de toekomst bestaat alleen in je brein. Het is nog niet gebeurd, je hebt het alleen bedacht. Het kan zijn dat je in het verleden een soortgelijke ervaring hebt gehad, maar dat betekent niet dat het nu weer zo hoeft te gaan. Dat waar je je nu zorgen over maakt is nu nog niet gebeurd.

Bang zijn voor iets, betekent dat je een gedachte creëert die ervoor zorgt dat je je niet goed voelt en die gevoelens zorgen ervoor dat je brein komt met een oplossing in de vorm van eten. Wanneer je dus bang bent om dik te worden, voelt dat niet goed. Je gaat hierdoor eten en uiteindelijk zul je dikker worden. Je angst is waarheid geworden.

Is je angst terecht?

Gedachten (en dus ook angsten) hebben de vervelende eigenschap om waarheid te worden. Om die reden is het zaak om heel goed te onderzoeken of datgene waar je bang voor bent ook echt een bedreiging is op dit moment. En om alleen actie te ondernemen op die dingen die nu of in de nabije toekomst een bedreiging vormen. Je ontdekt dit door jezelf af te vragen:

 • Bestaat het probleem op dit moment of in de nabije toekomst concreet in mijn leven?
 • Helpt het me om dit te denken, bereidt het me voor op iets belangrijks of voorkomt het een acuut problemen op dit moment?
 • Is er iets dat ik op dit moment kan doen om het te veranderen?

Als het antwoord op deze vragen ‘nee’ is, dan is het verstandig om te stoppen met je zorgen te maken over wat er misschien-eventueel-mogelijk-zou-kunnen-gebeuren in de toekomst.

Neutraliseer je angst

Draai het om: in plaats van bang te zijn om dik te worden, kun je je er ook op verheugen dat je je lekker voelt in je lijf. Dat je iedere dag opnieuw goed voor jezelf zorgt en geniet van jouw leven. Je gaat dan heel andere keuzes maken omdat je je anders voelt.

Hoe je kiest te denken over jouw toekomst, maakt de dingen nu makkelijker. Wanneer je je zorgen maakt over dingen die verkeerd zouden kunnen gaan in de toekomst, creëer je op dit moment gevoelens die bepalen wat je nu eet en uiteindelijk jouw grote angst voor de toekomst creëren.

Stop dus met je zorgen maken over dingen in de toekomst en verheug jezelf in plaats daarvan op al het moois dat naar je toe gaat komen. Op die manier doorbreek je de gewoonte om steeds opnieuw je verleden te creëren vanuit angst, maar creëer je jouw toekomst vanuit vertrouwen en vreugde. Net zoals kinderen doen.

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

 • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
 • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
 • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

 • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
 • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
 • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag