Waarom intuïtief eten niet werkt

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_blog_waaarom-intuitief-eten-niet-werkt_800x800

Van diëten naar intuïtief eten

Intuïtief eten wordt steeds populairder. Dat is ook wel logisch: steeds meer vrouwen zijn het zat om van het ene dieet naar het andere te rennen. Persoonlijk vind ik dat laatste een goede zaak.

We willen niet meer aan regels gebonden zijn als het gaat over wat we wel kunnen eten en wat niet. Bovendien is er zo ontzettend veel tegenstrijdige informatie over voeding in omloop dat je soms door het bos de bomen niet meer kunt zien. En: we beginnen te snappen dat we met z’n alleen een absurd schoonheidsideaal najagen.

Het tegengeluid voor jezelf alles ontzeggen

Als tegengeluid voor al die dieetwaanzin is er daarom nu een nieuwe stroming: Intuïtief Eten. Het klinkt echt geweldig: eten waar je lichaam behoefte aan heeft en meer niet.

Stoppen met eten als je vol zit. Starten met eten als je honger hebt. Het lijkt het ei van Columbus, maar dat is het niet. Zeker niet in onze huidige consumptie maatschappij waar op iedere hoek van de straat eten verkrijgbaar is. En waar nog maar weinig mensen echt in verbinding staan met hun lichaam en hun gevoelens.

Voor veel mensen zal intuïtief eten daarom een startsein zijn om te gaan snoepen, snaaien en overeten. Om eten te eten wat je jezelf altijd hebt ontzegd. Om door te slaan naar de andere kant. Volgens de intuïtieve eters is dat iets dat je tijdelijk doet om al die ‘onderdrukking’ van je eetverlangens te compenseren. De praktijk bewijst iets anders.

Intuïtief eten en diëten vergeten een belangrijke factor

Ik geloof dat intuïtief eten voor mensen met een eetprobleem niet de oplossing is. Net zoals diëten geen oplossing zijn. Het zijn twee uitersten. Bij het een ontzeg je jezelf alles en bij het ander sta je jezelf alles toe. Beide methoden vergeten een essentiële factor in het geheel en dat is je oerbrein.

Je oerbrein is de CEO van je eetgedrag. Het is een niet te onderschatten factor in het geheel. Punt is dat je oerbrein maar één regel heeft: als er eten is, eet dan zoveel mogelijk. En: kies voor eten dat een hoge beloning geeft in je brein (lees: des te meer suikers, vetten en smaakstoffen het bevat des te beter het is).

Je oerbrein wil gewoon lekker en veel eten

Dat betekent dat je oerbrein niets heeft met diëten, maar dat betekent ook dat intuïtief eten in de huidige verleidingen maatschappij gevaarlijk is als je niet weet hoe je je oerbrein kunt managen. Je loopt dan het enorme risico dat je oerbrein je gaat sturen naar eten dat je eigenlijk niet wilt eten. Waardoor je het gevoel krijgt dat je alle controle over jouw eetgedrag en je leven kwijtraakt.

Vergelijk het maar met onbeperkt geld uitgeven, dat gaat op den duur ook verkeerd, dat moet je managen. Hetzelfde geldt voor je eetimpulsen. Ook die moet je managen. En dat is iets dat we nooit hebben geleerd.

De meeste eetimpulsen komen vanuit je brein

De meeste eetimpulsen zijn niet afkomstig vanuit je lichaam, maar komen vanuit je brein. Je lichaam heeft namelijk helemaal niet zoveel eten nodig. Sterker nog: de meeste mensen hebben ruim voldoende reserves. Plus: je lichaam vraagt om gezond eten, niet om eten dat een hoge beloning geeft.

Zodra je dus zin hebt in chips, chocola of snoep, dan is het je oerbrein dat behoefte heeft aan een beloning. En die behoefte wordt veroorzaakt door emoties die je hebt. Deze emoties worden veroorzaakt door je brein. De meeste mensen zijn zich daarvan niet bewust.

Zin in 'iets lekkers'

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je oerbrein heeft als taak om ervoor te zorgen dat jij je goed voelt. Wanneer je oerbrein signaleert dat je je niet goed voelt (bijvoorbeeld omdat je je verveelt, verdrietig bent, boos bent, gestrest bent), dan komt het in actie. Het zal er op dat moment voor zorgen dat je zin krijgt in ‘iets lekkers’.

Wanneer je niet weet dat dit proces speelt in je brein en wanneer je niet weet waar die emoties vandaan komen en hoe je ze kunt managen, snoep en snaai je waarschijnlijk de hele dag door. Sommige mensen zijn gezegend met een snelle stofwisseling of een goede hormoonhuishouding en kunnen dit prima hebben. Maar bij de meeste mensen gaat dit uiteindelijk verkeerd.

Stop met diëten én intuïtief eten, manage je brein!

De enige en blijvende oplossing voor jouw eetprobleem is dan ook niet om maar alle regels te laten waaien. De enige en blijvende oplossing is dat je leert hoe je jouw eetimpulsen kunt gaan sturen. En dat doe je door te leren hoe je jouw oerbrein kunt managen.

Zie het maar als budgetcoaching, maar dan met eten. Alleen dan kun je jezelf voorgoed bevrijden van snoepen, snaaien, overeten en diëten.

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

 • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
 • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
 • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

 • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
 • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
 • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag
 • Kokootje schreef:

  Hey,

  Het feit dat je aanhaalt dat intuïtief eten ‘alles eten is wat je maar wilt’ dat klopt al niet. De meeste mensen zijn na het jarenlange diëten volledig het gevoel met hun lichaam kwijt en weten echt niet meer wanneer ze nu een verzadigd gevoel hebben, wanneer ze echt zin hebben naar iets etc.. Indien je denkt of zin hebt aan bijvoorbeeld chocolade, dan moet je je eens diep (lichamelijk / intern) proberen af te vragen: Wilt mijn lichaam dit echt? Heeft deze daar echt nood aan of ben ik ook beter af met een stukje fruit en geeft mij dit hetzelfde verzadigingsgevoel? => dit is intuïtief eten.

  Alsook betere en gezonde keuzes proberen te maken voor bijvoorbeeld chips of taart.

  Intuïtief eten is ook weten dat je je emoties niet kunt ‘oplossen’ door te eten maar door aan selfcare te doen.

  Jammer dat je bericht er eigenlijk op neerkomt dat je eigen lieve lichaam totaal niet weet wat het wilt en een ongeleid projectiel is rond eten. Dit is totaal niet zo. Dit is alleen moeilijker te voelen indien je al jaren alle diëten hebt afgeschuimd.

  • Ik ben het helemaal met je eens. Punt is alleen dat bij intuitief eten je diepste eet-instincten niet worden meegenomen. Het gaat absoluut over het leren luisteren naar je lijf, maar zolang je niet begrijpt wat de rol van het oerbrein is in het geheel is dat heel erg lastig. Pas wanneer je dat snapt, is de stap naar intuitief eten logischer. Wanneer je dat niet snapt, dan wordt intuitief eten een vrijbrief om alles in je mond te stoppen dat je wilt eten. Zeker als je een enorm verleden hebt met dieten en een verstoorde relatie met eten. Het is hetzelfde als intuitief geld uitgeven, dat kan je ook enorm in de problemen brengen. Snap je?