Als je baalt van jezelf en hoe dat komt

093 - Als je baalt van jezelf

Aug 18, 2023

Je hebt weer niet gedaan wat je jezelf had voorgenomen... Misschien ken je het wel. Je begint vol goede moed aan iets nieuws. Je geeft je op voor een programma, je wordt lid van de sportschool, je besluit dat je iets nieuws gaat leren en vervolgens kom je er na een paar maanden achter dat je nog helemaal niets hebt gedaan. 

Je hebt nog nooit ingelogd of je bent misschien in het begin twee of drie keer naar de sportschool geweest, maar daarna is de sporttas niet meer uit de hoek gekomen. Of je hebt niet zo vaak geoefend in je nieuwe ding dan je had gewild. En je baalt. Je baalt van jezelf. Je baalt dat je weer opnieuw jezelf 'hebt laten verleiden' en een boel 'geld hebt verspild'. 

Want dat is waarschijnlijk wat je brein je zal zeggen. Maar eigenlijk is er iets anders aan de hand. Er is een aantal redenen dat ervoor zorgt dat zoveel dingen waar je echt met goede moed aan bent begonnen, mislukken. In deze podcast bespreek ik ze met je. Zodat je vanaf nu wél afmaakt waar je aan begint!

 

 Veel luisterplezier

 

 

 

In deze eetgeluk podcast: Als je baalt van jezelf

Dag mooie vrouw! Hoe gaat het met je? Hier in Zweden gaat het goed. Ik heb een heerlijke zomer. Ik heb afgelopen winter extra veel gewerkt zodat ik heerlijk van de zomer kan genieten. Want die is zo fijn hier. Het weer is redelijk stabiel met temperaturen tussen de 20 en 25 graden en af en toe een bui. Heerlijk. Niet te warm, gewoon precies goed.

We hebben deze zomer veel bezoek gehad. Eerst is Alischa hier een week geweest en hebben we natuurlijk allemaal vrouwendingen gedaan en ook midzomeravond gevierd, compleet met bloemenkrans. Dat was zo’n ding, dat heb ik mezelf vorig jaar beloofd: in 2023 ga ik met een bloemenkrans op mijn hoofd om de meiboom dansen. Vervolgens kwam Yoshua drie weken en tussendoor ook nog even een vriendin van mij uit Zuid Duitsland en binnenkort komt de zus van Danny nog over voor een paar dagen. En tussendoor hebben we ook allerlei mensen op bezoek gehad die op doorreis waren. Die hadden dan de boot naar Gotenborg genomen en kwamen even gezellig op de koffie. En… zelf ben ik nog een weekje op tournee geweest door Nederland. Ik heb gecouch-surfd. Ik heb Yoshua naar huis gebracht en ben toen bij een aantal vrienden op bezoek geweest met mijn eigen luchtbedje, supergezellig! En nu de zomer een beetje op haar einde begint te komen hier ben ik weer lekker aan de slag! Ik heb heel veel plannen voor het komende jaar dus ik heb er weer zin in!

 

Balen van jezelf en het gevoel van falen

Goed, tot zover de update hier uit Zweden. Waar ik het vandaag met je over wil hebben is balen van jezelf. Ik krijg af en toe mails van vrouwen die dan vol goede moed zijn begonnen aan de Eetgeluk Universiteit, maar ja, je weet hoe dat gaat, vervolgens gebeuren er allerlei andere dingen. Oftewel, het leven komt tussendoor. En voordat ze het weten zijn ze dan een half jaar verder en is er niets gebeurd. Precies zoals het altijd ging en precies waar ze vooraf al bang voor waren toe ze zich hebben aangemeld. En dan balen ze van zichzelf. Ze vragen zichzelf af waarom dit toch steeds opnieuw gebeurt. Ze zijn boos op zichzelf en beloven mij dan vervolgens in diezelfde mail dat het nu is afgelopen en dat ze nu echt aan de slag gaan. Om vervolgens na een paar maanden weer eenzelfde soort verhaal te sturen.

Wat is hier nu aan de hand? Ben je gewoon een zwakke broeder als dit gebeurt? Heb je dan geen wilskracht? Is het echt niet aan jou besteed? Ik denk dat er een paar dingen aan de hand zijn in zo’n geval.

 

Welke gedachtes heb jij?

Het eerste wat er aan de hand is, is dat je vanuit de verkeerde gedachte begint. Namelijk de gedachte: ‘Als dit nu maar wel gaat lukken’ of, nog erger: ‘Dit gaat vast ook niet werken’. Iedere gedachte die je denkt is een opdracht voor je brein om bewijs te gaan verzamelen dat de gedachte waar is. Dus wat denk je dat je brein gaat doen wanneer je denkt: ‘Als dit nu maar wel gaat lukken’ of als je denkt: ‘Dit gaat vast ook niet werken’? Wat voor bewijs zal je brein gaan verzamelen om te bewijzen dat deze gedachte waar is? Ik hoef daar niet heel lang over na te denken en ik denk jij ook niet. Je brein zal hier bewijs gaan verzamelen dat deze gedachte klopt. Je brein zal ervoor gaan zorgen dat jij ervoor zorgt dat dit niet gaat werken. En dat kan er natuurlijk heel verschillend uitzien hè. Dat kan betekenen dat je vol verve en enthousiasme aan de gang gaat totdat je resultaten gaat behalen en dan ineens ga je jezelf saboteren. Of het kan betekenen dat je het leven er tussendoor laat komen en na een half jaar een soort van wakker wordt en denkt: shit, zie je wel, weer niet gelukt, dit werkt ook niet.

 

Verandering kost tijd

Maar, omdat je een jaarabonnement hebt het eerste jaar (en dat is dus niet voor niets, dat is juist omdat ik weet dat dit soort dingen regelmatig gebeuren en dat je soms tijd nodig hebt om überhaupt in beweging te komen, maar ook omdat we hierin zitten voor de lange termijn en blijvende resultaten) denk je ‘ach, het is nog niet helemaal verloren, ik heb nog een half jaar, nu ga ik echt beginnen… En vervolgens krijg ik dan de mail met de goed voornemens…

Punt om te onthouden hier is dat je brein altijd naar het verleden zal kijken, naar wat er allemaal niet is gelukt. Dat doet het standaard. Het maakt standaard een risico inventarisatie van alle nieuwe dingen die je wilt gaan doen. En wanneer je jezelf niet bewust bent van dergelijke gedachten, dan ga je onbewust het bewijs verzamelen dat nodig is om deze gedachten in stand te houden.

 

Negatieve gedachtes voeren de boventoon

Daarom werkt het niet om van het ene dieet of voedingsprogramma of lifestyleprogramma naar het andere te dansen. Wanneer je een dominante gedachte in je hoofd hebt in de trant van: ‘Ik verknal het toch wel weer’ of ‘Dit gaat vast ook niet lukken…’ Dan is dat uiteindelijk wat je gaat creëren. En dan maakt het echt niet uit of je de personal trainer van Maxima inhuurt, vroeg of laat zal je brein het bewijs gaan creëren voor de gedachte die je denkt.

Dus dat is de eerste reden waarom zoveel vaak mislukt. Je projecteert je angst over wat er in het verleden altijd gebeurde op de toekomst en vervolgens is dat wat je creëert omdat je daarop gefocust bent. Je bent gefocust op het niet creëren van het verleden en juist daardoor creëer je het. Snap je? Je wilt niet dat het opnieuw gebeurt en je wilt niet opnieuw doen wat je altijd deed. Juist daardoor kijk je constant over je schouder. En daar waar je naartoe kijkt is daar waar je naartoe gaat. Dat waar je op focust is dat wat je creëert.

Ik heb ooit een blauwe maandag een vriendje gehad met vier paarden. Prachtige Friese paarden waren het. Vooral ook heel groot… En natuurlijk moest ik ook leren paardrijden. En het eerste wat ik leerde was dat ik moest kijken naar waar ik naartoe wilde. Het paard ging namelijk daarheen waar ik naar keek. En toen ik achterom keek draaide het paard automatisch die richting op. Dus daar waar je heen kijkt is daar waar je naartoe gaat. Punt is alleen dat je brein niet weet hoe de toekomst eruit ziet of hoe het daar moet komen. En exact om die reden ben je daar ook nog niet. Immers, als je zou weten hoe het zo moeten, dan zou je daar al zijn toch?

 

Het avontuur van het leven en vooruitkijken

En dat is nou precies het avontuur van het leven. Je bent hier, je wilt naar daar en je zult de weg moeten vinden om daar te komen. En dat gaat met vallen en met opstaan. Maar een ding is zeker: je zult daar nooit komen als je constant achterom blijft kijken. Dat doe je ook niet op de snelweg mag ik hopen, dus waarom wel in je leven. En dan vooral als het gaat over je eetgedrag. Focussen op dat waar je bang voor bent betekent dat je gaat creëren waar je bang voor bent. Dat is hoe je brein werkt.

Ook al is het programma nog zo goed. Ieder resultaat dat je bereikt in je leven bestaat uit oerbrein management, gecombineerd met de juiste strategie. Je kunt een geweldige strategie hebben, wanneer je niet weet hoe je je oerbrein kunt managen om het dagelijks uit te voeren ga je geen resultaten bereiken. Of in ieder geval niet de resultaten die je wilt bereiken.

Andersom geldt hetzelfde. Wanneer je begrijpt hoe je je oerbrein kunt managen, maar je hebt niet de juiste strategie voorhanden omdat je constant achter de volgende kip met de gouden eieren aanrent, gaat het ook niet werken. Alleen wanneer je een strategie hebt die past bij jou en bij jouw leven en wanneer je die vervolgens combineert met het managen van je oerbrein, is het mogelijk om blijvende resultaten te creëren. Je hebt ze beide nodig.

 

Te hoge verwachtingen hebben

De tweede reden waarom je baalt van jezelf is omdat je waarschijnlijk huizenhoge verwachtingen hebt gehad van de oplossing waarmee je aan de slag wilde gaan. Dat je hebt gedacht: ahhhh ik heb nu echt de kip met de gouden eieren te pakken. Dit gaat mijn leven veranderen. En overigens: dat kan het ook echt hè. Maar je zul wel iets moeten DOEN. Er bestaat niet zoiets als een eenvoudige oplossing voor een moeilijk probleem.

Punt hier is, dat wanneer je op zoek bent naar een oplossing, dat je gefocust bent op het probleem. Er is wat niet lukt en dat is niet goed. Dus moet het opgelost worden. Maar weet dat problemen, welk probleem dan ook altijd als eerste ontstaan in je brein. Een probleem is een gedachte over een situatie. Meer niet. Dus dat los je niet op door iets te DOEN. Dat kun je maar op één manier oplossen en dat is door anders te gaan denken over de situatie.

 

Neem verantwoordelijkheid

Wanneer je hetzelfde blijft denken over de situatie, kun je het probleem niet oplossen. Je zult het dan altijd op een ander niveau opnieuw creëren. Met als gevolg dat je het verleden blijft herhalen. De enige manier om een probleem op te lossen is je bewust te worden van de gedachten die het probleem veroorzaken en in stand houden. En door het nemen van zelfverantwoording. Door zelf heel bewust de verantwoording te nemen voor dat wat er op dit moment speelt in jouw leven. Alleen wanneer je jezelf ervan bewust bent wat je denkt en voelt en doet kun je andere keuzes maken.

Je kunt dus constateren dat je een half jaar weinig of niets hebt gedaan met de investering die je hebt gedaan in jezelf door lid te worden van de Eetgeluk Universiteit. Want ook dat is belangrijk om je te realiseren: je investeert niet in het programma, je investeert in jezelf. Want via het programma voeg je enorm veel waarde toe aan jezelf, aan je brein. En je brein is je grootste meest waardevolle investeringsobject dat je hebt. Des te beter de kwaliteit van je brein, maar ook des te beter je vaardigheden om het te managen, des te beter de kwaliteit van je leven. Daarvan ben ik inmiddels wel overtuigd.

 

Kies gedachtes die je helpen te focussen op je doel

OK, even terug naar waar ik was gebleven. Je kunt dus constateren dat je een half jaar weinig of niets hebt gedaan aan wat je wilde doen en je kunt dan twee dingen doen. Je kunt het programma de schuld geven want ja, het is online en ik ben gewoon niet goed in online. Of: het is veel teveel informatie of het tempo ligt te hoog. Nou ja, je snapt het denk ik wel hè… Maar wanneer je dat doet geef je je macht en kracht weg. En vervolgens gaat je brein ermee aan de haal en zorgt het ervoor dat je gaat stoppen. Waardoor je dus enorm baalt van jezelf en boos wordt op jezelf en teleurgesteld raakt in jezelf en je zelfvertrouwen nog verder in de grond stampt.

Ik wil je een andere suggestie doen. Namelijk om zelf de volledige verantwoording te nemen voor het feit dat je tot nu toe nog niet hebt gedaan wat je wilde doen. En dus ook niet de resultaten hebt bereikt die je wilde bereiken en die ook echt mogelijk zijn. Je kunt natuurlijk kijken naar wat je allemaal niet hebt gedaan, maar dan focus je op de actie. En het gevaar daarvan is dat je op zoek gaat naar iets anders om te doen. Beter kun je focussen op de gedachten die je hebt over de situatie waardoor je de situatie als een probleem bent gaan zien.

Bijvoorbeeld:

  • Mijn huidige gewicht is een gevaar voor mijn gezondheid
  • Ik wil niet weer een maat groter moeten kopen
  • Ik heb zo weinig energie en dat komt door mijn gewicht
  • Ik vind mezelf spuuglelijk als ik in de spiegel kijk
  • Ik moet binnenkort op vakantie en in bikini

Wat als het allemaal niet waar is? Wat als jouw huidige gewicht absoluut geen gevaar zou vormen voor je gezondheid, wat als je helemaal geen maat groter hoeft te kopen? Wat als je gebrek aan energie helemaal niets te maken heeft met je gewicht? Wat als je helemaal niet spuuglelijk bent? Wat als je op vakantie gewoon als jezelf in die bikini zou gaan?

 

De interpretatie van je brein

Wat gebeurt er op dit moment in je brein als je dit hoort? Waarschijnlijk denk je gedachten als: ja dat kun je nou wel zo mooi zeggen, maar je weet dat dat niet waar is. Overgewicht leidt nou eenmaal tot gezondheidsproblemen, alle onderzoeken tonen dat aan. Of: toen ik vroeger slank was had ik echt veeeeeel meer energie. En weet je, dat kan. Maar het hoeft niet. Het is puur een interpretatie van je brein. Er zijn genoeg mensen met overgewicht die helemaal gezond zijn. En er zijn ook genoeg mensen met overgewicht die bulken van de energie. Wat ik wil dat je gaat zien is dat het een niet automatisch het gevolg is van het andere. Maar je brein denkt dat het een stok nodig heeft om mee te slaan omdat je anders niet in beweging komt.

Punt is alleen dat wanneer je zegt dat iets een probleem is, dat je brein op zoek wil naar een oplossing. Het wil iets DOEN om het probleem op te lossen. Maar ieder probleem ontstaat in je brein en zul je dus ook op moeten lossen in je brein. Je kunt een probleem niet oplossen met dezelfde mindset die het probleem heeft laten ontstaan. Je zult de mindset moeten veranderen die het probleem heeft veroorzaakt.

 

De Eetgeluk Universiteit

Wanneer je dus aan de Eetgeluk Universiteit begint omdat je een probleem op wilt lossen, maak je er gewoon het volgende dieet van. En dat gaat niet werken. Dan ga je vroeg of laat jezelf saboteren. Vervolgens ga je balen van jezelf en iedereen weet wat je gaat doen als je baalt van jezelf… Juist, eten.

Dus: zie jezelf niet als een probleem en zie de Eetgeluk Universiteit niet als de oplossing van jouw probleem. Je hoeft namelijk niet gemaakt te worden want je bent niet kapot. Ieder probleem dat je denkt dat je hebt is exact dat: het is iets dat je denkt dat je hebt. En doordat je denkt dat je het hebt ga je het creëren. Geef je je brein de opdracht om het bewijs te zoeken voor de gedachte…

 

Een investering in jezelf en in jouw toekomst

Zie de Eetgeluk Universiteit of wat voor programma je ook kiest te volgen daarom vanaf nu als een investering die je doet in jezelf in jouw leven. Als een proces dat je aangaat met jezelf om voor eens en voor altijd jouw relatie met eten te veranderen. Te beginnen met het creëren van een fijne relatie met jezelf door de volledige verantwoording te nemen voor jezelf. Alleen wanneer je de verantwoording neemt voor jezelf en voor de resultaten die je tot nu toe hebt gecreëerd in je leven, kun je ze gaan veranderen.

Zie de Uni vanaf nu als een hulpmiddel om te leren hoe je jouw oerbrein kunt managen. En als een prachtige tool die je gaat helpen bij het creëren van de strategie die werkt voor jou. Zie het als een duurzame investering in de kwaliteit van jouw brein en daardoor dus de kwaliteit van jouw leven. Zie het als een avontuur dat je aangaat met jezelf. Als een ontdekkingsreis. Als iets gaafs en unieks. Maar niet als de oplossing van een probleem. Want wanneer je in die valkuil trapt, dan stuurt je brein je daar gelijk van weg als je niet snel genoeg resultaten behaalt of juist wanneer je resultaten gaat behalen.

 

Een methode gericht op langdurig resultaat

In de Eetgeluk Universiteit ga je leren hoe je je weer met jezelf kunt verbinden. Ik ga je leren om zo dicht mogelijk bij jezelf en jouw leven te blijven. Om echt uit te gaan vinden wat werkt voor jou. Om een strategie te creëren, met behulp van allerlei bouwstenen die ik je geef, gecombineerd met alles wat je zelf al weet dat werkt voor jou. En geloof me, dat is meer dan je denkt. Jij bent de expert als het gaat over jouw lichaam. We gaan echt voor maatwerk. Voor een eetprotocol dat je de rest van je leven kunt volhouden. Ook als je op vakantie gaat of een weekendje weg of uit eten. Ik wil dat je een eetstructuur voor jezelf gaat creëren die zo automatisch gaat en zo goed past dat je er niet meer over hoeft na te denken.

En ik wil dat je stopt met jezelf te zien als een probleemgeval. Of als iemand die kapot is, want dat ben je niet. Je bent gewoon een mens en je bent menselijk. Meer niet. En daarin zijn er momenten dat de dingen niet gaan zoals je dat wilt. En dat je baalt van jezelf. Dat mag. Maar heb altijd compassie voor jezelf. En weet: je bent geen probleem en je hebt geen probleem. Ieder probleem ontstaat in je hoofd. Meer doen is dus niet de oplossing, het gaat erover dat je anders leert denken. Over jezelf en over je leven.

 

Wil jij ook gaan eten op de VROUWELIJKE manier?


Doe dan mee aan...

De Vrouwelijke Weg!


Mijn gratis mini cursus waarin ik je leer hoe je jezelf weer kunt gaan voeden in lijn met je VROUWELIJKE behoeften en je diepste VROUWELIJKE eetinstincten.

HIER VIND JE ALLE INFORMATIE

DE NIEUWSTE PODCAST AFLEVERINGEN...

164 - Afvallen tijdens de overgang - deel 3

Dec 20, 2024

163 - Afvallen tijdens de overgang - deel 2

Dec 13, 2024

162 - Afvallen tijdens de overgang - deel 1

Dec 06, 2024