De boodschap van terugvallen

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_blog_boodschap-van-terugvallen_800x800

Het mantra van de Westerse maatschappij...

De meeste mensen zijn opgevoed met het idee dat het leven maakbaar is. ´Als je iets echt wilt, dan kun je het ook´. Zo luidt het mantra van de Westerse maatschappij. Met als gevolg dat we onze diepere gevoelens en verlangens leren te negeren en met z´n allen tegen wil en dank tegen de stroom in blijven zwemmen. Om maar vooral te laten zien dat we het echt wel kunnen.

Van vertrouwen naar controle

We luisteren naar onze omgeving, zijn bang voor ´wat men er wel niet van zou kunnen denken´, confirmeren ons aan de massa (ook al doet die dingen waar we totaal niet achterstaan), en, misschien wel het allerbelangrijkste: we raken het vertrouwen in onszelf kwijt. We denken dat we het zelf niet meer kunnen en lopen de ene na de andere goeroe achterna.

De vraag is alleen: is dat wat we willen ook dat wat we nu, op dit moment nodig hebben? En: brengt dat wat we willen ons ook daadwerkelijk dat wat goed voor ons is, nu, op dit moment? Zou het niet zou kunnen zijn dat hetgeen we willen niet altijd hetgeen is dat we nodig hebben?

´Doe´ jij jouw leven of leef je het?

Doordat we zo bezig zijn om het leven te ´doen´, vergeten we vaak hoe het is om echt te leven. In ons ´ge-doe´ gaat vervolgens als we niet oppassen ons leven aan ons voorbij en brengen we dagen, weken en jaren al zoekend en verlangend door. We worden steeds ontevredener en willen steeds meer hebben of doen om zo vooral het gevoel te krijgen dat we leven. Maar meer spullen en meer vakanties zijn, net als meer eten, niet de oplossing.

Ligt jouw leven op koers?

Ons lichaam is een levend wezen, geen robot die je kunt analyseren en programmeren. We zijn een optelsom van onze gedachten, gevoelens, emoties, drama´s, angsten en onzekerheden. Allemaal dingen die je lastig kunt beheersen en controleren ook al doe je misschien nog zo je best. Het lichaam wil geleefd worden, niet ´gedaan´ en ´gecontroleerd´. Daarmee doe je jezelf echt tekort en door maar druk te zijn met ´doen´ en je leven te willen controleren, raak je de verbinding met jezelf kwijt. Met als gevolg dat je innerlijke kompas vertroebelt en je van koers raakt. Zowel in je leven als op het gebied van je gezondheid en energie.

Leef je leven, in plaats van het te ´doen´

Wanneer heb je voor het laatst met je rug in het gras naar de wolken gekeken of geschommeld? Wanneer heb je voor het laatst met al je zintuigen genoten van een heerlijke maaltijd? Wanneer heb je voor het laatst contact gehad met jezelf? Weet je überhaupt wel hoe het op dit moment is gesteld met jou? Weet je waar je blij van wordt en waar je nu naar verlangt? Kijk je ook weleens naar wat er allemaal wél is? Of ben je alleen maar bezig om jezelf te controleren, te managen en op de kop te geven omdat dingen misschien anders lopen dan je zou willen?

Geef jezelf wat je nodig hebt

Ook al doen we zo ons best, er komt altijd een moment dat ons lichaam zich niet meer laat controleren of beheersen. Dat is het moment dat je weer ´terugvalt´ in je oude gedrag. Dat je baalt van jezelf omdat het weer niet gelukt is (de zoveelste keer). Maar in plaats van een terugval is zo´n moment eigenlijk een uitnodiging om weer verbinding te maken met jezelf. Om opnieuw contact te maken met jouw lichaam en jouw leven.

Zodra je stopt met ´doen´ en contact gaat maken met dat wat er nu is geef je jezelf exact wat je nodig hebt. Vanuit dat contact kun je vervolgens al dan niet keuzes gaan maken.

Word nieuwsgierig naar je verlangens

Het is belangrijk dat je weer gaat vertrouwen op jezelf in plaats van balen en boos zijn op jezelf. Daar wordt het namelijk alleen maar erger van en je zelfvertrouwen zakt uiteindelijk tot ver onder nul. Jouw verlangens willen gehoord worden, niet gecontroleerd en al helemaal niet verstopt. Word nieuwsgierig naar wat ze je te vertellen hebben, wijs ze niet af en word er ook niet boos op. Vraag ze maar eens wat ze eigenlijk willen. Maak contact met jezelf als je jezelf weer terugvindt bij de koelkast, voor de snackbar of bij de shop van de benzinepomp. Wees nieuwsgierig en vraag jezelf eens waar je nou echt naar verlangt?

Herstel je de verbinding met jezelf

Ga de komende week eens kijken of je iedere dag minimaal 15 minuten (langer mag ook) iets kan doen voor en met jezelf. Iets waar je blij van wordt, iets dat je voedt, iets helemaal voor jou en de relatie met jezelf. Want ook daarin moeten we tijd investeren. Het mag van alles zijn. Zelf doe ik dat door pilates, meditatie, luisteren naar prachtige pianomuziek (met koptelefoon), het lezen van een inspirerend boek, lekker met de honden naar het bos, Chi Neng. Etc. Maar het mag ook een warm bad zijn of een heerlijke massage. Belangrijk is dat je een uitje hebt met jezelf. Spreek verder met jezelf af dat je tenminste één dag (meer mag ook, maar begin met één dag) echt suikervrij eet. Voor de rest van de dagen ben je vrij (het mag, maar het hoeft niet)..

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

  • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
  • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
  • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

  • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
  • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
  • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag