Falen voordat je bent begonnen

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_blog_falen-voordat-je-bent-begonnen_800x800

Jouw brein zit slim in elkaar

Het is een prachtige volautomatische database van waaruit het jouw hele leven bestuurt. Er is alleen één nadeel: als je niet weet hoe je het kunt managen, dan bestuurt het jou. Vanuit het verleden. En verandert er niets. Nu niet en nooit niet. De enige garantie die je hebt is dat je leven er over tien jaar nog exact hetzelfde uitziet.

Jouw brein heeft de taak om ervoor te zorgen dat je veilig bent

Om die reden wordt alles wat je in jouw leven meemaakt opgeslagen op de harde schijf in je brein. Al die ervaringen bij elkaar vormen uiteindelijk een enorme bibliotheek aan data.

Zo staat er op je harde schijf opgeslagen hoe je naar je werk rijdt, hoe je moet reageren in bepaalde situaties, wat je moet doen als je fiets kapot is, welke kookboeken lekkere recepten bevatten, naar wie je toe kunt als je hulp nodig hebt, etc. etc.

In je brein zit een enorme kaartenbak

Ik stel me deze bibliotheek altijd voor als een enorme kaartenbak. Bomvol met kaarten van allerlei situaties en de daarbij horende oplossingen. Als er dit gebeurt, dan moet je dat doen. Zoiets.

Zodra er iets gebeurt in je leven, duikt je brein in die kaartenbak. Het zoekt naar soortgelijke situaties uit het verleden en tovert vervolgens de kaart naar boven die je in dergelijke situaties het meeste hebt gebruikt. Vervolgens laat je brein je die oplossing doen.

Dus: als je in het verleden een gevoel van angst of paniek of verveling hebt opgelost door een Big Mac te eten, en je hebt deze oplossing heel vaak geoefend, dan zal je brein ervoor zorgen dat je waanzinnig veel zin krijgt in de Mac wanneer je dit gevoel opnieuw ervaart.

Hetzelfde fenomeen loopt wanneer het gaat over goede voornemens. Over afvallen, over meer bewegen, over meer tijd vrijmaken voor jezelf, over minder geld uitgeven, over minder roken, over minder drinken. Over al die dingen die je graag anders zou willen.

Zodra je jezelf voorneemt om gezonder te gaan eten, zal je brein gaan zoeken in de kaartenbak naar situaties waarin je dat ook hebt gedaan. En het zal kijken naar de resultaten die je in dergelijke situaties hebt behaald.

Je brein wil dat jij je goed voelt

Daar zit de haak. Zeker wanneer je in het verleden geen goede of blijvende resultaten hebt behaald, dan zal je brein je de pijn van een nieuwe teleurstelling willen besparen. Het drukt dan op de noodknop wanneer je weer aan iets nieuws wilt beginnen.

Dit herken je aan gedachten als:

  • Dit is voor mij echt niet mogelijk, dit kan ik echt niet
  • De vorige keer dat ik dit heb geprobeerd is het ook niet gelukt
  • Ik zou niet weten hoe ik dit moet doen

Het laat je twijfelen en uiteindelijk zorgt het ervoor dat je niet eens meer een nieuwe poging waagt. Of dat je een of ander slap aftreksel van je oorspronkelijke plan gaat uitvoeren zoals het lezen van een boek over je voornemen in plaats van echt de zaak aanpakken.

Je faalt al voordat je bent begonnen

In plaats van het toch te proberen en misschien te falen, begin je er niet eens aan en faal je dus al voordat je bent begonnen. Daarom ziet voor veel mensen hun leven er over tien jaar nog exact hetzelfde uit als nu.

Punt is, dat je alleen maar kunt falen als je niet begint of als je stopt

Het is dus precies andersom. Je brein zorgt er door deze beschermende actie voor dat je al faalt voordat je bent begonnen. Snap je? Het houdt je gewoon waar je bent, omdat het dan zeker weet wat het heeft en dat je veilig bent. Zie het maar als een overbeschermende ouder.

De grote vraag is nu: hoe zou je leven er over vijf jaar uitzien als je nu besluit om jouw succes niet langer te laten bepalen door het verleden, maar het zelf te gaan creëren door gewoon te gaan beginnen? Door niet te stoppen. Door in actie te komen en door te blijven gaan.

Wat zou dat betekenen voor jou? Wat zou dat betekenen voor je gezondheid? Wat zou dat betekenen voor je relaties? Wat zou dat betekenen voor je financiën? Wat zou dat betekenen voor de kwaliteit van jouw leven?

Hoe zou jouw leven eruit gaan zien als je vanaf nu iedere dag nieuw bewijs aan je brein gaat leveren dat het wel kan, dat het wel lukt? Welke keuzes zou je dan in de toekomst maken?

Wanneer je besluit dat je jezelf niet langer laat besturen door je brein en zelf gaat leren hoe jij jouw brein kunt managen, neem je jouw toekomst weer in zelf in handen. Wat zou dat betekenen voor jouw eetgedrag? Voor jouw gezondheid? Voor jouw gewicht? Voor jouw leven?

In de Eetgeluk Membership ontdek je hoe het werkt en leer je hoe je jouw brein en jouw eetgedrag kunt managen.

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

  • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
  • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
  • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

  • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
  • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
  • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag