Podcast 03 - stop fysieke honger

Aflevering 3 Stop fysieke honger: 

Honger is voor je oerbrein een alarmsignaal. Om de doodeenvoudige reden dat niet-eten je voortbestaan bedreigt. Wanneer je dus voelt (of denkt) dat je honger hebt, zal je oerbrein gelijk 'aan' springen. Het zal je laten denken en voelen dat als je nu niets eet dat je dan dood zult gaan. 

In de oertijd was dit een prachtig mechanisme dat ervoor zorgde dat je uit de grot ging en gevaren trotseerde om eten te vinden. Maar in onze huidige wereld met op iedere hoek van de straat iets te eten, werkt het contraproductief.

Niet ieder hongergevoel betekent namelijk dat je lichaam direct brandstof nodig heeft. Sterker nog: 99% van alle hongergevoelens is vals en gaan helemaal niet over eten. Dit betekent dat van alle keren dat je denkt dat je honger hebt naar eten, je lichaam maar in 1% van alle gevallen echt brandstof nodig heeft.

Daarom is het ontzettend belangrijk dat je gaat leren onderscheiden wanneer je honger hebt naar eten en wanneer je honger hebt naar iets anders dan eten. Als je dit niet kunt, dan zal je oerbrein je de hele dag onbewust laten zoeken naar eten (en laten eten). Voordat je het weet ben je dan de hele dag bezig met eten en heb je de hele dag onrust in je hoofd.

Maar voordat je het onderscheid kunt maken en kunt bepalen wat je werkelijk nodig hebt, dienen de hongerfactoren in je lichaam in balans te zijn. Alleen dan kun je vertrouwen op de signalen die je lichaam je geeft ten aanzien van honger en kun je de juiste keuzes maken.

In deze podcast

  • Grote en kleine honger
  • Wat is honger precies?
  • Het verschil tussen een hongergedachte en een hongergevoel
  • Hoe herstel je de chemische hongerbalans in je lichaam
  • Wat is valse honger en waardoor wordt het veroorzaakt

De Eetgeluk Universiteit

Stop ook met diëten!

Het is mijn missie dat alle vrouwen in Nederland gaan stoppen met diëten. Het wordt namelijk de hoogste tijd dat we onze gaan besteden aan dingen die er echt toe doen. Ben jij ook klaar met vechten met eten en met jezelf? Leer dan vandaag nog hoe je jouw oerbrein kunt managen! Kijk hier naar de gratis trailers van de Eetgeluk Universiteit