Hoe de buitenwereld jouw binnenwereld weerspiegelt

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_blog_buitenwereld-binnenwereld_800x800

De buitenwereld vertelt je exact hoe jij omgaat met jezelf..

Ze kwam vanmorgen bij mij binnen voor haar coaching. Dolgraag wil ze afvallen en weer lekker in haar vel zitten. Even ging het heel goed en snel, toen kwamen de feestdagen….. Alle remmen gingen los en vanmorgen was ze weer zo goed als terug bij af. Ze baalde als een stekker en verbeet zichzelf. Dapper onderging ze de ‘marteling’ van de weegschaal en de confrontatie met de kilo’s die er weer keihard aan zaten. Alle moeite voor niets, ze moest weer van voren af aan beginnen.

Ze gaf zichzelf op de kop

Ik zag dat ze haar tranen en teleurstelling weg lachte. Er werd een goeie grap gemaakt om zo alles een plek te geven. Ik vroeg haar wat er gebeurde en hoe dit zo is ontstaan en er volgde een verhaal over haar werk en situaties waarin ze zichzelf niet serieus genomen voelde. ‘Ik baal ervan dat ik niet word gezien en niet serieus word genomen, dat ik mijn mond niet open durf te doen om te zeggen wat ik ervan vind en dat ik er ook nog ben. In plaats daarvan lach ik het weg’.

De buitenwereld spiegelt wat leeft in jou

Ik vertelde haar dat de buitenwereld een spiegel is voor dat wat in ons leeft. Een spiegel die ons haarfijn vertelt hoe wij denken over en omgaan met onszelf. Uit angst durven we vaak niet in die ´buitenspiegel´ te kijken en kijken we weg in de vorm van mopperen, wijzen naar…., ontkenning en slachtoffergedrag. We stellen onszelf vragen waarom bepaalde dingen alleen ons lijken te overkomen en geven onszelf continu op de kop voor het feit dat we de dingen toch echt anders zouden moeten doen.

Waar en wanneer neem jij jezelf nog niet serieus?

De vraag die ik haar stelde was: ‘Waar en wanneer neem jij jezelf nog niet serieus?” En daar kwam de AHA!

Ze realiseerde zich dat ze haar hele leven al bezig was om de buitenwereld aan te passen zodat ze er zelf in zou passen en zich beter zou voelen.

Een onmogelijke opdracht en de omgekeerde wereld omdat de buitenwereld een spiegel is van onze binnenwereld. Het is helaas niet mogelijk om je spiegelbeeld van buiten naar binnen aan te passen, hoe pijnlijk dat soms ook kan zijn.

Houden van jezelf heeft niets te maken met een slank lichaam

Zo vaak krijg ik mensen bij mij die graag af willen vallen en gezonder willen worden, maar die niet van zichzelf houden. Die zeggen er alles aan te willen doen om weer gezond te worden en zichzelf vervolgens keihard saboteren zodra er maar een spoortje van resultaat om de hoek kijkt. Die denken dat een slanker lichaam ervoor gaat zorgen dat ze erbij horen, geliefd zijn, gezien en gehoord worden. Die de waardering en aandacht van anderen nodig hebben om van zichzelf te kunnen houden. Die zichzelf alleen kunnen zien als anderen hen zien en horen. Mensen die iets van anderen verwachten wat ze zichzelf (nog) niet kunnen geven. Dit is onmogelijk! Simpelweg omdat de mensen om je heen exact spiegelen hoe jij over jezelf denkt.

Waar en wanneer wijs jij jezelf nog af?

Op het moment dat jij jezelf afwijst, zullen zij dat ook doen. Op het moment dat jij jezelf niet ziet, zullen anderen jou (en jouw talenten) ook niet zien. Op het moment dat jij jezelf niet serieus neemt, zal de buitenwereld dit ook niet doen. Op het moment dat jij niet onvoorwaardelijk van jezelf kunt houden zullen de mensen om je heen dit weerspiegelen. En hoe goed je het vervolgens ook wilt doen voor iedereen, het is nooit voldoende. Pas op het moment dat jij jezelf op nummer 1 zet en het eerst en vooral goed doet voor jezelf, zal ook de buitenwereld jouw inspanningen gaan waarderen.

Jij en alleen Jij bent de enige die verantwoordelijk is voor jouw leven, jouw gezondheid en jouw geluk.

Een ander is niet verantwoordelijk voor hoe jij je voelt

Iedere keer als je kromme tenen krijgt of boos wordt, verdrietig wordt of andere emoties ervaart, is de enige vraag die je jezelf kunt stellen: ‘Waar en wanneer doe ik dit nog naar mezelf?’. Wijzen en klagen helpen niet meer en halen je nog verder uit je kracht. Die ander is er echt niet verantwoordelijk voor dat jij je rot voelt, lullig, maar waar. Jij bent de enige die jouw spiegelbeeld kan veranderen. Durf te kijken naar wat de buitenwereld je vertelt, wees eerlijk naar jezelf en vooral: neem zelf de verantwoordelijkheid voor wie jij bent. Neem zelf de verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen. Om jezelf te geven wat jij zo hard nodig hebt. Ga niet wachten tot de buitenwereld het doet, want dat kon weleens lang gaan duren.

Leef jouw leven en durf eens wat vaker in de spiegel te kijken. Je zult zien dat dan jouw spiegelbeeld gaat veranderen en een prachtig verhaal gaat vertellen!

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

  • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
  • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
  • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

  • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
  • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
  • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag