Stop jouw gevecht met eten

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_blog_stop-gevecht-met-eten_800x800

Van dieten naar eten

Voor veel mensen is eten een dingetje. Voor mij is het dat ook heel lang geweest. Ik was totaal niet blij met mijn lijf, hopte van dieet naar dieet, hield dat vervolgens maximaal twee weken vol om me daarna weer vol te ´proppen´ met alles wat verboden was. Daar voelde ik me dan weer rot onder dus: tijd voor het volgende dieet.

Uiteindelijk kwam er een moment dat ik genoeg had van dat patroon. Dat ik besloot dat het tijdperk van diëten voorbij was voor mij. Ik wilde eten, genieten, dan maar een paar kilo meer dan de media voorschrijven, ik had geen zin meer om iedere dag rigide bezig te zijn met wat wel mocht en wat absoluut niet.

 Ik deed toen twee dingen:

 • Ik besloot om los te laten wat wel en niet ´mocht´ en vanaf dat moment goed voor mezelf te zorgen
 • Ik besloot om te respecteren dat mijn lichaam niet perfect was volgens de geldende moderegels

Ik kocht mijn kleding niet meer te strak ´omdat ik toch ging afvallen´, alle kleding die te klein was (en nog in de kast hing voor als ik weer slank zou zijn) deed ik weg, ik keek niet meer vol afgunst naar vriendinnen die slanker en strakker waren en ik zette mijn abonnement op de sportschool stop (ik was toch al een half jaar niet geweest, maar had het aangehouden omdat ik maandag echt weer van plan was om te gaan).

Ik was misschien niet perfect, maar wel OK

Ik koos voor een sport die ik leuk vond, ik maakte mijn dagelijkse rondje met de honden wat langer (en liep op nuchtere maag), ik ging biologisch eten, ik lette erop dat ik op tijd naar bed ging en voldoende slaap kreeg, ik creëerde meer momenten van ontspanning in mijn dag, ik nam meer ruimte voor mezelf en ik werkte minder.

Waar ik bang voor was gebeurde niet

Dat waar ik bang voor was: dat ik volledig los zou gaan op al het verboden eten dat ik mezelf al die tijd had ontzegd, gebeurde niet. Sterker nog: mijn behoefte aan eten verminderde, mijn energie nam toe en ik voelde me bevrijd. Natuurlijk at ik af en toe weleens iets ´verbodens´, maar het smaakte me lang niet meer zo goed als vroeger en vaak kreeg ik er enorme buikpijn of jeuk van, dus ik keerde altijd snel weer terug naar een lekkere, gezonde en voedzame maaltijd.

Vechten met je eetlust is tegennatuurlijk

Ik vroeg me af hoe het kon dat ik nu ik niet meer zo gefocust was op mijn voeding, ineens veel minder en veel gezonder ging eten en niet meer de behoefte had aan allerlei ongezonde dingen. Ik viel zelfs een paar kilo af!

Al zoekende ontdekte ik dat het tegennatuurlijk is om te vechten met voeding. Om te diëten en heel strikt allerlei regels te blijven volgen.

De behoefte aan eten houdt je in leven

Eten is net als slapen, ademen, sex en bewegen een belangrijke eerste levensbehoefte voor ons lichaam. Te lang zonder eten overleven we niet. Eten houdt je in leven en dus staat je lichaam niet toe dat je jezelf uithongert en doet het er alles aan om jou te laten eten. De mate waarin je gevoed bent op alle fronten van je leven bepaalt uiteindelijk hoeveel honger je hebt en in hoeverre eten een ´dingetje´ voor je wordt.

Vechten met eten zorgt ervoor dat je meer eet

Door koste wat kost je eetlust in bedwang te willen houden ga je niet alleen een gevecht aan dat je op de lange termijn niet kunt winnen. Je zorgt er ook voor dat je lichaam de hele dag in een constante lichte stress-modus is. Onder stress maak je bepaalde hormonen aan die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel zal stijgen en je dus meer honger krijgt. Stress zorgt er ook voor dat je spijsvertering wordt stilgelegd. Onder stress kun je dus veel minder goed je eten verteren en voedingsstoffen opnemen waardoor je honger houdt.

Daarbij komt dat vechten tegen je natuur in ontzettend veel energie kost. Ook een reden voor je lichaam om naar meer eten te vragen. Door eten te zien als je vijand maak je het voor jezelf echt lastig om minder te eten.

Eten is je vriend

Knoop dit goed in je oren: in tegenstelling tot wat de media ons doen geloven is het gezond om eetlust te hebben, het is normaal en het hoort bij het leven. Het is aangeboren en zal nooit weggaan. Je trek in eten beheersen gaat om die reden misschien wel tijdelijk werken op wilskracht, maar op de lange termijn ga je dat niet volhouden. Om de simpele reden dat het tegennatuurlijk is. Je gaat dus dwars in tegen je instinct.

Om die reden zijn eten en een gezonde eetlust je vriend, niet je vijand. Besef dat trek in eten je laat voelen dat je leeft en je in beweging houdt. Het zorgt ervoor dat wij als mensen kunnen voortbestaan en is net zo essentieel als ademhalen en slapen.

Sluit vrede met je eetlust

De beste manier om de strijdbijl met je eetlust te begraven is door haar te verwelkomen in je leven.

 • Kies ervoor om goed voor jezelf te zorgen
 • Geniet van het gevoel van honger of van de eetlust die je hebt en kies de beste voeding die je kunt vinden. Maak hiervan een lekkere maaltijd en eet heel bewust.
 • Vermijd dingen als suiker, zoetstoffen, alcohol, en fabrieksproducten zoveel mogelijk, dit bevat stoffen die verslavend werken en ervoor zorgen dat je meer eet dan je nodig hebt. Bovendien voeden ze het lichaam niet. Kies daarvoor in de plaats voor voeding die je lichaam alle voedingsstoffen geeft om optimaal te kunnen functioneren.
 • Relax als het gaat over voeding. Eet langzamer, proef wat je eet, wees bij je eten (en niet op je mobiel of bij de TV of krant). Je lichaam heeft het nodig om het plezier van een maaltijd te ervaren, geef je het dat plezier niet, dan zal het blijven vragen om meer.

Het lichaam wil genieten, zo is het gemaakt, dus laat het genieten. En onthoud: des te beter je het voedt, des te minder je eetlust je gaat beheersen en des gezonder jouw relatie met voeding zal zijn.

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

 • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
 • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
 • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

 • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
 • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
 • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag