Als je niet van je buik houdt

de-gelukkige-eter_carola-van-bemmelen_blog_als-je-niet-van-je-buik-houdt_800x800

Wist je dat ruim 80% van alle vrouwen een hekel heeft aan hun buik? En dat dit op de voet gevolgd wordt door bovenbenen, billen en heupen?

Hoe bizar is dat!

Zo ongeveer alle elementen die horen bij een vrouwenlichaam staan met stip in de top vijf van wat we het minst mooi vinden aan ons lichaam. Eigenlijk is het wel logisch. We leven immers in een wereld waarin een plat, meisjesachtig lichaam nog steeds geldt als hét ultieme schoonheidsideaal. Al vanaf het moment dat we het kunnen begrijpen wordt aan ons gecommuniceerd dat je mooi bent als je slank bent, als je geen rimpels hebt en …. als je een strakke buik hebt.

Vrouwen moeten er hun hele leven uitzien als meisjes van 14

Fotomodellen worden vaak gescout als ze 14-15 jaar zijn. Vervolgens worden ze ingezet als model voor magazines en kledingmerken die zich richten op vrouwen 35-40 plus. Maar een meisje is iets heel anders dan een vrouw. En het figuur van een vrouw verandert constant als gevolg van de verschillende fasen die een vrouwenleven kent. Toch is onze cultuur volledig gericht op het eeuwig blijven van dat jonge, onschuldige meisje.

Een platte buik is het symbool van geluk en schoonheid

Zo ongeveer iedere cover van vrouwenmagazines gaat over afvallen, een platte buik of jong blijven. En als we het van nature niet hebben, dan kunnen we het wel spuiten, snijden of slikken (mijn mond viel open toen ik een reclame voorbij zag komen van BN-ers die hebben gekozen voor een maagverkleining alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, wèrkelijk, wat leven we onze kinderen voor!).

Al deze beïnvloeding zorgt ervoor dat onze beleving van schoonheid en vrouwelijkheid is verworden tot iets vlaks, tot iets maakbaars, tot iets dat je gewoon in de winkel kunt kopen. Het vertelt ons dat we alleen maar gelukkig kunnen zijn als we perfect zijn. Maar helaas, niets is minder waar. Juist het streven naar perfectie is de hoofdoorzaak van ongeluk en lijden.

In dit hele circus is een platte buik een soort van onhaalbaar schoonheidsideaal geworden, dat ervoor zorgt dat heel veel vrouwen ongelukkig zijn met het prachtige lichaam dat ze hebben. Geloof me: geen enkele ´oervrouw´ had en heeft een platte buik.

Jouw buik is het centrum van jouw vrouwelijkheid

Juist die buik, datgene waar we massaal zo ontevreden over zijn, is het centrum waar voor ons als vrouw alles om draait. Het is de plek waar onze vrouwelijke kracht huist. Waar onze kinderen groeien voordat ze worden geboren, maar ook waar we onze kinderen veiligheid en geborgenheid bieden op het moment dat ze klein zijn.

Jouw buik verbindt je met jouw intuïtie

Onze buik is misschien wel de zachtste plek van ons lichaam, niet voor niets zijn kinderen gek op mama´s buik! Het is de plek waar onze vrouwelijke geslachtsorganen huizen en waar we onze emoties ervaren. In onze buik ervaren we als eerste onze verlangens, onze seksualiteit en onze creativiteit. Het is met recht ons tweede brein, de plek waar we ons verbinden met onze vrouwelijke intuïtie.

Jouw buik is een enorm gevoelige, zachte plek

Juist omdat ze zo gevoelig is, beschermen we haar vaak door het vormen van een laagje vetcellen. Zodat dingen als pijn, afwijzing, misbruik en verdriet minder hard binnenkomen. Het is ook de plek waar we, naarmate we ouder worden, een laagje vetreserve opbouwen zodat ons lichaam vrouwelijke hormonen kan blijven maken omdat onze eierstokken met pensioen gaan.

Wanneer je jouw buik op het ´strafbankje´ zet

Door jouw buik af te wijzen, door chronisch ontevreden te zijn over je buik, wijs je alles af waar ze voor staat en ontken je een groot deel van jouw vrouwelijkheid. Het gevolg is dat je:

 • Het moeilijk vindt om jezelf te geven wat je nodig hebt
 • Te weinig kiest of aangeeft wat jij wilt
 • Moeite hebt om grenzen aan te geven, waardoor anderen misbruik van je maken
 • Bang bent voor seks of bang bent om jezelf te laten zien
 • Vastloopt in je creativiteit
 • Obsessief wordt ten aanzien van eten
 • Moeite hebt met het laten zien van jouw vrouwelijkheid en sensualiteit

Toegegeven...

Ook ik heb jaren (eigenlijk mijn hele leven) lopen schelden op mijn buik. Dat begon al op de lagere school, toen vriendinnetjes in een naveltruitje konden lopen en ik niet (ik heb namelijk altijd een rolletje gehad onder mijn navel….). Daarna was er die vriendin die drie kinderen had gekregen en gelijk na de geboorte alweer in haar bikini paste (gruwelijk, dat soort mensen....). En dan natuurlijk collega´s met een ´killerbody´.... Zo kan ik nog even doorgaan.

Vrede met je buik begint in je brein

Ook nu heb ik nog steeds een buik (mwah… eigenlijk heb ik er inmiddels twee…). En nee, ik ben er nog steeds niet blij mee. Maar ik heb ervoor gekozen om mijn buik en de rest van mijn lijf te omarmen. Om de doodeenvoudige reden dat dit mijn lichaam is op dit moment. Ik ben gestopt met het dragen van enorm strak corrigerend ondergoed en ik kies voor kleding waar ik me fijn in voel. Voor kleding die past bij mijn lichaam op dit moment. Alles wat te strak zit op mijn buik gaat de deur uit!

Stop met geloven wat je brein je vertelt

Ik kies ervoor om niet meer te geloven wat mijn brein vertelt over hoe het zou moeten en hoe het zou horen. Dat ik eerst dun moet zijn voordat ik nieuwe kleren kan kopen (eerlijk: dat zeg je toch ook niet tegen je dochter of vriendin?) en dat ik met zo´n buik echt niet in het openbaar gezien kan worden.

Het is klaar. Ik kies voor andere gedachten, die zorgen voor andere gevoelens waardoor ik andere acties onderneem en andere resultaten behaal (hoe je dit doet - en nog veel meer - leer ik je in de Eetgeluk Membership).

Weet je wat nou zo grappig is? Sinds ik ervoor gekozen heb om mijn buik te omarmen zoals-ie is, valt me op dat het eigenlijk allemaal reuze meevalt als ik in de spiegel kijk. Ik vraag me zelfs soms af waarom ik me hier mijn hele leven zo druk over heb gemaakt. Ik kan het je aanraden!

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

 • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
 • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
 • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag

Maak kennis met de enorme kracht van Oerbrein Management

Doe mee aan de speciale Challenge en...

Ontdek hoe je moeiteloos kunt stoppen met snaaien. Ook als je daar moeite mee hebt.

In deze korte cursus leer je hoe je ...

 • Met gemak uit de voorraadkast kunt blijven
 • Kunt stoppen met tussendoor snoepen en snaaien
 • Weer de regie terugkrijgt over jouw eetgedrag