Waarom je altijd wilt wat je niet ‘mag’

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_blog_waarom-je-wilt-eten-wat-niet-mag_800x800

Ieder mens is gemaakt voor vrijheid

Vrijheid en vrije keuze is de basisprogrammering van ons oerbrein. Daarom wil het alles en wil het alles nu. Maar naarmate we opgroeien en ons mensenbrein zich ontwikkelt, leren we dat alles willen niet altijd in ons hoogste belang is. Dat het soms goed is om even te wachten, of iets juist niet te doen. Maar het kost altijd moeite.

Anorexia en boulimia

We leren ook dat controle een prachtig mechanisme is om grip te krijgen op ons leven en ons daardoor goed te voelen over onszelf. Niet voor niets ontwikkelen veel pubermeisjes anorexia of boulimia. Daardoor krijgen ze het gevoel dat ze controle hebben over hun leven en hun lijf. En dat vergroot het zelfvertrouwen.

Punt is alleen dat wanneer controle een manier wordt om je zelfvertrouwen te vergroten, dat het averechts gaat werken. Je gaat het dan inzetten om jezelf goed te voelen in plaats van om je leven zodanig te structureren dat je de beste versie van jezelf kunt gaan leven.

Je gebruikt controle dan om je goed te voelen over jezelf wanneer je iets goed doet of wanneer je goed bent. Er komt echter altijd een moment dat je iets niet goed doet. En je je schuldig voelt en schaamt over jezelf.

De eet-dieet spiraal

Op die manier creëer je een eindeloze spiraal van starten en stoppen. En hobbel je van het ene dieet naar het andere. Als je ermee start voel je je goed over jezelf, want je hebt de controle. Maar zodra het verkeerd gaat voel je je een loser omdat je de controle kwijt bent.

Diëten zijn een constante dans tussen de controle hebben en de controle kwijtraken. Tussen je goed voelen over jezelf omdat je goed bezig bent en een loser zijn omdat het weer niet is gelukt. Tussen bulken van het zelfvertrouwen en al je zelfvertrouwen volledig kwijt zijn wanneer je iets eet dat niet ‘mag’.

Diëten maken de rebel in jou wakker

Wat er eigenlijk gebeurt, is dat je door jezelf te beperken een soort van tweedeling in jezelf creëert. Zodra je namelijk tegen jezelf zegt dat je iets niet ‘mag’ eten omdat het slecht is voor je of omdat je denkt dat je er dik van wordt, voel je je beperkt en daardoor wordt je oerbrein wakker. En je oerbrein gaat rebelleren met maar één doel, namelijk dat je je weer goed voelt.

  • Je oerbrein wil chocola in plaats van fruit
  • Je oerbrein wil op de bank liggen in plaats van sporten
  • Je oerbrein wil die kleren bestellen waar je nu geen geld voor hebt
  • Je oerbrein wil Netflix kijken in plaats van studeren

Wanneer je gelooft dat je iets niet zou moeten doen, of dat je iets niet ‘mag’ beperk je jezelf. En de natuurlijke menselijke reactie op beperking is rebellie. Dat betekent dat wanneer je vindt dat je iets niet ‘mag’, dat je het dan juist wilt hebben of doen. Het gevolg daarvan is dat je weerstand gaat voelen tegen de dingen die je doet. En uiteindelijk uit de bocht vliegt.

Jouw zelf opgelegde harnas

Als je je afvraagt waarom je het zo lastig vindt om dingen te doen waarvan je weet dat ze goed voor je zijn, dan is dit je antwoord. Zodra je tegen jezelf zegt dat je iets ‘moet’ of ‘niet mag’ of ‘zou moeten doen’, beperk je jouw keuzevrijheid. Je maakt van jezelf een slachtoffer.

Vanuit de positie van slachtoffer kun je nooit dingen oplossen en nieuwe dingen creëren. Zodra je jouw keuzevrijheid beperkt zul je van nature uit je zelf opgelegde harnas willen breken. Je zult dan als een magneet worden aangetrokken door alles wat je niet ‘mag’. Je zult ongezonde dingen willen eten, je zult ongelimiteerd willen eten en je zult alles willen doen wat je jezelf verboden hebt.

De oplossing voor innerlijke stress

De oplossing voor deze innerlijke stress is niet om jezelf dan maar volledige vrijheid te geven om alles te doen, kopen en eten wat je wilt. Dat is doorslaan naar de andere kant. Door dit te doen voel je je misschien nu wel goed, maar op de lange termijn kan dit enorme negatieve gevolgen hebben.

Geef jezelf de ruimte om te kiezen

De enige oplossing die je helpt om jezelf te bevrijden uit jouw zelf gecreëerde gevangenis is door jezelf dingen te gaan toestaan. Door te gaan kiezen. Door van alles dat je doet een bewuste keuze te maken en daarbij gelijk te kijken naar de gevolgen die jouw keus heeft op de lange termijn. Hiermee geef je jezelf de ruimte. Zodra je jezelf gaat vertellen dat je altijd een keus hebt, dat je dingen niet hoeft te doen, maar mág doen of wilt doen of kunt doen, haal je de lading eraf.

Je kunt altijd kiezen wat je wilt eten, wat je wilt kopen en hoe je jouw tijd wilt doorbrengen. Er is niemand die jou dwingt om dingen te doen, behalve jij zelf. Zelfs de dingen die je echt moet doen heb je ooit gekozen. En ook daarin kun je iedere dag opnieuw keuzes maken. Keuzes in hoe je ermee omgaat of in hoe je het vanaf nu anders gaat doen.

Zodra je jezelf toestaat om te gaan kiezen, geeft je dat een enorm gevoel van innerlijke vrijheid. En het zorgt ervoor dat de aantrekkingskracht van ‘verboden vruchten’ ineens een stuk minder is. Je hebt dan namelijk niet meer het gevoel van ‘controle hebben’ nodig om je goed te voelen over jezelf. Je weet dat je goed bent zoals je bent.

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

  • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
  • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
  • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

  • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
  • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
  • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag