De saboteur en de engel

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_blog_saboteur-engel_800x800

Eentje moet kunnen...

Je kent het vast: je neemt je voor om vandaag weer ´strak volgens plan´ te eten. Het ontbijt gaat goed en je gaat met een voldaan gevoel naar je werk. Daar blijkt dat je collega jarig is en ze trakteert speciaal voor jou op een gezonde snack. Gelijk barst er in je hoofd een discussie los tussen het engeltje op je ene schouder en je saboteur op de andere. De engel zegt dat je het niet nodig hebt en dat je best mag bedanken, drie keer per dag eten is voldoende. Dat zal jouw collega best snappen. De saboteur zegt dat ´eentje moet kunnen´ en dat je een ´zeurpiet´ bent als je het niet doet, straks vindt ze je niet meer aardig en keren jouw collega´s zich allemaal tegen jou.

Wat ga je doen? Naar wie ga je luisteren?

Naar het engeltje, of naar de saboteur? In de meeste gevallen wint de saboteur. Dat is namelijk de stem van je oerbrein. En je oerbrein heeft maar liefst 99% van alle beslissingsaandelen in handen wanneer het gaat over eten. Wanneer je oerbrein wint, voel je je waarschijnlijk rot achteraf en ach, de dag is toch al verloren dus al die andere verleidingen neem je dan ook maar. Morgen is er weer een nieuwe dag (waar waarschijnlijk hetzelfde gebeurt).

Ieder mens heeft twee breinen

De saboteur en het engeltje zijn een prachtige metafoor voor het feit dat ieder mens twee breinen heeft. Een mensenbrein, dat het allerbeste wil voor jou in de toekomst en een oerbrein, dat het allerbeste wil voor jou op dit moment. Met dit (overigens goedbedoelde) gedrag veroorzaakt je oerbrein vaak nogal wat moeilijkheden. Je mensenbrein lost ze vervolgens op. Zie het oerbrein maar als een experimenterende puber en het mensenbrein als de verstandige ouder. Dit gaat goed zolang ze in balans zijn. Je mensenbrein huist in je prefrontale cortex en het sabotagedeel van je oerbrein is gehuisvest in de amygdala. Beide hebben we ze nodig, punt is alleen dat ze vaak uit balans zijn en dat het oerbrein bij de meeste mensen de overhand heeft.

De amygdala

In de amygdala woont het ´angstige deel' van je oerbrein. Je kunt de amygdala het beste vergelijken met een waakhond. Het is het vecht en vlucht gedeelte in de hersenen en wordt actief onder stress of als je bang bent. Het is een klein deel van de hersenen dat normaal gesproken slaapt, maar het minste of geringste gevaar maakt hem wakker.

De amygdala is chronisch bang, zit vaak vol oordelen en veroorzaakt daardoor nogal eens moeilijkheden. Hij reageert op situaties vanuit angst en met de bedoeling om te verdedigen. Om die reden stelt hij de hele dag vragen en wil hij vaak dingen die veel gedoe en stress opleveren. Het is de taak van de amygdala om constant de omgeving en situaties te scannen op mogelijk gevaar zodat je beschermd bent onder alle omstandigheden. Nadeel hiervan is dat hij vaak enorme problemen kan maken van iets dat er helemaal nog niet is of ooit een keer is gebeurd.

De amygdala krijgt haar (interne en externe) informatie via de zintuigen en verbindt op die manier de interne en externe wereld met elkaar. Hierdoor kan hij veel informatie verwerken en legt hij verbanden tussen situaties, reacties en hoe je je ervoor en erna voelt. Zorgt bepaald gedrag er bijvoorbeeld voor dat je je daarna goed voelt, dan zal je amygdala dit onthouden en je ertoe aanzetten om dat gedrag te doen op een moment dat je je slecht voelt.

De prefrontale cortex

Je mensenbrein is gehuisvest in de prefrontale cortex en is de bron van jouw diepere waarden. Het functioneert vanuit liefde en is degene die de amygdala kan kalmeren en op zijn gemak kan stellen. De prefrontale cortex activeert op zijn beurt de anterior singular cortex die ervoor zorgt dat we empathie kunnen ervaren, kunnen verbinden en ons goed voelen.

De Westerse wereld is amygdala gedreven

Als alles goed in balans is, zal je amygdala rustig zijn en kun je ´schakelen´ in lastige situaties. Je blijft rustig en kunt jezelf geruststellen. Bij de meeste mensen echter, is het brein niet goed in balans en in dat geval is het vaak lastig om te schakelen. Dat betekent dat het moeilijk is om voor rede vatbaar te zijn als je boos bent, of bang, of stress ervaart. Iets waar de meeste mensen chronisch aan zijn blootgesteld. Je zou dan ook gerust kunnen stellen dat onze Westerse maatschappij ´amygdala gedreven´ is.

De saboteur wint te vaak

Zodra leven vanuit het ´angstige brein´ een chronische gewoonte wordt, kan de anterior singular cortex uiteindelijk beschadigen. Hierdoor wordt het steeds lastiger om empathie te ervaren en om de wereld als één geheel te zien. Je gaat dan de wereld zien als een afgescheiden iets, als een ´zij tegen mij´. Je raakt de verbinding kwijt. Met de mensen en wereld om je heen en met jezelf. Met als gevolg dat jouw saboteur steeds meer zeggenschap krijgt in je leven en je steeds meer keuzes gaat maken die je eigenlijk diep vanbinnen niet wilt. Chronische pijn, darmproblemen en angststoornissen komen vaak voort uit de amygdala die in overdrive is. Uiteindelijk kun je jezelf hiermee doden.

Hoe kun je weer de balans herstellen?

Hoe kun je ervoor zorgen dat niet jouw saboteur, maar het engeltje jouw interne discussies aan gaat voeren? Zodat je in plaats van reageren en dingen vaak erger maken, jouw leven weer zelf gaat creëren doordat je gaat luisteren naar wat jouw wijze brein vertelt. Hoe zou het zijn als je uit je ´angstige´ en oordelende brein kunt gaan en over kunt stappen naar je wijsheid? Wat zou dat betekenen voor jouw leven en gezondheid?

Het is mogelijk in een paar stappen:

Stap 1

Het eerste dat je dient te doen is alle suikers en snelle koolhydraten verbannen uit je voeding. Deze zorgen namelijk in de hersenen ervoor dat het moeilijker is om vanuit de prefrontale cortex te leven en verbinding te maken met jezelf en de mensen om je heen. Zolang je suikers blijft eten, in welke vorm dan ook, blijf je de amygdala activeren en blijft je oerbrein annex saboteur negen van de tien keer de discussie winnen.

Tip: in de Eetgeluk Membership vind je uitgebreide informatie over een suikervrije leefstijl. 

Stap 2

Kom tot rust en begin daarmee heel klein: ga vanaf nu iedere dag 1 minuut staren. Gun jezelf 1 minuut om even helemaal niets te hoeven doen en breid dat heel langzaam uit. Hierdoor komt je amygdala tot rust en kun je makkelijker contact maken met je liefdevolle en bewuste mensenbrein. Wees compleet aanwezig, stop met oordelen, maar heb compassie voor jezelf en de situatie waarin je je bevindt. Ben je bang voor iets in de toekomst of uit het verleden, kijk dan altijd naar wat er NU is. NU is bijna altijd alles goed.

Stap 3

Oude gewoonten komen vaak voort uit je amygdala, uit het angstige deel van je oerbrein. De vraag is hier: wat kun je doen in plaats van jouw oude gewoonten? Door jezelf deze vraag te stellen ga je creëren in plaats van reageren. Stel jezelf in iedere situatie waarmee je het niet eens bent de volgende vraag: ´Hoe zou de ideale situatie eruitzien? Hoe zou dat zijn? Wat zou ik dan nu doen?´ En doe dat gedrag vervolgens.

Stap 4

Kies welk brein je gelooft: je oerbrein of je mensenbrein. Je oerbrein (de saboteur) zal altijd de schuld geven aan de buitenwereld: ´Omdat er overal suiker is, blijf ik eten, daar kan ik niets aan doen, dat moet de overheid regelen. Die moet suiker verbieden´. Door hiernaar te luisteren geef je jouw macht weg. Je kunt ook zeggen: 'Er is een overvloed aan suiker om me heen en ik kies ervoor om dit niet meer te eten'. Kies hoe je vanaf nu omgaat met suiker en eten en neem jouw lot in jouw eigen handen. Wees wie je wilt zijn in de huidige situatie.

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

  • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
  • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
  • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

  • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
  • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
  • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag