Houden van je lichaam de schaamte voorbij

057 - Houden van je lichaam

Jul 20, 2023

Boven de veertig ontkomen we natuurlijk niet aan de natuur en dat is dat ons vrouwenlichaam verandert. De vruchtbare jaren zijn voorbij dus alles wat daarvoor nodig is daar kunnen we afscheid van nemen. Dat heeft voordelen (nooit meer ongesteld, jay!), maar natuurlijk ook nadelen. Want door alle hormonale veranderingen lijkt het soms of je lichaam een compleet eigen agenda heeft. 

Het is normaal dat ons vrouwenlichaam verandert. Maar toch zie ik nog teveel vrouwen die eeuwig jong willen blijven. Zo zonde! Ik zou zou graag zien dat we anti-aging gaan vervangen door healty aging of, nog beter, door sexy aging.

Maar om die stap te kunnen maken, de stap naar sexy aging, is het heel belangrijk dat je gaat houden van het lichaam dat je nu hebt. Ook als het niet perfect is. Een sexy vrouw is namelijk een vrouw die houdt van haar lijf en die zich oprecht lekker voelt in haar lichaam.

 

Houden van je lichaam

In deze podcast heb ik het daarom over houden van je lichaam. Want er zijn nog teveel vrouwen van boven de veertig die leven vanuit een diepe schaamte voor hun prachtige lijf. En wat mij betreft mag dat afgelopen zijn!

De grote vraag is alleen: hoe doe je dat dan, houden van je lichaam? Dat is een vraag die mij veel wordt gesteld. Hoe is het in vredesnaam mogelijk om te houden van een lichaam dat je veel te dik vindt of dat duidelijk ouder wordt en niet meer zo strak en jong is? In deze podcast deel ik met je hoe ik dat zelf doe. Ik deel met je hoe ik zelf weer blij ben geworden met mijn spiegelbeeld en echt oprecht lekker in mijn vel zit.

Terwijl ik ook echt wel een kilo of tien af zou kunnen vallen volgens het geldende modebeeld. Terwijl ik ook echt wel maat 42 heb en soms maat 44. Terwijl ik ook echt wel een buik heb en een paar vetrollen op onhandige plekken. Terwijl ik ook echt wel zie dat mijn gezicht ouder wordt en dat een lipstick nu toch wel heel handig is om de boel wat meer cachet te geven. En ik zonder bril geen fluit meer zie.

Ik deel mijn succestips met je die je gaan helpen om ook weer tegen je spiegelbeeld te kunnen zeggen: 'Wat ben ik toch een lekker wijf!'.

Veel luisterplezier

 

 

 

 

Houden van je lichaam hoe doe je dat?

Dag mooie vrouw! Zeg eens eerlijk… hou jij van je lichaam? Of zijn er dingen waar je echt niet blij van wordt? Of misschien haat je je lijf wel omdat het zo aan het veranderen is. Want dat is iets waar we natuurlijk boven de veertig niet aan ontkomen. Aan een veranderend vrouwenlichaam. Het is normaal dat ons lichaam verandert. Maar toch zie ik nog teveel vrouwen die eeuwig jong willen blijven. En dat vind ik oprecht zonde.

Veel mensen spreken nog steeds over anti-aging. Alsof er iets mis is met ouder worden. Zelf spreek ik liever over healthy aging en nog liever over sexy aging. Dat is waar ik voor persoonlijk voor ga. Voor sexy aging. En naarmate we als vrouwen ouder worden, komt de seks appeal niet meer van hoe we er fysiek uitzien, maar van binnenuit. Van hoe we ons voelen en hoe we denken over onszelf en kijken naar onszelf. Een sexy vrouw is een vrouw die houdt van haar lijf. Want hoe graag we het ook willen voorkomen, ons fysieke lijf zal aan glans gaan verliezen naarmate we ouder worden. Maar wanneer we de binnenkant goed laten shinen, dan straal je dat naar buiten toe uit. En dan word je woest aantrekkelijk.

 

Schaamte hebben over je lichaam en hoe je dat ombuigt

Daarom wil ik het in deze podcast hebben over houden van je lichaam. Want er zijn nog teveel vrouwen van boven de veertig die leven vanuit een diepe schaamte voor hun prachtige lijf. De grote vraag is alleen: hoe doe je dat dan, houden van je lichaam? Dat is een vraag die mij veel wordt gesteld. Hoe is het in vredesnaam mogelijk om te houden van een lichaam dat je veel te dik vindt of dat duidelijk ouder wordt en niet meer zo strak en jong is? In deze podcast deel ik met je hoe ik dat zelf doe. Hoe ik zelf weer blij ben geworden met mijn spiegelbeeld en echt oprecht lekker in mijn vel zit.

  • Terwijl ik ook echt wel een kilo of tien af zou kunnen vallen volgens het geldende modebeeld.
  • Terwijl ik ook echt wel maat 42 heb en soms ook maat 44.
  • Terwijl ik ook echt wel een buik heb en een paar vetrollen op onhandige plekken.
  • Terwijl ik ook echt wel zie dat mijn gezicht ouder wordt en dat een lipstick nu toch wel heel handig is om de boel wat meer cachet te geven.
  • En ik zonder bril geen fluit meer zie.

 

Jouw gedachten vormen dat wat jij in de spiegel ziet

Het allereerste en aller belangrijkste om te weten is, dat jouw relatie met jezelf en met je lichaam wordt bepaald door de gedachten die je denkt over jezelf en over je lijf. En wanneer je jouw oerbrein daarin nooit hebt leren managen, is de kans groot dat het de hele dag tegen je zegt dat je niet goed genoeg bent en dat je lichaam niet goed genoeg is. En dat je dit gelooft. Dat je dit aan hebt genomen als algemene waarheid. In de Eetgeluk Universiteit besteden we om die reden veel aandacht aan dit onderwerp en aan onderwerpen als zelfliefde, Body Image en onvoorwaardelijk houden van jezelf. Dit is namelijk de basis om te kunnen stoppen met snoepen, snaaien, overeten en diëten. Als je niet begrijpt hoe dit mechanisme werkt, loop je iedere keer opnieuw hetzelfde rondje en blijf je proberen om de buitenwereld aan te passen omdat je denkt dat je je daardoor beter voelt.

 

Weer verliefd worden op je lijf

Weet dat ik een van die vrouwen was die niet durfde te zwemmen. Toen wij in Duitsland woonden heb ik zelfs een badpak gekocht met een corrigerend buikdeel, ik was toen begin 40 en echt niet te dik. Het was echt een draak van een ding. Het was al een heel gedoe om aan te trekken als het droog was, maar als het nat was, dan was het geen doen om me om te kleden. En daarbij kwam dat ik de hele tijd pijn in mijn buik had vanwege de extreme druk van dat corrigerende buikdeel. Plus dat ik een enorme hekel heb aan badpakken. Maar ja, een bikini… dat durfde ik echt niet. Inmiddels ben ik ruim over die schaamte heen en nu draag ik zonder gene een bikini. Liever nog zwem ik naakt, maar dat kan helaas niet overal. Zeker niet in Zweden.

Weet dus dat er hoop is en weet dat het ook voor jou mogelijk is om weer verliefd te worden op je lijf. Oprecht houden van je lichaam is ontzettend belangrijk: Jouw lichaam is je hele leven bij je.

 

Welke relatie heb jij met jouw lichaam?

Jouw relatie met je lichaam is dan ook een van de relaties die je hele leven duren. Alleen al om die reden is het belangrijk dat je zorgt dat het een fijne relatie is. En voor jouw relatie met je lichaam geldt hetzelfde als voor welke relatie dan ook in je leven: je zult er tijd, liefde en energie in moeten investeren. Het komt niet vanzelf. En je lichaam is ook niet vanzelfsprekend. Jouw lichaam, ieder lichaam, is een wonder. Heb je er bijvoorbeeld ooit weleens bij stil gestaan dat het vrouwenlichaam gewoon een nieuw lichaam kan produceren? Als je eenmaal de boel in gang hebt gezet maakt het zonder dat je er verder ook maar iets voor hoeft te doen een baby. Maar het doet zoveel meer. Het verteert het eten dat je eet, het zorgt ervoor dat je iedere dag opnieuw je werk kunt doen, het stelt je in staat om ervaringen op te doen in de buitenwereld. Om verliefd te worden, om te genieten van eten en seks. Om te dansen en te bewegen. Jouw lichaam is jouw leven. Zonder lichaam heb je geen leven.

 

Diëten omdat je niet van jezelf houdt

Het grootste deel van mijn leven hield ik alleen van mijn lijf als het deed wat ik wilde dat het deed. En als het eruit zag zoals ik vond dat het eruit moest zien. Als dat niet het geval was, dan haatte ik mijn lichaam. En op die momenten dacht ik lelijk over mezelf en strafte ik mezelf met een of ander vreselijk dieet. Of ik dwong mezelf om die veel te kleine kleren te blijven dragen zodat ik mezelf er constant aan kon herinneren dat ik beter niet kon eten.

Het gevolg daarvan was natuurlijk dat ik verzandde in snoepen, snaaien en overeten en dat ik vervolgens weer boos op mezelf werd omdat ik ‘van de wagen was gevallen’. Uiteindelijk was ik hiervan dan zo moe dat ik dan zei: ‘Ze moeten me maar nemen zoals ik ben’. Om vervolgens na een paar maanden weer hetzelfde rondje te lopen. Dit deed ik tot er een moment kwam dat ik daar zo moe van was dat ik besloot om het anders aan te pakken. Ik besloot om mijn lichaam te accepteren zoals het was. Dan maar een maatje meer, het was klaar.

 

Hoe het magere schoonheidsideaal niet natuurlijk is

En ja, ik wilde afvallen. En ja, ik vond het doodeng omdat ik dacht dat ik nu de rest van mijn leven te zwaar zou blijven. Maar weet je wat zo grappig was? Ik begon steeds meer door de uiterlijke facade waarin we leven heen te kijken. Ik begon te ontdekken dat ‘te zwaar’ in mijn hoofd veel groter was dan in de werkelijkheid. Ik ging kijken naar foto’s van mijn oma en hoe haar lichaam veranderde naarmate ze ouder was. Maar ook naar afbeeldingen van andere vrouwen in andere culturen. En ik begon het magere gespierde schoonheidsideaal dat wij hier in het Westen najagen voor vrouwen steeds lelijker en onnatuurlijker te vinden.

Ik begreep ook steeds beter dat je eerst een gezond zelfbeeld en een fijne relatie dient te hebben met je lichaam voordat je überhaupt blijvende resultaten kunt bereiken. Want zolang je dat niet hebt, dan blijf je werken aan jezelf. Omdat je denkt dat je eerst perfect moet zijn voordat je van jezelf kunt houden. Met als gevolg dat je jezelf een ongeluk traint in de sportschool, dat je van het ene dieet naar het andere rent en dat je een vermogen kwijt bent aan kleding en andere uiterlijke toestanden.

 

Liefde en respect hebben voor je lichaam

Maar omdat je niet komt vanuit liefde en respect voor je lichaam, wordt het een eindeloos gevecht met jezelf. Je zult nooit klaar zijn. En als je je doel hebt bereikt, dan is er weer een volgend ding dat niet goed is en wat eerst perfect moet zijn voordat je van jezelf kunt houden.

Als je boven de veertig bent dan gaat je lichaam veranderen. Of je nu wilt of niet, dat gaat gebeuren. Het grote voordeel van deze leeftijd vind ik overigens wel dat je ook veel meer schijt krijgt aan wat anderen ergens van vinden. En dat helpt enorm om je veranderende lichaam te accepteren. Het belangrijkste wat je daarom kunt doen is het contact met je lichaam herstellen. Zeker als je traumatische dingen hebt meegemaakt is dat een uitdaging. Je brein zal het in dat geval als heel pijnlijk ervaren om contact te hebben met je lichaam. Om überhaupt te voelen. Toch is dat heel belangrijk. Het is belangrijk om te gaan voelen wat je voelt. Om alle sensaties in je lichaam te voelen.

Punt is dat je iets alleen blijvend kunt veranderen vanuit liefde. Niet door weg te vluchten voor een vervelend gevoel. Wanneer je dus weer wilt leren houden van je lijf, is het belangrijk om de verbinding met je lijf te gaan herstellen. Om te gaan voelen wat je voelt. Het is net als met een huis. Als je nooit thuis bent, dan zul je niet ervaren hoe het is om er te wonen en wat het nodig heeft om het er fijn te hebben.

 

Eten om te verdoven

Stop dus met het willen ontsnappen aan wat je voelt door te eten of door jezelf op een andere manier te verdoven. Je maakt het daarmee alleen maar erger. Je was al bezig om een vervelend gevoel te ontlopen en nu voel je je nog vervelender omdat je ook nog die zak M&M’s hebt gegeten die je niet had gepland. Met als gevolg dat je nog verder weg wilt van je emoties en dus nog meer gaat eten. Zie je hoe je het daarmee alleen maar erger maakt? 

Wanneer je leert om steeds meer bij jezelf te blijven en steeds beter te voelen hoe je je voelt, dan zul je zien dat voelen niet zo erg is als je denkt. Ja, het is lastig, maar je gaat er niet van dood. In het begin kun je een wekker zetten en ieder uur even te voelen wat je voelt en aan jezelf te vragen hoe je je voelt op dit moment? En wat je nu nodig hebt?

 

Weglopen voor emoties 

Weglopen voor een emotie zorgt ervoor dat je niet alleen de verbinding met jezelf verbreekt, maar ook dat je niet weet waarom je die emotie voelt. Met als gevolg dat je een leven voor jezelf creëert waarin je constant aan het ontsnappen bent aan de dingen die je niet wilt voelen. Ik stel mezelf dat voor als iemand die steeds meer politie agenten achter zich aan krijgt en daar hard voor weg loopt. Waarbij je iedere agent kunt vergelijken met een emotie die je niet hebt ervaren. Vroeger of later loopt het net vast. En zit je gevangen in een web van emoties. Waarin je jezelf steeds dieper ingraaft in eten of in shoppen of in iets anders dat je doet om vooral maar niet te hoeven voelen hoe je je voelt.

Wanneer je leert hoe je je emoties kunt voelen en hoe je je brein hierin kunt managen, dan kun je iedere emotie die je voelt gelijk ervaren en hoef je niet meer op de vlucht in de vorm van overeten of overwerken of iets anders doen om niet te hoeven voelen.

 

Kleding kiezen dat bij je past

Een ander ding dat heel belangrijk is, is dat je kleren gaat dragen die passen bij jouw lichaam. Bij jouw figuur. Wanneer je dat gaat doen, dan flatteer je je lichaam. Je gaat je positieve punten benadrukken en je stopt met jezelf verstoppen. Een van de beste geschenken die ik aan mezelf heb gegeven is het inhuren van een imagocoach. In eerste instantie zijn we samen door mijn kledingkast gelopen. En vervolgens heb ik samen met haar een kleur- en stijl analyse gedaan gebaseerd op een psychologische test. Zodat wie ik ben van binnen ook wordt weerspiegeld in de kleding die ik draag. Het gevolg daarvan is dat ik me veel lekkerder voel in de kleding die ik draag. En dat de kleding die ik draag de pluspunten van mijn lichaam benadrukt. Waardoor ik andere gedachten denk als ik in de spiegel kijk. Ineens denk ik niet meer dat er iets mis is met mijn lichaam omdat een bepaalde jurk niet past. In plaats daarvan kijk ik naar de pasvorm en denk ik: logisch dat dit niet past. Dit is niet de juiste pasvorm voor mijn lijf. Het is echt een daad van respect en liefde naar je lichaam om het die kleding te geven waarin het kan stralen. Om die kleding te dragen die past en die fijn zit. Zodat je je niet alleen fijn voelt in je kleding, maar ook blij wordt als je in de spiegel kijkt.

Ik weet dat heel veel vrouwen wachten met het kopen van kleren totdat ze zijn afgevallen. Omdat ze het zonde vinden om voor een paar maanden geld uit te geven. Maar weet dat dit een enorme schaarste gedachte is. Juist door jezelf nu passende kleding te gunnen ga je een gevoel van overvloed creëren als je in de spiegel kijkt. En bovendien haalt het de stress van de situatie af omdat je niet hoeft te wachten tot je jouw streefgewicht hebt bereikt. Want stel dat dit langer duurt dan verwacht?

 

Welke kleding past bij jouw lichaam?

Ga dus eens onderzoeken welk type lichaam je hebt en welke kleding daarbij past. Of, nog beter: investeer in je eigen imagocoach. Zorg dat je je vanaf nu ieder moment van de dag goed voelt over jezelf. En dat je iedere ochtend blij wordt van een kledingkast met daarin alleen maar kleren die je passen en die lekker zetten. Met kleren die je laten stralen. In plaats van een kledingkast met allemaal kleren voor ooit, met kleren die je eraan herinneren dat je lichaam nu niet zo perfect is als je zou willen. Je zult zien dat je daardoor jezelf steeds beter wilt verzorgen. En dat zorgt voor de o zo belangrijke positieve spiraal die nodig is voor blijvende verandering.

Een ander ding dat je kunt doen is dat je alleen nog maar eet als je honger hebt. Niet meer uit gewoonte of om te ontsnappen aan wat er in je lichaam gebeurt. Maar alleen wanneer je echt voelt dat je behoefte hebt aan brandstof. Als je bent zoals ik, dan heb je waarschijnlijk het grootste deel van me je leven gegeten om te voorkomen dat je honger krijgt. Omdat je bang bent dat wanneer je honger hebt, dat je dan alles wat los en vast zit aan elkaar eet. Of dat je teveel dingen eet die niet goed voor je zijn. Maar als je echt gaat eten wanneer je honger hebt en wanneer je jezelf aanleert dat je die dingen kiest die goed zijn voor je lichaam, dan gaat dat veranderen.

 

Eten met als doel je lichaam te voeden

Je eet dan namelijk niet meer om vervelende emoties te ontlopen of te verdoven. Dus het eten dat je eet hoeft ook niet meer zo’n hoge beloning te geven in je brein. Wanneer je echt eet met als doel om je lichaam te voeden ga je andere keuzes maken. En je gaat stoppen met eten wanneer je vol zit. Leren om een fijne relatie te hebben met je lichaam gaat erom dat je het grotere plaatje gaat zien voor jezelf. Het gaat erom dat je een plan hebt voor jezelf voor de toekomst. Net zoals je een plan maakt wanneer je een relatie hebt met een persoon. Zie je lichaam als die persoon en zorg net zo goed voor haar als je voor een partner zou doen.

Als ik kijk naar mijn eigen eetgedrag, dan is de grootste verandering denk ik wel dat ik kan stoppen als ik vol zit. En dat ik niet meer eet uit angst om anders later honger te krijgen. Ik weet namelijk dat ik prima een maaltijd over kan slaan als dat nodig is. En ja, ik eet af en toe een hamburger of een stuk pizza en wanneer ik dat doe, dan geniet ik daarvan. Maar ik eet nooit meer dan ik nodig heb. Het voelt gewoon niet meer fijn in mijn lijf.

 

Sporten om gezond en fit te blijven niet voor een perfect lichaam

Wat ik ook niet meer doe is sporten om een perfect lichaam te krijgen. Ik sport nu omdat ik het fijn vind om te trainen en omdat ik voel dat mijn lichaam er blij van wordt. Maar ook omdat ik op mijn tachtigste nog een sterk en fit lijf wil hebben. Dat ik heel simpel gewoon mijn eigen boodschappentassen wil kunnen dragen. En zonder problemen een trap op en af wil kunnen lopen. En zo lenig wil zijn dat ik zonder mijn knieën te buigen mijn veters kan strikken. Dat soort simpele dingen die nu allemaal zo normaal zijn.

Ik beweeg omdat ik weet dat mijn lichaam dat fijn vindt. Ik word er ook oprecht blij van en daardoor geniet ik er tegenwoordig van. Ik ben niet meer bezig met een strakke buik of gespierde armen. Dat komt wel in het proces of het komt niet. Het is niet meer belangrijk. En daardoor hou ik het ook vol. Ik heb namelijk geen haast om snel resultaten te zien.

 

Jouw lichaam als instrument

Ik heb het al eerder gezegd: mijn lichaam is een instrument. Het is een instrument om het leven te ervaren. En des te beter ik mijn lichaam onderhoud, des te beter de kwaliteit van mijn lichaam is. Ik vergelijk het maar even met een auto. De auto wordt wel ouder, maar als ie goed is onderhouden, dan kun je er heel lang comfortabel in rijden. Hetzelfde geldt voor je lichaam. En waar een auto zichzelf niet iedere dag opnieuw vernieuwt, doet je lichaam dat wel. En dat doet het met de kwaliteit van de grondstoffen die je erin stopt. Letterlijk in de vorm van de voeding die je eet, maar ook figuurlijk in de vorm van de voeding die je geeft aan jezelf. Te beginnen met hoe je denkt over jezelf en vanuit welke energie je jezelf verzorgt.

Zie je lichaam daarom vanaf nu niet meer als je lichaam, maar als je beste vriendin. Als iemand die er altijd voor je is. Zelfs als je haar mentaal of fysiek mishandelt. Je lichaam doet alles voor je. En dankzij je lichaam kun je het leven ervaren en kun je jouw leven creëren. 

Denk dus vanaf nu aan je lichaam zoals je denkt aan iemand waar je ontzettend veel van houdt. Praat tegen haar zoals je tegen die persoon zou praten en creeer dezelfde relatie met je lichaam als je zou doen met die persoon.

 

Wat je tegen jezelf kunt zeggen in de spiegel

Zeg niet langer tegen je lichaam dat ze niet mooi genoeg is. Dat ze te dik is of te dun. Dat ze lelijke benen heeft of flubber armen of een plofbuik. Zeg haar niet langer dat ze totaal uit conditie is. En ik begrijp dat de stap van ik haat mijn lichaam naar ik hou van mijn lichaam te groot is. Dus dat gaat niet werken. Maar wat je wel kunt doen is tegen jezelf zeggen:

  •  Ik ben dankbaar dat ik een lichaam heb
  •  Mijn lichaam heeft mijn kinderen gebaard
  •  Dankzij mijn lichaam kan ik iedere dag een heerlijke wandeling maken
  •  Ik hou van mijn ogen
  •  Ik hou van mijn benen

Zoek naar positieve gedachten die je kunt geloven en sta niet langer meer toe dat je brein automatisch allerlei negatieve gedachten denkt. Je zult zien dat je dan op den duur anders gaat denken en kijken naar jezelf. Ik zie het iedere keer opnieuw gebeuren met studenten in de Eetgeluk Universiteit. Bijna allemaal komen ze binnen vol zelfhaat en vol afkeer van hun lichaam. En stapje voor stapje zie ik dat ze weer de verbinding met zichzelf herstellen en steeds liefdevoller praten over en tegen zichzelf. Daardoor voelen ze zich beter over zichzelf en stapje voor stapje verdwijnt de behoefte aan eten.

 

Stop met haten van je lichaam leer er weer van te houden

Kies vanaf nu voor een geweldige relatie met je lijf en beslis vandaag nog dat je stopt met het haten van je lichaam. Je zult zien dat je lichaam hierop gaat reageren door te gaan stralen van binnenuit. Zeg dus vanaf nu tegen jezelf: ik ga leren hoe ik van mijn lichaam kan houden, wat er ook gebeurt. Ik ben zo dankbaar voor mijn lichaam dat me door dik en dun steunt. Zonder haar heb ik geen leven. En daarom zorg ik vanaf nu goed voor haar. 

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

164 - Afvallen tijdens de overgang - deel 3

Dec 20, 2024

163 - Afvallen tijdens de overgang - deel 2

Dec 13, 2024

162 - Afvallen tijdens de overgang - deel 1

Dec 06, 2024