Tijd en je gewicht

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_blog_effect-tijd-gewicht_800x800
Tijd en je gewichtHet lijkt misschien een vreemde vergelijking, maar wist je dat de manier waarop je omgaat met het concept tijd een behoorlijke invloed kan hebben op je gewicht? De meeste mensen staan hier nooit bij stil.

Dat is overigens heel erg logisch, want ons brein is gemaakt om vanuit het NU te functioneren. Niet vanuit het verleden en ook niet vanuit de toekomst.

 • Het zal altijd kiezen voor een beloning NU in plaats van voor nu even wachten en meerdere beloningen op de lange termijn
 • Het zal altijd kiezen voor één keer gemak NU in plaats van voor nu even afzien en daarna gemak voor de rest van je leven
 • Het zal altijd kiezen voor NU junkfood eten en je kort goed voelen (en daarna beroerd) in plaats van voor een gezonde maaltijd waar je urenlang op verder kunt

Samengevat: ons brein wil alles en ons brein wil het NU. Het wil niet wachten, het wil niet afzien en het wil helemaal niet denken op de lange termijn. Ons brein wil hier en NU gelijk alle behoeften bevredigd zien. Het wil scoren. De. Hele. Dag. Door. En daarvoor trekt het alle registers los.

In een wereld waarin alles NU beschikbaar is zorgt dit korte termijn denken voor enorm veel problemen. Door deze basisprogrammering draaien we namelijk de hele dag rondjes en besteden we onze kostbare tijd en energie niet meer aan het creëren van ons leven, maar aan het reageren op alles wat er gebeurt (het begint al met het checken van je mobiel gelijk wanneer je wakker wordt….).

We leven van de ene kick naar de andere

Ons gedrag wordt primair gestuurd door de behoefte van ons brein aan de volgende dopaminekick die zorgt voor een goed gevoel:

 • Je kiest voor nu een koekje eten (dat natuurlijk niet bij één koekje blijft) in plaats van voor straks van een gezonde maaltijd genieten.
 • Je kiest voor nu TV kijken in plaats van sporten of een interessant boek lezen.
 • Je kiest voor nu geld uitgeven in plaats van het te sparen voor later.

Kies je voor kort geluk en lange pijn of voor korte pijn en lang geluk?

Van nature kiest je brein altijd voor kort geluk, voor kort genot, voor tijdelijke resultaten. Dus voor nu dat koekje (ook al ga je zo eten), voor nu dat nieuwe jurkje (ook al heb je een kast vol en bijna geen geld meer voor boodschappen) en voor nu die nieuwe telefoon (ook al is de oude ook nog prima).

Later zorgt niet voor zichzelf (ook al denk je NU van wel...)

Onthoud dat de beslissingen die je NU neemt, bepalen hoe jouw leven er later uit zal gaan zien. Door te kiezen voor genot op de korte termijn, leen je dan ook van jouw toekomst en dat kan je later flink in de problemen brengen.

 • Wanneer je NU TV kijkt in plaats van te gaan bewegen, kan dit later zorgen voor problemen met je botten en spieren.
 • Wanneer je NU geld uitgeeft dat je niet hebt, kom je later tekort.
 • Wanneer je NU kiest voor ongezond eten, kan dit later zorgen voor overgewicht en problemen met je gezondheid.

Succesvolle mensen kiezen voor de lange termijn resultaten

Succesvolle mensen weten dit en kijken daarom altijd verder dan het NU. Ze zullen zich bij iedere keuze afvragen wat het effect zal zijn van hun keuzes over een jaar, over vijf jaar en over tien jaar. Dat is waar zij hun beslissingen op baseren. Ze zullen altijd kiezen voor datgene dat op de lange termijn het beste rendement geeft. En ja, soms betekent dit dat ze daarom nu die vakantie of die nieuwe TV of die nieuwe garderobe laten schieten. Maar ze weten waarvoor ze het doen. Ze hebben een plan dat ze op de lange termijn dubbel en dwars terug gaat betalen.

Wanneer je dit gaat vertalen naar je gewicht, betekent dit dat je bij iedere verleiding steeds opnieuw jezelf kunt afvragen wat het effect van deze beslissing zal zijn over een jaar, over vijf jaar en over tien jaar. Stel jezelf daarom telkens weer deze vraag voordat je iets in je mond stopt of in je winkelwagentje gooit.

Kies voor de lange termijn en leef NU!

Het klinkt misschien raar, maar wanneer je de lange termijn in je achterhoofd houdt bij het nemen van je beslissingen, wordt het makkelijker om de leiding te nemen over je brein. Daardoor kun je veel meer genieten van het NU, wordt het makkelijker om te focussen, én zul je ook minder gevoelig worden voor alle verleiders om je heen. Want geloof me: verleiders gaan bijna altijd over geluk op de korte termijn.

Door vanaf nu dus meer te gaan kijken naar de lange termijneffecten van je huidige keuzes creëer je niet alleen enorm veel rust in je hoofd, je zult ook andere resultaten gaan behalen. Vaak sneller dan je denkt!

Deel gerust jouw ervaringen en inzichten onder deze blog!

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

 • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
 • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
 • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

 • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
 • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
 • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag